Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Crucişătorul USS Monterey – primul element al scutului antiracheta american din Europa – se afla la Constanta

Crucisatorul american USS Monterey, se afla incepand de luni în portul Constanţa, unde va rămâne până joi, 9 iunie, in cadrul unei vizite care marcheaza “eforturile continue ale Marinei SUA de a consolida partneriatul cu Forţele Navale Române şi de a creşte interoperabilitatea în zona Mării Negre”, anunta Ambasada SUA la Bucuresti.

Prezent la Washington, Secretarul de stat român, Bogdan Aurescu, a apreciat că “escala în portul Constanţa a navei USS Monterey reprezintă o bună oportunitate pentru cetăţenii şi autorităţile române, inclusiv pentru reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Olt, unde se afla unitatea militară Deveselu (unde se vor instala interceptori terestri in cadrul scutului antiracheta american din Europa n.r.), de a lua contact cu elementele concrete de punere în aplicare ale sistemului american de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa”.

USS Monterey participă incepand din martie 2011 la prima fază a desfăşurării scutului antirachetă în Europa.

Crucişătorul USS Monterey este echipat cu sistemul de apărare aeriană AEGIS, ce reprezintă prima fază a Abordarii Adaptative în Etape a scutului antirachetă.

La începutul lunii martie, SUA au trimis acest un vas de război echipat cu un radar performant în Marea Mediterană – fiind primul pas către dezvoltarea amplului sistem antirachetă destinat să apere Europa de o potenţială ameninţare nucleară iraniană.

Măsura face parte din planul în patru etape al administraţiei Obama de amplasare a unor radare şi interceptori tereştri şi navali în diferite zone din Europa.

România va participa la faza a doua a acestui plan, care va începe în 2015 şi care presupune amplasarea unor interceptori tereştri la baza Deveselu din judeţul Olt.

SUA au prezentat în 2009 planurile pentru desfăşurarea unui sistem antirachetă în patru etape.

Astfel, în 2011, Washingtonul urmează să desfăşoare nave cu sisteme AEGIS în estul Mediteranei, susţinute de unităţi radar mobile şi coordonate de la centrul de control din Ramstein, Germania.

Până în 2015, vor fi instalate sisteme terestre de rachete interceptoare în România.

În cea de a treia fază, care urmează să fie lansată în 2018, vor fi aduse sisteme mai performante de rachetă, probabil în Polonia.

In faza patru, până în 2020, ar urma să fie instalate sisteme cu rază mai lungă de acţiune, care să contracareze eventuale rachete intercontinentale. Acestea vor fi susţinute de sisteme radar puternice.

sursa: NewsIn; AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Crucişătorul USS Monterey – primul element al scutului antiracheta american din Europa – se afla la Constanta”

  1. aladin says:

    Astept sa inceapa foiala navelor ruse de-a lungul si de-a latul acestui lighean de apa intracontinental.