Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cum îşi câştigă militarii români – bugetari de lux – soldele în Afganistan

Pe 7 aprilie a.c.. Biroul de Presă al MApN anunţa sec printr-un comunicat că “Plutonierul Bida Ionel Eugen, din Echipa Operaţională de Consiliere şi Legătură (OMLT) nr. 1, tip Batalion, dislocată în provincia Zabul din Afganistan, a fost rănit miercuri, 7 aprilie, în jurul orei 09.00 (ora României)…”.

Comunicat sec, lămuritor pentru opinia publică, dar fără detaliile specifice.

Ce s-a întâmplat aflăm din “Observatorul Militar” nr.17/2010 care, spre lauda sa, prezintă întregul film al incidentului şi mai mult, rupe mitul clădit cu asiduitate de detractorii Armatei, că militarii români în Afganistan cam fac misiuni de “protocol” şi, din când în când, sunt atacaţi accidental.

Redăm mai jos întregul articol al Căpitanului Sorin Lungu:
“Ca militari, toţi am executat numeroase şedinţe de tragere în poligoane. Toţi cunoaştem senzaţiile prilejuite de armare, de luarea liniei de ochire şi executarea focului asupra unei ţinte, de căderea acesteia, străpunsă de glonţ. Dar câţi vor fi trăit senzaţiile din postura de ţintă? Puţini. Dar, cu siguranţă, niciunul nu îşi doreşte o asemenea postură. În teatrul de operaţii din Afganistan, inamicul nu ţine cont de astfel de întrebări şi de senzaţiile
trăite de militarii din Forţele de Coaliţie sau ANA. Însă fiecare militar este o ţintă.

Senzaţia Ţintei

În prima decadă a lunii aprilie, Echipa Tactică ECHO, dislocată în FOB Mizan, a executat, debarcat, împreună cu militari americani şi afgani, o misiune de scotocire în Valea Takhom, zonă populată de insurgenţi (unde fuseseră semnalaţi insurgenţi n.r). La scurt timp de la ajungerea în zona de operaţii, insurgenţii au început atacurile cu armament uşor de infanterie şi AG-7 asupra militarilor Forţelor de Coaliţie şi ANA (Armata Naţională Afgană). Ceea ce părea a fi doar un simplu schimb de „amabilităţi” între forţele implicate, s-a transformat într-o luptă continuă pentru mai mult de 18 ore, niciuna dintre forţele combatante nerenunţând la luptă.

Militarii OMLT, veniţi în sprijinul militarilor americani, au fost atacaţi, la rândul lor, cu armament uşor de infanterie şi AG-7, insurgenţii trăgând foc continuu, din mai multe direcţii. Gloanţele au căzut asupra lor ca o grindină, un militar OMLT fiind rănit de un glonţ inamic. Militarul a fost împuşcat în picior, iar glonţul i-a fracturat tibia pe o suprafaţă mare.

Pe timpul atacului inamic, întreaga echipă a acţionat exemplar, comandantul echipei, locotenentul Constantin Mihalcea-Rotaru, conducându-şi subordonaţii pentru respingerea atacului. Ulterior, a declarat că de 100 de ori dacă exersam modul de acţiune la contactul cu inamicul, nu ieşea aşa perfect modul în care am realizat retragerea, respingerea atacului şi evacuarea rănitului de sub focul inamic şi din câmpul tactic.

Deşi a fost împuşcat, plutonierul Ionel Bida s-a retras, târându-se pe spate, continuând să execute foc asupra insurgenţilor. Sergentul Răzvan Olteanu l-a ajutat să se adăpostească, trăgându-l de vesta antiglonţ, şi i-a aplicat imediat garoul deasupra rănii, oprindu-i hemoragia abundentă care îi punea viaţa în pericol. Ceilalţi militari OMLT au sprijinit cu foc evacuarea rănitului de sub gloanţele şi loviturile de aruncător.

În vederea coordonării cu sanitarul patrulei, sergentul-major Claudiu Racoveanu a marcat zona incidentului cu fum de la aprinderea îmbrăcămintei de schimb a militarilor OMLT. Sanitarul american i-a extras glonţul din rană, i-a acordat îngrijiri suplimentare şi l-a cărat pe targă împreună cu caporalul Aurel Bocai până la locul de aterizare a elicopterului MEDEVAC. În timpul acesta, au fost sprijiniţi cu foc de ceilalţi militari români.

