Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Deciziile NATO implementate la MApN cu alai

În stilul pompieristic şi lipsit de imaginaţie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a dispus constituirea unui grup de lucru la nivelul structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale menit a implementa şi urmări deciziile adoptate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic din Ţara Galilor, din zilele de 4 şi 5 septembrie.

Cum măsurile cele mai importante ale summitului sunt legate de înzestrare şi operaţionalizare, lucru care presupune bani, e de văzut dacă ministrul a pus la dispoziţia grupului de lucru şi resursele.

Ne aşteptam sincer la măsuri legate de aviaţie, de dotarea cu transportoare blindate, de modificări la legea salarizării şi pensionării militarilor care să ridice moralul trupei, dar când colo, pe modelul PCR, asistăm la înfiinţarea de grupuri de lucru.

E de subliniat că structurile  nominalizate de Duşa, respectiv Statul Major General şi Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare, au ca obiect de activitate tocmai implementarea deciziilor conducerii MApN. Ori cum deciziile în plan strategic lipsesc aproape cu desăvârşire e limpede că nici grupul de lucru nu prea va avea cu ce să se confrunte. Poate ceva tabele, slide-uri pentru prezentări bombastice.

 

Interesant: din grupul de lucru lipseşte tocmai Departamentul pentru Armamente.

Ar mai fi de precizat dacă grupul de lucru va primi de la Duşa şi niscaiva decizii luate de Guvern pe linia înzestrării sau de CSAT pe linia operaţionalizării. A se citi bani. Altfel ministrul va primi informări despre câte lipsuri avem şi de ce am mai avea nevoie.

Cred că ministrului îi va rămâne de luptat cu propriul partid pentru cei 2% din PIB pentru apărare. termenul propus de NATO e prea larg pentru noi. Că noi avem nevoie de banii ăştia urgent nu ca olandezii, britanicii, francezii s-au alţii care şi-au pregătit din timp înzestrarea nu când frontierele le sunt în clocot. Povestea cu creşterea graduală a unui buget sărac sperăm să nu o mai auzim. Cred că şi pentru PR-iştii ministerului e pre mult.

Până atunci însă ne vom linişti cu faptul că “Grupul de lucru format la nivelul ministerului îl va informa săptămânal pe ministrul Mircea Duşa asupra stadiului implementării măsurilor adoptate”, conform comunicatului MApN.

Succes!

RD, InfoMondo Militar

sursa: MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Deciziile NATO implementate la MApN cu alai”

 1. dodo says:

  No coment!La obiect,cine stie ,cunoaste si scrie!

 2. Karadeniz says:

  Păi ce să facă și domnul Dușa, săracu e pe post de timonier alergător, noroc că are mașină de serviciu la dispoziție. Face naveta între primul ministru/ șeful său de partid, CSAT/președinte și ministrul de interne/șeful UNPR. Pentru că din 10 martie și Gabriel Oprea îi este șef direct lui Dușa.
  ” DECIZIE nr. 79 din 10 martie 2014 pentru stabilirea atribuţiilor domnului Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne
  EMITENT: GUVERNUL – PRIM-MINISTRUL
  PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 169 din 10 martie 2014
  ART. 1 Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, DOMNUL GABRIEL OPREA, viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, COORDONEAZĂ ACTIVITĂŢILE DIN DOMENIILE APĂRĂRII, ORDINII PUBLICE ŞI SECURITĂŢII NAŢIONALE, CALITATE ÎN CARE VA AVIZA DOCUMENTELE EMISE DE MINISTERELE ŞI INSTITUŢIILE CU ATRIBUŢII ÎN RESPECTIVELE DOMENII.
  Semnează PRIM-MINISTRU VICTOR-VIOREL PONTA
  Contrasemnează: Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru ”

 3. dracula2 says:

  Ministrul Dusa … Ministrul Dusa … zice si zice …
  In acest timp goprea creste substantial salariile politistilor si soldele jandarmilor .
  In acest timp se reinstituie pensii de serviciu pentru pilotii civili si stewardese …
  Bineinteles ca , in acelasi timp , nu se reinstituie pensii de stat pentru militari si politisti …

 4. Pe cand Victor Viorel Ponta si Mircea Dusa, se vor alinia soldele si pensiile militarilor la nivel NATO conform acordurilor din 2008 de la Summitul de la Bucuresti? Noi an gasit tabelele cu corectiile ce trebuiesc aplicate in Monitorul de Fagaras, voi o punti pe juna de la Ministerul Finantelor Publice sa calculeze si sa verse banii la fiecare milirar activ sau in rezerva. Porma vom discuta alte chestii legate de NATO, UE, Rusia, Ucraina, Ungaria Fascista, etc. Desteptarea la Guvern si Domnule Sorin Ducaru, scoate naibii actul si predati-la Guvernului.Domnule Dancuta va rog sa insistati pe acest subiect, daca vreti sa primiti respectul armiei romane active si in rezerva.

 5. In Rusia am reusit sa platim solde si pensii compatibile cu NATO si NSA. Nu vedeti ca un superagent american a defectat la noi, renuntand la cei 200.000 de dolari pe an, unde cota de impozitare era de 46% si a venit la noi, unde cota de impozit nu este mai mare de 7 % , nemaivorbind de faptul ca junele noastre sunt generoase si nu pretind bani, ci doar sentimente sincere. Chiar si actorul Deparieu dar si altii au cerut azil politic. Se pare ca Lumea libera acuma este in Rusia, nu in USA, unde exista 30 milioane de homeless, mare parte de culoarea presedintelui statelor Obama.

 6. Relutu says:

  Cand militarii au acceptat sa li se impuna grupe de munca, deja au acceptat sa fie tratati ca si civilii, asa ca nu mai pretindeti a fi remunerati si pensionati ca militarii NATO.
  Bineinteles ca la implementarea unei asemenea idiotenii, grupa de munca, au pus umarul hotarat cei din esalonul unu si doi ai fostei clici securisto-pcr-iste din armata, care din lipsa de imaginatie si ca reminiscenta a gandirii proletariste din care nu s-au desprins, au impus un concept total strain mediului militar si daca tot l-au impamantenit si-au tras partea, lasand un comandant de pluton-batalion instructie la conditii deosebite iar un cacanar de cifrist, adica fostul informator pregatit sa devina ci-st daca nu venea revolta decembrista, trecut la conditii speciale ca si fostii sai sefi, secretarii de partid carora li s-au falsificat dosarele de cadre inventandu-li-se alte functii, ci-stii, cadristii si toata liota de pupincuristi ai regimului care au tras ultimul sut in fund comandantilor armatei romane.

 7. mos alecu says:

  Iata din ce cauza am fost trecuti la “contribuabili” si ni s-a luat statutul de militar in rezerva !

  In baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de soldă şi pensie brută, calculată lunar în euro:

  1.sold – MAC 1.750 – 2.450 euro
  2.Sg. Maj. – Plt. Adj 2.450 – 3.450 euro
  3.MM Cl IV- MM Principal 2.750 – 3.750 euro
  4.Slt – Căpitan 3.650 – 4.950 euro
  5.Mr – Col 5.050 – 7.750 euro
  6.Gen1*- Gen 4* 7.550 – 11.750 euro
  7.PMC Gr. 1 – PMC Gr. 6 2.250 – 3.750 euro
  La aceste valori se adaugă sporul de vechime, sporul de funcţie, sporul de risc în teatrele de operaţiuni, gradaţii, ordine, medalii, indemnizaţia de instalare, indemnizaţia de re-inserţie în economia civilă, norma de hrană de campanie, banii pentru uniformă şi furnituri, alocaţii pentru copii şi pentru soţiile fără serviciu, costuri cu chiria, transportul, comunicatiile, etc. Vechimea în serviciul militar activ, se stabileşte în funcţie de grade astfel:
   corpul generalilor – max. 40 de ani,
   ofiţeri superiori – max. 35 de ani,
   ofiţeri inferiori – max. 30 de ani,
   subofiţeri şi maiştri militari – 35 de ani,
   soldaţi şi gradaţi – max. 25 de ani,
   personal civil conform codului muncii.
  Ministrul Apărării Naţionale poate acorda dispensă de la 1-5 ani, pentru depăşirea duratei de serviciu în cazuri motivate, pentru generali şi ofiţeri superiori, iar pentru celelalte categorii de cadre militare, comandanţii de mari unităţi sau unităţi independente, în funcţie de necesarul de încadrare pe stat. Aceleaşi plafoane de calcul se aplica şi militarilor concentraţi sau detaşaţi la alte instituţii publice din domeniul ordinii publice, siguranţei, protecţiei şi escortei demnitari, misiuni diplomatice, etc.
  Pentru cadrele decedate în misiuni de lupta, familiilor li se acordă un ajutor egal cu 150 de solde lunare brute, pentru invalizi şi clasaţi inapt pace şi război, ca urmare a unor accidente sau răniri în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor de serviciu în slujba patriei, militarii primesc un ajutor egal cu 125 de solde lunare, la care se adaugă o pensie de invaliditate egala cu solda de grad şi funcţie a colegilor din activitate.
  Pensia de urmaş pentru văduve şi orfani este de 0,5 X ultima soldă ridicată de către de cuius.
  Pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului. Guvernul României, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Apărării Naţionale, vor lua toate măsurile organizatorice, pentru plata obligaţiilor de plată faţă de personalul din sistemul de apărare, şi pentru rezervişti, între 1-5 a lunii, pentru luna următoare. Plafonul cheltuielilor legate de plata soldelor, salariilor şi pensiilor militarilor activi şi în rezervă, se va asigura de ANAF, din Bugetul de Stat, şi va fi inclus în toate negocierile cu organismele financiare internaţionale. Plata se va face în moneda naţională, calculată conform ratei de schimb valutar a BNR, iar garanţii respectării obligaţiilor asumate de Romania, pe această linie cu NATO, este Preşedintele României PRIMUL MINISTRU şi Parlamentul. La soluţionarea unor eventuale contestaţii sau acţiuni în justiţie, Ministrul de Justiţie va lua măsuri să comunice extrasele din convenţiile internaţionale desecretizate în parte, privind obligaţiile de plată ale statului faţă de persoanele care au lucrat sau lucrează în structurile sistemului de apărare naţională, tuturor preşedinţilor de instanţe competente.
  ` Pentru cadrele active şi în rezervă, cărora li s-au plătit un nivel inferior acordurilor internaţionale la nivel NATO, incepand de la integrarea Romanei in NATO, Direcţia Financiar Contabilă a MApN, în termen de 60 de zile, va calcula şi vira sumele cuvenite militarilor, fără alte formalităţi, cu respectarea şi a altor hotărâri judecătoreşti conexe investite cu titlu executoriu.
  Acest accord bilateral cu FMI si Banca Mondiala a fost discutat in prealabil şi negociat cu toate organizaţiile neguvernamentale ale militarilor în rezervă, veterani, invalizi, văduve şi orfani, fiind parte a Pactului Social de Stabilitate dintre societatea civilă şi militarii de carieră sau apărătorii patriei. Personalul din ataşatură, diplomaţie, producţie specială, magistratura militara, servicii de informaţii militare şi de protecţie, contraspionaj, din învăţământul militar, etc. vor primi şi alte sporuri, ce se vor stabili prin reglementări speciale.
  Armele navale si aeriene, tancurile si rachetistii ce deservesc unitatile de scuturi antisatelit, mai primesc sporuri de confidentialitate si de risc.

