Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cum se ajunge din plutonier major în retragere general de brigadă în rezervă

Pare incredibil? După cele prezentate de “Jurnalul Naţional” se pare că nu. Dar să citim articolul din cotidianul precizat pentru a ne clarifica primele impresii:

“Preşedintele Traian Băsescu a avansat la gradul de general de brigadă în rezervă, în celebrul “lot” de la 22 octombrie, un consilier PD-L de la Sectorul 6 care până anul trecut era doar plutonier major în retragere.

Consilierul PD-L Eugen Gheorghe a fost trecut direct în retragere în anul 1993, cu gradul de plutonier major, din cauza unor motive medicale, fără a avea drept de pensie. După părăsirea carierei militare începute o dată cu absolvirea Şcolii Militare de Subofiţeri Auto în 1971, acesta a intrat în lumea afacerilor şi în politică. În anul 1998 s-a înscris în PSD şi a performat în noua carieră ajungând vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Giurgiu şi consilier local.

În martie anul trecut, Eugen Gheorghe a “dezertat” din PSD şi s-a înscris în PD-L şi a reuşit să devină consilier local al acestui partid la Sectorul 6. Mai mult, Eugen Gheorghe s-a ales din vara lui 2008 şi cu funcţia de vicepreşedinte al PD-L Sector 6.

COLONELUL
Sfârşitul anului 2008 i-a adus lui Eugen Gheorghe gradul de colonel în rezervă. Avansarea sa la acest grad s-a făcut, conform MApN, prin Ordinul ministrului Apărării nr. M.F. 1236 de la 5 decembrie 2008. La vremea respectivă, încă era ministru al Apărării membrul marcant al PNL Teodor Meleşcanu. PD-L-istul Mihai Stănişoară şi-a preluat portofoliul la 22 decembrie 2008. Această trecere în corpul ofiţerilor a unui subofiţer aflat deja în retragere sfidează prevederile legale din Statutul cadrelor militare.

Articolul 37 din Statut prevede foarte clar cine poate deveni ofiţer în rezervă. Or, Eugen Gheorghe nu se încadrează la nici o literă a acestui articol. Ministerul Apărării Naţionale a încercat să ne justifice avansarea respectivă invocând faptul că între timp Eugen Gheorghe are diplomă de licenţă în specializarea inginerie managerială din partea Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, diplomă de inginer în specialitatea inginerie economică în agricultură şi diplome de master în “management, marketing şi dezvoltare rurală” şi “management şi legislaţie în industrie, administraţie şi servicii”, ultima din partea Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

De asemenea, Eugen Gheorghe este şi absolvent al Colegiului Naţional de Apărare. Conform Statutului cadrelor militare MApN, şi Eugen Gheorghe ar putea invoca litera “e” a articolului respectiv pentru trecerea în corpul ofiţerilor, dar nu se mai încadrează la limita de vârstă impusă în articol, 35 de ani, el fiind născut în 1952. În acelaşi timp, potrivit art. 53 din acelaşi Statut, înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă şi în retragere se face în ordinea ierarhică a gradelor. Cu toate acestea, Eugen Gheorghe a devenit din plutonier major în retragere direct colonel.

GENERALUL
“Cei propuşi trebuie să fie recunoscuţi ca personalităţi cu o integritate morală de necontestat şi merite deosebite în desfăşurarea activităţilor în cadrul asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, la nivel local şi central, sau să contribuie la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile”, este portretul candidatului la gradul de general în rezervă realizat de MApN.

În cazul de faţă, nonşalanţa de a justifica acordarea stelei de general lui Eugen Gheorghe de ministerul condus de Mihai Stănişoară este cutremurătoare: “Acordarea gradului de general de brigadă în rezervă a colonelului în rezervă Gheorghe Eugen s-a realizat în limitele prevederilor legale în vigoare, cu acordul Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, fiind recunoscut ca o persoană cu integritate morală, care a contribuit la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile”.

Am solicitat MApN să ne comunice metodologia şi grila de evaluare prin care se fac avansările la gradul de general în rezervă, dar ministerul a refuzat să ne pună la dispoziţie documentele. Deşi acestea sunt cât se poate de clare, iar Eugen Gheorghe nu se califica avansării, el a devenit general în rezervă prin decret prezidenţial semnat de Traian Băsescu.