Luptele cu insurgenţii au continuat până a doua zi, când militarii Forţelor de Coaliţie şi ANA au fost extraşi din câmpul de luptă cu ajutorul elicopterelor.

Pentru noi, cei care citim aceste rânduri şi nu am fost niciodată ţinta unui atac inamic, totul pare un scenariu de film. Nu vom putea şti niciodată ce au simţit în acele 18 ore cei care au dus această luptă, dar putem să-i onorăm cu respectul nostru. Ei au dovedit tărie de caracter în atitudinea faţă de camaradul rănit pe câmpul de luptă. Exemplul lor de curaj şi responsabilitate ne motivează în lupta noastră de învingere a inamicului şi a pericolelor. În teatrul de operaţii din Afganistan, ca şi în viaţă, deopotrivă.

Chapeau bas, braves soldats!”

Cam aşa aplică principiul “contributitivităţii” militarii români. Doar că, contribuţia lor e una de sânge şi e chezăşia tratatelor internaţionale la care România este parte. Dar asta nu înseamnă prea mult pentru guvernanţii de azi care îi gratulează cu apelativele de “bugetari de lux” şi “pensionari nesimţiţi” beneficari de “privilegii” nemeritate.

Şi au dreptate. Da, militarii sunt privilegiaţi în faţa morţii respectându-şi jurământul faţă de România.

O mai face cineva?

PS:  Pentru cei mai “tari” de inimă puteţi găsi o imagine mai sugestivă aici

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

20 Responses to “Cum îşi câştigă militarii români – bugetari de lux – soldele în Afganistan”

 1. altfel says:

  Da’ ce liniste razbate dinspre cei care sustineau, si pe aici, si prin alte parti, ca bine face guvernul ca le taie unora din solde/pensii! S-or fi dus sa primeasca instructiuni, ce sa zica.

 2. Bure Bista says:

  Pt altfel,

  “Specialistii” in combatut si-au cam muscat limba. Realitatea supara intodeauna pe demagogi.

  Au timp in schimb timp sa ia apararea unui politruc (de fapt sa scuze niste metehne), vezi “Pana unde poate merge ipocrizia”.

 3. ionica_minune says:

  Stimata redactie, v-as ramane profund indatorat daca ati mediatiza dumneavoastra acest articol, intrucat trustul de presa al armatei ia banii degeaba. Este un articol care merge la inima si atinge si cea mai sensibila coarda a ei. Poate ar fi indicat sa trimiteti acea fotografie si la guvern si la presedentie si la toate trusturile de presa, sa vada adevaratii nesimtiti cum se castiga acei amarati de 2100 (2700) de euro. In paranteza fie spus, nu am inteles niciodata de ce diurna este mai mica pentru unii………..mananca aceeasi paine, beau aceeasi apa, dorm in aceleasi corturi…….diferentierea se face in tara prin solda………dar…………..
  Un articol “adevarat” ………….

 4. BONAPARTE says:

  aveti rabdare,totul este conform planului,inclusiv pozitia min.Oprea.acesta s-a angajat sa sustina int. militarilor,DAR NU L164.va fi CONTRIBUTIVITATE+amendamente care sa mareasca punctajul pt. a legitima statutul de militar[politist]

 5. Plano10 says:

  Nu esti @Bonaparte daca te-ncrezi in politrucul Oprea!
  Scenariu:
  http://plano10.wordpress.com/2010/04/30/cazarma-generalilor-recruteaza-racani/

