Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Deoarece imaginea Armatei este folosită în scop electoral, Geoană se retrage din CSAT

Liderul PSD, Mircea Geoană, preşedinte al Senatului, a anunţat pe data de 7 iunie că “se retrage din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT).

Această decizie a fost luată ca urmare a faptului că “în ultimele zile preşedintele României, Traian Băsescu, a folosit Armata Română (n.r. şi imaginea acesteia) în scopul de a promova PD-L pentru alegerile europarlamentare”.

Mircea Geoană este de părere că “acţiunile şefului statului sunt inacceptabile şi nu admite folosirea imaginii pozitive şi a încrederii populaţiei în Armata Română în scop electoral”.

Sursa: RADOR

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Deoarece imaginea Armatei este folosită în scop electoral, Geoană se retrage din CSAT”

 1. RUMANU says:

  Cred ca toti militarii sunt profund indurerati de retragerea domnului Geoana. A avut o contributie decisiva la deciziile luate in CSAT, in favoarea organismului militar si acum se retrage in glorie. SA FIM SERIOSI! Regretabil este ca implica numele ARMATEI ROMANE in jocurile lor politice, la fel de murdare cum le sunt caracterele. RUSINE DOMNILOR POLITICIENI!

 2. Schwartzkopff says:

  Geoana?? Un papitoi!!! Daca diplomat ramanea util tarii era! Asa, a ales sa fie papitoiul lui Ilici, Hrebe si soferu’ Mitrea. Drum bun prostanacule!

 3. Schwartzkopff says:

  In sem de adanc respect dedic domnului Geoana si ai lui tovarasi urmatoarea melodie!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=KHEvAu2RcZg

 4. Bure Bista says:

  Usurel inflacaratilor!

  Doar nu crede-ti ca daca si-a anuntat demisia si-o va si da. Suntem in tara in care toti anunta si nu fac nimic.

 5. Ando says:

  Vedeti vre-o diferenta intre presedinte tarii si presedintele senatului? Ignorati proportiile functiei. Suntem o tara de nimic!

 6. haz-de-necaz says:

  Eu cu cine votez? Base?Geoana? Habar n-am! aha!!!!!cu Jiji. da pamanturile inapoi la MapN?

 7. I.P. says:

  Pentru Schwartzkopff : Foarte buna dedicatia! Eu as dedica melodia tuturor politicienilor care isi bat joc de armata! Incepand cu Basescu, Boc si Geoana et Co. Auzi la dl Basescu: regreta neplata sporurilor si intelege armata….Pai de ce nu a luat atitudine imediat ce a aflat de rectificarea negativa a bugetului MApN, stia demult de aceasta problema, de ce nu a intervenit la ministrul finantelor, tot pedelist, si sa ia atitudine, doar este COMANDANT SUPREM. Jalnica prestatia lui Base in Irak si Afganistan, va spun din sursa sigura, mai-mai ca l-au luat de gat baietii nostri, care erau ingandurati sa vina mai repede avcasa si nu aveau chef de scandal. Jalnica si prestatia lui Stanisoara si a amiralului Marin, mereu in umbra lui Base, nu au scos un cuvant, nu au dat mana cu militarii, au facut doar figuratie si campanie electorala ptr PDL. Si, apropos, Schw, legat de DCBAL, nu s-a invartit chiar prin sfere inalte, dar a luat contact cu destui lideri, a aflat si multe barfe…Din pacate, DCBAL, nascut in aceeasi zodie cu Base, are anumite frustrari ca proaspat pensionar si, mai ales, ca nu a apucat sa vada steluta de general. Cateva opinii de-ale lui sunt pertinente, altele sunt mult prea subiective si scrise cu rautate si neadevar (si stiu ce vorbesc asa cum si DC Spital stie ce vorbeste, va rog sa ma credeti, ca doar respiram printre sfere…). Eu il astept cu comentarii pertinente, fara patima, fara refulari si in sprijinul nostru, al astora care am slujit sau mai slujim sub tricolor. Sa ne revedem cu bine aici!

 8. Schwartzkopff says:

  domnule IP, comunistii trebuiau doar “sa faca un pas inapoi”, cum spunea un scriitor la moda azi, intr-un celebru apel, dar ei nu numai ca nu au facut pasul inapoi ci ne-au infestat societatea cu metehnele lor aruncand cu noroi in orice incercare de afirmare a unor elite intelectuale autentice.

