Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre Carta Albă a Apărării – câteva date

Week-end-ul ce abia a trecut a fost marcat de diferite evenimente: de la demonstraţiile anti Roşia Montană, pichetarea guvernului de sindicalişti din sănătate şi educaţie, previziuni făcute de Mărmureanu referitoare la un cutremur devastator,la dezbateri mai ample sau mai puţin ample,
referitoare la Carta Albă a Apărării. În tot felul de talk show-uri de la TV, intitulate ba “Armata română pe butuci”, ba “Armata Română, depăşită”, ba “Armată mică, dotare de joacă”, s-a insistat asupra faptului că situaţia în care se află Armata României la ora actuală este… jalnică.

“Armata se află în stare critică, iar lipsa banilor face ca România să nu poată ţine pasul cu partenerii NATO. Militarii sunt puţini şi neinstruiţi, echipamentele defecte şi nesigure, iar cazărmile stau să cadă pe ofiţeri. Toate aceastea se regăsesc într-un document adoptat de CSAT şi obţinut de jurnaliştii de la pesurse.ro.”, se arată într-o ştire de la România TV.

O primă concluzie ce se poate desprinde ar fi aceea că Armata României are o mulţime de probleme generate de subfinanţare. Aceasta, în condiţiile în care, România, membră NATO, are militari dislocaţi în zone de conflict şi în teatre de operaţiuni de prin toată lumea.

Lipsa banilor poate fi suplinită de calitatea umană, profesională, însă până la un punct. Resursa umană este condiţie esenţială însă nu şi suficientă pentru îndeplinirea misiunilor. Prin urmare, mare parte din misiunile pe care ţara noastră şi le-a asumat în cadrul NATO sunt îndeplinite cu sprijinul material al aliaţilor.

În “Carta Albă a Apărării” se arată că “peste 60 % dintre echipamentele majore sunt nefuncţionale”. Starea operativă a Aviaţiei noastre militare a atins cel mai coborât nivel posibil. Nici la capitolul înzestrare tehnică a Forţelor Terestre ori a Forţelor Navale nu stăm prea bine.

Se mai afirmă în “Carta Albă” că marea problemă a Armatei este structura de forţe, pe care o descrie ca fiind “dezechilibrată”, iar sistemul de comandă, “depăşit”.De fapt, structurile de comandă şi control nu mai răspund cerinţelor actuale şi astfel riscăm să nu mai fim compatibili cu celelalte state ale Uniunii Europene şi NATO.

În acest condiţii, generate de subfinanţare, se recomandă o creştere graduală a produsului intern brut alocată Apărării de până la 2%. Însă suplimentarea bugetului nu este suficientă. De asemenea, un management care să gestioneze cu cap fondurile alocate, poate duce la ieşirea din această situaţie critică.  Iar cele două soluţii amintite mai sus sunt la îndemâna oricui vrea să amelioreze o stare critică.

Însă, dacă  ar fi să ne luăm după declaraţiile lui Mircea Duşa, ministrul Apărării, făcute prin telefon, în cadrul emisiunii de la Antena 3,am concluziona că unii politicieni, fie  nu realizează starea de care vorbim, fie nu vor să realizeze acest lucru.  Pentru ilustrare, redăm în continuare din declaraţiile făcute la Antena 3:

Realizator: Dle Duşa, ceea ce scrie în această…

Mircea Duşa: Sunt multe programe în derulare…

Realizator: … cartă… Staţi o secundă .. haideţi să discutăm despre acest document pentru că ce scrie în document pentru românul de rând care speră într-o apărare a ţării aşa cum trebuie ne cam sperie, să zicem!

Mircea Duşa: Sigur că titlurile pe care presa le dă sunt titluri de speriat, dar repet încă odată, acest document este un document care trebuia realizat şi este realizat, este trimis în Parlament, este adevărat că tehnica veche pe care armata română o are în dotare este operaţională peste 40%, dar eu vorbesc de modernizarea armatei cu tehnică compatibilă cu cea NATO…

Realizator: … dar starea actuală, dle Duşa, care este?

Mircea Duşa: …am început o serie de programe de modernizare a acesteia.

Realizator: Bun, bun. În momentul acesta recunoaşteţi că starea actuală este deficitară?

