Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cumulul pensiei cu salariul în dezbaterea Camerei Deputaţilor – UPDATE: Legea a fost adoptată

Propunerea legislativă pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (Pl-x 402/2014) se dezbate miercuri, 17.09.2014, de către Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea dispoziţiilor din Legea nr.329/2009, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora se interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaţilor sistemului public pentru care nivelul pensiei nete aflată în plată depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul de lege a fost respins de către Senat pe 2.09.2014.

Printr-un raport comun – Comisia pentru buget şi Comisia pentru muncă au hotărât, cu majoritate de voturi (o abţinere), adoptarea propunerii legislative întrucât, prin stabilirea imperativă a limitei cuantumului pensiei până la care se poate realiza cumulul cu salariul, se produc discriminări, dar şi limitări ale accesului şi dreptului la muncă în sistemul public, pentru persoane cu pregătire temeinică, experienţă şi expertiză în anumite domenii, cum ar fi apărare, ordine publică, siguranţă naţională, compartimentele de protecţie a informaţiilor clasificate, departamentele de poliţie comunitară, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi multe alte autorităţi şi instituţii publice.

Consiliul Economic şi Social nu a dat un aviz din cauza lipsei de cvorum dar a precizat că discuţiile purtate au condus la punctul de vedere că propunerea nu trebuie avizată pozitiv, motivând lipsa locurilor de muncă pentru tineri şi cheltuielile suplimentare care apar odată cu reîncadrarea pensionarilor care sunt deja beneficiari de cheltuieli bugetare. Consiliul Legislativ a avizat pozitiv propunerea legislativă.

Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Comentariu: prevederea privind interzicerea cumului pensiei (mai mari decât salariul mediu brut) cu salariul plătit din fonduri publice a fost făcută de guvernul Boc în cadrul aşa-ziselor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Deşi percepută ca un abuz măsura a anulat un alt abuz, anume cel al încadrării discreţionare a unor aşa-zişi specialişti pe funcţii de angajaţi civili după ce treceau în rezervăn. Se crease o adevărată filieră de transformare a funcţiilor militare în funcţii civile şi ocupare a acestora de către viitorii pensionari aceştia păstrându-şi poziţia în ierarhia instituţională şi blocând ascensiunea în carieră a altora. Chiar dacă numărul celor care au beneficiat de aceste “forţări ale legislaţiei”, majoritatea celor afectaţi, şi care proveneau din sistemul de apărare, ordine şi siguranţă publică, erau reîncadraţi în funcţii de specialişti de către instituţii ale statului care aveau efectiv nevoie de expertiza lor (zona de informaţii clasificate, a poliţiei locale, intelligence şi de consiliere de specialitate). Astfel, ca imagine, un număr mic de beneficiari ai vechii legislaţii au afectat dreptul la muncă al altora.

sursa: Camera Deputaţilor

UPDATE: Legea a fost adoptată

rezultatul votului aici

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Cumulul pensiei cu salariul în dezbaterea Camerei Deputaţilor – UPDATE: Legea a fost adoptată”

 1. Ascullus says:

  Toti trepadusi care si-au tras functii de civili prin MApn trebuie sa inteleaga ca nu poti sa strigi hotii cand hotia o faci chiar tu sau esti beneficiarul acesteia.

  Pacat ca legea a lovit in amaratii care se disponibilizasera si se incadreasera pe la diferite administratii locale sau centrale.

  Trebuia stipulat clar in lege ca nivelul veniturilor cumulate sa nu depaseasca ultimul venit avut la trecerea in rezerva eventual cu indexari/mariri. Nivelul pensiei putea fi astfel usor calculat de cei dela DFC si ramanea in plata doar diferenta care sa-i permita reincadratului sa-mi mentina nivelul de trai. La pensionare, concediere, demisie etc urma ca penisa sa fie platita integral.

  Asa avem o mare varza, priviri de civili incruntate la asa zisele drepturi nemeritate ale militarilor si asa mai departe.

  Din pacate legea a fost perceputa de angajatorii civili ca facand referire la toti cei proveniti din structurile de securitate, ordine publica si ori i-a dat afara pe cei angajati, ori nu i-a angajat pe cei care doreau si indeplineau conditiile – adica aveau pensia sub nivelul salariului brut pe economie.