Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

De ce, domnule ministru Oprea?

Citesc suita de acte normative destinate desfiinţării pensiilor militare de stat, cu încăpăţânarea şi stăruinţa omului care vrea să înţeleagă. Recitesc, cu disperarea celui ce doreşte să priceapă sensul, Legea 119/2010, Hotărârea de Guvern 735/2010 şi Ordinul Ministrului Apărării 101/2010.  Actele prin care se stabileşte, în mod concret, modul în care va decurge deposedarea de drepturi indubitabil legale a sute de mii de foşti militari. Citesc şi recitesc…

Şi de fiecare dată, constat, că în spatele cuvintelor şi frazelor, ordonate pe articole şi  aliniate, se află scopuri meşteşugit ascunse. Ies la iveală interese obscure care, la rândul lor, generează o mulţime de întrebări în mintea pensionarilor militari. Chiar şi a acelora dintre ei care, încrezători în vorbele sforăitoare ale guvernanţilor, sunt dispuşi să accepte sacrificarea liniştii bătrâneţii, inclusiv perspectiva sărăcirii extreme ”pentru un viitor luminos” .

Dar, gata de sacrificiu, aceşti bătrâni vor să înţeleagă, înainte de a pune capul pe butucul călăului, sensul şi logica actului suprem acceptat. Şi pentru că nu le  percep, îşi pun întrebări. Chinuitoare. Aducătoare de nesomn şi suferinţă.

Degeaba caută răspunsuri. Oriunde încearcă găsesc, întoarse iar, aceleaşi întrebări. Dincolo de ele, există doar imperativul sacrificiului, fără nici o finalitate concretă, prezentă ori viitoare, care să justifice cumva  gestul lor sinucigaş.

Sunt întrebări la care trebuie să răspundă ministrul apărării, domnul general de justiţie(r) Gabriel Oprea, singurul responsabil, în conformitate cu legea şi cu jurământul ministerial, de soarta Armatei şi a angajaţilor săi.

Un ministrul care va intra în istoria Armatei Române ca generalul-politician gropar al profesiei de militar şi ucigaş, moral, al multor vârstnici foşti militari. Ca generalul-politician care, din ambiţii personale, a aprobat şi coordonat furtul a câte doi lei din fiecare cinci lei câştigaţi prin muncă dură şi cinstită de militarul activ.

Bani din banii destinaţi supravieţuirii familiilor rămase de cele mai multe ori singure, fără ocrotirea vreunei legi, săptămâni sau luni întregi. Ca generalul-politician care a contribuit în mod vinovat la furtul a mai mult de jumătate din pensia, şi aşa de mizerie după standardele NATO, a fiecărui fost militar, aflat încă în evidenţele armatei şi  obligat de lege să răspundă, oricând, la apelul naţiunii. Ca generalul-politician în timpul ministeriatului căruia militarul, frate de arme cu el, a fost umilit şi batjocorit ca niciodată înainte, în întreaga istorie a Armatei Române.

De ce, domnule ministru?

De ce aţi contrasemnat şi elaborat, ca ministru al apărării naţionale, acte destinate desfiinţării profesiei de militar, umilirii uniformei sfinte a Armatei Române, batjocoririi slujitorilor armatei, furtului din drepturile legitime ale militarilor, din moment ce,  doctor în drept fiind, cunoşteaţi cu precizie urmările dezastruoase pentru naţiune a unor asemenea  gesturi?

De ce sunteţi de acord ca azi fiecare militar, aflat în rezervă ori retragere, să fie obligat să ceară în scris, sub proprie semnătură, reducerea pensiei sale obţinută legal? Când lui, pensionarului, nu i-aţi cerut acceptul, în scris, sub semnătură proprie, atunci când aţi  elaborat legile prin care i se decidea viitorul?

De ce siliţi fiecare pensionar militar, denumit cinic în lege „beneficiar”, să se prezinte la Centrul Militar ori la unităţile în care a lucrat, în postura de  petent, din moment ce toate datele necesare nedreptei recalculări a pensiei militare de stat se află în posesia Ministerului Apărării?

Aveţi, domnule ministru, în “curtea dumneavoastră”, numele fiecăruia cu iniţiala tatălui, anul naşterii, locul, data intrării în armată, numele nevestei şi al copiilor, toate unităţile unde a lucrat, toate funcţiile ocupate, toate ordinele de înaintare în grad, toate statele de plată lunare, toate hotărârile pentru primirea ordinelor şi medaliilor militare, grupa de muncă a fiecăruia şi perioada în care a lucrat în condiţii speciale, decizia de pensionare. Aveţi, domnule ministru, până şi numărul ordinului de plată al ultimei pensii!  Nu este normal atunci să apară întrebarea, de ce să alerge el, pensionarul?

De ce vreţi, insistaţi, vă încăpăţânaţi  să  puneţi bătrânii pe drumuri, domnule ministru? Cu ce v-au greşit ei? Ce aveţi de câştigat din asta politic sau personal?

De ce, militar şi jurist fiind, aţi acceptat să fie calculată pensia la nivelul salariului mediu pe economie, în cazul în care pensionarul militar, din motive obiective poate, nu îndeplineşte calvarul pelegrinărilor pomenit ceva mai sus?  Calcul  care nu ţine cont de grade, funcţii, ordine şi medalii primite ca semn de respect faţă de actvitatea sa, de săptămânile petrecute în  aplicaţii, de serviciile pe unitate, de alarme în miez de noapte? Transformându-l dintr-un om unic, cu o carieră specifică, cu un parcurs profesional singular, cu o identitate individualizată, într-un obiect anonim, într-o păpuşă de cârpă, fără viaţă şi trecut personal? Într-un rebut de duzină?