  In leg cu vizita tovaraseasca a lui base in teatre vreau sa spun ca nu ma intereseaza cine pe cine pupa in cur (sorry) sau ce motive i-au trimis acolo, ma intereseaza sa repare greseala asta mizerabila cu sporurile ca si asa suntem amarati. Unde e relaxarea soldatilor americani cand da pe acolo presedintele lor?? parca prea mult alai si festivism!! Cand il vom vedea pe base sosind in teatru cu un mig 21 lancer!?

  Despre DCBAL, interesant, dvs credeti ca e col alti cred ca ar fi vazut steaua si nu numai una. Pana la urma nu conteaza, important este ca-l vrem inapoi cu parerile lui pertinente sau nu. Ii place sa se lase asteptat iar in activitate nu cred ca era asa.

 9. SAM says:

  Mi-a parvenit prin internet discursul colonelului (r) GUSU DORU, preşedinte al subfilialei Câmpulung Moldovenesc, la conferinţa Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervã şi în Retragere (A.N.M.R.R.) de pe 02.06.2009

  DACA NOILE LEGI ALE SALARIZARII UNICE SI ALE PENSIILOR UNICE VOR FI ADOPTATE, PENTRU A ASIGURA SISTEMUL UNITAR, FACEM URMATOARELE PROPUNERI CARE SA ASIGURE “CARACTERUL DE UNICITATE” SI A DREPTURILOR, LIBERTATILOR CETATENESTI SI RASPUNDERILOR SOCIALE DE CARE CADRELE MILITARE AU FOST PRIVATE IN CARIERA MILITARA, SI NU NUMAI A SALARIILOR SI PENSIILOR ACESTORA:
  Caracterul de unicitate a salariilor si pensiilor trebuie armonizat prin
  eliminarea tuturor prevederilor privind restrangerea exercitarii unor drepturi si libertati specifice vietii militare si consfintite prin Legea Nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare care ii confereau, astfel, caracterul de Lege speciala.
  Actuala lege 80 – Statutul cadrelor militare- trebuie modificata radical sau
  inlocuita cu un nou Statut astfel incat, unele prevederi actuale care prevad
  restringerea exercitarii unor drepturi si libertati sa sa nu mai fie valabile deoarece se elimina caracteruI de lege speciala, drept pentru care propunem sa fie scoase sau sa nu se mai regaseasca in viitorul Statut al cadrelor militare unele prevederi actuale din Legea 80/1995, astfel:
  1) Art.1 potrivit caruia “Cadrele militare sunt in serviciul natiunii”. Asemenea civililor, nu trebuie sa fim obligati la asa ceva.
  2) Art. 8, lit.a), Cadrele militare sa nu mai fie obligate prin lege si prin Juramant militar sa-si apere tara “chiar cu pretul vietii”-a se vedea prevederea “sa fie loiale si devotate statului roman si fortelor sale armate, sa lupte pentru apararea Romaniei, la nevoie pana la sacrificiul vietii, sa respecte si sa apere valorile democratiei constitutionale”
  3) Art. 3, “Gradul militar este un drept al titularului si reprezinta recunoasterea in plan social a calitatii de cadru militar”. Prin unicitatea noii legi nu mai poate fi vorba recunoasterea sociala a acestei calitati.
  4) Art. 7, “Profesia de ofiter, maistru militar sau subofiter in activitate
  incumba indatoriri suplimentare, precum si interzicerea ori restringerea exercitarii unor drepturi si libertati, potrivit legii. La drepturi egale trebuie sa existe si obligatii si raspunderi egale. De ce militarii mai trebuie sa suporte interziceri ale unor drepturi si libertati cetatenesti ?
  5) Art. 28, Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
  a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa
  desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea
  acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;
  b) sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in
  Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei;
  c) sa declare sau sa participe la greva.
  6) Art.29 Cadrelor militare in activitate le este restransa exercitarea unor drepturi si libertati, astfel:
  a) opiniile politice pot fi exprimate numai in afara serviciului;
  b) exprimarea in public a unor opinii contrare intereselor Romaniei si fortelor armate nu este permisa;
  c) conditiile in care cadrele militare in activitate vor putea sa prezinte public
  informatii militare se vor stabili prin ordin al ministrului apararii nationale;
  d) aderarea la culte religioase este libera, mai putin la cele care, potrivit
  legii, contravin normelor de pastrare a ordinii publice, precum si la cele care incalca bunele moravuri sau afecteaza exercitarea profesiei;
  e) constituirea in diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnicostiintific, cultural si sportiv-recreativ, cu exceptia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii si disciplinei specifice institutiei armatei, este permisa in conditiile stabilite prin regulamentele militare;
