Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cum a fost Oprea avizat de comisiile de specialitate pentru funcţia de ministru al Apărării

Cu 17 parlamentari prezenţi, din totalul celor 33, Comisiile pentru apărare şi ordine publică din Parlamentul României, a fost avizată miercuri în unaimitate candidatura lui Gabriel Oprea pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

Votul a fost dat la propunerea deputatului PDL Eugen Bădălan în şedinţă secretă.

La şedinţă au participat 17 parlamentari, 13 deputaţi şi patru senatori din cei 33 care fac parte din cele două comisii parlamentare.

Potrivit opiniei parlamentarilor de la putere în cadrul şedinţei a existat o majoritate aceştia admiţând însă că potrivit regulamentului cele două comisii de apărare trebuiau să se întrunească, fiecare dintre ele în cvorum, lucru care nu s-a întâmplat în cazul Comisiei de la Senat.

La sfârşitul dezbaterilor şi audierii lui Gabriel Oprea deputatul Eugen Bădălan a cerut ca votul să nu fie public el afirmând de altfel că nici audierea lui Oprea nu ar fi trebuit să fie publică deoarece parlamentarii nu au putut să pună anumite întrebări care ţineau de securitatea naţională.

O parte a şedinţei a putut fi urmărită pe diferite televiziuni, Oprea centrându-şi priorităţile mandatului pe expresii legate de jurământul militar, relaţia Armatei cu poporul, participarea militarilor români în tetrele de operaţii.

La finalul şedinţei Oprea a declarat că intenţioneză “să achiziţioneze 48 de avioane multirol noi, pentru care are 100 de milioane de euro, iar dacă guvernul va ajuta armata cu încă 200 de milioane de euro atunci achiziţia va putea fi făcută”.

Mandatul de 2 ani al actualului ministru al Apărării s-a remarcat în special prin desfiinţarea legislaţiei care guverna cariera militară: legea salarizării, legea pensiilor militare, ghidul carierei militare, dar şi pe pierderea constantă a imaginii Armatei în ochii partenerilor din cadrul NATO şi UE prin neparticiparea ministrului la activităţile comune şi ignorarea cunoaşterii realităţilor din teatrul de operaţii Afganistan prin neefectuarea de vizite ale ministrului în zonă. Mandatul a mai fost marcat şi de folosirea resurselor ministerului pentru acţiunile politice ale ministrului.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “Cum a fost Oprea avizat de comisiile de specialitate pentru funcţia de ministru al Apărării”

 1. vasile says:

  Prin decizia discriminatorie a CCR , impotriva militarilor , versus “avantaje nesimtite” pentru magistrati , ni s-a eliminat orice sansa de catig juridic in tara. Singura infima speranta in aceasta situatie mai ramine actiunea la CEDO. Este necesar sa solicitam instantelor din tara sa nu ne mai abureasca cu termene si sa ne dea negatie , pentru a intocmi o actiune la CEDO, cu toti membrii care doresc sa actioneze. Altfel e pierdere de timp , bani si nervi si aparitia acelei stari de “cu dreptatea in mina o luam in mina “.
  In materialul Misterele aeroportului din Denver , o sa gasiti explicatia pentru care a purces tovarasul presedinte Traian basescu la eliminarea statutului de militar in rezerva al Romaniei, deoarece i s-a impus sa desfiinteze armata romaniei si o face cu o ura patimasa, urmata de executantii docili si obedienti.

