Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Declaraţiile lui Emil Boc în plenul Senatului despre recalcularea pensiilor militare

Prezent în plenul Senatului, marţi, 20 aprilie, premierul Emil Boc a spus că “recalcularea pensiilor militare va duce la diminuarea sumelor acordate unui număr  de doar 7.250 persoane, dintr-un total de 82.000, aflate în prezent în plata Ministerului Apărării Naţionale.  Potrivit lui Boc, cei 7.250 de pensionari militari “au pensiile calculate la un cuantum cuprins între 3.000 lei şi peste 5.000 lei”.

De această dată, Boc a venit în faţa Senatului cu unele date. Astfel, el a declarat următoarele:

Cu pensii sub 1.000 lei sunt 13.164 pensionari militari, care nu vor avea nicio problemă! Între 1.000 şi 2.000 lei sunt 45.667 pensionari, care nici ei nu vor avea nicio probelmă, nu scade pensia militară! Între 2.000 şi 3.000 sunt 15.956 persoane, nici aceştia nu vor avea prin recalculare nicio problemă“, a susţinut Boc.

El a arătat în acelaşi timp că în sistemul militar sunt acordate şi pensii cuprinse între 3.000 şi 4.000 lei (pentru un total de 6.245 persoane), între 4.000 şi 5.000 lei (797 persoane) şi de peste 5.000 lei (208 persoane), rezultând un total de 7.250 persoane ale căror pensii ar urma să fie diminuate.

“Aici este posibil într-adevăr ca la unii dintre ei, prin recalculare, să scadă pensia pe care o au astăzi, în baza aplicării principiului contributivităţii”, a spus Boc.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a precizat la începutul lunii aprilie, într-un răspuns la o interpelare publicată pe site-ul Senatului, că, “potrivit unei simulări făcute la sugestia Ministerului Muncii, în urma aplicării sistemului unitar, toate pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%”.

În aceste condiţii, după cum arată răspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, “vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, dar şi cele viitoare”, iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit!”

Luni, 19 aprilie, într-un discurs rostit în plenul Senatului, cu ocazia dezbaterii legii sistemului unitar de pensii, Oprea a susţinut că că recalcularea pensiilor militare ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea ştatelor de plată aflate în arhivele din ţară, iar aplicarea legii unitare a pensiilor ar costa instituţiile din domeniul apărării 2,5 miliarde de lei numai pentru 2011.

Sursa. MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

22 Responses to “Declaraţiile lui Emil Boc în plenul Senatului despre recalcularea pensiilor militare”

 1. ELENA says:

  Nu mai stiu ce sa cred despre dl. profesor de drept constitutional Boc!
  DACA vine in fata natiunii si spune: “in temeiul art. …., alin ….., lit. ….. din proiectul de lege pe care l-am depus la Senat pensiile militare sub …… ron nu vor scadea”, IL CRED. Da’ asa, fara a-mi indica un temei legal, cum sa il cred? E o chestie aruncata la plesneala, care, culmea! a prins la foarte multi!

 2. fagarasanu says:

  sunt TOMA NECREDINCIOSU , nu cred pana nu vad negru pe alb valoarea de 3000 si baza legala .
  sa nu uitati ca acest simulacru de lege ne decupleaza pensiile de salariile activilor si din acel moment cu ceea ce ai cu aia ramai FOR EVER.
  dupa ultimele stiri nu ma duc nici pana la buda pe vorba lui Basescu .
  strada si justitia ultima solutie.

 3. voinea says:

  Din cate ii cunosc eu pe acesti nemernici de parlamentari , ma indoiesc ca vom reusi sa blocam legea in parlamentul rusinii de la Bucuresti.Ati vazut ce am patit cu intentia de a participa la sedintele senatului. Au limitat numarul de participanti si au introdus in sala numai simpatizanti PDL.Atrag atentia conducerii SCMD ca in permanenta ii sunt ascultate mijloacele de comunicare( telefonice,internet).In vederea organizarii unor actiuni in forta sa stabileasca un sistem de parole pe care sa-l transmita filialelor din timp.Nu ar fi rau daca ar incerca sa-si secretzeze informatiile importante catre filiale.Daca legea pensiilor trece (si va trece in opinia mea) trebuie sa fim pregatiti de o lupta dura cu acesti nemernici.Comitetul Director sa stabileasca strategia pe termen scurt,mediu si lung si s-o transmita filialelor.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea ion ,presedintele Filialei 1,S6 a SCMD