În semn de injosire? Drept pedeapsa pentru că mai trăieşte încă? Pentru a-l umili acum la bătrâneţe în faţa copiilor şi nepoţilor săi?

De ce, militar şi jurist fiind, aţi acceptat ca aceste legi nedrepte să lovească în primul rând pe cei tineri încă, care în plină putere şi ascensiune profesională au fost azvârliţi afară din Armată pe considerente politice, fără cursuri de reconversie profesională, fără dreptul de a mai munci la stat, fără putinţa de a se mai apără în faţa unui guvern ostil şi mincinos?

Vă amintiţi, domnule ministru Oprea, aceste cuvinte? „Pentru armată o lege strâmbă este mai grea decât un război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nici o măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi a celor din sistemul naţional de apărare!”. Sunt cuvintele dumneavoastră, rostite cu propria gură, de la tribuna senatului României, în faţa întregii naţiuni. Stiaţi, deci, că este o lege strâmbă! Ştiaţi, deci, că militarii sunt nedreptăţiţi!

Ce s-a întâmplat între timp? Legea s-a îndreptat? Nu s-au mai tăiat pensiile militare? Avem o altă armată şi alţi pensionari militari? Aţi reuşit, prin forţa partidului dumneavoastră, să opriţi furtul?

Sau v-ati atins scopurile politice şi nu vă mai pasă? Sau totul a fost o mascaradă, care să dea bine în ochii eventualilor aderenţi la noul dv. partid? Sau aţi minţit cu neruşinare, ca ultimul borfaş care se dă drept prieten până îţi fură portofelul?

Şi ca o ultimă întrebare, cum de nu vă este ruşine să mai intraţi pe poarta  ministerului al cărui prestigiu  îl demolaţi zilnic şi să mai priviţi în  ochi militarii pe care, tot zilnic, îi umiliţi şi jecmăniţi?

Pun aceste întrebări nu din răutate. Nici pentru că v-aş urâ. Ca persoană îmi sunteţi indiferent.

Vă pot întreba însă , domnule ministru,  pentru că dumneavoastră sunteţi plătit şi de mine. Sunteţi şi angajatul meu. Şi, în baza banilor pe care vi-i dau, aveţi un contract cu mine, prin jurământul citit şi semnat cu mâna pe biblie atunci când aţi devenit ministru. Sunt, ca urmare, obligat să vă arăt că nu sunteţi singur pe lume şi că aveţi datorii morale imense, neonorate, faţă de noi. Cei mulţi. Anonimii!

Scris de Teo Palade,

Septembrie 2010

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

44 Responses to “De ce, domnule ministru Oprea?”

 1. gogu says:

  are geamuri fumurii la masina

 2. razasul says:

  aveti dreptate dar nu in totalitate, ministrul-general de ce o fi, ne trimite sa semnam de buna voie recalcularea numai ca, de fapt, legea 119, hg 135 si orice alta prevedere contrara vor fi abrogate de legea unica a pensiilor, si atunci ?, cine ne poate lamuri ce si cum vor fi pensiile noastre, recalculate dupa o lege care nici nu va mai fi in vigoare cand vom primi toti noile decizii de pensii, amputate dupa ideile unor nemernici, si avizate de un ministru care ar trebui ca macar de rusine sa-si lepede orice legatura cu uniforma militara, care nici nu merita salutat, nu numai cu cel militar, nici cu buna ziua, asta face parte din “uscaturile societatii” care din nefericire, a purtat si uniforma militara, asta e…

 3. un militar says:

  Toate astea pentru ca Oprea nici nu a fost vreodata militar adevarat, ci doar un politruc. Si nu este singurul care ajunge general la… ma scuzati, apelul bocancilor! Astazi ma uitam pe CV-ul altui general ilustru al armatei, primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu (general maior in rezerva). A facut stagiul militar ca soldat la o unitate de artilerie prin anii ’70, in 1995 era muncitor pe un santier de constructii (precizeaza ca de locuinte… deh, nu construia vreun grajd), iar acum este general!!!!!!!!!!!!!!!!! Chiar am ajuns ca gradele militare sa fie acordate ca diplomele de merit la caminul cultural din te miri ce sat???? Sau, altul: “alteta sa” Duda, colonel! Cum a ajuns si panarama asta de actoras (nici macar unul bun) la un grad militar aflat atat de departe de asteptarile multor militari? Sau cantaretul de muzica populara Turda, si el general al armatei ROMANIEI! A cantat la urechile multora pana a ajuns general, nu-i asa?? Sau chestorul Elisabeta Lipa! O fi ea sportiva, dar ce a facut pentru armata ROMANIEI pentru a-i umili pe adevaratii militari de la inaltimea gradului ei? Lista ar putea continua, poate o veti face, sunt convins de asta.

 4. Gourkha says:

  Incerc sa raspund cumva. Nu mai incerc, imi folosesc flerul: pt. ca totul miroase a toamna-iarna din ´89. Desi eram foarte crud, totul mi-a ramas intiparit cum nu se poate mai bine: mai putin anul, totul e la fel.

 5. indisciplinatu says:

  Pe DUDA l-au facut direct colonel de la capitan(r)…sau maior…cica reprezenta Romania cu sabie si calut de lemn pe la receptii la Versoix sau aiurea…deh,…traditia!!!!
  Am vazut la vremea respectiva nota raportina intata ministrului…cred ca Pascu era, si s-a aprobat!!!..simplu nu???