  “Fostii militari”, un concept aberant, incalificabil!Preşedintele ţării ne-a mai devoalat o parte din adâncul gândirii creatoare a domniei sale. După o îndelungată şi vinovată abţinere, domnul preşedinte a afirmat într-un discurs printre dinţi, abia stăpânindu-şi ura, că pensionarii militari sunt foşti militari. Un concept prezidenţial mai vechi, neafirmat public până acum, care a produs deja efecte dezastruoase. O afirmaţie menită să mai adauge un strop de otravă dispreţului cu care îi tratase şi până acum pe slujitorii sub drapel. Domnia sa, Comandantul, se face că nu ştie că militarul nu depune jurământul numai până la pensie. Se preface că nu cunoaşte, deşi are o pregătire militară atestată de propria biografie, că un militar rămâne militar până la moarte. Chiar şi după!
  Domnul preşedinte ne-a dezvăluit acum, mai clar, adevăratele motivele pentru care au fost desfiinţate pensiile militare de stat: fiindcă, la pensie, conform judecăţii domniei sale, militarul dispare. Devine un „fost”, fără drepturi şi fără identitate. Susţinerea publică a acestei idei, permite acum tuturor militarilor, chiar şi celor neîncrezători, să înţeleagă intenţia cu care Curtea Constituţională a concluzionat că militarul nu are drept la pensie. Se vede mai bine că Decizia nr. 735/2010 a C.C.R. nu făcea decât să materializeze juridic viziunea Comandantului Forţelor Armate. Concepţie conform căreia militarul în rezervă nu mai este militar! El devine, prin „reevaluare” prezidenţială, un civil nou-nouţ. Ca urmare, proaspătul civil trebuia rupt de instituţia militară. Trebuia sfărâmată legătura sa cu militarii activi. Trebuia ucis, formal, militarul din el, înainte de a o face destinul. Ceea ce s-a şi întâmplat, cu impulsul C.C.R.. Pas cu pas.
  El, pensionarul militar, „fostul militar” conform concepţiei „reformatoare” a preşedintelui, după zeci de ani de muncă şi renunţări la drepturile fireşti oricărui alt cetăţean al ţării, pierde odată cu pensionarea orice drept pecuniar constituţional. A devenit un „fost” Şi atât! Un asistat social de cea mai joasă speţă. Conform Deciziei mai sus menţionate, pensionarului militar i se va atribui ceva ce se numeşte un supliment. Adică, pe româneşte, va fi beneficiarul unei pomeni din mila guvernanţilor! De ce spun pomană? Deoarece, pentru militarul în rezervă pensia a încetat să mai fie un drept constituţional ca la toţi ceilalţi locuitori ai României. În mintea preşedintelui de azi şi, prin servilism, în înţelesul constituţional al Curţii Constituţionale, militarul în rezervă poate să dispară. I s-a luat, absolut aberant, dreptul la pensie. În locul pensiei militare i se acordă un supliment!. Odată cu el, cu militarul în rezervă,poate să dispară şi armata de rezervă. Aproape o sută de mii de potenţiali luptători instruiţi deja.
  Discriminarea este evidentă! Chiar şi pentru cei mai îngăduitori, ura cu care sunt trataţi „foştii militari” este o realitate. Ca dovadă, iată cum apare, după completare (publicată în Monitorul Oficial nr.64/ 26 ianuarie 2012!), Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor: art.82*)alin.7, „Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. Judecãtorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi pensia militarã de serviciu”…. Ei pot opta. Pentru ei există şi acum pensia militară de serviciu!!! Iar mai departe, la art.85*)alin.2,scrie negru pe alb:”Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã.” Pentru ei se poate! Pentru „foştii militari”, nu!
  Nu este bătaie de joc? Nu este expresia cea mai elocventă a umilinţei? Nu reprezintă cel mai clar exemplu de discriminare? Unde este „Legea unitară a pensiilor” prin care se desfiinţează ca “nesimţite” toate “pensiile speciale”? Unde sunt vorbele sforăitoare despre justeţe şi dreptate socială? Ale preşedintelui încă în funcţie! Ale premierului încă pe scaun!
  În mod evident, cele de mai sus sunt texte extrase din legile militare, texte prin a căror anulare a fost desfiinţat statutul militarilor în rezervă. Acum sunt introduse în legile celor care se află deasupra tuturor. Ale căror pensii nu s-au “recalculat”. În legile celor care trăiesc într-o altă ţară, în România lor! Întreaga fărădelege, a fost posibilă cu aportul interesat şi anticonstituţional al Curţii Constituţionale! La îndemnul preşedintelui şi al primului ministru.
  Niciodată, în cursul milenarei sale istorii, Armata nu a fost într-un asemenea mod desconsiderată. Iar militarul, niciodată atât de injosit. Despre acest adevăr, domnul preşedinte trebuie să fie conştient! Deoarece istoria, indiferent de intenţiile distrugătoare ale unuia ori ale altuia, îşi va reintra în drepturi, cu neiertătoare consecinţe pentru cei care o neagă. Fie ei preşedinţi de ţară ori simpli muritori.
  Armata, ca instituţie, tace. Dar Armata nu este o entitate abstractă. Ea este vie, populată. Iar ei, militarii, sunt fiinţe înzestrate cu gândire. Sunt educaţi şi responsabili. Ei au glas. Ei sunt adevăraţi, au suflet, au simţiri. Şi nu pot suporta la nesfârşit umilinţa. Ei ştiu că au drept crez doar voinţa poporului şi, mai devreme sau mai târziu, vor asculta glasul acestuia. Semnele în acest sens sunt evidente. Ele ies la suprafaţă în ciuda nesfârşitelor oprelişti, legiferate ori nu.
  Dacă este în firea lucrurilor ca orice preşedinte să devină odată un fost preşedinte, niciodată (chiar niciodată!), un militar nu va fi un fost militar! Oricât de mult şi-ar dori, unul sau altul, să se întâmple aşa.