 6. A.P says:

  Vorbeam zilele trecute cu o doamna ofiter care dupa 36 de ani de armata a iesit la pensie pentru limita de varsta din Ministerul Apararii Nationale. Ea spunea ca nu intelege ce vina are ca lucrand in ultimii 20 de ani in structurile Statului Major General ,”creierul” armatei Romaniei ,fiind una din putinele femei ofiter absolventa a Academiei de Inalte Studii Militare si a altor nenumarate cursuri de specializare/perfectionare postacademice va fi acum “pedepsita” de guvern cu diminuarea pensiei pentru ca aceasta depaseste 3000 de ron. Astfel toti ofiterii care au lucrat in cea mai prestigioasa structura a armatei – in Ministerul Apararii ( unde soldele erau proportional mai mari datorita importantei muncii) cum de altfel este peste tot in structurile centreale fie ele civile sau militare,vor fi sanctionati pecuniar pentru ca au fost cei mai buni, cu responsabilitatile cele mai mari si stresul pe masura.Diminuarea pensiei (retroactiv) actiune fara precedent va reduce , evident proportional si impozitul pe care il plateste ,un calcul simplu duce la concluzia ca guvernul va lua bani mai putini decat spera si in plus va trebui sa plateasca daune pentru ca desigur hotararile in urma proceselor la CEDO vor rezolva nedreptatea.Mahnirea doamnei colonel era aceea ca dupa o viata de munca cinstita in slujba tarii cu reguli stricte impuse de statutul cadrelor militare este astazi “pedepsita ” pentru ca a fost printre cei mai buni .Alaturi de alti cativa zeci de ofiteri -printre care si seful statului major general- iesiti la pensie in urma cu cativa ani sunt marii vinovati ca au pensii de peste 3000 ron . In timp ce un colonel NATO are o pensie de peste 5000 de euro un ofiter roman cu acelasi grad are o pensie “nesimtita” de 800 de euro .

 7. MOZILA** says:

  @A.P.daca mai stati de vorba cu “onor d. colonel” va rog sa o intrebati ce esaloane[subunitati] a comandat dansa pana sa ajunga in “creierul armatei” / pluton sigur acomand.dar de studente; ca sa ajung. capitan.trebuia sa comande o companie; maior-cel putin un batalion lt.col-col.-un regiment sau brigada.sub nici-o forma nu cred ca a condus vreun esalon pe la MINA.CANAL,MUNCI IND>_AGRICOLE.intreb.unde este CINCU babadag sau Insula mare a brailei si daca a fost pe acolo.IN alta ordine de idei doamna nu intelege ca nu o pedepseste nimeni.pensia babana pe care o incaseaza acum si pe care crede ca o merita a fost calculata dupa o lege STRIMBA,INCORECTA,DISCRIMINATORIE.dupa legea noua pe baza de contrib. va fi corect si dinsa avand si salarii mari nu ca talpa armatei poate va avea numai de castigat,asa ca sa nu mai fie TRISTA

 8. BONAPARTE@ says:

  —si in” creerul armatei” cu ce va ocupati doamna-?

 9. miorel says:

  bah dinozaurule!!
  poate ca asa este in ceea ce priveste cariera militara a unor ofiteri, mai ales din garnizoana bucuresti (unde se afla smg). DAR, cretineala asta de lege noua, nu este cu nimic mai buna sau mai corecta. mai vb dupa ce o sa iei 1/3 din ce iei acum. sau 1/2 daca acum ai p pensie mai mica.

 10. CEZAR says:

  cat este de jenanta situatia.toata lumea[mai precis uni carora na le trece pensia de3000-4000-5000] au invatat cateva cuvinte magice [ in justitie si mai ales la CEDO ca acolo se rezolva totul]Seamana al dracului de bine cu boierii care mergeau la inalta poarta sa-si tradeze domnitorul,care le mai taia din averi si mai dadea si la taranii amariti .Oricum este de stiut ca la cedo mergi numai dupa ce ai obtinut o decizie devinitiva in tara. nustiu daca asem. spete le ia cedo in judecata.e de dorit sa mai existe si poz. de bun simnt

 11. schwartzkopff says:

  RD,
  Ai putea sa schimbi numele acetui blog? sa-i spunem “Pensionar Info-Mondo”. Pana si aceasta poveste, care va asigur – este adevarata, a fost deturnata spre pensii. Observatorul militar trebuia sa puna pe prima pagina aceasta relatare cu detalii, cu fotografia camaradului ranit, cu propuneri de decorare, cu povestea de dupa – cum un ranit ramane fara bani atunci cand are mai mare nevoie de ei. Au preferat sa plaseze aceasta stupefianta relatare pe un colt de pagina… rusine!
  In locul acestor lucruri il gasim in schimb pe un nimeni, mare sef de dmru, o gramada de aiureli, povesti despre cum reusesc unii sa faca din rahat bici etc.