Mircea Duşa: Nu. Trupele Armatei Române sunt cele operative, care au de îndeplinit misiuni sunt trupe care sunt pregătite şi au capacitate…

Realizator: Lăsaţi-le pe acelea. Vorbesc de echipamente şi de cei care au rămas în ţară, nu cei care se află în teatrele de operaţiuni.

Mircea Duşa: În document se vorbeşte de tehnica veche pe care Armata o are în dotare şi care este operaţională 40% … Eu vorbesc de modernizarea şi de programul de modernizare, care a fost adoptat de către CSAT, pe termen mediu şi lung, privind înzestrarea Armatei cu tehnică modernă,compatibilă cu cea din NATO şi, aţi văzut că derulăm o serie de programe: înzestrarea cu avioane multirol, cu avioane de transport mediu curier, cu sisteme antirachetă, cu…

Realizator: Da, din păcate, vorbim de avioane second hand, domnule Duşa, din păcate.

Mircea Duşa: Nu, nu, nu. Sunt pentru dumneavoastră, pentru presă, second hand. Mie îmi spun specialiştii, că eu nu sunt specialist în domeniu, că un avion cu motoare noi, cu avionică şi sisteme de război electronice noi şi cu armament de ultimă generaţie, sunt avioane care pot îndeplini orice misiune.

Realizator: Da. Domnule Duşa, vorbim şi de pregătirea militarilor. În ce stadiu sunteţi? Pentru că, potrivit acestui document, lasă de dorit.

Mircea Duşa: Pregătirea militarilor este una corespunzătoare, care dă posibilitatea subunităţilor noastre /…/

Realizator: Dumneavoastră vreţi să creionaţi într-o lumină foarte bună. Însă, acest document nu arată tocmai aşa.

Mircea Duşa: Nu vreau să creionez într-o lumină foarte bună. La necesităţile şi responsabilităţile pe care Armata Română le are astăzi de îndeplinit, subunităţile care îndeplinesc aceste misiuni sunt pregătite corespunzător şi dovadă sunt misiunile pe care le întreprindem în teatrele de operaţiuni şi rezultatele pe care Armata Română le are, cu aprecieri deosebite din partea partenerilor internaţionali.

Realizator: Dar nu neagă nimeni aceste rezultate, domnule Duşa, vorbeaţi de…

Mircea Duşa: Încercaţi dumneavoastră să negaţi.

Realizator: Nu, în niciun caz. Nu este vorba de aşa ceva.

Mircea Duşa: Ba da, ba da. După felul în care prezentaţi situaţia Armatei Române, încercaţi să faceţi acest lucru.

Realizator: Nu, nu, n-o prezentăm în nicun fel, vorbim de un document şi pe marginea acestui document discutăm…

Mircea Duşa: Este un document, este un document, care…

Realizator: …discutăm în momentul acesta, domnule Duşa.

Mircea Duşa: …este un document, aşa cum precizam, prevăzut de lege, care n-a fost realizat niciodată şi a fost realizat în premieră de către Ministerul Apărării Naţionale…

Sursa: Antena3

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

33 Responses to “Despre Carta Albă a Apărării – câteva date”

 1. szilard says:

  Cica : un avion F-16 cu motoare noi si cu avionica noua, cu armament modern e ”beton”…HAHAHA(zise base).
  Fratioare : de cite ori sa-ti mai spun ca ai cumparat CARCASE DE F-16 LA PRET DE AVIOANE NOI GRIPEN CU OFFSET.(600 mil euro – 12 avioane F-16, iar suedezii dadeau 24 Gripenuri la 1mld euro; matematicienilor de la guvern : 600 mil + 600 mil = 1mld si 200 mil euro).

 2. Balcifer says:

  mai lasa ..gripatele astea ! F-16 ii bun dar nou ! Dece nu si cateva A-10 ,..o minune pt teritoriul nostru

 3. Traznea says:

  Si n-au gasit niste carcase de 18?

 4. De ce nu se pot creste porci.. says:

  rdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2013, privind acordarea de drepturi unor membri ai Corpului diplomatic şi consular al României, a fost aprobată cu sprijinul majorităţii USL din Senat.
  “Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cu o vechime neîntreruptă de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, care la data de 31 august 2010 erau pensionari, pot beneficia de o indemnizaţie diplomatică în cuantum lunar de maximum 3.571 lei”, este textul documentului aprobat de senatori.
  Indemnizaţiile pentru pensionarii speciali se vor acorda începând cu 1 ianuarie 2014.

