Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dezvăluiri WikiLeaks: SUA şi Germania dezvoltă în secret sateliţi de spionaj

Potrivit unor telegrame diplomatice obţinute de WikiLeaks, publicate luni de cotidianul norvegian Aftenposten, SUA şi Germania dezvoltă în comun, sub acoperirea unor activităţi comerciale, noi sateliţi de spionaj, în pofida opoziţiei francezilor.

Proiectul, numit HiROS, constă în construirea unui număr nedeterminat de sateliţi de observaţie, de înaltă rezoluţie, capabili să deosebească obiecte de 50 de centimetri, să trimită imagini către Pământ mult mai rapid decât sateliţii actuali sau să realizeze fotografii în infraroşu, pe timpul nopţii.

În mod oficial destinate unor scopuri de protecţia mediului în domeniul civil – 70% din capacitatea sateliţilor va fi vândută unor actori privaţi -, programul ar fi, de fapt, “sub controlul complet” al serviciilor secrete germane (BND) şi Agenţiei Spaţiale Germane (DLR).

Notele Ambasadei Statelor Unite la Berlin, citate de Aftenposten, acoperă perioada februarie 2009-februarie 2010.

De asemenea, rezultă că anumite ţări, “mai ales Fanţa”, au încercat să submineze proiectul, prin orice mijloace.

Dar opoziţia franceză a fost îndepărtată de oficiali germani care, tot potrivit notelor, s-ar fi săturat “să fie manipulaţi de Franţa”, criticându-i practicile comerciale îndoielnice şi politica de subvenţii ascunse.

“Absolut nicio cooperare nu este prevăzută cu Franţa sau orice alt stat din Uniunea Europeană (UE) pentru proiectul HiROS”, ar fi declarat un oficial din cadrul Agenţiei Spaţiale Germane, Andreas Eckart, citat de Aftenposten.

Potrivit cotidianului, sateliţii, cu un cost total de peste 205 milioane de euro, urmează să intre în exploatare în 2012-2013.

În mod oficial, Franţa şi Germania sunt angajate în programul comun de imagerie spaţială MUSIS (Multinational Space-based System), alături de Belgia, Spania, Grecia şi Italia.

Cotidian de referinţă în Norvegia, Aftenposten a obţinut prin mijloace necunoscute, în decembrie, toate cele 250.000 de documente diplomatice de la WikiLeaks, fără să încheie un acord cu acest site, aşa cum au procedat cinci mari cotidiene, şi anume New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais şi Der Spiegel.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.