 8. Si atunci de ce candidatul Victor Viorel Ponta la functia de comandant suprem al armatei si Presedinte al Romaniei nu face cele necesare pentru a da in plata soldele si pensiile militarilor, acuma in campania electorala, doar este suficienta o simpla semnatura pe un OUG. Noi stim ca problemele de siguranta, ordine publica si aparare, sunt predate in custodia UDMR, care doar nu o tine cu romanii ci dimpotriva, iar presa de scandal din capitala Hungariei da vina pe serviciile rusesti de spionaj politic.Adica militarii vostri sunt buni numai sa plateasca tributul de sange, sa construiasca drumuri, centrale atomice, palate ale Parlamentului, sa sape canale de irigatii, sa impudureasca muntii dezgoliti de capitalistii verosi, sa stea cu lunile prin poligoane si sa doarma in zapada, da cand este vorba de drepturi, acordate de taote statele lumii, si anume respectul armatei prin plata unor solde aordate la costurile vietii actuale, premierul Ponta isi sterge ochelarii si spune citez : “… vom vedea dupa alegeri, daca si UDMR sau PCM va fi de acord….” Nu e bine domnule premier, nu e bine sa aburesti armata statului asa cum unii iti aburesc lentilele de la ochelari pentru ca nu te mai vad bine.

 9. Relutu says:

  Putine, raspunsul e simplu: -Pentru ca pontilor, pitipooncilor si basitilor nimeni din armata nu este in stare sa le traga un sut in fund.
  Vin alegerile, si-au impus militarii dreptul legitim si istoric de a avea parlamentari de drept, macar ca minoritaritatea sclava pe tarlaua mioritica?

 10. Marlon Juvet says:

  @””””mos alecu”””””: Taicule, de unde ai scos cifrele alea și așa-zisul “Tratat de aderare”? Aaa, da, acum realizez, sunt chestii publicate în nu ştiu ce monitor oficial de pe la Pleniţa, Vânju Mare ori Făgăraş, oricum, ceva centru al spiritualității de sorginte kaki.

 11. mos alecu says:

  @Marlon Juvet septembrie 11, 2014 at 6:03 pm :
  Dupa nume ai cam fi din zona Plenita – Balsoi Vinj …
  Dupa citirea pe sarite a ceea ce ai in fata … precis esti de pe acolo …
  Este vorba despre ACORDURI DE ADERARE , nu despre vreun TRATAT DE ADERARE …

  Despre sumele inscrise in acel documentar …
  – asa l-am primit , asa il dau mai departe …
  – fata de soldele noastre … si mie mi s-au parut aiuritoare acele sume ; si am verificat (cu ajutorul domnului Goagal)
  ——- nu am gasit (inca) vreun documentar cu acele sume sistematizate … dar am gasit multe alte surse care confirma acele sume …

  Ia de-aicea si documenteaza-te …
  Nu te plictisi imediat ce deschizi vreun document … citeste-l si incearca sa intelegi …
  Spor la lectura …

  //economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5680137-cum-arata-modelul-german-salarizarii-unice-care-guvernul-roman-vrea-preia.htm

  //sindtutova.blogspot.ro/2009/05/modelul-german-de-salarizare.html

  //www.libertatea.ro/detalii/articol/ce-salarii-mici-au-soldatii-care-l-au-ucis-pe-osama-334009.html

  //usmilitary.about.com/od/fy2009paycharts/a/saloffmore.-uXe.htm

  //usmilitary.about.com/od/militarypaycharts/a/2014ProposedMilPayowex.htm

  Precis mai sint si alte “surse” ! Roaga-l pe dl. Goagal … si te serveste baiatu’ …

 12. Marlon Juvet says:

  Curată logică a argumentaţiei. Impecabil! :)
  “Aşa l-am primit, aşa îl dau mai departe”.

