Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dialog chinezo-american între liderii de la apărare

Aflat în vizită la Beijing, Secretarul Apărării, Robert Gates, a declarat în cursul întâlnirii cu omologul său chinez, Liang Guanglie, că sunt necesare legături militare mai puternice pentru a putea fi evitaţi eventuali paşi gresiţi în relaţiile dintre cei doi giganţi mondiali.

Gates se afla în China, pentru a pregăti vizita preşedintelui chinez Hu Jintao în SUA pe 19 ianuarie pentru o întâlnire cu preşedintele Barack Obama.

Relaţiile militare dintre China si SUA au fost semnificativ afectate anul trecut când Beijingul a protestat împotriva Washingtonului după ce preşedintele Barck Obama a propus vânzarea de armament american în valoare de 6.4 miliarde dolari către Taiwan.

Gates a opinat că lipsa de comunicare între cele două armate ar putea mări riscurile apariţiei unor situaţii conflictuale.

Ministrul Apararii chinez Liang Guanglie, a declarat că au “convenit să aibă contacte între departamentele apărării dintre cele două state lucru care va ajuta la reducerea neînţelegerilor şi calcule eronate.”

În prezent relaţiile militare dintre SUA şi China sunt cele mai fragile, mai fragile decât cele comerciale şi valutare sau cele legate de nerespectarea drepturilor omului de către China.

Înalţi oficiali ai administraţiei Obama, inclusiv Robert Gates, au cerut, de asemenea, la Beijing implicarea Chinei în limitarea ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord şi Iranului dar şi o tranparenţă mai mare în privinţa modernizării Armatei Populare de Eliberare (PLA).

China şi-a majorat bugetul apărării cu 7,5% în 2010, comparativ cu anul precedent, ajungând la 80.27 miliarde dolari. Mulţi analişti apreciază că, cheltuielile militare sunt mult mai mari.

sursa: The New York Times

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.