Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Deciziile adoptate în şedinţa CSAT de luni 17 iunie 2013

Aspecte de la şedinţa CSAT, luni 17 iunie 2013, foto Administraţia Prezidenţială

Aspecte de la şedinţa CSAT, luni 17 iunie 2013, foto Administraţia Prezidenţială

Preşedintele României şi preşedinte al CSAT, Traian Băsescu, a declarat la finalul şedinţei de luni 17 iunie a.c., că pe timpul acesteia au fost abordate mai multe teme, iar cele care pot fi de interes public şi nesecrete sunt cele legate de: analiza cu privire la starea industriei de apărare, aprobarea numărului de militari români care vor participa în 2014 la misiuni în teatrele de operaţii, aprobarea Cărţii Albe a Apărării,aprobarea planului de înzestrare al Armatei pentru perioada 2013 – 2022, aprobarea raportului Centrului de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică, aprobarea catalogului cadru cu obiectivele de infrastructură teritorială importante pentru sistemele de siguranţă naţională.


1. Analiza cu privire la starea industriei de apărare

– s-a stabilit ca în trimestrul al III-lea, Guvernul să prezinte în CSAT o strategie de revitalizare a unor ramuri ale industriei de apărare
care sunt necesare armatei în timp de pace şi în timp de război;

– a fost stabilit termen trimestrul a III-lea pentru că atunci se face proiectul pentru bugetul anului 2014 – 2015 – 2016

– va avea în vedere ce se poate aloca pentru patru din componentele industriei de apărare care sunt vitale Armatei României atât în timp de pace, cât şi în timp de război.

– anteriorl Ministrul Economiei, Varujan Vosganian anunţase că va face o informare cu privire la privatizarea industriei aeronautice. “E vorba de IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Romaero”, a declarat Vosganian, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL, citat de Agerpres. Tot pe tema privatizării a avut o discuţie, cu un investitor, în cazul Aerostar Bacău. “Vreau să dau un mesaj foarte clar salariaţilor de la Avioane Craiova, care am înţeles că au intrat în panică. Nu se pune problema intrării în insolvenţă, ci a privatizării şi menţinerii obiectului de activitate pentru că aceste trei companii fac parte din capacitatea de apărare a ţării şi nu se pune problema renunţării la activitate. Tot ieri am avut o discuţie cu un prim investitor care este consulul onorific al României la Haifa şi care deţine portul militar din Haifa şi care doreşte să participe la privatizarea Şantierului Naval Militar de la Mangalia”, a adăugat Vosganian.

2. Numărul de militari care pot fi dislocaţi în teatrele de operaţii în anul 2014:

– acest număr este de 3.039 de militari care pot fi dislocaţi;

– sunt cu 351 de militari mai puţini decât în 2013: din care – 1.364 de militari vor fi dislocaţi în teatrele de operaţii, iar 1.675 vor fi la dispoziţie dislocabili la ordin, atunci când se va lua o astfel de decizie în interiorul NATO sau în interiorul Uniunii Europene.

– s-a ţinut cont şi de reducerea participării Armatei României în Afganistan începând cu 2014;

–  Ministerul Afacerilor Interne va avea disponibili 1.089 de jandarmi şi poliţişti, pentru misiuni ONU, misiuni ale NATO, misiuni ale Uniunii Europene sau misiuni OSCE, care implică participarea structurilor de jandarmerie şi poliţieneşti.

3. Cartea Albă a Apărării

– a fost aprobată şi va fi trimisă spre analiză şi aprobare Parlamentului României;

4. Planul de înzestrare al Armatei pentru perioada 2013 – 2022.

– preşedintele a explicat, în urma întrebărilor presei că, vor fi achiziţionate 12 avioane multirol second hand din Portugalia, preţul fiind problema guvernului, la fel şi timpul de livrare;

– decizia achiziţiei a fost adoptată în penultima şedinţă a CSAT.

5. CSAT a aprobat şi raportul Centrului de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică.

6. CSAT a aprobat Catalogul cadru cu obiectivele de infrastructură teritorială importante pentru sistemele de siguranţă naţională.

sursa: Departamentul de Comunicare Publică al Preşedinţiei României

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Deciziile adoptate în şedinţa CSAT de luni 17 iunie 2013”

 1. Traznea says:

  Poate se intimpla o minune si arde pina la ultima piulita zona de conservare a F-urilor . Deja fac alergie la F-16,…

 2. szilard says:

  Oameni buni : cum este posibila achizitionarea de F-16 vechi, cu plata acum, la pret de avioane noi, cu livrarea in 2016 cand ele vor fi expirate, apoi reparate si modernizate, o mai mare umilinta nu se poate, si se vede foarte clar frustrarea americanilor ca au montat scuturile in ro.
  DAR, la o adica Ponta poate sa le zica : ja !, valea(acum lupul a mancat oaia).
  Oare mai vor aia de la SAAB o cooperare calduroasa ?

 3. Dan says:

  O sa porneasca alarma de pericol cand o pleca ruginele alea de F16 la antrenament.