 13. Bravos camarade Alecu Moss, i-ai tras-o gospodinului Marlon Juvet, desiati tociky.

 14. mos alecu says:

  @Marlon Juvet Septembrie 12, 2014 at 4:32 am :
  Dom’le dar scurta ti-i capacitatea de concentrare !…
  Citeste , …. , tot ce am spus si o sa vezi ca si eu am avut oare’ş’ce dubii privind exactitatea acelor sume … Ca urmare am verificat , si am vazut ca sumele respective “se poarta” la militarii care ne deveneau “colegi” in urma aderarii noastre la NATO …
  Deci sumele respective ar fi trebuit sa fie “suportate” si de militarii romanesti … “Suportarea” acelor sume (ca solde) de catre militarii romanesti era in aceeasi idee in care unele grade militare , unele denumiri de subunitati si unitati , multi termeni si proceduri , precum si multe , multe altele s-au aliniat la “obiceiurile” armatelor din NATO …
  Nu prea trag nadejdea ca vei fi inteles ce am spus … dar am incercat sa-ti activez (macar putin) neuronul din dotare …
  Cit despre indemnul de a citi cele scrise la adresele pe care ti le-am indicat … nu mai am nici-o speranta ! Se vede treaba ca nu poti renunta la odihna permanenta a singuraticului tau neuron …

 15. Marlon Juvet says:

  ……., taică. “Am găsit mai multe surse care confirmă aceste sume” şi pui nişte linkuri care nu au nici o treabă cu ce vorbin noi aici. Ce au în comun salariile din US Military, modelul german unitar de salarizare cu economia românească pusă pe butuci şi “eroii” construcţiei socialismului? Dacă vrei ceva mai aproape de cam cum aţi servit (unii, destui) patria şi cum ar trebui să fiţi “recompensaţi”, caută pe net un studiu numit “Soldiers, Citizens, and the State: East German Army Officers in Post-Unification Germany”.Autor – antropologul american Andrew Bickford. Nu am citit acolo despre pensiile alea aiuritoare pe care le tot vânturi pe aici.

 16. Davai Link, davai pobeda, haraosho bahstamy ro!
  //economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5680137-cum-arata-modelul-german-salarizarii-unice-care-guvernul-roman-vrea-preia.htm

  //sindtutova.blogspot.ro/2009/05/modelul-german-de-salarizare.html

  //www.libertatea.ro/detalii/articol/ce-salarii-mici-au-soldatii-care-l-au-ucis-pe-osama-334009.html

  //usmilitary.about.com/od/fy2009paycharts/a/saloffmore.-uXe.htm

  //usmilitary.about.com/od/militarypaycharts/a/2014ProposedMilPayowex.htm

 17. Voinicel..!! says:

  ..mosul Pppartag..manipuleaza si el ..pe unde apuca ….

 18. mos alecu says:

  @Voinicel..!! Septembrie 13, 2014 at 12:11 pm :
  Ce faci Cezare ? Iti mai adaugi un nume la interminabilul sir de nume folosite ?

 19. Marlon Juvet says:

  @Moş Tăgârţă: mă îndoiesc că ai habar cu ce se mănâncă procedurile alea și celelalte chestii despre care zici că “s-au aliniat la “obiceiurile” armatelor din NATO “. (mă îndoiesc şi de multe altele, cum ar fi de ex. că admin. acestui blog a înțeles ceva din misiunile pe care le-a executat prin Irak, sau că șefii lui, care l-au trimis acolo, au înțeles ceva din ce se întâmplă prin zonă).

 20. deniz says:

  @MOȘ ALECU
  NU VĂ STROFOCAȚI CU JUVETE … E CE SE VEDE ÎN ACEST CITAT DIN OPERA SA PUPINUE …
  Dani says:
  August 5, 2013 at 5:39 pm
  Asta e o prostituata de centura ce a ajuns sus nemeritat datorita gusturilor indoielnice ale matrozului betiv . Norocul Udarei [si ghinionul coloniei] e ca presteaza bine tine la tavaleala, iar masa verde ”a inscris-o” si pe ea in Mosad via SIE .Sa traiti bine si sa sperati degeaba ca pana acum..