  Au scazut pensiile la militarii pensionati dupa 2011 si le-au marit la securisti.RUSINEEEEEEE

 5. De ce nu se pot creste porci.. says:

  De ce ar vrea masa verde ca colonia Romanistan[fosta tara libera si bogata] sa aiba avioane noi..?Asa suntem in bataia vantului [FMI]

 6. De ce nu se pot creste porci.. says:

  Prima nedreptate: Guvernul Boc i- a dezavantajat pe cei pensionati dupa 01.01.2011, care, prin neaplicarea art.170, nu au beneficiat de cei cca 22% in plus rezultati din recalculare.
  A doua nedreptate: tentatativa josnica a Marianei Campeanu, de a elimina art.170 din Legea 263/2010, pe motiv ca vechiul guvern nu avea in vedere aplicarea art.170. Dar USL -ul a castigat alegerile, ca sa indrepte greselile vechiului guvern, cu greseli si mai mari.
  A treia nedreptate: daca tot n-a putut elimina art.170, mari se vorbira si dadura OUG 1/2013, adica, da-le prostilor 6% si tot i-am parlit cu 16%, le-am inchis gura si dam pe post ce frumos avem noi grija de popor.
  Clasa politica a pensionat fortat milioane de oameni apti de munca, nu a miscat un deget pentru reconversia fortei de munca, a devalizat in anii 90 fondul de asigurari sociale ( vezi declaratiile iresponsabile din acei ani, ale ministrului finantelor Florin Georgescu, referitoare la modul in care “redistribuia” acest fond) si acum nu are bani de pensii.
  Si acum, o gogoasa a PM Ponta: a crescut pensiile in 2013 cu 4%. De fapt pensiile au scazut in 2013 cu 2.6%. Nu trebuie decat sa vedeti ca numarul de pensionari a scazut in 2012 fata de 2011 cu 100.000 de persoane, iar inflatia a fost mai mare cu@5 fata de indexarea de 4%.( cei care stiu putina statistica stiu despre ce este vorba).
  Noroc cu cei trei contestatari in justitie si cu CCR care a dat o decizie reparatorie corecta.
  [ răspunde la această opinie

 7. arti78 says:

  Eu tin legatura cu foarte multi militari in activitate, cu care ma intalnesc periodic la diferite actiuni sociale sau sportive.
  Credeti-ma, sunt constienti de dezastru, DAR II DOARE-N COT !!!
  Stiti ce imi spun: “Nu ma intereseaza, eu sunt multumit ca imi dau astia solda la timp !!!”
  Asadar, cheia problemei nu se afla la civili, ci chiar la militari.
  Cand ati citit ultima oara ca nu stiu ce comandant (mare sau mic in grad), de la nu stiu ce structura (mare sau mica) si-a dat demisia in semn de protest fata de lipsurile din armata ?!
  Cand tu raspunzi unui petent folosind sintagma “ministerul apararii generale” si cand un subofiter de la un centru militar iti falsifica functia iar seful lui spune ca totul este in regula, CE ARMATA VRETI SA AVEM ?!
  Inainte se afirma ca armata este parte integranta a poporului. Adica, pentru mine, cum ne erau conducatorii si cetatenii obisnuiti, asa eram si noi, militarii.
  Si acum este la fel !
  Conducatori mincinosi, corupti si hoti, generali mincinosi, corupti si hoti !
  Cetateni hoti, lenesi si inculti, militari hoti, lenesi si inculti !

 8. anonim says:

  Corecte remarcile. Si cumplita dezbinare intre rezervisti. Fiecare, cum isi vede sacii in caruta( pe cai mai mult ori mai putin ortodoxe) tace malc. Nu exista spirit de colegialitate, nu mai exista onoare si demnitate la multi. Numai solda ori pensia . Pana cand?

