Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Declaraţiile premierului Boc privind pensiile militarilor şi poliţiştilor

După şedinţa de Guvern din 10 februarie, premierul Emil Boc a făcut mai multe declaraţii legate de Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii. Referitor la pensiile cadrelor militare şi ale poliţiştilor Boc a declarat următoarele: “Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale – mă refer la cei din poliţie, armată, prin excelenţă – nu se afectează cuantumul pensiei pe care îl au”.
Mă refer aici la pensiile militarilor, de exemplu, până în 30 milioane lei vechi. Pentru 15% care sunt cu pensii speciale şi care nu au la bază principiul contributivităţii, acolo vor scădea pensiile.

“Cei cu pensii militare, care au azi pensii în mână până la cifra de 30 milioane lei vechi nu vor fi afectate; iar, gradual, peste 30 milioane lei vechi are loc o diminuare a pensiei, în funcţie de pensia pe care o are în momentul de faţă şi de recunoaşterea de către stat a contribuţiei pe care a făcut-o, în sensul că statul a plătit pentru ei, în decursul timpului, o contribuţie la bugetul asigurărilor sociale“, a spus Boc. ( n.r. cam dezlânată exprimarea, dar totuşi credem că se înţelege mesajul transmis).

Potrivit premierului, scăderi de pensii speciale vor fi operate acolo unde pensia a fost stabilită la 80% din veniturile aferente ultimei luni de activitate în muncă.

“Prin recalculare nu se afectează principiul neretroactivităţii. S-ar afecta acest principiu dacă am impune oameniilor care au pensii speciale să returneze sumele de bani pe care le-au primit în trecut. Nu vor fi obligaţi să returneze ce au primit în trecut, doar că în viitor nu vor mai primi aceleaşi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact în măsura contribuţiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurărilor sociale“, a adăugat Boc.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Declaraţiile premierului Boc privind pensiile militarilor şi poliţiştilor”

 1. ion says:

  Bravo Premierule,o sa aduci pensia unui general la nivelul unui locotenent -colonel,,,,,,COMUNISTII ERAU MICI COPII PE LANGA VOI

 2. gerula says:

  In proiectul de lege a pensiilor am intalnit urmatoarele aliniate

  “Art. 185. – (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se
  recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
  (2) În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, recuperarea sumelor
  prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata
  drepturilor de asigurări sociale.”
  De aici rezulta ca cei 15% carora li se va diminua pensia vor plati retroactiv diferentele intre pensia noua si pensia veche.

  Sunt uimit de asemenea ca noua lege exclude alte categorii de forte armate decat aviatia de la criteriul “loc de munca special”. Nu mai sunt scafandri, nu mai sunt submarinisti, nu mai sunt trupe de cercetare in adancime ? Faptul ca undeva in lege se specifica ca sunt preluate criteriile de grupe de munca din vechile legi este absolut nesatisfacator, deoarece prin proiectul propus se induce ideea ca armata este doar favorizata de niste legi mai vechi, ea nu lucreaza de fapt in conditii speciale de munca.

  Cred ca proiecul mai contine o multime de chichite pentru linistirea si adormirea categoriilor sociale demonizate, subterfugii care vor fi descoperite de abia atunci cand va fi eliminata orice actiune de protest.

 3. Marlon Juvet says:

  Aşa e, au dispărut din proiectul depus de pedelei la Senat referirile (care pot fi găsite încă în proiectul aflat pe site-ul Ministerului Muncii) deci referirile la HG 1294/2001 şi HG 1822/2004. La prima frunzările.

 4. legistul says:

  Ce se aplica in tara asta? Ce zice boc sau ce zice basescu? In ceea ce priveste includerea militarilor in lege, tinand cont ca au avut pareri diferite, cred ca ar fi cazul ca boc sa devina comandantul fortelor armate- doar de asta parerea domniei sale este mai tare…
  Daca legea pensiilor nu are exceptii atunci de ce sunt exclusi avocatii? Are legatura cu faptul ca Boc este “Avocat – Baroul Cluj incepand din 1996″? Probabil e o simpla coincidenta…

 5. un comentator says:

  pt.altfel:
  hai ca asta-i buna! cum adicatelea “cand era mic”?

 6. sejc-2009 says:

  NU NE RAMANE DECAT SA NE ASOCIEM INTR-UN SINDICAT CARE SA CONTINA TOATE STRUCTURILE.NU SUNT SIGUR DACA SINGURA MODALITATE DE A NE MENTINE DREPTURILE ESTE JUSTITIA.LA CATA NESIMTIRE AU ASTIA MA INDOIESC CA VOR TINE SEAMA DE O SENTINTA CIVILA.DACA NU IESIM IN STRADA CU TOT CE AVEM IN DOTARE SI NU LE DEMONSTRAM CA INTRADEVAR SUNTEM O FORTA VOM FI PERMANENT MINTITI SI BATJOCORITI.VA-TI PUS SPERANTA IN BASESCU.ASTA ESTE UN VAPOREAN HOT ,FOS BISNITAR AL CARUI DOSAR SE AFLA LA PITESTI SI CRED CA AR FI TREBUIT MAI DEMULT SCOS DE LA NAFTALINA.

 7. Nimeni says:

  1. Dosaru’ lu’ Base nu mai e la Pitesti…. a suferit transformari chimice din celuloza si hartie in… cenusa…
  2. Noi? Sindicat? Drepturile noastre trebuie aparate de civilii care ne conduc… nu de noi. Noi avem alta treaba… dar… n-ai cu cine…
  3. Boc… Boc… cine e asta, ca parca imi suna cunoscut……

 8. mega2005 says:

  Mi-a placut expresia,,,..cine ia “in mana” 30 de milioane,..in loc de pensia neta,…boc, probabil, a luat-o in mana si cred ca inca o mai ia…la propriu, HAL DE PRIMMINISTRU!!!
  Iar treaba cu nreretroactivitatea e de povestit la nepoti!!!…luati-l de pe mine,…va implor!!!
  Fac haz de necaz, dar purceaua,…stiti, da??…ma bucur ca si colegii din activitate isi arata si ei nemultumirea,…stim fratilor ca nu prea aveti ce face,…ar trebui facut ceva in masa, altfel va pierdeti locurile de munca,…inca nu au disparut baietzii “binevoitori” din randurile voastre…
  Sugeram deunazi pe un forum de discutii ca in cadrul unui ITP sa iasa un pic de tehnica prin oras,…asa de probe si verificari!!!
  Ehe,..sau dus zilele din ianuarie 90!!!…din pacate

 9. hidalgo says:

  Astia care am lucrat ,chiar si partial – intr-o meserie de senior- cred ca “ne putem scoate banii!”

 10. voinea says:

  Filiala 1 sector 6 Bucuresti este gata de lupta.In 5 minute de la transmiterea simnalului de alarma toti cei 20 de membrii primesc semnalul de alarma ,in 20 de minute sunt prezenti la sediu si cu cele 12 masini mici din dotare putem ajunge f.rapid la locul de lupta ordonat de catre conducerea centrala a SCMD.Dorim ca SMCD sa precizeze clar strategia de lupta si de ce mijloace trebuie sa dispunem pentru a ne atinge obiectivele .
  Raporteaza presedintele filialei col(r)ingVoinea Ion

 11. gheorghe says:

  e bine