Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dezgheţarea relaţiilor militare dintre SUA şi Noua Zeelandă

nave militare neozeelandeze. foto semperfidelis

Statele Unite au anunţat că îşi deschid porturile pentru vasele de război neozeelandeze. Acesta este semnalul unei evoluţii pozitive a relaţiilor militare dintre cele două ţări, după ce, timp de peste 2 decenii,relaţiile bilaterale au fost tensionate.

În 1986, SUA au interzis navelor neozeelandeze accesul în porturile americane şi au suspendat acordurile de cooperare bilaterală conţinute în tratatul ANZUS (Australia, New Zealand, United States Security).

Washingtonul a instituit acest embargo urmare a interdicţiei impuse de Noua Zeelandă  submarinelor echipate cu arme nucleare sau cu propulsie nucleară de a pătrunde în apele sale teritoriale.

Ridicarea embargoului, consecinţă a noii strategii militare americane, îndreptată spre Asia-Pacific, deschide calea “pentru accesul individual al navelor militare neozeelandeze, în puncte ce aparţin Ministerului Apărării ori pazei de coastă a Statelor Unite sau oriunde în lume”, a declarat la Auckland secretarul american al Apărării, Leon Panetta.

Aceasta este prima vizită efectuată în Noua Zeelandă de un secretar american al Apărării.

 

Sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.