Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Departamentul american al Apărării va considera atacurile cibernetice act de război

În viitoarea strategie de securitate informatică a Pentagonului, ce urmează a fi adoptată în curând, se precizează că atacarea reţelelor informatice de către o altă ţară poate constitui un act de război.

Acest lucru va permite ca Statele Unite să răspundă utilizând forţa militară tradiţională.

Wall Street Journal afirmă că prima strategie informatică a Pentagonului, din care se aşteaptă ca unele fragmente să devină publice luna viitoare, reprezintă o încercare de a face faţă unei lumi în care un hacker poate reprezenta o ameninţare la fel de semnificativă ca armata unei ţări ostile la adresa reactoarelor nucleare, metroului sau reţelei de conducte americane.

Pentagonul intenţionează, astfel, să-i avertizeze pe potenţialii adversari asupra consecinţelor unui asemenea atac asupra Statelor Unite.

Atacuri recente asupra sistemelor Pentagonului, sabotarea programului nuclear al Iranului prin virusul informatic Stuxnet sau acţiunea care a vizat reţeaua informatică a companiei de armament Lockheed Martin au accelerat efortul Washingtonului de a dezvolta o abordare mai formalizată a atacurilor cibernetice, notează cotidianul.

Stategia va declanşa dezbateri aprinse legate de faptul dacă Statele Unite pot fi sigure cu privire la originea unui atac sau care sunt criteriile pentru a considera sabotarea unor computere destul de serioasă pentru a constitui un act de război.

Aceste probleme au fost, deja, subiect de dispută în rândul militarilor.

O idee care câştigă teren la Pentagon este noţiunea de “echivalenţă”. Dacă un atac cibernetic produce moartea, avarierea, distrugerea sau perturbări importante, ca cele care pot fi provocate de un atac militar tradiţional, atunci acestea pot fi considerate ca “utilizare a forţei” şi li se poate răspunde.

Stategia are 30 de pagini, în versiunea clasificată, şi 12 în cea neclasificată.

Acesta conchide că legile conflictelor armate se aplică atât în spaţiul cibernetic, cât şi pe frontul tradiţional de război, afirmă trei oficiali care au avut acces la document. Strategia descrie, de asemenea, dependenţa Departamentului Apărării de tehnologia informaţiei şi argumentează pentru încheierea de parteneriate cu alte ţări şi companii militare private, pentru protejarea infrastructurii. Strategia subliniază importanţa sincronizării doctrinei SUA cu ale aliaţilor şi va stabili principii pentru noi politici de securitate.

sursa: Wall Street Journal

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.