 9. eu says:

  Cati din generatia ta si-au dat demisia in semn de protest ?! Mai mult, au fost latrai de partid si utc care au ajuns ulterior comandanti, iar acum sunt MAAARI lideri scmd. Incearca sa traiesti pe masura ta, dar cu sinceritate si… nu uita – copacii mor in picioare. Dupa cum pui problema, tu doar te-ai uscat. Te iei de activi degeaba. Nu pot face si nu vor putea face nimic. Sunt intemnitatii unui sistem care se perpetueaza, asa cum a fost si generatia ta. Voi, astia in rezerva, prin ce ati excelat ?! Dar sincer. Este un singur raspuns – prin nimic. Vei spune ca ati fost la munci, la canal, la casa poporului. Acolo nu a fost numai Armata, ci toata natiunea romana. Asa ca las-o mai moale cu sloganurile, intalneste-te cu cine vrei, dar nu debita prostii. Iar militarii, asa cum ii cataloghezi – hoti, lenesi, inculti – sunt identici ca procentaj si in rezerva, si in retragere. Diferenta este ca cei de dinainte ati mancat rahat cu carnetul de partid in buzunar si convinsi ca faceti un lucru extraordinar de util. Cei de astazi doar sunt resemnati, n-au carnet de partid (exceptie functiile de generali) si nu mananca rahat la sedintele b.o.b. Mananca rahat la scmd, dar ala este optional, este din suflet si conform vocatiei fiecaruia.Un singur sfat – cand mai faci analize atat de pertinente incearca sa gandesti inainte de a scrie. Altfel, debitezi exact ce ai debitat – ineptii.

 10. Catalin Stoian says:

  Ma surprinde exprimarea domnului ministru Dusa cum ca documentul in cauza, recte Carta Alba a Apararii, “Mircea Duşa: …este un document, aşa cum precizam, prevăzut de lege, care n-a fost realizat niciodată şi a fost realizat în premieră de către Ministerul Apărării Naţionale…”.

  E clar ca dupa cum se vede la adresa “http://users.heeloo.ro/ionel1977/files/138340430617735826177_carta-alba-a-apararii_watermark13834044241284024128.pdf” , documentul publicat prin intermediul pesurse.ro, a fost scos dintr-un dosar si dat la presa. Nu putem sa stim daca era gata de publicare sau nu. Avand semnatura presedintelui si fiind aprobat de CSAT din data de 17.06.2013, ar rezulta ca este un document final si numai bun de pus in aplicare, dar nu a fost publicat in MO.

  Daca privim insa la adresa ”
  http://www.cdep.ro/bp/docs/F799065065/scan0004.PDF” , constatam ca CSAT a aprobat o alta Carta Alba a Apararii in sedinta din 27.06.2011, continutul fiind diferit, iar cuvantul inainte fiind semnat de dl Gabriel Oprea, pe atunci ministru al apararii. Despre aceasta versiune, spre rusinea mea, habar nu aveam.

  In schimb in 2004, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 540 din 16.06.2004. a fost publicata Hotărârea nr. 10/2004 a Parlamentului pentru aprobarea Cartei albe a securităţii şi apărării naţionale a Guvernului, care poate fi si cumparata pe internet. Aceasta versiune este dupa parerea mea ( de fapt e si mai extinsa peste 110 pagini) cea mai bine scrisa, completa, cu viziune si cu masuri foarte concrete.

  A mai fost publicata si o “Carta alba a Guvernului. Armata României 2010:
  reformă şi integrare euro-atlantică”.

  Deci Carta alba a Apararii, poate fi considerata ca o premiera daca i se spune ca la biblii, dupa Mircea Dusa.

  Nu trebuie sa scadem meritele autorilor acestei versiuni si a politicienilor care si-au asumat textul acesteia, deoarece e intradevar o recunoastere pe fata fara echivoc a starii armatei la sfarsitul anului 2013. Restul se vede in text.

 11. Balcifer says:

  Traznitule ..daca nu ma inseala memoria F-18 Hornet sun pentru portavioane…??? Vreai sa lre luam si cu vreo do-trei portavioane din al doi-lea mondial ?

 12. Sincer ca patriot as fi de-acord sa se aloce 2% din PIB dar cand vad cum se risipesc in Armata Romana resursele mi se cam rupe de acel minister si consider ca nu merita finantarea de 2.38% prevazuta la intrarea in NATO.
  Un exemplu elocvent este multirolul “nou” in opinia lui Dusa second hand/ third hand in opinia mea. F 16 MLU vine in Romania fara obligatia vreunui offset, fara ca sa aduca plus valoare in economia romaneasca.
  Pana la urma si 1% din PIB daca acesta este din 500 de milimiarde de euro este mult mai mult decat alocarea actuala.
  P.S: mi se rupe de cei care sunt nemultumiti de pensiile militare si carcotesc la orice articol despre cat de nedreptatiti sunt ei!

