Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Decizie definitivă în dosarul privind condamnarea unor foşti comandanţi MApN

Cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a noului cod de procedură penală, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, prin decizia penală nr.386 din 31.01.2014, a decis condamnarea unor foşti comandanţi MApN, după cum urmează:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpaţii: VLĂSCEANU ION – fost comandant al UM 02032 Oradea (Centrul de Întreţinere, Reparaţii Curente Exploatare Cazărmi din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre) şi TUCALIUC FĂNICĂ fost comandant al UM 02033 Iaşi, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuată.

2. Condamnă pe inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE, fost şef Birou Energetic la UM 02033 Iaşi, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită in formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuată şi fals intelectual.

3. Condamnă pe inculpatul TALPOŞ VASILE, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: complicitate la infracţiunea de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si în forma continuată.

4. Condamnă pe inculpaţii: ZAVODNIK CRISTIAN MIHAI – fost comandant al UM 02031 Bucureşti, IANCU FLOREA MIHAI – fost inginer şef  la UM 02031 Bucureşti, MARIN IRIMIA – fost şef Biroul Bugete şi Execuţie Bugetară în cadrul Direcţiei Financiar-Contabile a Ministerului Apărării Naţionale la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită in forma continuată.

5. Condamnă pe inculpaţii: PIT DORIN, TOFAN EMIL CRISTIAN, STEFAN IONEL, BUDACA NELA la o pedeapsă de 5 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 5 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

6. Condamnă pe inculpatul TĂNASE VASILE la o pedeapsă de 5 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 5 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată.

7. Condamnă pe inculpata TULUC (LUNGU) TATIANA DANIELA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

8. Condamnă pe inculpatul TULUC GHEORGHE, la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi in forma continuată.

9. Condamnă pe inculpatul LORENȚ GABRIEL, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: dare de mită in forma continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

10. Condamnă pe inculpatul PAVEL STOIAN, în calitatea sa de şef Livrare Domeniu şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită şi complicitate la infracţiunea de luare de mită.

11. Faţă de inculpatul NIȚĂ IONEL, instanţa a dispus încetarea procesului penal, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

12. Faţă de inculpatul MUNTEAN VALENTIN TEODOR, instanţa a dispus disjungerea cauzei.

Obligă, în solidar, pe inculpaţii Vlăsceanu Gheorghe şi Ion Munteanu Valentin la plata sumei de 654.062,47 lei şi dispune confiscarea unui telefon mobil si suma de 3.600 lei de la inculpatul Vlăsceanu Gheorghe.

Dispune confiscarea de la inculpatul Zavodnik Mihai Cristian a sumei de 200 milioane lei vechi şi un telefon mobil în valoare de 1.017 lei (marca Motorola);

Dispune confiscarea de la inculpatul Tucaliuc Fănică a sumei de 16.000 mii lei.

Dispune confiscarea sumelor de 450 lei şi 44.550 lei de la inculpatul Oniga Dumitru Gheorghe.

Dispune confiscarea de la inculpatul Pavel Stoian a sumei de 150.000 lei şi 70.000 lei.

Obligă pe inculpaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Obligă pe inculpaţi la plata despăgubirilor civile către partea civilă MApN.

Decizia este DEFINITIVĂ.

Sursa: www.pna.ro

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

21 Responses to “Decizie definitivă în dosarul privind condamnarea unor foşti comandanţi MApN”

 1. szilard says:

  Trebuie pornit de sus in jos, nu invers(si se ajunge la partide unde se observa ca Pontea si cu Dusea au relatii afective(adica de iubire de parosi ce sint si probabil ca asta-i excita, eu asa zic).

 2. Dan says:

  Cine inventat aberatia ”inchisoare cu suspendare” ca sa ii scape pe smecheri ? Adica esti infractor dar nu patesti nimic ti se falfaie de lege .Daca fapta e minora sau esti la prima abatere[minora] platesti o amenda penala sa te usture ,daca e infractiune baga puscarie la greu ..Asa fustitia nu face decat infractorii sa rada.

 3. szilard says:

  Sau arest la domiciliu ? (le mai da si o bratara smechera cu GPS, la victimele din tragedia aviatica din muntii Apuseni de ce nu le-au dat bratari GPS, chiar si ulterior-ca semn de recunoastere a greselilor facute la localizare- tot era ceva).

 4. Gigel contabilu says:

  Spre rusinea mea ca financiar coleg de promotie cu Marin Irimia,constat ca banul e intradevar ochiul dracului.Ce i-o fi lipsit lui Marinica nu stiu,avea o functie super la Directia Financiara.Unde mai pui ca este si absolvent de liceu economic si primul financiar din promotia 1983 de financiari care a obtinut”pe bune”titlul de doctor.Sa fie invatare de minte pentru altii predispusi la asa ceva!Gurile rele spuneau de la deschiderea dosarului ca grosul”cascavalului”a mers la fostul sef al Directiei Financiare,gl.Constantin Nastase,mai nou inscaunat director economic la sindicatul lui Dogaru.Da,ati inteles bine,acel Nastase care nu a miscat un deget sau nu a scos un cuvant cand si armata a fost inclusa in legea unitara a pensiilor.Acum pozeaza in aparatorul drepturilor pensionarilor.O canalie….

 5. anonim says:

  Arest la domiciliu in Hawaii, asa da mai merge si nu fiti rai cu penalii, in fond sunt si ei oameni !

