Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Curtea de Apel Bucureşti – prima condamnare dată după 89, pentru “spionaj şi trădare”

Curtea de Apel Bucureşti a motivat prima condamnare dată, după decembrie 1989, “pentru spionaj şi trădare”: “subofiţerul MApN Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov au pus în pericol siguranţa naţională a României prin transmiterea unor secrete militare”.

Floricel Achim (42 de ani) şi Marinov Zikolov (49 de ani) sunt primele persoane care au ajuns după gratii pentru spionaj şi trădare prin transmitere de documente secrete. Ei au fost condamnaţi la câte 12 ani şi şase luni de închisoare.

În perioada 2002-2008, angajatul MApN i-a furnizat lui Zikolov o serie de secrete militare, pe care bulgarul le transmitea apoi unor reprezentanţi oficiali ai Ucrainei. În schimbul informaţiilor, Floricel Achim – care avea nume de cod „K1″ – primea diverse sume de bani.

Arestarea lui Achim şi a lui Zikolov, în februarie 2009, sub acuzaţia de trădare şi spionaj, a dus la “alterarea” relaţiei României cu Ucraina şi cu Rusia.

Astfel, după izbucnirea scandalului, doi ataşaţi militari ucraineni, precum şi trei diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din România.

Însă magistraţii români nu au audiat în scandalul de spionaj niciun reprezentant al Ucrainei, potrivit Adevărul.

Judecătorii au subliniat că „datorită interesului puterii străine Ucraina, pentru atingerea ţintei, respectiv obţinerea informaţiilor relevante din domeniul militar, preocuparea pentru evoluţia profesională a lui Floricel Achim era evidentă şi constantă”.

Sursa: Adevărul

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Curtea de Apel Bucureşti – prima condamnare dată după 89, pentru “spionaj şi trădare””

 1. vios says:

  P-astia i-au ginit -BRAVO- dar cu a-i de sus ce facem? Pe ei cine-i popreste!

 2. Terentius The Younger says:

  Io cred ca o sa fiu al doilea. Asta daca o sa ma prinda….

 3. micutzul says:

  @ Terentius
  ** Ai grija ce/ti doresti…** citat dintr/un mare ganditor vaporean…
  Pai astia itifabrica repede ceva si pana demonstrezi ca nu e vorba de tine , ai stat in vacanta fortata vreo doi ani. Acolo t/il arata si pe RADU si gata…

 4. dere says:

  DE ACEEA S/A AJUNS AICI DOMNILOR. De aceea nu mai sunt bani, pentru ca salarizarea se face in acest mod aberabt. Cunoasteti faptul ca in MApN, un capitan cu faculati, cu merite, cu rezultate IA SALARIU MAI MIC decat un SUBOFITER FACUT PE FILIERA INDIRECTA din SOLDAT ?????????Va rog sa reflectati putin! Cum sa fim normali, cum sa lucram intr-un mediu normal. ESTE ABSOLUT REAL CE SE PETRECE. Pe nimeni nu intereseaza!!!!!!!!!!!!!!

  SISTEMUL CADE!!!!!! Pentru ca asta s-a vrut

 5. Lucian* says:

  au luat numai 12 ani si 6 luni. In SUA aia aruncau cheia la cazuri similare si taiau incuietoarea cand se punea problema de un schimb de prizonieri.