Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre doctorate, Academicianul Viorel Barbu

Dacă aveţi chef, timp, disponibilitate, vacanţă,  vă propunem o lectură vis-a-vis de DOCTORATE şi cât a căzut în desuetitudine, în Românica,un aşa titlu de nobleţe. Prin urmare, vă propunem spre lectură interviul acordat de Academicianul Viorel Barbu, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU). referitor la unii Doctorii în ştiinţe.
În cele ce urmează vă redăm parte din acest interviu:

Academicianul Viorel Barbu, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), a declarat că “în afară de cazul plagiatului fostului premier Victor Ponta, mai sunt în lucru alte 10 dosare, toate cu “vedete”.

“Urmează un dosar pentru domnul Oprea Gabriel, Universitatea din Bucureşti, care este în lucru la Comisia de Ştiinţe Juridice; domnul Stănișoară Mihai de la Academia Naţională de Informaţii, domnul Licu Bogdan de la Ştiinţe Militare şi Informaţii, domnul Onțanu Neculai de la aceeaşi instituţie, doamna Radu Loredana Claudia (nepoata lui Oprea, avocata lui Ponta – n.r.), doamna Popescu Adela Loredana (secretara lui Oprea – n.r.), domnul Pârvu Dumitru de la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, domnul Tobă Petre de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, domnul Pandele Costel, Universitatea de Apărare Carol Davila, Negoiţă Robert de la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, a precizat Barbu.

“Considerăm că este datoria noastră să facem ceva pentru învăţământul academic românesc, pentru universităţi. Unul din motivele pentru care nu avem universtăţi în topurile internaţionale este şi acest fapt legat de doctorate, din cauza doctoratelor pe care le dăm, avem doctorate slabe, multe. În momentul în care sunt 50 de mii de doctorate în 10 ani înseamnă că pe undeva este o lipsă de existenţă, şi mai grav apar doctorate plagiate, ceea ce este cea mai mare crimă morală din punctul meu de vedere de academic. Am fost întrebat de ce apar atât de mulţi politicieni în chestia asta, nu este vina noastră, dar indiferent, eu consider că atunci când cineva doreşte să obţină un doctorat în această ţară trebuie să se conformeze regulilor de exigenţă pentru doctorat”, a spus Barbu.

El a mai declarat că doctoratele nu ar trebui date cu asemenea uşurinţă şi că doreşte reorganizarea şcolilor doctorale, criterii mai exigente, iar acolo unde se descoperă că au trecut doctorate plagiate, să se facă anchete, pentru că „ceva este putred acolo”.

„Pentru obţinerea unui doctorat ştiinţific nu există căi mai scurte. Indiferent pentru cine susţine doctoratul. Nu putem să acceptăm niciun fel de derapaj de la criteriile de excelenţă pentru doctorat, asta încercăm să facem în acest consiliu. La noi este ultima etapă, totul ar trebui să înceapă din universităţi, acolo să fie exigenţă. Să nu dăm doctoratele cu uşurinţă, să nu mai fim în situaţia ca un conducător de doctorat să aibă 20 de doctoranzi. Eu toată viaţa mea am avut 25 de doctoranzi, în 40 de ani de carieră. Acolo trebuie să înceapă exigenţa. De asemenea, noi vrem să reorganizăm, vrem criterii noi, vom reevalua criteriile de doctorat, criteriile pentru cercetători ştiinţifici şi pentru profesori, vom face o analiză a şcolilor doctorate şi vom propune măsuri stricte pentru conducătorii ştiinţifici sau şcolile doctorate care au asemenea accidente. În momentul în care apar situaţii cu teze plagiate sau în care apar şcoli doctorate în aceste situaţie trebuie să analizăm pentru că este ceva putred acolo”, a conchis academicianul Barbu.

 

 

S.B.D

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Despre doctorate, Academicianul Viorel Barbu”

 1. Trifon Gruju says:

  Curat murdar!

 2. victorviorel says:

  Va rog sa ma scuzati, daca se va dori starpirea mafiei acordarii titlului de doctor, trebuie data un O.U.G.prin care se stabileste ca nu se mai da 15% din salariu spor de titlu de doctor. Titlul de doctor sa fie doar onorific si obtiut doar de cei care fac niste inovatii si inventii cu rezultate in practica nu doaar pe hartie. Titlul de doctor la bugetari este o alta metoda de a fura din bugetul statului.

 3. Costy says:

  Sunt curios dece nu se cerceteaza si lucrarea de doctorat a prea
  distinsei doamne Kovesi? Oare din lasitate?