Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Decizia Cehiei de a renunţa la intenţia de a găzdui elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul său, bucură Rusia

Ministrul ceh al apărării, Alexandr Vondra, a anunţat că SUA au renunţat la desfăşurarea în Republica Cehă a unui centru de prealertă în caz de atac balistic. Pentagonul a explicat că această decizie a fost luată ca răspuns la poziţia autorităţilor cehe.

Potrivit lui Vondra, ţara sa s-a retras din acest proiect, frustrată de rolul minor care i se atribuise în cadrul noii reconfigurări a sistemului antibalistic al SUA în Europa, care prevedea stabilirea în Cehia a unui centru de avertizare timpurie cu rachete.

Ministrul apărării Alexander Vondra a declarat în finalul discuţiilor purtate la Praga cu secretarul adjunct american al apărării William Lynn, că Republica Ceha şi-a dorit să participe la sistemul antibalistic, dar cu siguranţă nu în acest fel. El a menţionat că ţara sa va căuta o altă modalitate de a participa la acest proiect.

Reacţia ruşilor la decizia autorităţilor de la Praga nu a întârziat să apară aceştia apreciind că decizia Republicii Cehe de a nu găzdui pe teritoriul său un radar al sistemului de apărare antirachetă din Europa ţine de dorinţa autorităţilor de la Praga de a evita eventuale măsuri de retorsiune din partea Moscovei

Afirmaţia a fost făcută pentru RIA Novosti de către Igor Korocenko, membru al Consiliului social de pe lângă Ministerul rus al Apărării.

“Nu încape nici o îndoială că guvernul ceh a luat în calcul avizul opiniei publice, care nu doreşte să devină ostatica unor măsuri ipotetice de retorsiune din partea Moscovei. Nu este un secret faptul că radarul sistemului de apărare antirachetă din Europa ar reprezenta o ţintă prioritară în cazul unui eventual conflict armat”, a declarat Korocenko

Korocenko a estimat că demersul autorităţilor de la Praga va determina în curând Washingtonul să procedeze la o reconfigurare a sistemului său de apărare antirachetă în Europa.

“Ne putem aştepta la implantarea de baze navale pentru navele echipate cu sistem de luptă Aegis şi aceasta în sudul Europei, în România şi Bulgaria, precum şi în nordul continentului, în Norvegia”, a declarat expertul rus, fiind convins că apariţia în Marea Neagră a crucişătorului american antirachetă USS Monterey nu este decât un prim caz în acest sens.

“Acest demers va fi urmat de altele, la fel de inamicale faţă de Rusia. Reacţia Moscovei trebuie să fie fermă şi adecvată”, a conchis expertul rus.

sursa: AGERPRES; RIA Novosti

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.