METODOLOGIA
Documentul MApN prevede faptul că nu pot fi propuse pentru gradul de general în rezervă “cadrele militare în rezervă sau în retragere care nu au obţinut gradul de colonel pe timpul cât s-au aflat în activitate”. Eugen Gheorghe a fost abia plutonier major. Nu mai pot fi propuşi la avansare nici “cei care au fost înaintaţi în grad în ultimii patru ani”.

Consilierul PD-L a fost făcut colonel în rezervă în urmă cu mai puţin de un an. Metodologia MApN conţine o grilă de evaluare a meritelor candidaţilor, iar pentru ca să fie posibilă propunerea la gradul de general de brigadă punctajul obţinut trebuia să fie de 80 de puncte, dar cu îndeplinirea unor condiţii obligatorii. Există cel puţin trei condiţii obligatorii pe care Eugen Gheorghe nu le îndeplineşte: vechimea în rândul cadrelor militare în activitate, care trebuie să fie de cel puţin 30 de ani în anul trecerii în rezervă, stagiul în gradul de colonel de cel puţin cinci ani şi stagiul pe funcţii prevăzute cu gradul de general.

Eugen Gheorghe a trecut în retragere după 22 de ani, stagiul în gradul de colonel a fost de nici un an, iar ultima sa funcţie în Armată a fost de “ajutor pentru evidenţă la un batalion”.

Odiseea acestei avansări care n-a ţinut cont de Statutul cadrelor militare, nici de metodologiile interne ale MApN, girată de ministrul Mihai Stănişoară reprezintă un act de batjocură la adresa tuturor acelor militari care au slujit şi slujesc România cu onoare, mulţi dintre ei chiar pe front şi în Afganistan, Irak, Bosnia şi Kosovo. Gradul de general, fie el şi în rezervă, nu este doar ceva onorific.
Ar trebui să fie o recunoaştere pentru toţi aceştia. Pentru acest afront cineva trebuie să plătească.

“Cei propuşi trebuie să fie recunoscuţi ca personalităţi cu o integritate morală de necontestat şi merite deosebite în desfăşurarea activităţilor în cadrul asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, la nivel local şi central, sau să contribuie la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile”.

Mi-e din ce în ce mai greu să prezint astfel de …, numiţi-le voi căci eu nu am cuvinte.

Am însă speranţă (deşi mică) că nu e decât o ştire falsă. Şi mai am sprenaţa că cineva va opri odată desfrâul acesta promovat în parte de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi tolerat de conducerea MApN.

sursa: Jurnalul National

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

21 Responses to “Cum se ajunge din plutonier major în retragere general de brigadă în rezervă”

 1. army says:

  Ce treaba are ,legal, Asociatia cadrelor in Rezerva Cu avansarile?.Oare nu trebuie sa fie treaba exclusiv a organului de personal din Statul major general care trebuie sa estimeze necesarul de militari pe grade la pace si razboi?

 2. ionica_minune says:

  Legal sau ilegal aceasta asociatie propune ministerului apararii nationale avansarile cadrelor militare in rezerva.
  Pe ce criterii le propune…..se vede mai sus.
  Ceea ce mie mi se pare cel mai grav la ora actuala este nivelul politizarii la care s-a ajuns intr-o institutie care nu are treaba cu politica.

 3. Pro Patria says:

  Incredibil!!! Incredibil!!! Incredibil!!!
  A urmat (și a și absolvit) Colegiul Național de Apărare! (apropos, așa cum au venit Băsescu și Antonescu cu condica de prezență a celuilalt la lucrarile Parlamentului, ce surprize am avea dacă s-ar face publică prezența la cursuri a celor înscriși la CNA și rezultatele obținute la final!)
  Este cât se poate de jenant că instituția Armatei a ajuns să fie o filieră de satisfacere a unor orgolii ale noilor politruci prin acordarea de grade și titluri de doctor! Nu era suficient că aveam problema asta în interior, acum o facem și cu te miri cine din exteriorul sistemului.
  Eu, unul, mă întreb, oare cum s-a întâmplat faza cu Eugen Gheorghe (EG) sau cum se întâmplă și cu alții: EG i-a spus cuiva ”șefu’, acu’ că am devenit colonel, credeți că pot să fac și eu CNA și pe urmă să capăt gradul de general?”, iar ”respectivul” a zis ”las’ că aranjez eu, pentru tine, se poate?!” sau ”respectivul” a venit cu propunerea ”ne-am gândit la tine să te facem general, dar pentru asta trebuie să fii întâi colonel și pe urmă să faci CNA”, iar EG a acceptat? De fapt, cine e mai vinovat în toată chestia asta, cel care propune sau cel care acceptă fără jenă, cu concursul ulterior al ANMCRR?