 6. ok. says:

  Poate dau ”arestatii ”din vile cu piscina in judecata statul [gulagul Romanistan] la CEDO ca nu li asigura si masa[nu pot pleca de acasa sa cumpere ce vor ] si asistenta medicala la domiciliu [sufera saracii de clustrofobie ] si sa ceara bani despagubiri.Mi se pare logic.

 7. politist says:

  Da poate au si dorinte sexuale [nu sunt interzise prin lege ]Asa politistii si mai ales politistele [multe angajate pentru sefii din IGP si IJP] vor fi obligate sa presteze si la domiciliu arestatilor.Daca li se umfla coa… si dau in judecata statul pentru rele tratamente si ca li sa inbolnavit organul si cer despagubiri statului .?

 8. anonim says:

  @ok .Ai foarte mare dreptate ! Cu niste avocati priceputi pe care ii gasesti pe alese la antene ai toate sansele, puscariabil fiind, sa obtii despagubiri grase de la stat adica de la contribuabilul roman.

 9. geo says:

  Daca i-ar verifica pe cei care pleaca prin strainatate, mai ales pe la UE, pe la posturi caldute, unele remunerate cu mii si mii de euro pe luna si care mai apoi isi mai si prelungesc mandatele cred ca s-ar afla multe lucruri interesante si nu tocmai normale. Ar trebui vazut cum au plecat unii dupa ce au picat examenul si care apoi si-au mai si prelungit sederea.

 10. szilard says:

  Politistele purtatoare de cuvint : ce corp au !, si ce muianuri de prostituate au, mai mult ca sigur ca au fost culese de pe strada si facute neveste si putatoare de cuvint ale organului Politiei.

 11. Dan says:

  Sa vezi ce pensii o sa aiba flacaii

 12. M Constantinescu says:

  Niste semne de intrebare: 1. Daca sunt, sau au fost militari de ce nu au fost judecati de instante militare? 2. Nr.1 si 2 de ce cu suspendare si 3 cu executare pentru aceleasi fapte? Nu ma pricep, poate un avocat sa ne spuna?

 13. mos alecu says:

  @Dan Februarie 14, 2014 at 5:57 pm :
  La : “Sa vezi ce pensii o sa aiba flacaii” … referind-va la cei plecati in strainezia …
  Pensia li se calculeaza pentru soldele pe care le primesc pentru functia pe care sint incadrati in tara . Celelalte venituri , pe care le obtin in strainezia , nu se iau in calcul la stabilirea pensiei …

  Inghesuiala pentru ocuparea de functii in strainezia este din cauza celor multor mişmaşuri care se pot face pe acolo … iar un baiat gospodar poate acumula sume fata de care pensia din tara sa fie numai bani de buyunar “pentru cumpararea de scobitori” …
  —————————————–
  Cod fiscal
  ART. 296
  a) …În situaţia personalului român trimis în misiune permanentă în străinătate, veniturile din salarii cuprind salariile de bază corespunzătoare funcţiilor în care persoanele respective sunt încadrate în ţară, la care se adaugă, după caz, sporurile şi adaosurile care se acordă potrivit legii;
  ——————————————
  HG 257/211 (norme aplicare l.263)
  Art. 127(5) …pentru perioadele lucrate anterior datei de 1 ianuarie 2011, …
  f) venitul corespunzător functiei pe care a fost încadrat în tară personalul trimis în străinătate în misiune permanentă sau, după caz, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, inclusiv pentru perioada efectuării concediului de odihnă/de misiuni în tară;

 14. coopernick says:

  Sper ca v-atzi gandit la pensii reduse pentru ca pe perioada misiunii in strainatate la calculul punctajului se ia in considerare doar salariul din tara, adica grad, functie si vechime. Multi au avut surprize mari.

 15. Dan Aldea says:

  Plimbaretii astia militari de pix au pensii superspeciale stai tu linistit ..Nu ca militarii de rand..

 16. Din pacate says:

  Da dar ofiterii superiori de pix cu banii multi si nemeritati pe care ii castiga frecand menta afara pot baga o parte la fonduri private si vor avea doua pensii grase.Pe cand militarii de rand daca pleaca in teatre de razboi [nu pot rezista mai mult de 2-3 ani si vin copti de boala daca supravietuiesc ] vor avea pensia de tot rahatul.

 17. anonim says:

  Ia da exemplu tu de niste functii de ofiteri superiori de pix intr-un fost regiment sau fosta divizie.Daca se cere sa mearga si unii pe afara cine este vinovat?Sa mori tu ca daca ti s-ar fi propus refuzai cu manie proletara? Sa fim seriosi.

 18. Din pacate says:

  Ce fac afara pe banii romanilor ?Intermedieri de fregate si avioane ruginite luate la pret de noi cu comisioane imense ? Sa stea dracu acasa ca numai belele fac.

 19. geo says:

  Unii din cei care pleaca pe afara si nu ma refer aici la cei din teatrele de operatii, care chiar ar trebui mai mult remunerati, au salarii de multe mii de euro pe luna, asa ca nu cred ca mai conteaza pentru ei pensia.Iar unii dupa ce stau plecati, trimisi de statul roman, care cheltuie cu ei, isi dau demisia imediat dupa terminarea mandatului sau intra in concediu fara plata ori la pensie. Intrebare este pentru ce au mai fost trimisi daca statul nu poate beneficia apoi de experienta lor?

 20. Vali Rupea says:

  Experienta la intermedieri de comisioane..Ce alta experienta sa aiba..?Ca gargara cu notiuni de securitate auzite pe la conferinte nu valoreaza doi bani.

 21. anonim says:

  Tu esti militar sau visezi??De cand naiba se aproba concedii fara plata in armata?