 4. Valentin says:

  N-au decat sa asculte ce vor.Daca-mi scade pensia si cu 10 lei,eu mor cu ei de gat,cu sindicat,fara sindicat,cu justitie sau fara.Oricum nu mai am nimic de pierdut,sanatatea mi-am pierdut-o ,,in timpul si din cauza indeplinirilor atributiunilor de serviciu”,aparandu-i pe jegosii astia de politicieni,din 1990 si pana in prezent.Daca asta am invatat,asta fac!

 5. mos teaca says:

  Subscriu,la cele spuse de Valentin.Sa facem ce stim mai bine!

 6. mihai says:

  domnilor militari in rezerva, acum culegeti ceea ce a-ti insamantat in perioada cand erati in activitate. din pacate si cei care mai sunt in sistem continua pe acelasi drum.

 7. Nimeni says:

  Praful în ochi aruncat de “ăsta micu” este următorul: în tot ceea ce spune, nu aduce nici un argument, nici pro şi nici contra. Repetă, cum face Coco al meu, acelaşi lucru, la infinit, fără a aduce un argument logic care să facă priză şi la populaţia ceva mai pregătită din punct de vedere intelectual. Dar, deh…. Apropos, Coco al meu ştie să spună şi “curu”….

 8. altfel says:

  Sunt machiavelici! Instrumentul lor de lucru este invrajbirea diverselor grupuri. Lasa, ca si stiu cu cine au de a face! Nu mai exista categorie socio-profesionala in interiorul careia sa nu existe dezbinare. Acum vor reusi si cu militarii. Da’ ce zic eu “vor reusi”, ca au reusit deja!

 9. Nimeni says:

  Dacă aş fi fost comandant de batalion, mi-aş scoate unitatea în faţa Palatului Victoria, aş comanda pentru inspecţie, aş ordona “Batalion, puneţi jos armele!” după care aş aştepta, cu untitatea aliniată la 7 paşi în spatele amelor, să vină el să ia arma în mână şi să facă apărare naţională….

 10. VanGhelie says:

  Un articol reusit despre politicile sociale ale guvernului Boc. Sunt pe acolo şi ceva din substraturile psihanalitice ale comportamentelor din ultimul an. Lectură plăcută: http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/1024_/032010/a35cd9e5bd4019593a7642f48a181115.jpg

 11. schwartzkopff says:

  Multa bafta camarazilor pensionari. Suntem o tara libera, nu va asculta nimeni telefoanele, ar fi cumplit daca se intampla. Deci mai putina poezie si mai multa actiune.

  Ghicitoare:
  Boc ne spune in marea adunare
  stati linistiti si nu va fie frica,
  daca e mica ea va creste mare
  iar de e mare va fi din ce in ce mai mica.

  Ghici ce este?? :):)

 12. Olimpiu says:

  “Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri, în faţa senatorilor, că noua Lege a pensiilor va conduce la recalcularea a aproximativ 180.000 de pensii. Ministrul a explicat că, din totalul de aproape 4.800.000 de pensionari, în jur de 180.000 vor fi afectaţi de noul act normativ. In termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii, vom trece la recalcularea pensiilor speciale pentru a determina care este punctajul pentru fiecare persoană, a explicat Şeitan.
  Prezent şi el în Parlament, premierul Emil Boc a precizat că va susţine crearea unei rente de merit ca formă suplimentară de venit pentru anumite categorii profesionale între care marii actori, militarii sau poliţiştii. Mai mult, el a anunţat că în ceea ce-i priveşte pe militari nu se vor recalcula decât pensiile care depăşesc 3.000 de lei.”

  Gaselnita cu renta seamana cu 100 de lei promisi de Ceausescu. Daca nu are bani de pensii normale, de unde face rost de bani pentru rente? Doar amagiri…
  Niste mincinosi si ipocriti! Mare rusine pentru natiunea romana!

