Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dejunul ministerial de lucru UE – Federaţia Rusă. Participarea României

În marja celei de-a 65-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a avut loc dejunul ministerial de lucru UE – Federaţia Rusă, cu participarea ministrului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.

Acesta s-a axat pe identificarea celor mai bune formate de cooperare şi parteneriate pentru gestionarea problemelor de interes comun din vecinătate. Un accent deosebit a fost pus, în acest context, şi asupra conflictelor îngheţate din Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud şi Nagorno-Karabah.

“România are un interes crescut pentru intensificarea cooperării dintre UE şi Federaţia Rusă în legătură cu chestiunile ce vizează securitatea şi stabilitatea, într-o manieră deschisă şi transparentă, fără a aduce prejudicii principiului autonomiei de decizie”, a declarat, în cadrul dejunului de lucru, şeful diplomaţiei române.

Ministrul Teodor Baconschi a accentuat importanţa asumării unor angajamente ferme pentru cooperarea concretă cu partenerii din Federaţia Rusă. “Transmitem înalta noastră apreciere pentru contribuţia Rusiei la operaţiunea Atalanta, de combatere a pirateriei din largul coastelor somaleze. Această cooperare de succes demonstrează potenţialul existent pentru viitoare cooperări, inclusiv în vecinătatea comună. Ne dorim să transformăm regiunea extinsă a Mării Negre dintr-o ‘zonă de competiţie’ în ‘zonă de cooperare’ ”, a evidenţiat ministrul Afacerilor Externe.

Alte teme abordate în cadrul întâlnirii de lucru au fost Summit-ul OSCE de la Astana, Kazahstan (1-2 decembrie 2010), situaţia din Afganistan şi Pakistan, situaţia din zona Hornului Africii (Somalia, Etiopia, Kenya şi pirateria).

sursa: MAE

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.