 6. micutzul says:

  @ Gourkha
  Cum e mai bine sa lasi varful glontului, ascutit sau bont cu crapaturi ?

 7. Covasneanu says:

  Pentru astia ar fi mai bun Dum-Dum!

 8. lucius says:

  Mai conteaza cum este varful glontului? Totul este sa-i ELIMINAM … nu conteaza cum.
  Aseara, la “Sinteza zilei” a aparut (telefonic) un pusti de 21 de ani. Pentru cei care au vazut emisiunea cred ca sunt de acord cu mine ca ar putea sa ne dea clasa la capitolul combativitate.
  Imi este foarte clar acum, ca daca acest pusti, la aceasta varsta, are o astfel de ATITUDINE, noi trebuie sa trecem la lucruri PRACTICE.
  Si inca un lucru, pentru informarea atat a domnului Teo Palade, cat si a dumneavoastra: se vehiculeaza ideea, precum ca toate pensiile militare se vor calcula in baza salariului mediu brut pe economie.
  Explic pe scurt aceasta idee care circula inclusiv la nivelul departamentului ce se ocupa de pensiile noastre:
  – nu au suficient timp pentru recalculare, iar pe 31 decembrie 2010 vor sa raporteze ministrului ca au terminat … acest linsaj;
  – dupa primirea noilor decizii de pensii, va trebui sa le contestam. Acest lucru presupune punerea noastra pe drumuri, pentru a face dovada … adica se va intampla exact contrariul a ceea ce a afirmat ministrul. Ministrul va afirma ca s-a tinut de promisiune, ca nu ne-a pus pe drumuri, omitand sa spuna ca a fost valabila intr-un anumit moment.
  Concluzie: este urat ce se intampla la nivelul armatei in general si in mod special cu acest departament de finantisti si contopisti condusi de o madam general Lupu … “mare gimnasta” la vremea ei (facea concurenta gimnastelor la … spagat).

 9. Fostul says:

  … Nu numai Oprea isi pazeste scaunul… Si cei mai multi dintre activi! Multi dintre ei, in functii cheie, generali/generalese de carton… Au constientizat pe deplin faptul ca doar in ministerul ala pot fi intr-adevar cineva. Hartogari fara coloana vertebrala care asteapta nerabdatori ziua alimentarii cardului de salarii cu sume de trei ori mai mari decat pensiile noastre actuale…
  Toti spera in prelungirea oficiala a varstei de pensionare… Si o vor obtine, chiar cu riscul blocarii tinerelor cadre…
  De la Tinca incoace, cand chipurile am intrat in randul lumii civilizate, ministrul a fost un civil politic… plantat acolo dupa algoritmi prioritari. Amintiti-va cum “milostivul” Tinca ne sugera sa privim in jos, la cei cu salarii mai mici si nu sa cerem mai mult… A fost doar inceputul alunecarii demnitatii si pnoarei militare pe panta intereselor politice, mereu in schimbare… Apoi, ne-a lovit greu Remes cand ne-a luat scutirea de impozit… De aici si principiul “ca si cand” am contribuit!!! Si a mai fost o lovitura sub centura: neplata salariului tuturor cadrelor militare timp de o luna… cu explicatii lamentabile…
  Cum poti spune, lucid si obiectiv fiind, ca “armata nu face politica”? Cum se face ca e a cuprins pana nu de mult (si mai cuprinde inca) departamente de tot felul, inclusiv de politici pentru… SMG ul cica facea armata… si celelalta structuri centrale asigurau conditiile necesare desfasurarii activitatilor specifice… Dar ce te faci cu un general la 37 de ani de la … logistica? Facut ca servea ireprosabil vila generalilor de la Sinaia sau de pe litora! Asa a fost si armata noastra… Au trecut doar cativa ani cand un sef al SMG, fiind general activ, participa la actiuni politice la dreapta tatucului Iliescu… Chiar daca a fost trecut ulterior in rezerva…
  Vizavi de titlurile stiintifice: ati vazut vreun sef care sa nu fi dobandit avere, putere si marire cat a primit indemnizatia de comanda afernta unui post de sef al unei unitati militare? Nu va faceti griji! Sunt destui cei care detin alambicuri pentru preparat doctorate… E dureros ca ele se platesc cu 15% din solda lunara daca “desfasoara activitatte in domeniul in care detine titulul”. Si toti o desfasoara, pentru ca au mers de la efect la cauza…

 10. Gourkha says:

  @micutzul…E mai simplu, nu trebuie plumbi, ci doar sa ne adunam. Undeva spre vara, in fata Cotroceniului vreo 500 de cetateni protestau la Cotroceni. A fost o faza interesanta: garzile doar se ˝prefaceau˝ ca riposteaza – normal, dupa tratamentul unitar care li se aplica injura preintre dinti, e un aspect important – fapt pt. care sustineau gardul de protectie la misto lasandu-l sa cada, faza la care o baba mai infipta cu un toiag in mana a trecut peste el, fara nicio opreliste de mai era un pic si ajungea la Cabinetul nr. 1. Trebuie sa fim realisti: garzile nu riposteaza, doar mimeaza insa e nevoie obligatoriu si de ˝babe˝ sa treaca peste gard. Am vazut niste toiege faine artizanale la un targ, mi-am luat unul sa pot trece gardul mai usor.

 11. badaran gabriel says:

  Anonim:La U.M.1576 Mihail Kogalniceanu,In urma reducerii de salariu programul de lucru s-a modificat de la 24/72,in ture la 32/48.
  Aceasta decizie este luata de catre comandatul unitati.
  Conform legii programul de lucru nu se poate modifica.
  Orele suplimentare nu sunt acceptate c-a fiind ore platite.
  In mod respectos va rugam sa analizati problema si daca este posibil sa apelati la forurile superioare.