 12. A.P says:

  Dupa logica dvs.dle MOZILA cred ca foarte multi din coloneii si generalii Armatei Romane n-ar trebui sa aiba decat grad de locotenent caci armata n-avea de unde sa dea atatea companii, batalioane, brigazi sa le comande ofiterii .Desi nu sunt militar cred ca armata nu este compusa numai din ofiteri de comanda. Comanda era si ea sprijinita de alti ofiteri care asigurau probabil bunul mers al activitatilor. Cat despre efortul militarilor de toate gradele care au fost baza la construirea unor obiective de mare importanta, jos palaria!. In legatura cu opinia domnului Cezar dati-mi voie sa spun, desi nu sunt militar ,ca nici pe departe situatia militarilor nu se aseamana cu nefericitul exemplu dat de dumnealui Eu nu cred ca as rabda ca cineva sa-mi ia un drept castigat atat de greu ,ca dvs. militarii supusi unor privatiuni si unui stres inimaginabil si cred ca dreptatea e a dumneavoastra , a militarilor si ea trebuie ceruta nu numai la CEDO ci chiar la Dumnezeu daca e nevoie.Personal mi-as dori sa fiti mai uniti sa va respectati intre dumneavoastra, barbati sau femei ofiteri caci eu cred ca ati muncit cu totii din greu si responsabil pentru tara asta care din pacate a ajuns sa-si urasca armata.

 13. ionica_minune says:

  Stau,citesc si din nou ma crucesc. Aveti, multi dintre voi, caci nu-mi mai permit sa va spun dumneavoastra, nesimtirea de a comenta pe orice post pensiile militare, cuantumul lor si cat vor scadea ele. Asa cum se intampla de la o vreme incoace, fiecare isi apara interesul. Nu mai conteaza ceea ce este langa noi.
  Mai asa zise cadre militare IN ACEST ARTICOL SE VORBESTE DE UN MILITAR ROMAN RANIT IN AFGANISTAN. CHIAR AVETI ATATA NESIMTIRE IN VOI SA NU RESPECTATI ACEST MILITAR NICI MACAR IN ACEST POST?
  POSTATI SI VOI O COMPATIMIRE, UN GAND BUN PENTRU EL SI PENTRU FAMILIA LUI. ESTE GREU………DAR OARE CUM II ESTE ACESTUI MILITAR SI FAMILIEI LUI LA VREME DE CUMPANA?
  STIE CAREVA? NU VA INTERESEAZA PENTRU CA, CA INTOTDEAUNA VA INTERESEAZA BUNASTRAREA BUZUNARULUI DUMNEAVOASTRA. ATI FI IN STARE SA CALCATI PE CADAVRE PENTRU A VA ATINGE SCOPURILE.

  Asa ca , asa zisilor domni militari, daca aveti ceva de postat pentru acest militar sau familia lui, va rog sa o faceti, daca nu va rog sa va abtineti.

 14. MOZILA** says:

  @AP[de fapt,sa resp. adevarul-doamna COLONEL] logica mea este a unuia care stie ce vorbeste,asadar baza in armata sunt unitatile care se preg. sa duca efectiv lupta comandantii de orice treapta sunt aceia care comanda la pace si razboi subunitati u. mu.TOTI ceilalti cadre mil. civili sunt asa zisa LOGISTICA si treb. sa fie un procent de 7[cel putin]la 1 luptator.colonei si generalii ar treb. sa provina fara exceptii dintre luptatori si sa fi parcurs toate esal.de la cdt. pluton.daca armata nu are atatea U.-MU.-logic nu are nevoie de atatia gen. sau colonei.[asa este in America.Noi avem si gen, de fotbal si…ofiteri sup. care fac hirti frumoase..ma opresc aici

 15. razasul says:

  mda, de ce va mai mira comunicatul sec al MAPN, noi nu mai suntem mapn, candva nici ei nu vor mai fi mapn, dar va fi prea tarziu sa sa-si mai sustina drepturile, nu ‘luxul”, acum privesc detasati, dar maine vor fi implicati, acum ne vad ca pe “fosti”, maine vor fi si ei “fosti”, unii au ramas respectuosi altii ne privesc “de sus”, maine vor fi si ei, dar daca tac acum, maine va fi prea tarziu sa mai zica ceva, astazi tac pentru promisiunea a cativa lei in plus, dar, maine vor simti tacerea scumpa a “multor lei in minus”, nu sunt multi, dar sunt drepturile noastre, ieri, noi am fost ei, maine, ei vor fi noi, dar va fi prea tarziu sa mai spun ceva, oare asta la noi este o traditie, sa ne videm unii pe altii si apoi sa ne para rau?, poate, asta e… Cu tot respectul

