Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

De la “pensionar nesimţit” cu pensia recalculată la preşedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului

Dumitru Prunariu foto www.wikipedia.ro

Generalul maior în rezervă Dumitru Prunariu, a devenit preşedinte al Association of Space Explorers (ASE, Asociaţia Exploratorilor Spaţiului), din care fac parte 350 de astronauţi şi cosmonauţi, reprezentanţi ai 37 de ţări.

Mandatul de preşedinte al Asociaţiei este de trei ani, iar Prunariu a fost, până la congresul de săptămâna trecută, şeful filialei europene a organizaţiei.

Organizaţia se ocupă, între altele, cu studiul siguranţei zborurilor cosmice, sau al obiectelor cosmice care se apropie de Pământ, precum asteroizii sau meteoriţii care se pot ciocni de planetă. Un astfel de studiu a devenit între timp document de lucru al ONU, care urmează să ia decizii  privind eventuala extindere a unor arii de cercetare.

Aceeaşi asociaţie, care se întruneşte o dată pe an în aşa-numite Congrese Planetare, şi-a asumat şi popularizarea misiunilor spaţiale printre tineri.

Dumitru Prunariu spune că în marginea acestor congrese au loc tot felul de întâlniri cu tinerii pasionaţi, iar în urma discuţiilor că o bună parte dintre cei care urmăresc prezentările se reorientează în pregătirea lor către profesorii care au legătură cu zborul ori cu explorarea spaţiului cosmic.

Tot zilel acestea, la Bucureşti se desfăşoară cea de-a 59-a Conferinţă Internaţională de Medicină Aeronautică şi Spaţială.

Dumitru Prunariu este unul dintre cei mai importanţi conferenţiari, iar Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială este organizatorul român. INMAS a fost creat, în anii ’70, pentru expertizarea medicală a piloţilor români, iar din 1977 până în 1981 a creat şi a pus la punct experimentele medicale puse în aplicare în timpul expediţiei spaţiale din care a făcut parte şi cosmonautul român.

La începutul acestuia an guvernul Boc şi MApN au recalculat prin scădere dramatică (reducere cu 70%) pensia militară a singurului cosmonaut român, justificând că nu a depus documentele cerute în timp util. În urma scandalului public în care a fost târât inclusiv cosmonautul, guvernul a revenit modificând legislaţia. Mai mult, într-un exerciţiu de imagine planificat de ministrul Apărării, generalului Dumitru Prunariu i-au fost acordate o serie de distincţii şi decoraţii încercându-se astfel o reparare a imaginii publice grav afectate. Menţionăm că distincţiile acordate distinsului cosmonaut sunt perfect justificabile, dar acordarea acestora într-un context politicianist, alături de tot felul de personaje, a diminuat mult din importanţa momentului.

sursa: Adevărul

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “De la “pensionar nesimţit” cu pensia recalculată la preşedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului”

  1. R. says:

    regretabil dar, adevarat, insa, sa va mire doar atunci cand in romania noastra lucrurile vor merge si altfel, nu se stie insa in care viitor, uitati-va bine la “spilcuitii, simandicosii” nostri guvernanti, de la stanga la dreapta, de la dr. la stg., de la mijloc la margine si viceversa, sau cum doriti, la valoarea afisata de acestia !!!, dl. gl. prunariu nu ar ajunge nici urcat pe o “prajina la nasul lor”, niste “organisme” efemere, dezagreabile, niste “smenari” si alte categorii, despre dl. gl. prunariu se va pomeni si peste veacuri, ca unul dintre cosmonautii care au stabatut printre primii cosmosul, despre guvernantii nostri insa, doar ca au facut parte dintro generatie de politicieni care a “inegurat” viata unui popor, despre dl. gl. prunariu ca despre primul romani care a inaltat numele romaniei mai sus decat orice alt roman, despre guvernantii nostru probabil ca, o clasa politica care a coborat romania in “infern”, onorurile pentru acest om, eticheta ne oblica sa le acordam prin institutiile statului, statul insa este ocupat de aceste “organisme” care nu vor ceda niciodata onorurile chiar daca nu le merita, aceste “organisme” insa au ocupat statul cu voia noastra si isi vor bate jos de orice, oricine si oricand in numele interesului lor, deci, vina ne apartine.