  Aceasta adresa care a fost realizata de catre noi este o rugaminte catre dumneavoastra de a ne sprijinii din punct de vedere moral,deoarece,dupa cum bine stiti legea din Romania interzice(cu buna stiinta)ca MAPN sa aiba un sindicat,care sa apere drepturile militarilor indiferent de grad.
  Pe aceasta cale va rugam sa interveniti cu mijloacele pe care le aveti la dizpozitie pentru a ajuta toti militarii care au aceeasi problema in Romania
  Prin lege,orice cetatean roman sau rezident in Romania se conformeaza conform legilor din Romania.
  VA Multumim!
  Un grup de M.A.C. din M.Kogalniceanu P.S.

 12. fratioru says:

  @ Fostul
  Sunt sigur ca ulterior de la o anumita functie in MApN trebuie facuta o epurare. Si noi vom incepe de sus in jos . Ma gandesc ca cei care au venit cum spun toti pe filiera, trebuie sa dispara. la fel si cei care din 1990 au fost inaintati in GARD fara sa fi fost in TO sau sa fi salvat vieti sau tara. Daca esti primar sunt de parere sa fi doar primar, daca esti intendent, ramai intendent.
  Daca suntem militari sa facem ce stim mai bine…

 13. armashul says:

  Ce ministru al armatei mai doriti domnilor?
  Credeti ca daca numeste pe altul , acesta ar avea taria sa infrunte partidul de la putere?
  Cel putin Oprea participa la guvernare si are pirghia unui numar de “independenti” cu care mai poate misca , in perioada actuala!
  Pericolul nu-l constituie Legea 119 ci Legea unica a pensiilor din CDEP!
  Acolo ar putea interveni prin vot si Oprea!
  Nu-l faceti nulitate deorece nu mai avem pe nimeni cu potential de a interveni!
  Rau cu rau , dar mai rau fara rau!
  Ce credeti ca celelalte partide mor de dragul fostelor “catane”?
  Ati vazut cu ce veselie au votat legile impotriva noastra!

 14. micutzul says:

  @ armashul

  Da, ai dreptate. Este ca si cum in lagar i/ai multumii calaului care nu a facut decat sa/ti scoata dintii. Acum nu mai poti musca dar tot e bine ca nu poti sa mai faci abces. Sau cel care tinea furtunul cu apa ca gheata pe tine. Ti/a facut un bine ca te/a scapat de paduchi. Pai bai neicusorule tu nu vezi decat la doi pasi de tine ? In padure la Katin mai poti gasi ochelari daca sapi unde trebuie. Ce sa fac eu, de exemplu…Sa/l pup in c..r ca/mi ia demnitatea si onoarea de militar ? Ma p…s pe ea de pensie daca vine de la niste ca…osi dar viata si cinstea….pentru ele mor cu ei de gat bai nene. Si daca ei nu stiu sa conduca atunci poate le aratam noi.
  Iti dai seama ce inteligent esti daca m/ai facut sa vorbesc in halul asta ?

 15. micutzul says:

  @ armashul
  Si daca are un numar de independenti sa dea jos impotentii astia de la putere. Decat cu rau mai bine fara rau. De ce nu incerci sa gandesti pozitiv ? Tu trebuie sa fi baiatul bun si destept si ei fraierii….Bai dar tu m/ai enervat rau. M/i se umfla venele si trebuie sa bat pe cineva….Ma duc sa/mi fac o omleta./..

 16. LEGIONARUL says:

  @armashul- ca mare dreptate ai colega. nu te astepta sa fi inteles.fereste-te mai ales de micutul-ii curge adrenalina printre dinti si vrea musai actiune(sotron, table,tintar)

 17. armashul says:

  @micutzul

  Vezi ca ai o baza de discutie…
  Daca ti s-au umflat venele cred ca e mai bine sa….
  Poate iti trece!

 18. micutzul says:

  @ Armashul
  Da, exact cum m/am gandit..Si nu/mi explici tu sensul cuvintelor ? Si cum iti place unepereul, cu frisca sau fara ? Si am spus venele nu vana…poate sunt SF ?

 19. micutzul says:

  In data de 24.08.2010 Armashule ai mai incercat sa ne faci sa/i pupam mana lui gabita oprea. Ti/am raspuns pe masura. De cate ori vei incerca sa ne bagi in cap ca oprea e bun , de atatea ori primesti raspunsul pe care il meriti de la mine. Daca altii nu raspund nu inseamna ca nu te noteaza. Ma duc ca m/i se umfla iar venele….Cam des ce zici..?

 20. LEGIONARUL says:

  @MICUTUL- Micutule,du-te frate du-te si simuleaza ca esti fooarte ocupat.Sa te intorci numai dupa ce l-119 va deveni lege ocupationala pt. armata si politie.

 21. razasul says:

  mda, se mai zice ca, de fapt toate sunt aranjate ca in perioada proceselor intentate “dusmanului de clasa” din primii ani ai instaurarii comunismului, cu sentinte gata scrise la intrarea instantei de judecata, ca pensiile noastre sunt deja “calculate” adica, “macelarite” (asta ar merita base si mini-boc cu sleahta lor), si ca, mascarada adeverintelor este praf aruncat in ochii “fraierilor” (imi cer scuze fata de suparaciosi), unii glumesc pe seama SPP, ca, cica au fost alaturati magistratilor “constitutionali”, ca doar pazesc fundul macelarilor nostri, cine stie, orice poate fi adevarat, si una si alta, pe noi in mod sigur ne frig, asta e…

 22. miki says:

  @LEGIONARUL
  Vad ca esti foarte abil in a irita si a face oamenii sa spuna cat mai multe! De fapt cine esti? Nu vrei sa aflam si noi ce hram porti si de fapt ce gandesti? Spune-ne si noua ceva despre tine, despre necazurile tale, despre problemele tale, sau doar arunci boabe ca sa ai ce tria in filaj?

