Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cum sună propunerea legislativă prin care ofiţerii SRI pot efectua cercetări penale

sigla SRI

Un proiect de lege initiat de deputatul PDL, Cezar Preda, preşedintele comisiei pentru controlul SRI, propune ca ofiţeri anume desemnaşi de Serviciul Român de Informaţii să poata fi numiţi în calitate de “organe de cercetare penala specială”.
Redăm mai jos propunerea deputatului PDL care da posibilitatea ofiţerilor SRI să efectueze acte de cercetare penală.

Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.33 din 3 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifică şi se completează astfel:

(…) Art 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:

* Art 13 – (1) Ofiţeri anume desemnaţi ai Serviciului Român de Informaţii pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie si Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.
* (2) Organele de cercetare penală speciale ale Serviciului Român de Informaţii îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului.
* (3) Pentru realizarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), în cadrul unităţii juridice a Serviciului Român de Informaţii se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale.
* (4) Serviciul desfăşoară sau îndeplineşte orice alte activităţi de aplicare a legii date în competenţa sa, potrivit legii.
* (5) Organele Serviciului Român de Informaţii nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest.

 

 

Sursa: Hotnews

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Cum sună propunerea legislativă prin care ofiţerii SRI pot efectua cercetări penale”

 1. R. says:

  istoria pasilor marunti, nu este chiar o “legenda”, reanvierea anumitor practici care pot duce la abuzurilor vechii si sinistrei securitati, poate fi indeplinita doar in cativa “pasi” pornind de la un astfel de proiect de lege, ramane sa vedem daca, vom dormi cu “parul la usa” nu de frica hotilor ci ca sa ne pazim de “viitorii securisti” sau intradevar, ceea ce sa intamplat in ’89 nu a fost o schimbare reala ci o alta schimbare de regim tot in paguba si spre nenorocirea romanilor, in rest …

 2. Radius says:

  daca am fi trait in america nu ar mai fi trait nimeni cu spaima ca cineva ne asculta pe ascuns ci ni s-ar fi parut absolut normal dar frica romanilor de fosta securitate este mareata si nu va disparea cred ca nici o data de asemenea daca am fi fost in alt stat din vest nimeni nu ar mai fi considerat nici macar anormal faptul ca organele serviciilor secrete ar avea dreptul sa faca arestari atunci cind se aduc prejudicii statului respectiv atit pt a fii protejatii de catre spionii din alte servicii secrete cit si asupra propriilor cetateni care aduc prejudicii chiar si de ordin economic asupra economiei astfel devalizind statul de anumite sume . dar traim in romania unde lume sufera de spionita etc domnilor suntem jalnici gindindune ca vechea securitate va revenii si de asemenea metodele folosite de aceste . domnilor trezitiva avem nevoie acum poate mai mult ca oricind de un serviciu de informatii cu putere de a face chiar arestari preventive motivul este foarte simplu ce ar insemna ca un infractor ar afla ca este monitorizat de sri si ar incerca sa se sustraga anchetei traversind granita acum vine partea frumoasa cit ii va trebui statului roman sa investeasca in prinderea respecivului infractor . dar poate tocmai de aici frica de sericiul secret eu sper sa ne trezim din prostia in care traim si sa lasam serviciile secrete sa-si faca treaba asa cum si-o fac in alte colturi ale lumii unde au mult mai multe prerogative decit la noi o seara buna va doresc

 3. Marlon Juvet says:

  “america”, “pt a fii protejatii”, “lume sufera de”, “traim in romania”, “domnilor suntem jalnici gindindune”, “va revenii”, “domnilor trezitiva”, ca să nu mai pun în discuţie aspecte neimportante precum topica, semnele de punctuaţie şi majusculele. precum şi coerenţa.
  Pot fi de acord cu concluzia, dacă ar fi formulată la singular: “eu sper sa ne trezim din prostia in care traim”. Vai de noi ca naţie, dacă am ajuns să citim astfel de îndemnuri mobilizatoare.