Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dacă faci ceva, atunci fă! Age, si quid agis!

Ordinul ministrului apărării naţionale nr.M-5 din 16 ianuarie 2008 pentru aprobarea Normelor privind reconversia profesională în Ministerul Apărării (publicat în M.O.nr.71 din 30.01.2008), a intrat în vigoare la data de 15.02.2008.

Pentru a ajuta cititorul, ne vom începe “demersul sciitoricesc” pornind de la conţinutul articolului care defineşte “reconversia profesională” în cazul cadrelor militare. Aşadar, “reconversia profesională reprezintă procesul prin care personalului disponibilizat din armată i se acordă, la cerere, sprijin instituţionalizat în vederea reintegrării profesionale în mediul civil” (art.1 alin.1).

“La cerere”. O sintagmă care, corelată cu conţinutul actului, dă naştere unor întrebări interesante.
A fost introdusă în acea dispoziţie cu scopul de a “zgândări” orgoliul militarului român şi a-l determina, în final, să renunţe la a mai solicita sprijinul acelora care, în fapt, sunt cauza acestui fenomen al disponibilizărilor. Sau este oare o omisiune a colectivului care a promovat proiectul de act normativ?
Scopul este de a încadra cele 31 de posturi cu referenţi specialişti (anexa nr.2) în “ale reconversiei profesionale” şi de a te folosi de aceştia? Sau de a “proteja” 31 de persoane în nişte posturi călduţe? Care este rezultatul muncii lor?
Oare de ce este necesar ca, din comisia de examinare desemnată pentru încadrarea postului de referent să facă parte şi câte “1-2 reprezentanţi ai D.M.R.U. şi ai Statului Major General” (art.17 alin.3)?
Personalul unităţilor militare cunoaşte conţinutul acestui act normativ?
Cunoaşte atribuţiile Direcţiei Management şi Resurse Umane (D.M.R.U.), ale centrelor militare şi ale comandanţilor acestor instituţii, privitoare la domeniul reconversiei profesionale, pentru a şti care le sunt drepturile? Şi mai important: Pentru a le cere!

S-a creat imaginea că “disponibilizaţii” ar fi un segment aparte al sistemului militar – nişte cerşetori!
De ce asigurarea măsurilor de reconversie profesională nu reprezintă o obligaţie a Ministerului Apărării Naţionale faţă de acele persoane ale căror raporturi de serviciu (de muncă) cu această instituţie încetează din motive neimputabile?

Le suntem datori! Ar avea de lucru referenţii de care aminteam mai sus?
Conform dispoziţiilor art.1 alin.2, Ministerul Apărării Naţionale “poate coopera în acest domeniu cu Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi cu alte structuri guvernamentale şi neguvernamentale implicate în procesul de ocupare a forţei de muncă, pe baza acordurilor sau protocoalelor încheiate în acest scop.” Există încheiate asemenea acorduri sau protocoale? Dacă răspunsul este afirmativ, de ce nu se fac publice? Sau poate conţin informaţii clasificate?!

Câte persoane din M.Ap.N., disponibilizate, au beneficiat de măsurile de reconversie profesională stabilite prin actul normativ mai sus menţionat?

Oare există persoane din conducerea M.Ap.N. interesate cu adevărat de soarta disponibilizaţilor? Sau aceştia reprezintă doar nişte pioni pe care îi putem sacrifica cu foarte mare uşurinţă atunci când nu mai este nevoie de ei?!

Tarabostes


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Dacă faci ceva, atunci fă! Age, si quid agis!”

 1. Ando says:

  Povesti de adormit copii. Nu exista nici o preocupare de a face ceva in acest sens. Militarii, si nu putini tineri, pleaca din armata fara sa-i intrebe cineva ce vor face. Se descurca fiecare cum poate si este nedrept pentru ca partea activa a vietii lor a fost pusa la dispozitia institutiei armata.Care este grija fata de oameni cand daca nu ai relatii dupa ce esti trecut la pensie o primesti dupa 6 au 7 luni? Sau se considera ca militarii au acumulat atatea averi incat nu mai au nevoie de primirea la timp a unor drepturi de care trebuie beneficieze? Revenind la aceste ordine, avem talente deosebite in a scoate tot felul de reglementari pe care le citesc doar cei ce le elaboreaza si nu le aplica nimeni.

 2. DE CE BAL says:

  Impecabil, partenerul de scris, acidul, dar corectul domn Ando!
  Sub actualul sef al Statului Major General si sub fostul ministru, venerabilul Trahanache, pardon, Mele, au fost incadrate, pe baza de ordin verbal. duplicate, la diferite paliere, cu diferite…cunostinte,,,, ale Elenei, din Troia, sau …Escu, sau…drea.
  Dam afara ofiteri cu experienta NAT0 si incadram damele cu experienta in budoarul oficialilor! Magnam cum laudae…
  Demisia!
  Acesta este cuvantul pe care il merita actualul numarul unu pe piramida militara…