Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Declaraţiile ministrului Apărării la ieşirea de la Comisia de apărare

Corneliu Dobritoiu ministrul roman al Apararii foto Guvernul Romaniei

La ieşirea de la Comisia de apărare, ministrul Apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a făcut câteva declaraţii de presă:
Astfel, el a declarat că cele 12 avioane multirol second hand, pe care România urmează să le achiziţioneze din Portugalia costă aproximativ 120 de milioane de euro din totalul contractului în valoare de 670 de milioane de euro.

Diferenţa de bani o reprezintă costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, “ar fi fost acelaşi chiar dacă am fi cumpărat avioane noi”, potrivit ministrului.

“Din cele circa 670 de milioane de euro care reprezintă valoarea contractului, doar aproximativ 120 de milioane reprezintă plata aeronavelor, restul fiind suportul logistic – care ar fi fost acelaşi chiar dacă am fi cumpărat avioane noi. Prima plată va fi făcută în cursul anului viitor, restul tranşelor fiind anuale, timp de cinci ani, efortul bugetar fiind astfel mai mic’, a mai afirmat ministrul Dobriţoiu,citat de Antena3 şi Agerpres.

El a spus că statul român va mai cheltui circa 52 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii şi aproximativ 100 de milioane de euro pentru înarmare.

“Modernizarea infrastructurii va mai costa circa 52 de milioane de lei, iar pachetul de înarmare circa 100 milioane. Şi aici trebuie precizat că pachetul de înarmare ar presupune aceleaşi costuri, indiferent de tipul aeronavelor pe care le-am achiziţiona, ori de faptul că ar fi în uz sau noi. Fără armament, avionul de luptă nu poate fi folosit, la fel cum trebuie privit şi programul de instruire a piloţilor. În forţele aeriene ale oricărui stat, aeronava de luptă înseamnă triada avion-pilot-armament, la care se adaugă în mod necesar infrastructura de aerodrom specifică”, a explicat Dobriţoiu.

Ministrul a afirmat că aeronavele, care sunt modernizate la standardul Block 40, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016, iar pregătirea piloţilor se va face în două etape: prima în Portugalia şi a doua în SUA.

Aeronavele au resurse de zbor, în medie, de 4.500 de ore fiecare, ceea ce înseamnă că perioada de exploatare, spune ministrul, va fi de minimum 20 de ani.

“Dacă nu am fi luat această decizie acum, am fi fost în pericol de a nu ne mai fi putut îndeplini misiunea de poliţie aeriană, obligaţie pe care ne-am asumat-o în momentul aderării la NATO. Asta pentru că avioanele MiG 21 LanceR îşi epuizează resursele de zbor, proces care se întâmplă deja, sunt multe avioane care deja au fost retrase, dar vârful de sarcină se va consuma gradual, începând cu anul 2013. Menţinerea în serviciu a MiG-urilor se află deja în zona în care costurile operării lor sunt mai mari decât beneficiile, pentru că un avion care se apropie de sfârşitul vieţii presupune eforturi mai mari pentru păstrarea în parametrii de zbor”, a completat Dobriţoiu.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a spus în încheiere că “soluţia apelării la alte state NATO pentru asigurarea securităţii spaţiului aerian al României, similară celei utilizate de ţările Baltice, ar fi fost inacceptabilă pentru ţara noastră”.

Sursa: AGERPRES; Antena3

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

14 Responses to “Declaraţiile ministrului Apărării la ieşirea de la Comisia de apărare”

 1. ANDU says:

  SI DESPRE PENSIILE MILITARE NIMICA?
  CINE O SA LE CONDUCA?
  SUBOFITERII?
  OAMENII FARA EXPERIENTA CARE O SA LE STRICE?
  OK.
  ATUNCI,USL SUB 50%,100%.
  BANII FURATI INAPOI SAU FACETI SUB 50%,VOI ALEGETI.
  MOARTE PADUCHEILOR PDLACI SI CHIORULUI BETIV.

 2. aurel says:

  NU e F-16 vechi ori nimic, mai exista si alte variante, de ce nu se discuta si despre alternativele europene – Gripen, Eurofighter, Rafale?

 3. kamyna says:

  @andu. Mai draga, voi va vindeti voturile pentru pensioare?In acest lucru consta onoarea voastra? Si altfel privind, cei de la useleul vostru au facut si ei niscaiva sondaje de opinie .Au constatat ca pot castiga cam 25.000 voturi (cei cu pensiile micsorate)dar pot pierde usor pe putin 100.000 .Si atunci? Si mai e ceva. Ce este cu expresiile ….PADUCHEILOR PDLACI …..???????????Asta ai invatat d-ta la scolile prin care ai trecut? Explica-ne si noua…..ce inseamna paduchei pdlaci…..