 16. razasul says:

  iar pentru dl. ionica-minune, esti o mare minune, sper sa nu te superi, tu muncesti astazi ca sa mananci ieri ?, nu cred, astazi lupti sau muncesti sa-ti castigi drepturile pentru maine, ai dreptate, ar trebui sa dam dovada de compasiune pentru familia lui, dar, in mod sigur au facut acest lucru cei apropiati/ cunoscutii, ceilalti insa, trebuie sa lupte pentru ziua de maine si, chiar si pentru drepturile acelui militar, stii ca, o investitie o faci pentru viitor nu pentru trecut, nu pentru tine ci si pentru ceilalti, asta daca nu te superi, iar daca te superi, se poate sa ai dreptate, ca suntem un neam care ne spurcam unii pe altii si dupa aceea ne intrebam de ce am facut-o, imi cer din nou scuze, asta e…

 17. ionica_minune says:

  Razasule,jocul de cuvinte, doi bani nu face. Exista pe acest blog o sumedenie de postari in care va puteti sustine cauza. Nu cred ca este cazul sa ne batem joc cu diverse divergente aici.
  S-a gandit domnia ta ca poate familia acestui militar citeste aceste postari?
  Daca nu ai fost intr-o misiune externa, nu stii ca familiile acestor militar colinda netul in lung si-n lat pentru aflarea unor vesti. Oare ce spune familia acestui militar cand citeste pe un post dedicat unui erou………….despre pensiile militare?
  Va rog cu tot respectul sa lasati posturile domniilor voastre (legate de pensii) in postarile dedicate.
  Credeti ca isi au rostul aici?

 18. altfel says:

  Mozila,
  Deci, tu crezi ca trebuie sa le reduca pensiile si generalilor care au parcurs toate treptele firesti pentru a accede la acest grad? Ca abordarea ta cam la asta ar duce. Nu ai zis sa se verifice fiecare caz in parte si sa se sanctioneze abuzurile. Nu ai zis sa se revizuiasca normele care reglementeaza avansarile si numirile in functii. Nu te supara, aici poti semna cum vrei, dar in buzunar cred ca ai carnet de membru PDL. Pe mine nu ma intereseaza doamna sau domnul cutare, ci vreau sa inteleg logica si principiul. Deci, la fel ca pe vremea bolsevicilor, faptul ca ai ajuns general te face culpabil. Eu am avut subordonati ofiteri proveniti din subofiteri. Bine-nteles, am avut si subordonati soldati si ofiteri. Nici unul dintre oamenii aia nu gandeau asa! Ma intreb din ce categorie pot proveni cei care gandesc asa. Sunt aproape sigur ca inainte de ’89 erau politruci.

 19. voinea says:

  Stimati domni,
  Astazi am participat la sedinta senatului si va pot spune cu toata convingerea ca nu se bate nimeni pentru pensiile nostre.Este numai un joc politicianist de glezne ca se ne pacaleasca.Atata nesimtire cata am vazut la aceasta sedinta din partea distinsilor senatori nu am vazut in viata mea.Nici un senator nu-l asculta pe cel care vorbea, aveau preocupari total paralele cu ceeace se discuta,stateau cu spatele la cel care vorbea, discutau in grupuri,paraseau sala de sedinte si reveneau dupa zeci de minute,lucrau in draci la leptopurile personale sau citeau presa.Eticheta de parlament al rusinii este prea dulce fata de ceeace am constatat .Singurii care au avut un comportament decent au fost cei peste 40 de invitati din partea pensionarilor militari ,care au plecat total deceptionati si scarbiti de ceeace au vizionat.Stimati alegatori, aveti grija pe cine vom trimite in parlament in 2012.Votul uninominal sa fie de adevaratelea ,nu schiop asa cum l-a promulgat marele mogul.Sa nu mai permitem nici unui asemenea nemernic sa mai patrunda in parlament.Daca vom sta pasivi ne meritam soarta si vom fi obligati sa punem mana pe arma si va asigur ca vom sti in cine sa tragem de data aceasta.
  Col(r)ing.Voinea Ion