 13. De ce nu se pot creste porci.. says:

  Pierdeti timpul ..Colonia Romanistan e putred de corupta si rar mai gasesti un om cinstit..Care au fost cinstiti ingroasa acum randurile somerilor [vezi reforma inversa in politie si administratie a bra[n]conierului Igas cand au plecat doar cei cinstiti ] sau au plecat deja afara cum o sa fac si eu in curand.. Daca se mai trezeste vre-unul ca vrea sa fie cinstit o pateste rau [vezi politistul de la Dolj Barbuceanu sau ala care si-a amendat seful ]Unul in puscarie altul somer.S-a ajuns la nivelul in care se bat mafiile politice intre ele cu ajutorul serviciilor ,judecatorilor si procurorilor [acoperiti si aia],armata cerseste macar armament uzat moral luat pe comisioane graase .Viitorul arata cam asa; vulgul v-a sta cu ochii beliti de foame ,v-a bea apa otravita de la gazele de sist ,[ mananca deja e-uri conform codex alimentarius ] asteptand cancerul de tanar ,crezant ca asta inseamna bunastare ,justitie si UE. E prea tarziu pentru a mai salva ceva in colonia perciunatilor si licuricilor Romanistan..Urmeaza regionalizarea facuta de baronii locali sub conducerea superpenalului Dra[c]nea si game over Romanistan..Nu mai e nimic de facut..Si nu uitati cei care mai sperati in bine si in disparitia mafiei de stat ..Cimitirul e plin de optimisti..

 14. Balcifer says:

  ..mai bine ai creste …porci !

 15. Terente says:

  @crescătorul de porci – “…v-a sta”, “v-a bea”. “v-a face”.

 16. De ce nu se pot creste porci.. says:

  Va fi cretin[ule].Va sau V-a
  Greşeli frecvente, Sfânta Cratimă108 CommentsTags: cratimă, gramatică, v-a, va
  Va = apare în conjugarea verbului la viitor: va scrie, va citi, va merge etc.
  V-a = V-ul este forma neaccentuată a pronumelui vouă, iar a este parte a conjugării unui verb la perfect compus: v-a adus, v-a trimis, v-a citit etc.
  Exemple corecte:
  El va scrie corect după ce va cunoaşte regulile.
  V-a adus numai necazuri. (A adus vouă…)
  Exemple greşite:
  V-a merge la mare în vara aceasta. In alta ordine de idei fi atent la continut[daca nu intelegi macar nu guita pe aici] nu la greseli mai ales daca sunt neintentionate

 17. De ce nu se pot creste porci.. says:

  Pai chiar cresc.Nu vezi ?

 18. De ce nu se pot creste porci.. says:

  E vreun concurs de gramatica pe aici si nu am vazut..? Mare e gradina ….

 19. Balcifer says:

  Nu-i concurs ..porcarule , dar se vad …analfabetii

 20. szilard says:

  @Marius, : si mie la fel, mai bine ma joc cu simulatoarele din WW2 – IL2 Sturmovick, unde se poate pilota Me 109, si ma intreb cum au reusit aia sa faca asa niste capodopere(hitler era un schizofrenic, iar Rommel a fost executat de nebunul schizofrenic).

 21. Terente says:

  @crescătorul de porci – Exact, nu e concurs de gramatică, dar analfabeții ies în faţă precum păduchii. Tu nu știi bine cum e cu chestiile elementare de gramatică dar ai pretenții că emiți judecăți de valoare de natură politico – militară. Îmi place la nebunie o parabolă de-a lui Gabriel Liiceanu, “„Am trei condiţii la femei: mâini frumoase, voce plăcută şi o gramatică bună“.

 22. De ce nu se pot creste porci... says:

  Ai vanat o cratima lipsa [din graba ca scriu dupa telefon] si gata m-ai facut analfabet care [ logic nu ?] nu poate emite judecati de valoare .Manipularea asta sa o folosesti la partidul [PCR -FSN-PDSR-PSD etc] care te-a scolarizat [pentru combaterea elementelor rauvoitoare si a burgheziei lacome] .Vezi poate mai sar vreo litera sau craatima si infiereaza-ma [cu dex-ul in mana] cu manie proletara.Am ras cu lacrimi cand am vazut cat de josnic esti ”prietene gramatic”.Totusi te inteleg, daca nu poti combate subiectul combate omul zicea Stalin .Ori tu ai scoala veche de partid..