 23. LEGIONARUL says:

  @miki- salut, ce mai faci ?ai primit gheata -premiul pt. literatura?Micutul trebuia sa ti-o dea, dar cum in ultima perioada el este cam ocupat si cu multa adren. in vena e posibil sa fi uitat. repar eu greseala,dar musai trebuie sa stiu cu ce nr. incepe cnp-ul tau. multumesc de aprecieri,fac si eu ce pot.tu cred ca te descurci mult mai bine,ai si vocabular format. sti cum e, rutina ne da de gol??daca vrei ceva sigur despre viata mea,apeleaza la micutu. corect ar fi sa te prezinti tu si pe urma sa-mi soliciti mie,dar nu-i bai .pentru eseul de data trecuta meriti si un pahar ca J.W.

 24. micutzul says:

  @ Legionarul
  Ce ai frate, ti/au iesit actele de divort si tu nu mai vrei ?Ce ai dat iama in magazia lui baselu si acum nu ne mai cunosti ? De Armashul m/am legat fiindca asa cum am scris , tot a incercat sa ne faca sa/i pupam mana lui gabita, sa intelegem ca putea fi mai rau daca nu era el…Eu incapatanat tot incerc sa/i spun ca ne era mult mai bine daca nu era el ca nebunii nu mai aveau sustinere. Dar sa ma ataci chiar in halul asta si chiar tu…Si tu ….

  @ miki
  Multumesc, dar pe Legionar il stiu de ceva timp si arunca fumigene cand are chef de distractii. Cred ca sunteti cam din aceeasi zona…si de aceea are tendinta sa spuna ca te cunoaste…Si eu la fel…

  @ Razasul
  Sincer, eu cred ca ai dreptate. Nimeni nu v/a baga in seama actele cu soldele noastre. Sunt convins ca au facut o formula cu functia, gradul si vechimea plus SM si Merritul si gata.
  Cum un instructor civil de parasutism cu 31 de ani, parca, poate ajunge cu pensie de 660 de lei ? Am vazut la Tv. si ma minunam…
  Sa vezi cum toti cu acelasi grad o sa aiba aceeasi pensie….Acum sa vezi atacuri impotriva mea. Nu vreau sa ocup spatiu prea mult dar nici nu e normal ca un coleg, aceeasi vechime, acelasi grad cu mine, fiindca a prins sef de masa cateva luni inainte sa ia aproape dublu fata de mine. Sunt de acord ca e nedrept dar cum procedeaza cei care vor sa ne termine ca meserie ca si categorie e de/a dreptul criminal…

 25. LEGIONARUL says:

  @MICUTU-sa sti ca o rog pe E. sa te stearga de pe lista de invitati.Omule nu conteaza ce crezi tu ca putea fi.Conteaza numai realitatea prezenta si acesta-i L-119 care daca nu intra in legea unica –ca lege ocupationala.sau capitol separat sau cum vrea muschiul tau sa-i zici chiar ca ne-a luat dracu. ce e atat de greu de priceput?pentru asta don ministru OPREA estesingurul in care putem avea incredere(ca vrem ca nu vrem ,ce mai conteaza?) Sincer nici nu te inteleg. nu estibeneficiar gras de164 si atunci ce ai? da mai bine la domnite sau ce?MIKI e suparat(A) nu i-ai dus prmiul pt. literatura. se poate?

 26. micutzul says:

  Bai Legionarule, fii atent la mine. Eu nu pot sa fiu bucuros cand cineva ma trage de urechi si spune ca putea sa/mi sparga capul. Daca vrei sa stii ce gandesc eu… Fii atent…Baselu a zis ca trebuie ca noi sa avem pensie de vechime in functie de contributivitate dar ca trebuie ca ei sa se gandeasca si la un fel de pensie ocupationala asa ca in alte state. Deci doua…Problema este ca eu nu mai am incredere in ei…Am facut un calcul si am vazut variantele de pensie la mine…
  1. Creste foarte putin…
  2. Scade cam cu 150 de lei.
  Deci cum spui tu nu sunt afectat , comparativ cu cei de o varsta cu mine, de acelasi grad , aceeasi vechime, dar care smecheri, au prins functia de sef de birou cateva luni si au pensie de doua ori cat mine.Statul a fost un fraier. Putea sa ne foloseasca pe toti in alt fel. Nu a facut/o. Problema lui. Pe mine ma jigneste modul in care sunt tratat de clasa politica de gunoierii care ajung parlamentari, de oameni care nu stiu cu ce se mananca armata. Si eu asta am invatat. Sa ripostez…

 27. armashul says:

  Legea 119 mai e cum e…
  Daca un pensionar are 35 de ani de munca si 3 ani scoala militara, daca a fost cdt.(pl,cp. etc) sau a avut o functie conform HG 1294(25-50%) si a platit pensie suplimentara(13-21%), daca a avut ordine (10-20%), daca a avut solda (bruta-neta) egala cu salariul mediu (brut-net)….inseamna ca:

  35 ani x 1=35 +3anix1=38 puncte
  aplicind conditiile speciale(25%) si pensia suplimentara 17%(medie)=35×1,4=49+3=51pct
  impartite la 20 ani (stagiu cotizare)—51:20=2,5puncte
  adaugind 20% ordinul militar—2,5×1,2=3,0 puncte
  3 pct x732 lei=2200 lei

  deci un subofiter care indeplineste conditiile de mai sus (sau un ofiter care nu solicita recalcularea) va primi 2200 lei incepind de la 01.01.11 pina la aplicarea Legii pensiilor unice…

  Dupa aplicarea legii de mai sus , nu va mai primi nimic pentru conditii speciale(pina in 2001) si nimic pentru ordine si medalii, deci va primi aprox. 1300 lei.

