Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre relaţia UE-NATO în domeniul informaţiilor militare

intelligence community. foto 007 skills

Relaţia militară UE-NATO în domeniul informaţiilor militare a fost abordată recent, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles. Reuniunea a avut ca subiect de dezbatere “Schimbarea rolului serviciilor de informaţii după 9 septembrie 2001, lecţii pentru guverne, industrie şi societatea civilă” şi a fost organizată de Asociaţia de Electronică şi Comunicatii pentru Forţele Armate – AFCEA.
Relaţia dintre UE şi NATO a fost analizată atât de lordul Robertson, cât şi de ambasadorul Robert Bell, reprezentantul personal al secretarului apărării al SUA, la NATO.

La reuniune au participat generali şi amirali, care au lucrat sau activează în prezent, în serviciile de informaţii, din SUA şi Europa.

Din partea ţării noastre a participat generalul Alexandru Grumaz. Ulterior, generalul Grumaz a acordat un interviu pentru Ziua Veche, în care a expus pe scurt concluziile ce s-au desprins în urma acestei reuniuni.

Generalul Alexandru Grumaz a avut discuţii cu lordul George Robertson – despre evoluţia României – cu ambasadorul Robert Bell,despre noile provocări în domeniul serviciilor de informaţii, dar şi cu fondatorul companiei de antivirus Eugen Kaspersky.
Pornind de la faptul că “nu se poate crea o Europă puternică slăbind NATO” şi nici “nu se poate sprijini o relaţie transatlantică, când, din punct de vedere militar, Europa este slabă”, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de “două organizaţii puternice, care să conlucreze pentru contracararea ameninţărilor actuale şi viitoare”.

Ambasadorul Bell a fost tranşant şi a declarat însă  că “relaţia dintre UE şi NATO nu funcţionează, pe linia schimbului de informaţii, deşi sediile celor două instituţii sunt la Bruxelles.

Directorul Centrului European de Analiză a Informaţiilor, finlandezul Ilkka Salmi, a vorbit despre necesitatea unei Strategii de securitate cibernetice şi de faptul că nu există un sistem de diseminare a informaţiilor corespunzător.

Au fost date exemple când informaţii extrem de utile se găseau pe Internet, nefiind prelucrate şi analizate – cum a fost cazul cu teroristul norvegian.  Vechiul slogan “need to know” a evoluat la “need to share” sau “responsability to share”.
Totodată s-a vorbit despre necesitatea adaptării instituţiilor de intelligence.

“Alianţa, cât şi partenerii acesteia au nevoie de o adaptare rapidă la noile ameninţări şi la noile misiuni, în diversele teatre de operaţiuni militare şi mai au nevoie să exploateze noile tehnologii informaţionale, în sprijinul acţiunilor militare şi a respectării legii”, a spus geneeralul Grumaz în interviul acodat lui I. Petrescu.

 

Sursa: ziuaveche

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Despre relaţia UE-NATO în domeniul informaţiilor militare”

 1. indisciplinatu says:

  baselu’ ar trebui sa-si dea cu parerea ca doar el are “expertiza” pe zona asta…

 2. Cip says:

  Oare sa ma intreb ce s-a intamplat pe 9 septembrie 2001?

 3. Cip says:

  Si pentru ca tocmai citii articolul original, tre’ sa remarc ca domnul general vorbeste ca un prticipant ieuropean la conferinta si nu ca un general dintr-un stat membru al NATO.
  Sa ma clarific: UE are nevoie de stategia respectiva. NATO deja e mult inainte (are policy, action plan si… chiar Rapid Reaction Teams) in domeniul apararii cibernetice. Si…. NU e mare secret. Lui UE ii mai trebuie putin interes si o leaca de vointa. Paradoxal? Nu.

 4. indisciplinatu says:

  Domnu’ Lica, ai devenit obsesiv cu pensia bre’!!!
  Peste tot apari cu frustrarea dumitale,lasa-ne mai usor ca ne omori de cap. Si eu am vreo opt “bucatzi” taiate si nu ma agit ca matale, cu toate ca in fiecare zi imi vine asaa cate-un gand “de bine” pentru unii si altii activi care au pus umarul la mizeria asta.
  Ideea e ca la legiune…”mergi sau crapa”,,…cu alte cuvinte ori supravietuiesti cautand sa faci ceva constructiv pentru a contracara aceasta imensa nedreptate care s-a facut unora dintre noi,..ori taci.
  Altfel, sanatate iti doresc.