 4. grupul de initiativa says:

  Presedintilor asociatiilor de militari,
  Stimate Domnule Presedinte,
  Grupul de initiativa pentru infiintarea ,,FEDERATIEI MILITARILOR DIN ROMANIA”, ajungand la concluzia ca :
  1. Singura cale legala de coagularea tututror structurilor asociative ale militarilor este FEDERATIA – structura ce asigura pastrarea identitatii juridice si patrimoniale a tuturor asociatiilor afiliate, asigurand simultan o mai mare putere de decizie si influenta in raport cu structurile puterii legislative si executive – centrale sau locale.
  2. Avand in vedere faptul ca unele conduceri centrale ale unor asociatii nu doresc sub nici un fel dialogul pe aceasta tema si obstructioneaza chiar simpla informare a filialelor lor judetene sau recurge la intimidari si chiar amenintari;
  3. Apreciind ca singura menire a unei structuri asoiative este apararea drepturilor membrilor asociati, nu interese personale, de grup sau afilieri politice obscure;
  4. a sosit timpul dar si necesitatea obiectiva a modernizarii structurilor noastre si a modalitatilor de actiune,

  CONVOACA CONVENTIA NATIONALA DE CONSTITUIRE A FEDERATIEI MILITARILOR DIN ROMANIA pe data de 25.11.2009 la sediul ACMRTIRE din str.Drumul Taberei nr.7-9, sector 6 Bucuresti.
  Structurile asociative care doresc sa participe sunt rugate sa confirme la telefon 0744.649.707
  Am fi deosebit de bucurosi daca va veti exprima, fara partinire, cat mai obiectiv posibil pozitia, fata de acest demers. atat individual cat si la nivelul conducerilor filialelor dumneavoastra, fie participand direct miercuri 25.11.2009 orele 11.00,la Conventia Nationala de infiintare a Federatiei Militarilor din Romania ,fie in scris la faxurile comunicate mai jos.
  Indiferent care este pozitia dumneavoastra va rugam sa ne-o comunicati la urmatoarele numere de fax: 0213118796 sau 0213671096 .
  Cu deosebita stima si respect,
  GRUPUL DE INITIATIVA
  PENTRU INFIINTAREA ,,FEDERATIEI MILITARILOR DIN ROMANIA”

  Pentru conformitateGl.bg.(r) Nicolae GROPAN

 5. ionica_minune says:

  Pune si je o intrebare:
  “Federatia militarilor din Romania”? sau “federatia militarilor in rezerva din Romania”?.
  Daca este prima varianta, care sunt asociatiile pe care vreti sa le adunati la san? Din cunostintele mele si se poate sa le am proaste in domeniu, nu exista nici-o asociatie a militarilor in activitate. Daca exista, chiar vreau sa aflu si eu si as vrea sa mai aflu baza legala de constituire a ei.
  PS : Asta pentru cultura mea generala daca aveti amabilitatea sa raspundeti.

 6. cineva says:

  Ce mai vreti sa stiti pentru a va da seama ca totul este o bataie de joc, patronata de primul nostru carmaci? de-ar pleca odata cu toato clica lui de lachei care au pus talpa pe grumazul tarii si a noastra.

 7. schwartzkopff says:

  Asta e om sau porc??, cre ca e mai mult porc.

 8. sam says:

  Asta e ROMANICA…

 9. boby says:

  am ajuns sa-mi fie rusine ca dupa 30 de ani de munca am ajuns numai la gradul de Colonel care este echivalat in conceptia unur fistecine cu un subofiter. Nu mai insemni nimic in ochii unui civil, daca un asemenea om si nu este numai el, a ajuns chiar si in rezerva, general, de carton dar general in rezerva al Armatei Romane. De fapt fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal….!

 10. Dan57 says:

  PENTRU BOBY

  OFITERI FARA SUBOFITERI CA SI SUBOFITERI FARA OFITERI, NU ESTE POSIBIL NICIODATA, ASA CA MAI MULTA GRIJA LA EXPRIMARE . SAU POATE ESTI RASIST.