  In concluzie , 1)nu vrem legea unica , 2)nu vrem L119 …sa ne lase cu ce avem!

 28. LEGIONARUL says:

  la ofiteri solda a fost mai mare decat salariu mediu pe economie,chiar incepand cu gradul de lt./cdt, pl.(1,2-1,3p). la functi de lt.col sau col. se ajunge usor la4-5,6p.in concluzie pensia creste binisor.concluzie;164-nu mai exista decat formal pt. a putea sa ne plateasca pina in dec. 119 -este si produce efecte. nu este de lepadat. FERITI_VA DE LEGEA UNITARA.AVIZ SCMD

 29. armashul says:

  @LEGIONARUL

  Este adevarat!
  In anul 2002 coeficientul unui colonel pe functie de colonel(3,60), cu premiul de comanda si solda de merit variaza intre 4-7(in lunile cu premiul anual sau periodic).
  Este adevarat ca se micsoreaza pensia cu 10-15%.Insa daca in legea unica s-ar lua conditiile favorabile din L119(20 ani stagiul de cotizare, 3-6 luni pentru conditii de munca, medalii si ordine, coeficient 1 pentru scoala militara) si se vor obtine si alte % …atunci n-ar mai fi dracul asa de negru!
  Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca alte categorii au imbulinat-o de tot, la recalculare…
  Poate mai avem o sansa!
  Pentru asta trebuie sa avem o pirghie si asta este Ministerul. Asa cum e…S-ar putea ca legea 119 sa fie o treapta inainte de aplicarea celelaltei.
  E un drept cistigat!

 30. Plano10 says:

  Legea unitara a pensiilor… trebuie sa iasa pana la sfarsitul anului…si de cade, si de ramane guvernul Boc. Este un angajament cu FMI.
  Legea unitara nu va modifica cu nimic Legea 119/2010 ci, in actualul proiect va fi integrat, intr-un fel sau altul, textul Legii 119.
  Unele prevederi din proiectul Legii unitare sunt mai favorabile pentru militari decat prevederile legii 164/2010 si Legii 19/2000… ca de exemplu in cazul recalcularii pensiei pentru perioada lucrata dupa pensionare.
  Asa ca, @Armashule rectifica cele scrise mai sus.

 31. miki says:

  @micutzul
  Scuza-ma, am fost putin plecat!
  N-ai pentru ce sa-mi multumesti!
  Mi-ai intrat la inima mai de mult! Nu cred ca ma cunosti, insa prietenii prietenilor mei, sunt prietenii mei! Esti mult mai tanar, dar cred ca painea pe care ai mancat-o a avut acelasi gust ca cea pe care am mancat-o si eu!
  Ai adus candva vorba despre oameni care imi sunt (sau mi-au fost ) buni prieteni. Asta mi-a rascolit amintiri de 35-40 ani. Atunci am fost multumit ca cineva isi aminteste cu apreciere de oameni ce s-au straduit sa insemne ceva pentru cei din jurul lor (ma rog, de cata apreciere puteai tu sa dispui! -asta e problema ta, pentru mine unii valoreaza mult mai mult!)
  In ce-l priveste pe Legionar am inteles din prima ca e ” smecheras”, repet n-am nimic cu el, dar trebuie sa fie mai atent cum pune problema, spre binele nostru, al tuturor! Si ca sa vezi ca-nghit gluma,…
  @LEGIONARUL
  opresc JW si-ti dau inapoi ” ghiata” si “damele” ca poate asociate iti sunt mai de folos!
  Lasand gluma la o parte, trebuie sa tinem aproape de noi!

 32. micutzul says:

  @ miki

  Salut. Nu inteleg ce frei sa spui prin…** ma rog, de cata apreciere puteai tu sa dispui! -asta e problema ta, pentru mine unii valoreaza mult mai mult! **
  Sa stii ca daca spun vreodata ca cineva are valoare asa cred pana la capat. Eu am dat si numele generalilor cu care am lucrat si pe care ii respect. Si iti dai seama ca daca nu eram de onoare ( acum, fara modestie) , puteam sa/i injur , sa/i balacaresc, fiindca poate nu totdeauna ne/am pupat si iubit. Dar nu pot sa fac asa ceva. Deci explica ce vrei sa spui, fiindca eu inteleg ca nu am respectat pe cineva. Spune si promit sa fiu transant.

 33. miki says:

  @micutzul
  N-am spus ca nu ai respectat, ci ca ai apreciat sub valoarea pe care o simt eu!
  Asta nu are nimic de a face cu tine!
  Eu poate mi-am format convingerile in cu totul si cu totul alte conjuncturi! Si n-am spus ca nu esti om de onoare, ce ai?
  Hai sa ne oprim!

