Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Decizia SUA de modernizare a flotei de F-16 taiwaneze inflamează China

F-16A block 20 taiwaneze

Ca urmare a deciziei administraţiei Obama de a încheia un acord de modernizare a flotei de F-16 deţinute de Taiwan, China a condamnat decizia şi a cerut Washington-ului de a revoca hotărârea pe care o consideră eronată.

Acordul este în valoare de 5 miliarde de dolari.

Încă nu este cert dacă decizia va duce la noi conflicte diplomatice cu Washingtonul, ca vânzările de armament de anul trecut, când Beijing-ul a suspendat schimburile militare cu Statele Unite, după ce SUA a perfectat o vânzare 6.4 miliarde dolari de armamament către Taiwan, care a inclus rachete, elicoptere Black Hawk şi sisteme high-tech.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a numit planul “eronat şi a declarat că va “cauza în mod inevitabil deteriorarea relaţiilor SUA-China.” El a declarat că acordul va afecta relaţiile bilaterale şi cooperarea în domeniile militar şi de securitate. Purtătorul de cuvânt nu a dat detalii privind modalitatea de acţiune a Beijing-ului.

Potrivit purtătorului de cuvânt decizia americană afectează nu numai relaţiile chino-americane ci şi securitatea naţională a Chinei şi eforturile de reunificare.

Administraţia Obama a informat pe 21 septembrie Congresul american cu privire la planul de modernizare pentru 5 miliarde de dolari a flotei de F-16 taiwaneze. Tranzactie nu a inclus şi livrarea de avioane noi şi updatate, deşi oficialii americani au declarat că aceste vânzări ar putea fi totuşi luate în considerare în viitor.

Forţele aeriene taiwaneze sunt înzestrate în prezent cu 150 avioane F-16A /B block 20 şi a solicitat achiziţia din SUA a încă 66 de avioane F-16 C/D block 52.

sursa: Global Security

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.