 11. ionica_minune says:

  Total de acord cu dan. Boby, iti dau exemple decativa subofiteri activi care iti dau clasa pe ce domenii de activitate vrei tu. Pe langa asta , te pun in fund si la studii pe care sunt sigur ca nu le ai. Eu zic , ca un subofiter cu o facultate facuta la stat, cu studii de masterat, diverse studii facute pe merit afara (si nu numai ei) este in stare sa se ridice la “inaltul” statut de colonel. Ca nu ai ajuns mai departe nu e vina nimanui, dar nu da cu noroi in categoria de personal care te-a ridicat si te-a facut colonel. Datorita muncii acestei categorii ai ajuns “mare si tare”.
  Si ca sa mai zic ceva: ce ai facut cat ai fost in activitate pentru a nu se ajunge la avansari de jigodii peste noapte? Asta este un exemplu minor fata de avansarile care se fac. Cititi monitoarele oficiale ale Romaniei daca vreti sa va cruciti.
  Deci domnule Boby……..respect pentru cel de langa tine………

 12. ion says:

  Domnilor, comentariile par a fi facute fie de unii frustrati, fie de necunoscatori in ale militariei. sa-mi fie cu iertare dar amestecati rau lucrurile si pe deasupra sunteti si patimasi, ceea ce va strica logica. Nu trebuie sa blamam sistemul, mai ales cand o parte a vietii am lasat-o activand in launtrul lui si cand altii din afara sistemului incearca sa ne discrediteze la gramada. Este adevarat.sunt neaveniti si in randul ofiterilor, dar si in randul subofiterilor, deveniti asa pentru ca, odata, au avut pe cineva care i-au ajutat ca pe plutonierul general sau generalul plutonier. Au fost si cazuri fericite, dar rare, cand un militar a parcurs ierarhia de la soldat la general. Sunt unii care cer grade si functii fara ca macar sa stie ce este cu ei. Grav este cand sistemul permite ca asfel de indivizi sa si obtina ceea ce vor. Afirmatia de genul “datorita mie a ajuns colonel” este falsa, deoarece intro stare normala fiecare trebuie sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu conform fisei postului. Evaluarea competentelor se face pe baza indicilor personali de studii, de performanta. Faptul ca un subofiter isi indeplineste foarte bine sarcinile de serviciu,este bine pentru el, dar este obligatia lui, altfel devine o problema pentru functionarea sistemului si risca excluderea. Deci, nu-i face un favor superiorului, in schimb acesta,daca este corect, adica normal, dispune de metode pentru al stimula pe respectivul subordonat. Rolul superiorului,sefului,comandantului este acela de a face ca sistemul ce-l conduce sa functioneze eficient asa cum a fost gandit, iar acolo unde constata deficiente sa intervina cu buna stiinta, nu aiurea, doar ca este sef.Despre afirmatia ca, sunt multi subofiteri destepti, cu studii universitare si postuniversitare, lucrul acesta nu poate fi decat unul fericit pentru sistem, dar cand stiu cum s-au facut studiile in ultimii,cel putin zece ani, cum s-au luat unele licente,masterate si doctorate, ma cam indoiesc de performante. Nu neg faptul ca sunt si exceptii. Calitatea sistemului nu poate creste astfel, in schimb cresc orgoliile, pretentiile si eventual falsele nedreptati. Daca se continua si se incurajaza atitudinea unora de a blama si de a submina autoritatea superiorului va fi creat un climat total nefunctional pentru sistem si vor avea de suportat urmarile inclusiv cei ce au asemenea comportamente. Poate, asta se vrea.

 13. Imre says:

  Ce nu se stie este ca stimabilul plt.maj.(r) Eugen Gheorghe este fratele generalului Constantin Gheorghe – fostul sef al Fortelor Aeriene….

 14. micutzul says:

  Bai fratilor articolul asta mi/a scapat. Daca DNA nu se autosesizeaza, atunci inseamna ca la portocalii merge orice.
  Mai baieti daca plotonerul a ajuns general , ori suntem o armata de c… limbaj cenzurat ori inseamna ca si eu pot sa ridic pretentii la gradul de GENERAL. Pai bai baietas, recte ministrel de aparari, eu m/is ofiter superior deci poti sa ma faci gheneral in jumatate de an.
  Armata sarmana armata….