 34. armashul says:

  @Plano 10

  Sunt de acord cu rationamentul…Numai sa fie integrata L119 (si cred ca asta este conceptia …) si sa mai imbunatateasca restul…
  Este adevarat ca cei care au lucrat dupa trecerea in rezerva sunt avantajati , intrucit se considera ca au iesit la pensie la limita de virsta, si coeficientii se impart la 20 de ani si nu la 30…

 35. Plano10 says:

  @armachul
  Ooooo…nu chiar asa.
  Cei care lucreaza dupa pensionare pot cere recalcularea mai devreme fata de legea 19, daca au lucrat in conditii deosebite, si beneficiaza de o crestere mai mare a punctajului.
  Pentru perioada de dupa nu mai beneficiaza de stagiul de vechime completa 20 de ani. In civilie stagiul complet este de 33-35 ani.

 36. toma says:

  Luand in considerare unele comentarii, ajung la concluzia ca tebuie sa fim recunoscatori dl-ui. Oprea, in sensul ca, de acolo, de sus, mai poate misca ceva. Pare a fi ca in bancul cand, (imprumut termenul dl-ui. Micutzu), calaului trebuie sa-i multumim pentru faptul ca ne-a introdus in anus o minge de fotbal in locul uneia de baschet si chiar daca fundul ne va fi sfsiat este bine ca sangerarea va fi mai mica. Cu jumatati de masura vom pierde totul. Nu trebuie sa avem incredere in conducatorii lobotomizati, la fel cum nu trebuie niciodata sa ai incredere intr-o b…..sina, niciodata nu poti fi sigur ca lenjeria ta intima nu va fi pictata. Analizand din toate unghiurile lgislatia impusa, rezulta clar umilinta la care suntem supusi urmarindu-se, in final, desfintarea castei militare. Da domnilor, casta militara la care am subscris de buna voie gajand cu viata si pentru care societatea este obligata sa ofere avantaje. In orice institutie militara, de cand e lumea, nu a existat democratie. Stalin si-a decimat militarii de cariera inaintea razboiului doi mondial, ca apoi, in conflictul cu Germania, pierderile umane au fost imense. De ce a facut-o? Din cauza ca, la fel ca politicienii nostri, se simtea amentiat de increderea oamenilor de rand in armata. Asa suntem peceputi si noi de clasa politica situata pe locul ultim in sondaje. Clasarea armatei, ca potential de incredere, pe locul doi, da frisoane gunoaelor conducatoare. Ce este mai dureros, faptul ca pensia imi va fi taiata, umilinta la care sunt supus si degradarea mea ca fiinta umana? Multi fac calcule si comenteaza cat se pierde sau se castiga la recalculare, dar la onoarea lor nu se gandesc. Suntem militari si cunoastem ca lupta se termina cu victorie sau infrangere, nu exista cale de mijloc. Noi ce alegem?
  Sa ne amintim ca romanii isi decimau trupele care dadeau dovada de lasitate. In aceste momente unitatea noastra este esentiala. Nu credeti ca suntem prea fragmentati intr-o multime de organizatii ce manifesta animozitati intre ele? In ultima perioada SMCD-ul a intrat in silentio. Aparitiile la tv. si posturi de radio este nula. Idei mai practice si valoroase enuntam noi pe forum dar ne lipseste lgitimitatea. Rezervistii se prezinta in turma la CMJ-uri si renunta voluntar la statutul lor preferand un anonimat in civilie in schimbul, culmea, a reeducerii venitului. Am incercat sa propun Organizatei Pensionarilor Militar declansarea unei campanii de strangere de semnaturi la nivel national pentru abrogarea legii 119/2010 si revenirea la vechiul statut. Rezultatul…. refuz total.

 37. Plano10 says:

  @ Toma
  Oricum, guvernul base-n boc a infrant Armata!
  Batalia s-a declansat inca inainte de alegerile prezidentiale, prin lozinca pensii nesimtite, si Armata in toate componentele ei, active, in rezerva si in retragere, a ramas in expectativa. A asistat pasiv cum dusmanu`si-a recastigat reduta din care putea sa dea batalia definitiva.
  Ba… unele componente militarizate l-au ajutat fraudulos sa recastige reduta(Dealu C).
  Desfiintarea pensiilor militare este un fapt real!
  Unde nu-i minte…vai de pensii si de salarii(pardon, solde)!

 38. Lucian Blaga says:

  @Legionarul!
  Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
  si nu ucid
  cu mintea tainele ce le.ntalnesc
  in calea mea…..
  …….
  Lumina altora
  sugruma vraja NEPATRUNSULUI ASCUNS IN ADANCIMI DE INTUNERIC…..
  Continuam????

 39. ELENA says:

  @toma
  Strangerea de semnaturi e tardiva si chiar de ar fi fost declansata mai devreme, nu ajuta.
  SCMD are declansate actiuni in instanta. Stim ca in Romania nu sunt sanse, de aceea ne gandim foarte serios la CEDO. Se pare ca numai acolo se va rezolva problema. Din pacate, drumul e tare anevoios!
  @plano10
  Se poate sa fie si cum spui tu, ceea ce m-ar bucura, dar Legea pensiilor care e acum pe rolul C. Deputatilor inca mai “primeste” amendamente. Iti spun foarte sigur acest lucru. Asadar, cine stie care va fi forma finala?

