Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

DAESH confirmă moartea liderului său, Baghdadi

foto Western Journalism

foto Western Journalism

Potrivit informațiilor emise marți, 11.07. a.c. de o agenție de presă electronică locală, gruparea jihadistă a confirmat moartea liderului său suprem, Abu Bakr al-Baghdadi.

Agenția de știri irakiană, „al-Sumaria News”, a anunțat că „DAESH  a difuzat o declarație scurtă pe posturile de știri pe care le controlează în orașul Tal Afar, la vest de Mosul, confirmând moartea liderului său, al-Baghdadi, însă fără a oferi alte detalii”.

Citând o sursă anonimă din provincia Ninive, „al-Sumaria” a continuat: „DAESH a afirmat că numele unui nou Calif – liderul suprem în Islam – va fi anunțat în curând, făcând apel, totodată, la militanții jihadiști să rămână neclintiți în fortărețele „Califatului” și să nu se lase amăgiți de gânduri de răzvrătire”.

Anunțul a provocat rumoare printre susținătorii organizației.

Potrivit agenției de știri britanice, „Express”, Ministrul rus al Apărării a declarat în iunie că liderul jihadist și alți 30 de luptători au fost eliminați în urma unor atacuri aeriene executate de avioane rusești, în Siria, în luna mai. Alte rapoarte, însă, susțin că acesta a fost ucis în timpul bombardamentelor aviației americane în Irak.

În 2011, Statele Unite l-au adăugat unei liste de urmăriți-general, oferind recompense de milioane de dolari celor care furnizează informații care vor duce la capturarea, sau moartea sa.

Unii experți în probleme de securitate au afirmat că postul și autoritatea lui Baghdadi vor fi preluate de unul din cei doi locotenenți ai săi, Iyad Al-Obaidi și Ayad Al-Jumaili.

Anunțul despre moartea liderului DAESH a venit la o zi după ce Primul Ministru irakian, Haider al-Abadi a declarat în mod oficial că orașul Mosul a fost eliberat de sub controlul ISIL, după aproape 9 luni de lupte crâncene: „Declar întregii lumi eșecul, colapsul și sfârșitul „Statului Islamic” al grupării teroriste, pe care aceștia îl proclamaseră aici, în Mosul, în urmă cu 3 ani”.

În data de 17 octombrie, 2016, Abadi a anunțat începutul unei ofensive majore pentru recâștigarea Mosulului, al doilea oraș ca mărime din Irak.

Localitatea, aflată la 400 de kilometri în nordul capitalei Bagdad, a ajuns sub controlul teroriștilor în iunie 2014, când forțele guvernamentale au abondanat armele și au fugit, permițând, astfel, jihadiștilor să ia în stăpânire regiuni întinse din nordul și vestul Irakului.

 

Corb Mihai, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Xinhua

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.