 13. lucius says:

  Pentru Nimeni
  E tare de tot ideea dar, din pacate NIMENI, dar absolut nimeni nu-si va risca scaunul, functia si viata linistita. Cand spun asta, nu ma gandesc decat la faptul ca in 2009 toate partidele au facut front comun impotriva lui base si partidului sau. Concluzia, o vedem cu ochiul liber: sunt tot ei. De ce sunt tot ei? … Imi este greata si sila sa tot repet ceea ce au spus toti cititorii acestui site.
  Sunt total de acord cu ideea dvs. pentru simplul motiv ca raul trebuie taiat de la radacina.
  Daca ne facem ca suntem duri si porniti impotriva acestei guvernari catastrofale, putem sa scoatem din salutul militar cuvintele “Am onoarea ..” iar ei vor continua sa sfideze tot ce este impotriva lor.
  Sistemul lor de lucru, de reactie, de sfidare este exact sistemul bolsevic de dupa razboi (daca nu ma insel, chiar acest chior, mincinos si alcoolic a pomenit de bolsevizare in cadrul partidului sau). Cu alte cuvinte, credeti ca este strain de cauza? Nu, pentruca face parte din el si aplica acest sistem cu toata fiinta lui.
  Inchei prin a afirma cu toata taria ca aceasta guvernare in frunte cu aceasta minte … tulbure nu va fi inlaturata decat prin FORTA

 14. Trofin says:

  Recomand , pentru aceia care nu au facut inca , sa se citeasca la adresa
  http://www.presamil.ro/OM/2010/16/Ziar%2016.pdf
  articolul “1934 – PENSIILE MILITARE” .
  Articolul parca confirma starea de spirit care s-a instalat azi , cu diferenta ca prin 1934 erau alte timpuri si alte evenimente lasate in urma sau care mijeau la orizont. In ambele epoci intalnim opinii de trista amintire.

 15. Marinarul says:

  Ma tot intreb ca prostul ce calcule a facut prim-minusculul Boc cand a stabilit ca pensiile sub 1000 de lei nu vor avea probleme? Soacra mea are o pensie de urmas de 691 de lei, iar pentru a o pastra ar fi trebuit ca defunctul meu socru sa ii lase mostenire un procentaj de 1,87. Acest punctaj ar rezulta, prin simplificare, din media aritmetica a primului an de militarie (1956) cu cel din ultimul an (1986). Daca voi lua pentru 1956, intr-o maniera foarte optimista valoarea 1 rezulta ca pentru 1986 i-ar fi trebuit socrului meu un procent de 2,74. Adica o solda de 7869 lei (salariul mediu net fiind in acel an de 2872), ceea ce ar fi insemnat ca regretatul meu socru ar fi trebuit sa fie general cu o functie importanta. Din pacate nu a fost decat plutonier adjutant, cu o solda de 3561 de lei. Prin urmare ultimul procentaj, cu multa indulgenta din partea mea in a adauga sporuri, se ridica la 1,65, ceea ce va conduce la o pensie pentru soacra mea de 500 de lei. HALAL CRESTERE!

 16. indisciplinatu says:

  Boc – prof. de drept neconstitutional!!!!…am auzit fraza asta
  la televizor si mi s-a parut extraordinar de
  adevarata!!!
  Nimeni, dar absolut nimeni nu pune intrebarea: cine si cum
  a stabilit plafonul de 3000 lei???
  Dupa care criterii???…Aaaa,…vrei sa-i pui
  la respect pe coloneii si generalii care ti-ar putea da de furca???
  Nimic mai simplu,….taie-le pensiile sa n-aibe timp de prostii
  ca soldatul dupa amiaza in cazarma…pune-i la “setoare”!!!