 40. toma says:

  @ Elena, @ Plano 10
  Sunt tare dezamagit! Nu credeam ca oameni ce mai ieri ocupau functii importante, (chiar cmd. de unitati), se calca in picioare in fata CM pentru depunerea cererilor pentru recalculare. Le este frica ca nu cumva sa piarda un leu din ce vor primi. Au ajuns sa se certe intre ei precum lupii in haita cand se bat pe mancare.
  Din pacate, a disparut si ultima urma de onoare.
  Don´oprea se pricepe sa ameninte pe boc amintindui-i ca supravietuirea guvernului depinde de voturile partidulu sau, dar nu poate cere lege separata pentru militari asa cum a promis de la tribuna Parlamentului Romaniei. A tradat cu premeditare, este demagog, mitoman si schizoid.
  Sunt adeptul lucrurilor concrete, eficiente, dar nu avem oameni pentru finalitate.
  Nimic nu vine de sus, trebuie sa lupti pana invingi sau esti invins. In asemenea situatii compromisul sau slabiciunea inseamna esec sigur.
  Sper din toat inima ca SMCD sa aiba castig de cauza in procesul cu guvernantii

 41. mos alecu says:

  Raspunsul de la C.M.J. (unele dintre ele sint si C.M.Z. – preluind sarcinile de coordonare a citorva C.M.J.-uri de la fostele Comandamente Teritoriale) este foarte simplu : “veti primi raspuns la cererea dvs. in partea a doua a lunii noiembrie 2010 .”
  Intre timp toate unitatile militare au primit sarcina de a fotocopia (iar , acolo unde starea documentelor nu mai permite o fotocopiere de calitate , de a inscrie ‘la mina’) toate statele de plata a drepturilor banesti existente in unitate . In plus depozitele de arhiva vor “imprastia” statele de plata a soldelor (aflate in posesia lor) la unitati din teritoriu – ca urmare a numarului mic de personal de la arhivele centrale – pentru a se face aceeasi operatiune .
  Toate informatiile obtinute in acest fel se vor stoca intr-o baza de date centralizata la nivelul ministerului (S.M.G. (?) ,D.F.C.(?)).
  C.M.J.-urile , pe baza cererilor primite de la pensionari , vor intocmi tabelele cu veniturile obtinute (accesind baza de date aratata anterior) , vor chema rezervistul in cauza … iar acesta hotaraste daca C.M.J. sa trimita sau nu documentul respectiv la Serviciul Pensii si Drepturi Sociale al M.Ap.N.
  Ca urmare si la M.Ap.N. a inceput calcularea ‘din oficiu’ a noilor pensii , folosindu-se salariul mediu pe economie . Pentru cei iesiti la pensie inainte de 01.04.2001 probabil vor folosi si datele din dosarele de pensie (veniturile din 5 ani consecutivi din ultimii 10 lucrati) , iar pentru cei de dupa 01.04.2001 veniturile din ultimele 6 luni (spun ‘probabil’ – cu o marja de sub 50% – deoarece acest lucru lungeste mult introducerea datelor si mareste necesarul de bani ) . Ordinea de recalculare … cea prevazuta in l.119 si hg-ul aferent : ‘incepind cu cele mai vechi’ .
  La 01.01.2011 ei trebuie sa fi terminat actiunea de recalculare , iar pensionarii sa-si fi primit noile decizii de pensie.
  Dupa aceasta vor incepe sa introduca datele primite de la pensionari , si pe urma vor introduce datele tuturor (chiar si fara primirea documentelor de la ‘impricinati’ ) , stiind si ei ca folosind salariul mediu pe economie pensiile unora sint mai mari decit prin folosind veniturile reale .

  Toate aceste date ar fi trebuit sa le primim de la cei care se prezinta ca fiind fosti comandanti de unitati de cercetare … dar ei n-au reusit sa afle nici macar culoarea sutienului d.nei general la data interviului din Observatorului Militar … Cit despre statutul de ofiter de cercetare … si “coloana a 5-a germana” avea sarcini de cercetare… dar sarcina principala era diversiunea , influentarea si ‘intoxicarea informativa a inamicului’ (in cazul nostru – ‘imbuibatii legii 164)

 42. micutzul says:

  @ All

  Ma bucur ca ideea ca oprea ar fi in acest moment unica salvare, nu este impartasita de majoritate. Orice ar face de acum incolo, si daca pensiile s/ar dubla, din punctul meu de vedere este un tradator al castei noastre.
  Elena sunt de acord ca trebuie proces, dar acestea mai trebuie si castigate. Cu cat ne afundam mai adanc in mizeria acestui partid, cu cat oameni oadata integri incep sa fie marginalizati si chiar oprimati, cu cat mirosul de dictatura devine mai puternic, cu atat mai putin justitia isi va face treaba conform drepturilor legale. Toata lumea este de acord ca se incalca flagrant principii constitutionale si de drept international, dar nimeni nu intervine. Repet de doua luni aici si pe site la SCMD sa se ceara in scris declaratii oficiale de la toate partidele parlamentare cu privire la starea si statutul armatei. Pauza peste tot….IN SCHIMB IL SARBATORIM PE HORTY, PE PAMANT ARDELEAN STROPIT CU SANGE ROMANESC DE BAIONETELE UNGARE.
  AICI CHIAR NU MAI ERA NICI TREABA PRESEDINTELUI, NICI A SERVICIILOR SECRETE SAU NU ESTE AFECTATA SIGURANTA NATIONALA.
  Si atunci ce mai ramane de facut ? Asa cum spuneau inalti oficiali europeni, sunt curios care este prima tara in care democratia cade..

 43. dan says:

  am citit si rascitit toate cele scrise de dumneavoastra, pana acum singura solutie PE 25 OCTOMBRIE, DACA NU PENTRU NOI MACAR PENTRU COPIII NOSTRI!

 44. dan says:

  da la astia nu o sa vedem nimic, decat batjocuri si umilinti, semnati petitia JOS basescu si jigodiile lui http://www.petitieonline.ro/petitie-p40096046.html