Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Despre terorism – scurt şi la obiect

Motto:
“… primul şi cel mai important act de judecată, de departe cel mai dificil de realizat pentru un om de stat sau un comandant, este acela de a stabili în ce gen de război se angajează, fără a se înşela, fără a încerca să-l transforme în cea ce nu corespunde realităţii războiului. Aceasta este prima problemă strategică şi cea mai cuprinzătoare”.
Carl von Clausewitz*

Încă nu s-a ajuns la o definiţie internaţională unanim acceptată a terorismului, deşi multe  analize arată că se cunosc aproape 300 de definiţii internaţionale ale acestui flagel.** Cu toate că, după evenimentele de la 11 Septembrie 2001 s-au făcut paşi deosebiţi de importanţi în combaterea terorismului, iată că un element pe care îl considerăm esenţial pentru contracararea ameninţărilor şi actelor teroriste, adică o definiţie unanim acceptată, de toate statele şi actorii politici, încă nu a fost găsită.
continuarea pe www.ingepo.ro

scris de Corneliu PIVARIU

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Despre terorism – scurt şi la obiect”

 1. gheo says:

  Vorbind despre acest “mare teoretician al artei razboiului”, ale carui strategii sunt nu neaparat utilizabile unui razboi real in adevaratul sens al razboiului, pentru ca, razboiul are prea multe “planuri pe care poate fi aplicat”, multi care “gafaie” exprimandu-si “opiniile militare”, nici nu ai zice ca au – cum se lauda ei ca au “gafait prin LM si apoi alte institutii scolare si militare “, deci, sunt departe de a-si impune in viata “strategii pe care “ar fi trebuit” sa le stie ca “Tatal Nostru” si, si foloseasca in viata, … departe precum … “Londra de … Mogadiscio”, cum naiba sa “inveti o viata intreaga sa fii “militar” iar la sfarsit sa, sfarsesti ca un “plangacios, mucos, cacacios si cracanat de … 6 – 7 luni”, nici nu ai zice ca … viata “civila” a reusit atat de repede sa le stearga din memorie, tehnicile purtarii unui razboi, chiar si cu propria ta tara pentru propriile drepturi, de fapt stiti ce ?, asta e sigur, “unii”, cu tot cu “studiile … nesfarsite”, daca ii intrebi, nici nu stiu prea bine cine a fost … “Clausewitz” !.

 2. Balcifer says:

  …da Sun Tzu ???

 3. Balcifer says:

  ..simplificand se poate zice ca ,,terorism ” este – totalitatea formelor si mijloacelor de lupt pe care le adopta unul MAI SLAB pentru a contracara forte militare superioare !
  Desigur ca aceasta ,,definitie “nu va fi adoptata ….dar cam asta-i realitatea !!!

 4. […] Această postare conţine informaţii cu privire la terorism pornind de la un motto.În primul rând se face referire la denifirea acestui cuvant care nu îi este acceptată o definiţie clară deşi multe analize arată că există peste 300 de definiţii internaţionale a acestui flagel. Se consideră ca după evenimentele de la la 11 Septembrie 2001 s-au făcut paşi deosebiţi de importanţi în combaterea terorismului, un element considerat esenţial pentru contracararea ameninţărilor şi actelor teroriste, ar fi o definiţie care să fie acceptată de toate statele însă acesta nu a fost gasită.Războiul din Irak nu a adus stabilitatea şi liniştea necesară reluării vieţii politice şi sociale într-un climat lipsit de violenţă, încheierea conflictului din Afganistan nu pare să aibă ca rezultat dispariţia unui focar al terorismului internaţional, războiul civil din Siria a devenit un magnet care atrage formaţiuni extremiste din Nordul Africii până în Caucazul de Nord, adunând islamişti extremişti din aproape toată lumea, inclusiv din Europa. În luna august a avut loc un eveniment deosebit de important în “războiul mondial antiterorist” condus de SUA care a dispus închiderea temporară a 21 de ambasade în 17 ţări din Orientul Mijlociu, precum şi în ţări din Africa de Nord şi Asia de Sud. Măsuri similare în ţări din aceste zone au fost luate şi de alte guverne occidentale, printre care Londra şi Paris.Măsura a fost luată ca urmare a coroborării unor ultime acţiuni, ca: atacurile de succes cu drone asupra unor militanţi islamişti extremişti; evadarea a circa 500 militanţi islamişti din închisoarea Abu Ghraib şi din alte închisori, acţiune în care se crede că a fost implicată Al Qaida, situaţia din Yemen, care permite Al Qaida să-şi recruteze noi adepţi fără dificultăţi, ceea ce se întâmplă şi în alte ţări din MENA cu nuanţe diferite, precum şi perioada Ramadamului, în care a 27-a zi, cunoscută sub denumirea de “Noaptea Puterii”.Pentru mai multe informaţii cu privire la acestă tema accesaţi acest site Despre terorism, scurt şi la obiect […]