  Marlon Juvet says:
  August 5, 2013 at 8:10 pm
  Nu e nici o prostituată dom-le, vorbiţi pe nas. Vă aruncaţi precum raţa….
  Când în primăvara lui 2009 a sărit în aer scandalul denumit, sintetic, de către “o anumită parte a presei, “UM 15000 euro”, cineva mai cu cqpul pe umeri a tras-o de mânecă pe cucoana şi i-a spus să facă pasul în spate, ca să nu-şi facă sieşi rău şi nici lui Jupânu. Probabil acelaşi sfătuitor care anul trecut, la suspendarea lui Băse, a solicitat imperios şi spre norocul lor, de data asta a şi fost ascultat, ca Doamna să stea mai în spate şi să nu mai iese pe sticlă o vreme….
  Să o exmatriculeze pe Udrea? Cine domne? Bărbaţii Neamului de la Armată?
  Şi, dacă tot îl daţi exemplu pe doctorul Oprea, aveţi în vedere că ăla CONDUCE doctorate. Conduce. Şi nu la UNAp.

 21. mos alecu says:

  Marloane , Marloane !…
  Ti-am spus pe r26500 sa nu-ti mai sforţezi neuronul , ca se betegeste , si n-ai altii de inlocuire !…
  Nu m-ai ascultat … si , uite , vii aici cu singuraticul tau neuron beteag , si spui prostii !

  Spui ca eu nu am habar despre acele proceduri ale NATO … bla , bla , bla …
  Eu prezentasem un material despre soldele militarilor … precum si alte ,materiale in care era vorba despre soldele militarilor NATO …
  …….. din ceea ce spui tu rezulta ca nu acelea sint soldele militarilor NATO … deoarece eu nu as cunoaste nu stiu ce proceduri NATO …

  Asa … intre noi : tu chiar asa …esti ? Sau asa este desfasuratorul pe care te obliga sefii tai sa-l postezi pe aici ?

 22. Marlon Juvet says:

  @deniz – ca şi cea a lui moş Tăgârţă, ş……… :)
  Ia mai citeşte o dată ce am spus io acolo. ……………..

 23. Marlon Juvet says:

  Moș Tăgârță, mă confunzi taică. Io nu intru niciodată pe R26500. Şi, ca să tranşăm odată discuția asta, care devine penibilă. Io spun una şi tu răstălmăceşti tot, aşa cum făceaţi, toate urdorile comuniste, şi când eraţi în activitate. ………. ăla cu “In baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008….” e o mizerie, gândită de nişte oameni care știu cu ce se mănâncă natura umană (mai ales aia spălată pe creier de comunism). O mizerie aruncată pe piaţă pentru “a băga băţul prin gard” cum se zice, la militarii în rezervă, şi a trezi nişte reacţii din astea, visceral – pavloviene. Ştii cine a fost Pavlov? Ăla cu câinii şi cu becul, cercetările lui s-au extins mai târziu şi la oameni, iar dezvoltarea reflexelor condiţionate la animale s-a extrapolat cu succes în crearea reflexelor condiţionate ale “omului nou”. Te regăseşti? Eu zic că da.

 24. Voinicel..!! says:

  Lupta intre Marlon Juvenilul si mos Pppartag Alecu….capata accente dramatice ……hi..hi..hi…

 25. Karadeniz says:

  @ Marlon Juvet& mos alecu
  Folosesc cuiva aceste contre și trânte, în afara alinării unor orgolii zgâdărite?
  Nu cred că e necesar umplerea golului lăsat de RH.

 26. Marlon Juvet says:

  @karadeniz: uitați-vă de la ce a pornit totul. Mi-am “permis”, la Septembrie 11, 2014 at 6:03 pm, să mă îndoiesc de materialul respectiv (care e o făcătură îngrozitor de slabă, mai transparentă decât chiloții Cicciolinei :), bună strict pentru a prosti pe proști). Atât. Restul a fost reacţie ofuscată a lui moş Tăgârţă.