Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Deveselu din Oltenia – locul ales pentru amplasarea scutului antirachetă american

Dacă ar mai trăi Nea Mărin, probabil s-ar cruci sau s-ar minuna. Şi ar exclama, probabil,  ceva în genul: Văleu maică, iaca vin americanii şi pe ici, pe la olteni!”.

Revenind la tonul sobru, cititorii vor afla că,  dupa şedinţa CSAT, Preşedintele Traian Băsescu a declarat că “sistemul antirachetă american va fi amplasat la baza aeriană Deveselu, din judeţul Olt”.

Anunţul a fost făcut marţi, 3 mai, după ce în urmă cu o zi a fost convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

“Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antirachetă să fie în fosta baza aeriană de la Deveselu din judeţul Olt. Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american”, a spus preşedintele Băsescu, citat de AGERPRES.

Şeful statuluil a menţionat că din luna februarie a anului trecut – când România a răspuns pozitiv invitaţiei SUA de a fi parte a respectivului program de securitate – s-a analizat care ar fi locaţia optimă.

Potrivit preşedintelui, au fost analizate mai multe locaţii, fiind necesar să se ţină cont în alegere de circa 120 de parametrii care trebuiau îndepliniţi pentru o astfel de locaţie, pentru ca sistemul să fie în siguranţă.

“Din punct de vedere al informării, vă pot spune că ieri (2 mai, n.r.), după ce am adoptat decizia de amplasare la Deveselu a acestei baze, am invitat reprezentanţii administraţiei locale din judeţul Olt. I-am informat şi am obţinut acordul lor pentru această amplasare. De asemenea, în momentul de faţă, în drum către Slatina se află o delegaţie româno-americană care va prezenta în detaliu condiţiile de funcţionare a bazei. Sigur, în detaliu, în sensul condiţiilor care trebuie respectate, nu detalii funcţionale ale bazei, ci ce trebuie să se întâmple sau să nu se întâmple în jurul bazei aeriene. De altfel, cu privire la acest lucru, i-am informat şi eu ieri seară şi pe domnul prefect şi pe preşedintele Consiliului Judeţean şi pe primarii din zonă”, a mai spus Băsescu.

Băsescu a mai subliniat faptul că “sistemul antirachetă american este unul defensiv, de apărare a teritoriului României şi al SUA”. El a menţionat faptul că, “de eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări”.

Traian Băsescu a mai spus că “realizarea sistemului de apărare antirachetă reprezintă o înţelegere bilaterală americano-română” şi a reiterat faptul că elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Deveselu din Oltenia – locul ales pentru amplasarea scutului antirachetă american”

 1. aviatoru_de_serviciu says:

  Bun, cat mai asteptam sa primim avioanele si elicopterele promise! cu ce avem acum, eventual aram Baraganu… si mai adaugam sicrie in cimitire!
  Indienii au refuzat F-16, chiar azi. Ambasadorul SUA in India si-a data demisia… Afacerea cu avioane nu chiar asa o joaca.
  Hai, o data, aveti curajul, politiceni de ce culoare sunteti acolo si dati drumul la inzestrarea aia ca vor fi probleme si mai mari! Incercati macar!
  De fortele terestre, nu mai zic!

 2. Tunarul says:

  Afirmația că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse poate fi parțial adevărată, dar cetățenii României să fie siguri că rachetele rusesti vor fi pregătite de lansare împotriva noastră.

 3. SHAHAB KARRAR says:

  Curaj ar fi,bani nu sunt!!!!!
  Si apoi de ce sa incerce???? cu furaciunea, nu trebuie sa se ocupe cineva?????
  Trebuie sa fie vigilent cineva ???? trebuie sa fie unul cu ochii pe altul,daca unul fura mai mult ,decat altul????
  F18 HORNET,A10 THUNDERBOLT.F111 ,AaRDVARK, B52 BOMBER,F22 RAPTOR,F4 PHANTOM,ce parere aveti?????
  Doar nu vreti sa achizitioneze Dodoasca RAF HARRIER!!!!!!Nu ar fi rau, sa avem o drona, sa fie armata noastra super inzestrata,daca ne supara vreun vecin si e mai recalcitrant……………..vede el pe. d……!!!!!!!!!trebuie doar sa fie informat vecinul ,vecinii ce inzestrati suntem!!!!!!!
  Dar,fiecare tara achizitioneaza ce-i permite bugetul!!!!!

 4. SHAHAB KARRAR says:

  Ptr.amuzament,

  Un test tare de tot!!!
  Durează 30 de secunde… mai mult durează până îţi revii!

  ——————————————————————————–

  Descoperă acum cine este adevăratul tău model în viaţă ! Fă întâi calculul, apoi manevrează cursorul pentru a vedea cine este eroul/eroina ta. Fără şmecherii !!!

  Calcul:

  1. Alege un număr între 1-9.
  2. Înmulţeste cu 3.
  3. Adaugă 3.
  4. înmulţeşte din nou cu 3.
  5. Ai obţinut un număr format din 2 sau 3 cifre.
  6. Adună-le. Numărul obţinut va arăta cine este eroul si modelul tău.

  Acum mergi în jos.

  1. Albert Einstein
  2. Audrey Hepburn
  3. Barbara Streisand
  4. Amadeus Mozart
  5. Bill Gates
  6. Ghandi
  7. Maica Tereza
  8. Roger Federer
  9. Traian Basescu
  10. J.F.Kennedy

  Ştiu, ştiu că are charismă.
  Poate într-o zi vei putea să fii şi tu ca el. De ce mustăceşti?

  P.S. Nu mai încerca cu alte numere, el este modelul tău si implicit modelul nostru national şi trebuie să acceptam asta. Asa am ales (unii) si asa il avem (toti).