 4. tt says:

  “Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat luni că nu se poate preciza deocamdată tipul de avion multirol care va fi achiziţionat de România, acest lucru urmând a fi cunoscut în momentul în care va fi semnat contractul.” (http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/150219-Corneliu-Dobritoiu-Tipul-avionului-multirol-achizitionat-va-fi-anuntat-in-momentul-semnarii-contractului.html)

 5. sorin says:

  Fiindca nu se vrea. Oricand putem cumpara Gripen sau Eurofighter, chiar noi, beneficiind si de offset, daca ar vrea actualii decizionali romani.

 6. Dan says:

  Daca resursa de zbor a respectivelor F-16 este de apx 4.500 ore, cum poate sustine ca asta ar fi indeajuns pt 20 ani? Adica 225 ore zbor anual? Nici macar una ora zbor intr-o zi pt politie aeriana si instruire?
  Mare, f. mare porcarie!!!!!!!!!!!!
  Intrebarea de baza este: s-au schimbat procedurile in achizitiile publice, adica nu se mai practica licitatia? de ce Elvetia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Olanda au achizitionat Gripen de la SAAB, iar Romania respinge oferta mult mai ieftina pt acelasi numar de avioane noi, luate cu offset 100%?
  @Kamyna: Cand ti-o lua cineva lunar banii din poseta si altcineva iti va promite recuperarea lor in anumite conditii, eventual sa stai “capra”, tare as vrea sa aflu cum ai proceda! Esti adepta sloganului “sa moara capra vecinului”?

 7. aurel says:

  Procedurile de achizitie nu s-au schimbat, probabil vor trebui sa dea vreo derogare si sa ceara si aprobare de la UE.

  Nu e imposibil sa o si obtina, pentru ca ajutam Portugalia sa iasa din faliment. Partea mai putin buna e ca nici noi nu stam prea bine si ne luam de la gura pentru rablele alea.

  E incredibil de stupid sa dai 1 miliard de dolari pe 9-12 avioane din 1983, de pe care cad tablele.

 8. LICA says:

  mai draga , daca tie ti-ar fi taiat pensia cu 39% , dupa ce in baza legilor statului roman ai primit o decizie bazata pe calcule cu o anumita suma , cum ai reationa si gandi ??? E usor sa afirmi despre altii , cand nu esti afectata. Ce tie nu iti place , altuia nu face. Atata timp cat nu esti atins sau afectat e usor sa judeci in numele altuia. Pe linga umilirea si injosirea morala cum ca militarii sunt “nesimtiti” mai e si serioasa gaura in bugetul peronal. Si mai e ceva : cum poate fi acceptat faptul ca legea 164/2001 a fost desfiintata pentru militarii de cariera si totusi produce efecte pentru procurorii si judecatorii militari??? Nu ti se pare ca e culmea perversitatii statului mafiot roman ????

 9. LICA says:

  scuze dar tastatura imi joaca feste , si apar nereguli .

 10. LICA says:

  Ce parere aveti la ei se poate si la noi Nu???
  A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*)
  privind statutul judecatorilor si procurorilor
  (actualizata pana la data de 26 ianuarie 2012*)
  Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7
  (7) Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. Judecãtorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi PENSIA MILITARA DE SERVICIU….
  Intrebare: mai exista pensie militara de serviciu ?Se pare ca pentru ei da , deoarece a fost anulata legea pensiilor militare de stat , doar pentru militarii de cariera.

  Si la ART. 85*)alin.2
  (2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã.

  Deci la ei se poate ??!!!!!!!!!!!!!!!

  CE PARERE AVETI DE ACESTE PREVEDERI ?

 11. Grig says:

  1. 500 milioane EUR pt. suport logistic (adica 50 milioane per avion vechi)?
  S-o creada mutu! Pariu ca o sa reduca suma asta la 20 – 30 de milioane?
  Si ca o sa avem 3 avioane canibalizate, 2 cazute si 5 in hangar? Si pilotii o sa zboare tot IAR-99?
  2. 52 milioane RON pt infrastructura (adica 11 milioane EUR)?
  Pai cu banii astia abia facem 2 km autostrada – o pista are 3 km.
  Bun motiv sa spunem ca am luat avioane dar nu avem unde sa le punem – apelam la “pooling and sharing” – le tinem la bulgari (s-au si oferit)!
  3. Cine naiba face calculele astea de gradinita?
  Enjoy la greu! SMART
  BFIT

 12. yorick says:

  acesta este tainul pe care il plateste bashinescu pentru ca l-au tinut americanii in brate sa ramana la Cotroceni

 13. Marius Fenchea says:

  Olanda nu are Gripen si nici nu cocheteaza cu ideea de a-l achizitiona deoarece este membra in programul F 35, doar daca programul multirol american se va dovedi prea costisitor o sa se orienteze spre altceva pentru a-si pastra numarul de aparate operationale.

 14. mad max says:

  Olanda este membra in programul F-35 si nu are Gripen.

  Insa olandezii discuta Gripen NG ca alternativa la F-35 daca acest avion nu se va incadra in bugetul programat. O decizie va fi luata in urmatorii ani.