 15. sorin@ says:

  generalului Constantin Gheorghe – fostul șef al Fortelor Aeriene, ”ȚIGANUL”, i se spunea la Ianca și apoi, a fost CĂLĂUL aviației în cadrul ”restructurării AVIAȚIEI”pentru ca România sa intre în ”NATO”
  TIGANE, MAI POȚI DORMI NOAPTEA CÂND ĂȘTIA ACUM VOR SA FACĂ ‘dreptate’ cu cei pe care i-ai trimis acasă ca au 40 ani și sunt ‘BĂTRÂNI’…
  Acum ei o sa ia o pensie decenta de 1000 lei datorita ție, sa se facă dreptate, ‘TIGANE’!

 16. IORDACHE says:

  E rusine omenirii sa va zica voua oamenii. Bai nea EG,esti un , te-ai dat cu PD-l ul ………Ce-ai facut tu in S 6 te te-au tinut astea in brate, te-au ajutat sa termini facultate la IASI, ai dat masteratul la dracu in paznic, ai facut Colegiu National de Aparare( ai fost coleg cu udrea?)
  Pai ALO; ALO, PONTA, ne-ai promis ca se face ORDINE la capitolul acesta-grade, studii etc.Pai dumneata nu mai ti cont si de VOTUL meu?
  Sa nu dea dUMNEZEU cel Sfant sa vrem noi paine si pamant!!!

 17. Romanian NCO says:

  Domnilor ofiteri, cazul acestui individ constituie o exceptie si nu trebuie pentru asta sa blamati intregul corp al subofiterilor. De altfel, ca subofiter activ al Armatei Romane, cunosc o multime de ofiteri activi, prosti facuti musuroi, asa ca mai scutiti-ne cu comentariile voastre. Uitati-va in curtea voastra mai bine, inainte de a arunca cu pietre in curtea noastra. Curvele adunate de pe centura cu facultate la ultra FF si stagiu pe sub birourile voastre sunt mai bune de facut ofiteri decat porcul asta ? Aaaa ? Cum e domnilor ? E plina armata de curve, aduse de ,,marii ofiteri” ai nemului in randurile cadrelor militare active, in timp ce un subofiter barbat, cu misiuni in T.O. facultate, master, onest si daruit armatei nu poate ajunge la asemenea performanta. Vi se pare normal ? Asa ca, nu mai faceti pe moralistii acum, ca voi ati adus cancerul in sanul Armatei Romane nu subofiterii. Coruptia in Armata pleaca de la ofiteri nu de la subofiteri. Ei sunt prea mici si ocupati sa va faca treaba.

 18. Romanian NCO says:

  Va deranjeaza adevarul domnilor ? De ce nu publicati comentariul ? Ofiterimea romana a fost alterata de curvasaretul adus peste noapte in randurile cadrelor militare active, nu de piticii astia din rezerva si retragere. Cunosc multe cazuri de foste amante activate peste noapte si sunt facute musuroi de proaste. Activeaza in majoritatea unitatilor militare in prezent. Asa ca nu mai atacati subofiterii cu porcul asta ca aici este vorba de o exceptie. Vorbiti despre regula. Regula de a activa curve in randurile ofiterilor. Mai usor cu amantele. Cat despre figura asta trista care face de ras corpul subofiterilor, daca ma uit mai bine la el, seamana cu un fost general de pe la Fortele Aeriene. Fata de imbuibat, betiv si probabil curvar. Publicati comantariul, daca sunteti corecti, daca nu, cenzurati si ascultati ce va place. O sa traiti in continuare in lumea voastra paralela, rupti de realitate, asa cum sunt majoritatea ofiterilor. Am onoarea sa va salut tovarasilor !

 19. ion says:

  Am ajuns aici datorita faptului ca cei ce ne reprezinta nu au legitimitate morala,nici coloana vertebrala. Pana nu v-om termina cu gasca de slugoi de la ANCMRR, nu avem nici o sansa sa iesim din mocirla.

 20. costi says:

  Ei cum a ajuns general, asa cum a fost avansat plt Oprisor Claudiu la gradul de maior. Adica la apelul bocanilor de la care au lipsit chiar si bocancii celor avansati. Sa rada si curcile nu alta de asa aplicare a principiilor si reglementarilor.