 2. Gheara says:

  De unde are 100 de milioane de euro ?Sunt prevazuti in buget ca avans pentru 48 de avioane multirol noi? Mai,mai,mai… Eu cred ca banii sunt din vinzari anterioare.
  Chiar a innebunit lupul.

 3. ROBERT HORVATH SUA says:

  ONOAREA ARMATEI MAI PRIMESTE O PALMA !

  UN TALMUDIST PENTRU ROMANIA !

  Postarile sunt patriotice si sincer emotioneaza
  Totusi ridica intrebari si raspunsuri pline de patima.
  In ce tara din lume este de ales un evreu talmudist prim ministru?
  Vreau sa clarific. Evreii au avut o importanta grea in cultura
  romana. Amintesc ….Un Sebastian…etc, Dar aici nu e cazul.

  Acest evreu nu a studiat pe Cantemir ci Talmudul !!!!!!!!!
  Nu sunt intrigat ci deadreptul speriat.
  Ca parere aveti dumneavoastra ?

  PS Problema pana la urma nu este faptul ca e sionist ci securist !

 4. ionel20 says:

  Armata Romaniei a fost distrusa iar acum , la nevoie, se striga sa vina armata! Care armata, care politie? Prin schimbarea ierarhiilor in armata si politie, prin diminuarea salariilor si pensiilor ale militarilor, prin invrajbirea semanata intre activi si pensionarii militari s-a dat o lovitura de moarte statului roman de catre ciuma portocalie! Aceeasi ciuma a fost in UCRAINA si acum ciumpalacii platesc!

 5. micutzul says:

  Din cate stiu eu, in 23.10.2010 CSAT a aprobat achizitionarea a 24 F16 second hand. O prima transa de bani pentru cele 48 de second handuri F16 era 750 milioane de euro. O PRIMA TRANSA. Deci ce abureli sunt astea cu 100 de milioane ? Cred ca cineva pierde notiunea de bani pe drum. Cum sa achizitionezi 48 de aeronave de lupta F16, cu tot ceea ce implica ele (si implica multe ), cu maruntisul asta pe care drumarii nostrii l/au facut cu o pocnitura de viscol ?

 6. Anel says:

  Vina este exclusiv a militarilor pentru ca nu au ripostat ci au cersit.