  f) casatoria cu o persoana apatrida sau care nu are exclusiv cetatenia
  romana este conditionata de obtinerea aprobarii prealabile a ministrului
  apararii na’ionale;
  g) participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu character politic ori sindical este interzisa, cu exceptia activitatilor la care se participa in misiune;
  h) cadrele militare in activitate se pot deplasa in strainatate in conditiile ce
  se stabilesc prin ordin al ministrului apararii nationale.
  7) Art.30 Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate au obligatia de a nu efectua activitati care contravin demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare.
  Cadrelor militare in activitate le este interzis:
  a) sa indeplineasca alte functii decit cele in care sint incadrate, cu exceptia
  cumulului prevazut de lege, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului
  apararii nationale;
  b) sa fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea
  unor organizatii ori societati comerciale, cu exceptia celor numite in consiliile de administratie ale regiilor autonome si societatilor comerciale din subordinea Ministerului Apararii Nationale, din cadrul industriei de aparare sau in legatura cu aceasta.
  Art.31 Ofiterii, maistrii militari si subofiteri in rezerva, pe timpul cit sint concentrati sau mobilizati in unitati militare, …le este interzisa desfasurarea oricaror activitati cu caracter politic sau sindical, in unitati militare.
  9) Toate aceste interdictii si privatiuni trebuie eliminate din Lege pentru a se asigura egalitate unica, atat in salarizare cat si in drepturi si libertati cetatenesti.
  10) Neexecutarea sau refuzul de executare a ordinului si/sau dispozitiilor la pace si razboi, incalcarea consemnelor si dezertarea, sa nu mai fie sanctionate de legea penala ci sa fie masuri de ordin administrativ, limitate doar la desfacerea contractului de munca sau penalitati ale salariilor.
  11) Acordarea gradelor de general si amiral sa nu se mai faca de catre
  presedintele Romaniei prin avansarea coloneilor si comandorilor ci sa se acorde in exclusivitate fotbalistilor, handbalistilor, tenismenilor, etc., inclusiv profesorilor, medicilor si chiar artistilor, acest grad fiind asimilat sau echivalent al acestor categorii socio-profesionale.
  12) Funeraliile cu onoruri militare sa nu fie rezervate doar pentru militarii cazuti la datorie pentru tara ci si actorilor, cantaretilor, sindicalistilor, sportivilor, etc cazuti la datorie ucisi de gloante, in slujba patriei.
  13) Pensionarilor militari actuali si viitori sa li se acorde despagubiri sau compensatii financiare care sa acopere privatiunile de orice fel generate de interdictia unor drepturi si libertati cetatenesti pe timpul cat au activat in armata.
  14) La recalcularea pensiilor sa se aiba in vedere timpul de lucru
  nenormat petrecut in armata, in afara celor 8 ore zilnic, pe timpul aplicatiilor, zilelor de sambata si duminica ori de sarbatori legale pentru conducerea activitatilor militarilor in termen, in agricultura si in industrie, in serviciul de zi si de lupta ori misiunile pentru paza sectiilor de votare sau pe timpul starii de urgenta din timpul mineriadelor ori a amenintarilor teroriste ori participarea la salvarea de vieti omenesti si bunuri si nu in cele din urma detasarile numeroase la ordin pe santierele patriei si cumulul neplatit pentru numeroasele functii care trebuiau acoperite.
  15) Nu in cele din urma, daca propunerile de mai sus nu pot fi aplicate, nu ne ramane decat sa propunem: DESFIINTAREA ARMATEI ROMANE PENTRU EFORTUL SAU RECUNOSCUT, DEPUS IN FOLOSUL PATRIEI DE A ASIGURA INTRAREA TARII IN NATO, PROMOVAREA UNEI IMAGINI PERMANENT POZITIVE INTRE PARTENERII DE ALIANTA SI PENTRU CA SI-A FACUT PERMANENT DATORIA IN ORCE CONDITII, PAN A LA SACRIFICIUL SUPREM.
  Doamnelor si domnilor – participanti si invitati la aceasta Conferinta – cu
  riscul de a ma repeta, precizez ca, in sustinerea acestor propuneri, am avut in vedere motivatia normala ca la un sistem de unitar de salarizare si pensionare sa existe un sistem unitar de raspunderi, drepturi si libertati cetatenesti valabil si pentru personalul armatei.
  Daca nu este posibil acest lucru, sa se recunoasca faptul ca legea actuala nu poate fi altfel decat o Lege Speciala.