 17. indisciplinatu says:

  am vrut sa spun “sectoare”…

 18. BONAPARTE@ says:

  @indisciplinatu-nu ai dreptate si nici nu esti OBIECTIV.daca vrei sa sti de ce plafonul de 3000lei gandeste la modul in care ai calculata pensia.este de presupus ca ce trece peste este calculat incorectsi e rezultatul unor smecherii de care nu beneficiaza toti.SI ASTA ESTE ADEVARUL.principiul contrib.stabileste corectitudinea[nimeni nu s-a nascut colonel sau general.a mai fost fiecare si lt. si cpt. si mr.]daca se stabileste prin amendament un procent de marire a punctajului iar este corect pt. ca va fi pentru toti acelasi procent.Pe de alta parte am convingerea ca daca prin absurd s-ar fi trezit BOC sa va mai puna nustiu cat numai la uni atunci acelai BOC ar fi fost si frumos si destept ETC.ETC.numai interesul primeaza.Daca a-ti avea curiozitatea sa vedeti cu ce sume la pensie au trait si traiesc vre-o85% dintre colegii dv.poate v-ati schimba parerea

 19. BONAPARTE@ says:

  ANUNT IMPORTANT ;SE ARE IN VEDERE CONSTITUIREA——ASOC.CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE IN REZERVA SI RETRAGERE CARE NU AU BENEFICIAT LA CALCULUL PENSIEI DE IND.C+S.MERIT SI CARE AU O PENSIE DE CEL MULT 1800LEI-BRUT;INSCRIERA SE VA FACE FARA COTIZATIE, DOAR PE BAZA CUPONULUI DE PENSIE LA ZI. MOTIVATIE; NE-AM SATURAT SA FIM INJURATI SI CATALOGATI CA PENSIONARI NESIMTITI .2.PE NIMENI NU I-A INTERESAT DE SOARTA NOASTRA.3.RUGAM PE DOMNUL MIN. OPREA SI PE DL. BOC CA AMENDAMENTELE SA TINA CONT DE CUANTUMUL PENSIEI IN PLATA.3.MIZAM PE UN PROCENT DE 85% DINTRE CADRELE MILITARE.ASTEPTAM REACTII SI PROPUNERI PE BLOG————-DREPTAE PENTRU TOTI———————-

 20. Trofin says:

  Imparatului Bonaparte,
  Chiar daca se va aplica principiul contributivitatii , pe care vad ca il acceptati ca pe un panaceu al pensiilor militarilor care nu au beneficiat la determinarea bazei de calcul pentru stabilirea pensiei de solda de merit si de indemnizatia de comanda , este tot o mare iluzie . Nu va faceti mari iluzii fiindca toti militarii au trecut mai intai prin functii inferioare ( exceptii doar politrucii !) pana la acelea superioare si deci medierea nu va aduce nimanui niciun spor la pensie fata de cuantumul pensiei in plata.Asadar principiul universal valabil este unul traditional- “sa moara capra vecinului fiindca este mai frumoasa , mai grasa si mai laptoasa decat a mea “.
  Atunci sa ne bucuram cu totii, cei 85%, de posibila victorie si sa strigam in cor Traiasca Boc !.
  Trist, trist , foarte trist.

 21. BONAPARTE@ says:

  @TROFIN-tocmai asta sustin si eu:nimeni nu s-a nasc.general sau colonel fiecare au mai fost sg. plt. lt. cpt . etc.fiecare a beneficiat de o salarizare distincta fata de care o sa i se calculeze punctajul la care sper sa se adauge amendamentele identice la toate gradele sau in functie de cuantumul in plata.PRINCIPIULeste foarte corect 2.in ceea ce priveste capra vecinului sit. dupa mine sta cam asa:daca vecinul si-a ingrasat capra pascandu-o prin livezile vecinilor in asa fel incat acestia au ramas si fara un ied mic si jigarit atunci nimic nu ma retine sa spun sa se duca d——i si capra si vecinul.ps.uni spun cu emfaza n-ati meritat nu ati avut sm+id.c.ce te faci insa cu cei care au avut 4-5 ani inainte si nu au avut ulim.an/luna?dar cu cei care au fost pe functii sup.dar dat. restr. au ajuuns pe functii inf. cu una sau 2 clase si culmea cinismului ce te faci cu cei care au traaas mata de coada ani in sir iar in ultimul an uzind de tot ce e specific soc. noastre au dob. functii sup. incadrari bune SM+ ID>C fiind numai buni de pensionare dupa l164.imi rasp. dl. trofin?

 22. BARABA says:

  adevar graiesti IMPERATORE sa-ti fie coroana aurita si sa se implineasca tot ce prorocesti–dreptate pentru toti–