 23. arti78 says:

  Intrebarea cu demisia pe vremea mea este nepotrivita. Demisia, pe atunci si-o dadeau inginerii dupa terminarea academiei, caci gaseau de lucru prin locuri mai atractive.Pe atunci politicul nu insemna ceea ce inseamna acum.
  Dupa cum comentezi, as intelege ca ori esti militar activ, ori esti civil, dar ai satisfacut stagiul militar, ori esti un civil care nu ai mai apucat sa te trezesti pe sunetul trompetei, pentru inviorare.
  Daca esti militar activ, inseamna ca:
  – esti unul dintre cei care imi raspund la petitii cu “ministerul apararii generale” in loc de denumirea corecta
  – esti unul dintre cei pe care ii intreb in petitie care este baza notificarilor prin care ne cer sa renuntam la actiunilie in justitie si ei imi raspund ca perele busuioace sunt bune pentru tzuica, adica, daca ma intelegi, raspunsul nu are legatura cu intrebarea
  – daca esti activ, inseamna ca esti unul dintre cei pe care i-am intrebat ce se mai aude cu retragerea gradelor ilegale acordate interlopilor politici si ei imi raspund ca “este nevoie de mentinerea calitativa si cantitativa a rezervei de mobilizare”
  – daca esti activ inseamna ca esti unul dintre cei pe care i-am intrebat cum este posibil ca un subofiter de la un centru militar sa-mi falsifice fisa cu locurile de munca si ei imi raspund ca “datele comunicate sunt corecte si pot fi sustinute cu probe”, cu toate ca ei nu mi-au comunicat nicio informatie.
  Asadar, uite ca mor in picioare pentru ca nu ma las umilit de lingaii de prin conducerea armatei.
  Da, ai dreptate, toata natiunea a fost la munca, in economie, dar cei care participau ocazional, NU AVEAU PLAN DE INDEPLINIT si nu erau la ordin ! In plus, aia ne mai trimiteau si prin aplicatii, si pe la cursuri. Pe tine, daca esti civil, nu te trimiteau, tu ai stat in fiecare noapte langa sotie sau iubita.
  Este OK, inteleg ca fiecare le are pe ale lui, daca te-am jignit, imi cer scuze. Poate tu nu esti nici hot, nici lenes, nici incult. Dar nu am spus ineptii. este purul adevar care tie poate iti scapa.

 24. arti78 says:

  pentru @eu
  Am uitat sa-ti spun, daca esti militar in activitate, da-mi un mesaj la giurtel@yahoo.com, ca sa-ti trimit cateva “perle” de prin MApN, extrase din petitiile pe care le-am trimis “onorabililor”

 25. De ce nu se pot creste porci... says:

  Atunci nu mai studia oglinda..Simplu nu ?

 26. szilard says:

  @Terente :
  La femei fata(moecla), si funduletul conteaza, … se vede ca nu te pricepesti !

 27. szilard says:

  Adica ” Mento sana in coorpore sana ”, sau cam asa ceva.

 28. De ce nu se pot creste porci... says:

  Probabil lui Terente activistul de partid i s-a uscat si locul .Acum el la femei cauta doar ”o gramatică bună” Haaa haaaa haaa

 29. lute says:

  Iata un grohait corect gramatical! Ar fi ideal sa se limiteze fiecare la ceea ce stie a face mai bine.

 30. De ce nu se pot creste porci... says:

  Pai asta fac mai ”iute” Nu vezi ca incerc sa cresc porci ?Cam la cate kg ai ajuns ?

 31. szilard says:

  @ De ce nu se pot creste porci : Superb raspuns ”La cite kg ai ajuns ?”
  De ce nu iti iei un PC ?(DELL second hand nu e scump, si o sa te ajute enorm)

 32. lute says:

  Cantareste-ti-i pe cei care ti-au transmis gena…

 33. De ce nu se pot creste porci. says:

  Iute,gena aia e de patriot nu de tradator de tara ca unii porci cu pensie grasa de politruc p.c.r. in armata si cu soriciul la fel de gros .P.S. Ai grija sa nu scuipi oglinda ca nu e vina ei ..