Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre Declaraţia finală a summitului NATO

La încheierea summitului aniversar NATO,la Strasbourg, liderii statelor membre au elaborat o Declaraţie comună. Printre principalele puncte ale Declaraţiei pot fi amintite următoarele:
– concentrarea acţiunilor Alianţei asupra Afganistanului;
“Securitatea noastră este strâns legată de securitatea şi stabilitatea Afganistanului. De aceea, misiunea Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) pe care o conducem în Afganistan sub mandat ONU şi la care contribuie în prezent 42 de ţări este prioritatea noastră esenţială”.

“Ne menţinem angajamentul pe termen lung în favoarea unui Afganistan democratic, care să nu redevină o bază de pregătire a atacurilor teroriste viitoare, un sanctuar al exremismului violent, o sursă de destabilizare a regiunii şi o ameninţare pentru întreaga comunitate internaţională”.

“Recunoaştem că prezenţa extremiştilor în Pakistan, în special în zonele occidentale, şi insurgenţa din Afganistan prejudiciază stabilitatea în cele două ţări şi că problemele sunt legate în mod indestructibil”.

“Pentru a reuşi în Afganistan este necesară o abordare regională mai fermă, care să reunească toţi vecinii Afganistanului, şi, cum nu este vorba despre o întreprindere pur militară, sunt necesare resurse civile mai importante”.

Pentru a putea materializa angajamentul faţă de refacerea Afganistanului statele membre au decis:

– instituirea unei misiuni NATO în Afganistan (NTM-A), în cadrul ISAF, care să supravegheze instruirea armatei naţionale afgane şi formarea forţei de poliţie naţională afgană;

– furnizarea unui număr mai ridicat de instructori şi pentru antrenarea şi formarea forţelor de securitate naţională afgană”.

Într-un alt punct din Declaraţia comună a fost consemnată aderarea la Alianţă a Albaniei şi Croaţiei: “Urăm un bun venit călduros Albaniei şi Croaţiei în cadrul Alianţei noastre”.

Totodată, a fost salutată decizia Franţei de a participa pe deplin la structurile NATO: “Salutăm călduros decizia luată de Franţa de a participa pe deplin la structurile NATO, ceea ce va contribui şi mai mult la consolidarea Alianţei”.

Vis-a-vis de Kosovo, în Declaraţie s-a menţionat faptul că “Alianţa rămâne pe deplin determinată să sprijine structurile de securitate multietnice convenite”.

“NATO va continua, pentru elaborarea deciziilor viitoare, să evalueze situaţia de pe teren”.

Nu în ultimul rând, Declaraţia conţine o amplă referire la realţiile Alianţei cu Rusia.

“Suntem profund preocupaţi de faptul că, de la 12 decembrie 2007, Rusia menţine suspendarea unilaterală a obligaţiilor juridice care îi revin din tratatul CFE”, Tratat ce vizează limitarea forţelor convenţionale în Europa.

“Acţiunile desfăşurate de Rusia în Georgia au pus sub semnul întrebării ataşamentul Rusiei faţă de principiile fundamentale ale OSCE pe care se fundamentează stabilitatea şi securitatea în Europa, principii care stau şi la baza tratatului CFE”.

“Alianţa va continua să monitorizeze dezvoltările care intervin în relaţiile cu Rusia”.

“În pofida dezacordurilor pe care le avem în prezent, Rusia are pentru noi o importanţă deosebită în calitate de stat partener şi vecin”.

“NATO şi Rusia au interese comune în materie de securitate, cum ar fi stabilizarea Afganistanului, controlul armamentului, dezarmarea şi neproliferarea armelor de distrugere în masă, gestionarea crizelor, precum şi lupta împotriva terorismului, a traficului de droguri şi a pirateriei”.

“Ne pronunţăm pentru intensificarea cooperării dintre NATO şi Rusia, în domeniul apărării antirachetă; cooperarea va trebui să fie caracterizată, în special, de transparenţă şi de încredere reciprocă care să răspundă oricărei eventuale îngrijorări”.

În finalul Declaraţiei s-a specificat faptul că “dezvoltarea în Marele Nord suscită o atenţie sporită la nivel internaţional”.
Sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Despre Declaraţia finală a summitului NATO”

 1. DE CE BAL says:

  O noutate notabila: abordarea regionala mai ferma in ce priveste Afganistanul. De urmarit reactia Chinei si a Rusiei.

 2. SCOR ILO says:

  Si cronicarul mentioneaza “Inconjurat regele se sinucide cu daca sa incovoiata pentru a nu cadea in mainile dusmanului”
  Stire intermediara “Ceausescu a evitat multimea dezlantuita plecand cu elicoperul catre o destinatie unde isi va gasi sfarsitul”
  Summit :”Miile de protestatari au pus sub semnul intrebarii lucrarile summit-ului. Delegatiile, inclusiv a Romaniei, urmau sa plece cu elicopterul daca traseul nu mai era in siguranta.Ce urmeaza ?”

 3. DE CE BAL says:

  Urmeaza Mircea Geoana.