Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

De ziua aviaţiei, Şeful SMG a mai primit “o stea”pe umeri

Pe 20 iulie, de ziua forţelor aeriene, Şeful SMG a mai primit o stea “pe umeri”. Astfel, preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri, 20 iulie 2011, un Decret privind înaintarea “domnului general-maior cu două stele, Dănilă Ştefan, în gradul de general-locotenent “cu trei stele”, din Ministerul Apărării Naţionale.

Într-un articol publicat de ziuaveche.ro şi intitulat “Anul şi steaua. Generalul Ştefan Dănilă, avansat de Băsescu. A treia oară”, se menţionează faptul că:

“Având în vedere că MApN a negat, nu se mai poate pune bază pe informaţia furnizată de nişte surse care susţineau că nevasta generalulului Ştefan Dănilă este rudă cu Maria Băsescu, soţia şefului statului”.
Dintr-o scurtă şi succintă trecere în revistă a biografiei Şefului SMG reiese faptul că Ştefan Dănilă a avut o ascensiune rapidă, mai ales în ceea ce priveşte primirea gradelor de general. Astfel, el a fost avansat după cum urmează:
– la 25 octombrie 2009, a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană;
– la 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general-maior;
– la 20 iulie 2011, a fost avansat la gradul de general-locotenent.

Posibil, această avansare în grad are menirea de a pune capăt controverselor iscate odată cu numirea lui Dănilă Ştefan, pe 27 decembrie 2010, prin decret prezidenţial, în fruntea Statului Major General. La acea dată, acesta era “mai mic în grad” decât, spre exemplu,  general-locotenentul Dan Ghica-Radu – Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, sau decât Viceamiralul Aurel Popa, şeful Statului Major al Forţelor Navale. Aceştia erau, la vremea respectivă,  posibili  candidaţi la Şefia SMG.

Şi-acum vă prezentăm un scurt CV al “proaspătului” general-locotenent Ştefan Dănilă:

– s-a născut la 14 mai 1965, în Târgu Neamt, judeţul Neamţ;

– a absolvit Liceul Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc;

– a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie “Aurel Vlaicu” şi a fost brevetat pilot militar;

– în perioada 1987-1998, a îndeplinit succesiv funcţii de pilot, pilot-şef, instructor de zbor şi comandant de patrulă;

– în perioada 1998-2000, a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme. După terminarea studiilor, a fost numit în funcţia de ofiţer I în biroul operaţii la Grupul 95 Aviaţie Vânătoare;

– din anul 2001 a fost comandant de escadrilă la Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, apoi la Baza 95 Aeriană;

– între anii 2005-2008, a îndeplinit funcţia de şef secţie metodica pregătirii de zbor în Statul Major al Forţelor Aeriene.

– în aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar în septembrie, acelaşi an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.

– a obtinut succesiv calificările de “pilot” şi “instructor de zbor pe avionul de luptă”, iar din anul 2009 a început să zboare pe avionul de transport C-130 Hercules.

– în anul 2005, a urmat Cursul postuniversitar de perfecţionare în conducerea marilor unitati operative din Forţele Aeriene, la Colegiul de Război;

– în anul 2007 a urmat cursul principal “Probleme actuale ale securităţii naţionale” la Colegiul Naţional de Apărare.

– în perioada 2006-2009, a fost doctorand în ştiinţe militare, obţinând titlul ştiinţific de doctor în 2009, cu lucrarea “Securitatea aeriană în contextul globalizării”.
– la 25 octombrie 2009, a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană;

– de la 1 octombrie 2010, a început activitatea în Statul Major General, îndeplinind funcţia de Locţiitor al şefului Statului Major General;

– la 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general-maior.
– pe 27 decembrie, Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţia de şef al Statului Major General a domnului general-maior Dănilă Ştefan.

Sursa: comunicat al Preşedinţiei României

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “De ziua aviaţiei, Şeful SMG a mai primit “o stea”pe umeri”

 1. watcher says:

  Haaai ai ai, dă-i înainte cu tupeu…

 2. indisciplinatu says:

  Haaai ai ai,…si-ai sa vezi ca nu “ie” greu!!!!

 3. Norman Schwarzkopf, Jr. says:

  mai fanica, la anu’ ajungi la gradul meu, si eu mi/am rupt oasele prin Vietnam si Irak, that’s not fair!! pe bune!

 4. Apevistul says:

  Stiam ca oltenii sunt ahtiati dupa grade si functii,dar constat va s-au molipsit si moldovenii. De urmarit daca -l va depasi pe Stefan cel Mare !?!?

 5. Dodo says:

  La 46 de ani , daca pupi ce trebuie si pe ine trebuie ….. ajungi …. general-locotenent “cu trei stele” !!!!

 6. emil says:

  Domnule, in halul asta, la 55 de ani ce grad o mai avea dumnealui generalul cu trei stele. Or mai putea pune stele pe epoleti.

 7. emil says:

  Ne-am pricopsit cu familia Basescu la conducera tarii. Asta isi pune toate rudele in functii indiferent daca merita sau nu. Ce naiba grad o avea generalul asta de 46 ani la anul numai BAsexu stie, sau nevasta-sa. Asa ne trebuie.

 8. Trasnetull says:

  Poate Basescu vrea sa il faca pilot pe elicopterul cu care va decola de la Cotroceni cand or sa dea oamenii buluc “sa il felicite” pentru “maretele sale realizari”.Nu trebuie sa fie omul pregatit?Ar fi interesant de stiut daca o sa zboare tot inspre…..Targoviste!

 9. geooss says:

  @trasnetull
  BRAVOSSSS!E O IDEE EXCELENTA.

 10. Norman Schwarzkopf, Jr. says:

  un articol bine scris si… din pacate se intampla in Romania:

  http://poporul.ro/domnul-danila-a-fost-avansat/