 7. multi civili says:

  Este inadmisibil ca puscariasi cu ani grei- Badalan ,4 ani PENTRU FURT ;Voicu ,deja a ispasit un an si jumatate pentru hotii de tot felul,ambii generali pensionari militari -sa voteze legi in parlament si sa aiba si initiative.Suntem normali,noi cei care votam si care admiram cum opozitia se opune modificarii constitutiei,pentru a elimina aceasta mizerie de nesuportat ,precum si imunitatea parlamentarilor?!!!
  @Anel
  mai inceteaza naibii cu ripostele,mai bine vezi ce imagine au cei din fruntea armatei in ochii poporului care o plateste:
  -doi sefi ai SMG,fostii camandanti ai armatei romane,condamnati la patru ani puscarie pentru FURT (Popescu Mihail si Badalan Eugen),primii din istoria de 160 de ani a armatei noastre;
  -doi generali si zeci de colonei condamnati pentru mita si foloase necuvenite in procesul cu admiterile candidatilor pe filiera indirecta;
  -colonei cu miile ,inregimentati sub comanda unor fosti politruci ai comunismului,dintre ei majoritatea fosti politruci,racnesc ca ultimii merceneri prin piete cerand favoruri si drepturi nici visate de cei din popor,de la cei care i-au platit boiereste din sudoarea lor,cerandu-le numai sa-si faca datoria si sa fie onesti fata de cei multi…

 8. plotonieru says:

  @multi civili
  Nu ti-ai prea facut lectiile la cursurile de manipulare. Cam dai cu stangul in dreptul si nu esti atent nici la toba. Incepi cu criticarea opozitiei dupa care te iei de PDL-istul Badalan. Poti sa-ti iei adio de la prima de paste.
  Chestia asta cu poporul care plateste armata e chiar tare. Stii tu tovarase ofiter, care nu ai fost in stare sa-ti duci cariera pana la capat, cat a construit si produs armata asta pe care tu o blamezi ?
  Finalul cu miile de colonei “sub comanda unor fosti politruci ai comunismului” e de top ten.
  Daca „politrucii comunismului” pot fi acuzati de ceva este ca au scapat un asemenea specimen in randurile armatei.

 9. tata mache says:

  Gl. Badalan si-a dat demisia din functia de sef al SMG dar a stiut sa ia ILEGAL ORDONANTA(apx. 2 mld. lei vechi). DNA nu are nimic de spus.

 10. iceparu says:

  eugen badalan.traiasca vinul de panciu si gl.ciubancan.militarii din braila l-au facut parlamentar.ei l-au votat ei sa se spele cu el pe cap.fara comentarii.din punctul meu de vedere populatia din ardeal pentru decembrie ar trebuii sa-i ceara socoteala.

 11. Gogu Deresu says:

  Iubiti frati in suferinta,
  Oare acesti generali, la ce faceti vorbire, sunt acei capitani cu inalta pregatire militara deveniti peste noapte comandanti de U. si MU?
  Care a fost rolul acestor capitani cu inalta pregatire in „revolutia” din 1989 (9, patrat perfect (reinviere), actiuni de mare amploare, carora Le asigura succesul)? E cineva care nu a ajuns general?
  Oare acesti generali au facut reforma in armata sub deviza „promovarea competentilor, incompetentii trebuie sa plece”? Rezultatul reformei: incompetentii au plecat si au devenit cei cu „pensii nesimtite”, iar competentii au ramas sa faca in continuare reforma, dand si sprijinind legi impotriva fostilor colegi. Tinerii de azi, batranii de maine, trebuie sa stie ca o tara fara batrani nu are viitor. Noi, acesti batrani dispretuiti de voi, stim astazi ca trebuie sa avem 1,6 milioane de pensionari pentru ca Romania sa aiba un buget consolidat (o noua notiune care trebuie sa ne dea de gandit). Noi am trait vremuri bune si rele. Am avut sperante de mai bine, dar raul a invins. Viata dovedeste ca ce incepe bine se termina prost, iar ce incepe prost se permina si mai prost. Consider ca anul 1990 (Unul, inceputul, cel inaintea caruia nu a fost nimic) a fost un inceput bun pentru Romania.

 12. Dracula says:

  Vasile, frumos spus.Ai vocatie de orator.
  P.S. In urma cu ceva timp, semnai cumva Vosi ?

 13. iceparu says:

  Domnule imi scot palaria.ai pus punctul pe “I”.Cel putin primele 2 aliniate exprima in totalitate adevarul.

 14. Patrik says:

  Par de gheata??!!