Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cursa înarmării se mută în zona statelor cu economii emergente

Potrivit Raportului anual al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm- SIPRI, vânzârile globale de armament au crescut cu 22% în perioada 2005 – 2009, comparativ cu 2000-2004.

Printre principalii jucători pe piaţa vânzărilor de armament au intrat statele din zona economiilor emergente.

SIPRI apreciază că acestea s-au angajat într-o periculoasă “cursă a înarmărilor” aruncând uriaşe sume de bani pe avioane de luptă în regiuni instabile ale lumii.

Astfele, importurile de avioane de luptă a reprezentat 27% din volum în ultimii cinci ani.

“Comenzile şi livrările de aceste sisteme de armament destabilizatoare au dus la preocupări pentru o cursă a înarmărilor în regiuni tensionate: Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America de Sud, Asia de Sud şi Asia de Sud Est”.

Potrivit expertului Paul Holtom, ţările bogate au răspuns tendinţei prin creşterea flotei de avioane de luptă.

“Vecinii rivali au răspuns la aceste achiziiţii cu propriile comenzi. Se poate pune întrebarea dacă aceasta este o alocare adecvată de resurse în regiuni cu niveluri mari ale sărăciei,” întreba expertul.

În cazul Americii de Sud, institutul a descoperit că importul de arme a crescut cu 150% în perioada analizată.

De exemplu, Brazilia doreşte acum să cumpere 36 avioane de luptă franceze Rafale, Gripen din Suedia şi F/A-18 din SUA.

În Asia de Sud Est, creşterea este şi mai spectaculoasă în 2005 -2009, Malaezia mărind importul de armament cu 722%, Singapore – 146% şi Indonezia – 84% .

Creşterea a adus pe Singapore ca fiind primul stat ASEAN care intră în top 10 al SIPRI al marilor importatori de arme, pe locul şapte.

În top a mai intrat şi Algeria.

Alte date:

– clasamentul vânzărilor de armament: Asia şi Oceania (41%), Europa (24%), Orientul Mijlociu (17%), America (11%), Africa (7%);

– Grecia rămâne între primii 5 cumpărători de armament convenţional pentru perioada 2005-2009 cumpărând 26 de F-16C din SUA şi 25 Mirage-2000-9 din Franţa aceste achiziţii reprezentând 38% din volumul totatl al importurilor greceşti;

– SUA au rămas exportatorul nr.1 la nivel mondial deţinând 30% din comerţul mondial cu arme pentru perioada 2004-2009.Din totalul exporturilor americane 39% s-au îndreptat spre Asia şi 36% spre Orientul Mijlociu;

– vânzările de avioane au totalizat 39% din volumul vânzărilor de armament american şi 40% din cel rusesc.

sursa: SIPRI

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Cursa înarmării se mută în zona statelor cu economii emergente”

 1. alex says:

  interesant ce se intampla si cu JSF.

  Danemarca, unul din parteneri, a iesit oficial din proiect datorita costurilor scapate de sub control:

  http://www.cphpost.dk/news/national/88-national/48516-fighter-jet-contract-goes-down.html

  Israel s-ar putea reoritenta catre F-18.
  http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2010/03/05/Two-year-F-35-production-delay-hits-Israel/UPI-48011267809100/