Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

De Ziua României, Traian Băsescu a susţinut o videoconferinţă cu militarii din Afganistan

Traian Băsescu a discutat cu comandantul trupelor româneşti dislocate la Qalat, în Afganistan, locotenent colonelul Iuri Tănase (comandantul Batalionului 280 Manevră) despre situaţia în teatrul de operaţii.

Iuri Tănase a precizat că, în urma misiunilor desfăşurate de către militarii români în cooperare cu forţele de coaliţie, s-a constatat reducerea semnificativă a atacurilor cu dispozitive explozive improvizate, creşterea încrederii populaţiei locale în forţele de securitate, în forţele româneşti şi în autorităţile locale şi centrale.

Cu toate acestea, comandantul Batalionului 280 Manevră i-a raportat Şefului statului că situaţia de securitate din Afganistan se menţine în continuare instabilă şi insurgenţii încearcă în continuare să câştige controlul politic şi militar al ţării prin executarea de atacuri cu dispozitive explozive improvizate şi armament uşor de infanterie, precum şi prin acţiuni de intimidare a unor personalităţi importante din administraţia locală.

Comandantul Batalionului detaşat la Qalat a subliniat că starea morală şi de sănătate a militarilor români este bună şi permite desfăşurarea misiunilor din aria de operaţii.

“Militarii s-au adaptat bine la schimbările permanente ale situaţiei de securitate. Starea de operativitate a tehnicii şi echipamentelor este bună şi permite desfăşurarea misiunilor planificate. Am sărbătorit ziua de astăzi, Ziua Naţională, prin executarea misiunilor, precum şi printr-un act specific reprezentat de dezvelirea unei troiţe dedicate celor 11 militari români căzuţi la datorie în teatrul de operaţii Afganistan”, a raportat locotenent colonel Tănase.

Şeful statului le-a mulţumit militarilor pentru modul cum îşi  desfăşoară misiunea la Qalat, în Zabul.

“Vă asigur că încercăm să fim aproape de dumneavoastră nu numai cu sufletul, dar şi asigurându-vă bază materială suficientă pentru a vă îndeplini misiunea”, le-a spus Băsescu militarilor, informându-i că “acasă, în general, lucrurile încep să iasă uşor-uşor de sub dificultăţile crizei economice”.

“Vreau să vă transmit că vă aşteptăm pe toţi acasă. După cum ştiţi, exigenţa cea mai mare pe care o am la militarii români aflaţi în teatrele de operaţiuni este să-şi îndeplinească misiunea şi în mod egal să se întoarcă toţi acasă. Incidentele şi pierderile sunt aproape inevitabile într-un teatru de război de tipul celui din Afganistan, dar marea mea rugăminte la dumneavoastră, în calitate de comandant al Batalionului, este legată de grija pentru oameni, şi sunt convins că nu trebuie să o spun eu, o ştiţi şi dumneavoastră la fel de bine ca şi mine”, s-a adresat preşedintele comandantului Iuri Tănase.

Băsescu a dorit să ştie dacă comandantul Iuri Tănase mai are în subordine compania americană şi care este cooperarea cu aceasta.

“Este sub comanda operaţională a Batalionului 280 Manevră, împreună cu această companie am format grupul de luptă româno-american al cărui comandant sunt, executăm misiuni împreună în aria de responsabilitate, locuim în aceleaşi locaţii, executăm misiuni pe aceleaşi itinerarii, cooperarea este foarte bună”, a raportat Tănase.

Sursa: NewsIn

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.