Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

DAESH pregătește o paradă militară în Hawija, vizând chiar și recrutarea minorilor

  

foto Al-Arabiya

foto Al-Arabiya

  Potrivit unor informații, în urma pierderii Mosulului – ultima fortăreață din Irak – gruparea teroristă DAESH,  pregătește o paradă militară în districtul Hawija, provincia Kirkuk, un alt bastion al jihadiștilor din anul 2014.  

Potrivit agenției Shafaq News, ISIL apelează la tineri cu vârsta de cel puțin 15 ani pentru a se înscrie în rândurile lor, având în vedere acțiunile militare preconizate. Sursa a mai afirmat că parada are ca scop ridicarea moralului luptătorilor, afectați de înfrângerile care au dus la pierderea orașului Mosul. Conform declarațiilor comandanților irakieni, controlul asupra orașului a fost recâștigat în totalitate duminică.

Hawija și alte regiuni din vecinătate, în sud-vestul provinciei Kirkuk, au fost sub autoritatea ISIL din 2014, când grupul și-a proclamat legitimitatea conducerii administrative și politice în Irak și Siria.

Jihadiștii au executat acolo zeci de civili și membri ai forțelor de securitate, obligând mii de oameni să-și părăsească locuințele, refugiindu-se în tabere special contruite, sau în provinciile învecinate. Oamenii au fost și încă sunt executați fie pentru că încearcă să fugă din oraș, fie pentru că sunt acuzați de colaborare cu forțele de securitate.

Liderii triburilor locale și politicienii din Kirkuk au făcut presiuni asupra guvernului irakian să grăbească invadarea Hawijei, afirmând că sub conducerea grupării teroriste, locuitorii acelei provincii trec printr-o adevărată criză umanitară.

Încheindu-se campania militară în Mosul, guvernul irakian plănuiește inițierea altor acțiuni ofensive în enclavele jihadiste care au mai rămas pe teritoriul țării, inclusiv în Hawija.

 

Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Fars News

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.