 10. OBAMA says:

  POSIBILA LOVITURA DE TEATRU:
  Mircea Geoana, premier de la sfârsitul lunii iunie
  > Liderii PD-L si PSD au discutat, joi noaptea, împreuna cu presedintele Traian Basescu, posibilitatea unei schimbari majore la vârful Executivului începând cu sfârsitul acestei luni. Surse din PD-L afirma ca în cadrul întâlnirii cu caracter secret, desfasurata la Vila Lac 2, s-a evocat varianta rocadei dintre social-democrati si democrat-liberali în fruntea Guvernului. Astfel, Mircea Geoana ar urma sa preia functia de premier de la Emil Boc, iar PD-L ar ocupa functia de viceprim-ministru, cel mai probabil prin Elena Udrea.
  Potrivit acelorasi surse, la întâlnire au participat premierul Emil Boc, presedintele Senatului, Mircea Geoana, ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu si ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica. Presedintele Basescu a insistat pe nevoia de asigurare a stabilitatii coalitiei de guvernare, în contextul în care s-au înmultit vocile de social-democrati care cer iesirea PSD de la guvernare. Mircea Geoana a invocat blocajul la care s-a ajuns între cele doua partide în privinta împartirii posturilor de conducere ale institutiiilor deconcentrate si i-a acuzat pe partenerii de guvernare de întârziere deliberata a numirii reprezentantilor PSD în aceste posturi. Sursele mentionate sustin ca asigurarile furnizate de presedintele Basescu si de liderii PD-L nu au fost suficiente pentru echipa de negociatori PSD, care a solicitat postul de premier în schimbul ramânerii la guvernare. Presedintele Traian Basescu s-a declarat, de principiu, de acord cu aceasta varianta, formula discutata în cadrul întâlnirii secrete fiind aceea ca membrii actualului guvern vor fi mentinuti în viitorul Cabinet. Vor fi operate doar doua modificari: Elena Udrea va prelua rangul de vicepremier, detinut actualmente de Dan Nica (PSD) si prevazut de protocolul dintre cele doua partide pentru formatiunea care nu are premierul, iar Ministerul Administratiei si Internelor va fi preluat de PD-L, cel mai probabil prin Vasile Blaga. Dan Nica îl va înlocui la Ministerul Economiei pe Adriean Videanu, ale carui probleme de imagine îl fac, în opinia presedintelui si a unor lideri PD-L, incompatibil cu ocuparea unei demnitati cu vizibilitate într-un an electoral.
  Conform surselor citate, în spatele acordului de principiu dat de presedinte si de liderii PD-L privind cedarea postului de premier catre PSD, s-ar afla îngrijorarea ca lipsa de popularitate a lui Emil Boc si decontarea costurilor guvernarii de catre partid ar periclita sansele lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale de la iarna. De asemenea, seful statului si partidul care îl sustine mizeaza atât pe erodarea lui Mircea Geoana în functia de premier si chiar pe un non-combat al liderului PSD în alegerile prezidentiale, în schimbul mentinerii la guvernare.
  > Reamintim ca liderii celor doua partide au avut o întâlnire secreta similara înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, întâlnire în cadrul careia s-a stabilit formula de guvernare a coalitiei PD-L-PSD. Informatia a fost difuzata doar în mediile online si a fost vehement negata atât din zona PD-L, cât si din zona PSD.

 11. mircea insusi says:

  tot respectul pentru domnul col.(r) GUSU DORU!

  Exista vreun sef din conducerea Armatei (civil sau militar) care crede ca poate SI VREA sa sustina acest p.d.v.? Si la care sa adauge si celelalte argumente, referitoare la obligatiile asumate fata de Alianta, nevoile stringente pentru inzestrare, echipare si o restructurare conform nevoilor, in functie de amenintarile reale. Formal, fara patima, realist.

 12. mircea insusi says:

  bravo. si pe sanioara il faceti presedintele Senatului!