Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Date despre pregătirea misiunii internaţionale pentru Mali. România decisă să participe

Preşedintele Comisiei Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO), Désiré Kadré Ouédraogo, a declarat că misiunea africană în pregătire împotriva grupurilor islamiste armate care ocupă nordul Mali necesită o finanţare de circa 500 de milioane de dolari (375 de milioane de euro).

Nevoia de finanţare pentru operaţiunile Misiunii internaţionale de sprijin pentru Mali (MISMA) a fost anterior evaluată la 150-200 de milioane de euro.

Uniunea Europeană a decis să participe cu o sumă de peste 50 de milioane de euro.

O conferinţă a donatorilor este programată pentru 29 ianuarie la Addis Abeba, sub egida Uniunii Africane, pentru a accelera mobilizarea finanţărilor.

Se aşteaptă ca MISMA să preia conducerea operaţiunilor de la militarii francezi, care luptă de la 11 ianuarie, alături de soldaţi malieni, împotriva grupurilor islamiste armate din nordul ţării.

Coasta de Fildeş, care făcuse cunoscut că nu va furniza trupe pentru MISMA, şi-a anunţat intenţia de a contribui cu un batalion logistic, în cadrul summitului extraordinar al CEDEAO pe tema Mali, care s-a desfăşurat sâmbătă la Abidjan. Circa 2.000 de membri ai MISMA vor fi desfăşuraţi până la 26 ianuarie în Mali. Peste 150 de soldaţi au ajuns deja la Bamako, între care 50 de soldaţi senegalezi din cei 500 promişi de Dakar.

Ministerul român al Apărării a convocat luni, 31 ianuarie Consiliul de Planificare a Apărării unde a fost discutată participarea României la misiunea din Mali. Conform hotnews.ro, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că participarea României se va reduce la misiuni de instruire,
de pregătire şi de asistenţă tehnică “România îşi onorează responsabilităţile pe care le are şi în cadrul NATO, şi în cadrul UE, pe
linie de apărare. Eu, de altfel, mâine la ora 09,00 am convocat Consiliul de Planificare a Apărării. Vom analiza posibilităţile Armatei Române la o nouă misiune, pentru că aceasta ar fi o nouă misiune, dar o hotărâre în acest sens se va lua în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Noi vom prezenta mâine, vom face analiza unor variante de participare, dar hotărârea va fi luată în CSAT“, a declarat Mircea Duşa, duminică seară, la Antena 3.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibila prezenţă a României în Mali. “Vom discuta în cadrul şedinţei CSAT care are loc în câteva zile (5 februarie nr.r) şi vom lua decizii, şi concrete, dar decizia de principiu este o decizie a tuturor responsabililor politici din România, preşedinte, Guvern. (…) Acolo nu este un conflict al Franţei cu cineva, ci este o operaţiune asumată de Franţa şi de Uniunea Europeană, de combatere a unor pericole iminente de extremism şi terorism. Însă decizii concrete vom lua în cadrul CSAT”, a spus Victor Ponta.

Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat, luni, referitor la o posibilă intervenţie a României în Mali, că acest lucru va fi decis în CSAT, punctând că trebuie avut în vedere şi bugetarea acţiunii, iar MApN dispune de un buget mult prea mic. “O posibiliă intervenţie a noastră în Mali  – care va fi hotărâtă de CSAT – trebuie să aibă în vedere şi bugetarea corespunzătoare, pentru că MApN va suporta aceste cheltuieli, ori în proiectul de buget, Ministerului Apărării îi este alocată suma de 1 miliard de euro, mult prea puţin, departe de acel 2,1 – 2,3% din PIB”, a susţinut liberalul.”

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Date despre pregătirea misiunii internaţionale pentru Mali. România decisă să participe”

  1. Cip says:

    Mai nene: nu ma lua de cap cu NATO si UE. N-are a face! Numeni nu a atacat nici NATO nici UE. Doar interesele Frantei (a se citi marele amor propriu frantuzesc) sunt putin afectate.
    Tu guvernant si tu sef de stat spuneti-mi clar ce interese nationale are tara mea acolo.
    Simplul motiv ca trebuie sa-mi mentin treaz neuronul militar national e suficient si inteleg de ce. Dar spune asa. Nu ma lua cu NATO si UE.
    Si… nu-mi spune ca ne ducem “doar” sa-i instruim pe aia. Iar va bateti joc de militarii care urmeaza sa se duca acolo unde vreti voi? Nu cumva deja va planificati sa le dati 1/2 din nimic ca doar nu sunt in misiune de “combat”?