Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Declaraţii de la Expomil

Industria românească de armament a vândut, în 2009, produse militare de aproape 100 de milioane de euro, jumătate din sumă fiind obţinută pe piaţa din ţări din Uniunea Europeană, Algeria, Egipt sau Irak. declaraţia a fost făcut de Viorel Manole, de la Asociaţia Patronală a Producătorilor de Tehnică Militară, preluată de NewsIn.
“Dacă vorbim strict de produse militare, pot să spun că valoarea totală a contractelor se ridică undeva la aproximativ 100 de milioane de euro. Per total, balanţa între ce exportăm şi ce vindem pe piaţa internă este cam jumătate-jumătate”, a spus reprezentantul Asociaţiei Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară (Patromil), Viorel Manole, în cadrul Expomil.

Potrivit lui Manole, la ora actuală comenzile principale pentru firmele româneşti de armament în plan extern nu mai sunt pentru produse complete, ci pentru realizarea de subansamble şi subsisteme, care să poată fi ulterior  integrate în ţări din Uniunea Europeană.

” În principal, exportăm în state din Uniunea Europeană, pentru că, în general, cu ei lucrăm nu neapărat pentru sisteme complete, ci mai ales pentru subsisteme şi subansambluri, iar ei la rândul lor le integrează”, a spus Manole.

Totuşi, reprezentantul Patromil susţine că industria românească de armament mai fabrică şi produse care nu sunt la standarde NATO, deoarece modelul vechi, de tip EST, încă este căutat în ţări precum Algeria, Egipt sau Irak.

“Noi în continuare avem capacităţi de producţie care nu sunt la standard NATO şi putem să producem muniţie de infanterie, de artilerie de calibru EST şi sunt suficient de multe ţări care sunt interesate de acest tip de produse, dar noi putem să exportăm, atâta timp cât respectivele ţări nu se află pe o listă de embargo.”.

“Ca exemplu, putem să ne gândim la ţările africane din partea de nord, la Algeria sau Egipt. Ei încă mai folosesc şi echipamente EST pe care noi putem să le producem şi pe care le exportăm. Cu Irakul, de asemenea, ei mai folosesc echipamente tip EST. Noi am exportat în Irak în principal prin firme americane, având în vedere că Irakul este o zonă specială unde Statele Unite au angajamente foarte serioase. Mai avem şi alte contracte în negociere”, a declarat manegerul executiv al Patromil.

Sursa: NewsIn

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.