Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din alocuţiunea lui Traian Băsescu la bilanţul MAI

Prezent la bilanţul MAI, Traian Băsescu  şi-a început alocuţiunea mulţumind premierului şi ministrului Igaş pentru invitaţie. După ce a precizat că nu vrea să intre în detaliile evenimentelor ce au marcat activitatea MAI în 2010, Traian Băsescu a specificat că din acest minister provin oameni care au avut şi au “un comportament eroic” – cu referire la jandarmi  şi la munca acestora în timpul inindaţiilor de anul trecut şi la poliţiştii care se luptă cu crima organizată.

După care, preşedintele a lansat artileria grea: el a spus că “ministerul nu este la nivelul la care ar trebui să fie” şi că “oriunde pui degetul apar elemente de corupţie”.
În continuarea vă prezentăm fragmente din declaraţiile lui Traian Băsescu:

► Aveţi două axe majore ale activităţii: siguranţa cetăţeanului şi lupta împotriva criminalităţii

► Ministerul nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie

► Oriunde pui degetul, apar elemente de corupţie, fie că vorbim de ce am văzut cu toţii la Piteşti, anul trecut, cu permisele auto, fie că vorbim de ce am văzut zilele acestea prin frontiere, fie că vorbim de înţelegeri cu grupuri de crimă organizată la nivel local şi toleranţă faţă de acestea. Sunt tot realităţi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

► Este adevărat că a doua parte a anului ne arată că ar putea fi în sfârşit soluţia, aceea a colaborării între toate instituţiile cu atribuţiuni, în aşa fel încât schimbul de informaţii şi acţiunea să fie coordonate. Dar ele încă sunt puse sub semnul întrebării, ca eficienţă, datorită calităţii unora dintre funcţionari. Şi aici nu mă refer strict la Ministerul de Interne, sunt şi alte instituţii implicate.

► Unul dintre elementele fundamentale nu este schema clasică, adică învârtim nişte căsuţe în organigramă şi lăsăm oamenii la fel. De câţiva ani, procesele s-au limitat la această păcăleală.

► Ceea ce vă cer este o evaluare om cu om şi rămâne în acest minister un personal competent şi integru, sau dacă nu reorganizarea este doar o poveste.

► Primul lucru care trebuie făcut este reforma calităţii oamenilor. Puteţi să lăsaţi pătrăţelele în organigramă cum vreţi dumneavoastră, puteţi să le schimbaţi, dacă nu veţi veghea la un proces de curăţare a ministerului, cu structurile lui de la Bucureşti până în ultima comună, calitatea şi credibilitatea activităţii ministerului nu vor fi apreciate.

► De aceea, domnule ministru, în calitate de şef al CSAT, şi dumneavoastră, domnilor chestori, generali, ofiţeri superiori, vă cer un tip de restructurare cum nu aţi făcut până acum: calitate, evaluare a oamenilor, pentru a stabili cine poate avea calitatea de salariat al acestui minister.

► Numai aşa putem considera că intrăm într-un proces de restructurare. Sigur, foarte mulţi miniştri din urmă încoace s-au plâns de numărul insuficient de poliţişti. Realitatea este că suntem peste media europeană, deci aveţi de unde selecta.

► Mai este un lucru pe care l-am întâlnit în discuţii în ultimul timp. Marea problemă a celor cu care am discutat şi care într-un fel sau altul reprezentau poliţişti, poliţişti de frontieră, era ce face statul pentru ei.

► Nu vreau să parafrazez citate sau oameni politici celebri, dar a început să dispară ideea că prima obligaţie este a ta, servant al MAI către misiunea ta şi abia a doua întrebare este «Bun, în condiţiile în care îmi fac misiunea, ce face statul pentru mine?».

► A început o abordare de tip târg şi aici atenţionez şi organizaţiile sindicale. Modul în care acţionează şi în care se tolerează activitatea unora dintre liderii sindicali în interiorul structurilor poliţiei nu are nimic în comun cu organizaţiile piramidale

► Poliţia este o organizaţie piramidală care nu poate avea o dublă comandă.

► Atrag atenţia atenţia pe un subiect: orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judeţene nu face decât să decredibilizeze. Este greu pentru un şef de inspectorat judeţean să se impună în faţa subordonaţilor, în faţa sindicatelor, când el, profesional, este şubred şi se ştie că a fost numit cu sprijinul organizaţiei de partid din judeţul X şi va şi pleca odată cu respectivul partid.

► Dacă evaluarea personalului trebuie să fie făcută, ea trebuie să înceapă nu numai la subofiţeri, la agenţi, ci în primul rând trebuie să se înceapă cu cadrele de conducere.

► Cer să se treacă imediat la o evaluare a celor care deţin funcţii de conducere simultan cu evaluările pe alte paliere.

► Fără o selecţie a oamenilor pe bază de calitate nu avem şanse să facem un minister eficient, nu avem şanse să garantăm siguranţa cetăţeanului. Nu avem şanse dacă nu se construieşte un concept de colaborare a Poliţiei locale şi MAI, nu avem şanse dacă în fiecare an venim cu promoţii întregi fără ca în interiorul aparatului existent să facem necesara curăţenie.

► Esenţial pentru România este ca instituţiile statului să funcţioneze la parametri normali

► Luând harta se vede de la mare distanţă unde Poliţia este tolerantă cu grupurile de crimă organizată, fie ele de romi sau de români. Vă pot enumera judeţele unde Poliţia trebuie să fie mai atentă cu ce se întâmplă acolo.

► Cred că trebuie să vă menţineţi priorităţile şi ele nu trebuie să fie doar declarative. Siguranţa cetăţeanului. În regulă. Luptăm pentru ea, luptaţi pentru ea. Lupta împotriva evaziunii fiscale, luptaţi pentru ea în noul cadru. Lupta împotriva crimei organizate.

► Am mai cerut-o, o cer din nou: vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată de la nivel judeţean şi de la nivel naţional, dacă există. Vreau să ştiu că aţi demontat toate aceste grupări ale ticăloşiei şi vreau să să contribuiţi la a se afla către ce zone se duce protecţia acestor grupuri.

► Sigur nu am probe, dar ştiu că sunt destui oameni ai Ministerului de Interne care nu-şi fac datoria, care tolerează convieţuirea între ei şi grupurile de crimă organizată. Puneţi capăt acestei zone negre a activităţii ministerului.

► Nu am de gând să vă cer mult mai mult de atât, dar ceea ce vă cer este să vă faceţi datoria în limitele legii şi fără menajamente pentru cei care o încalcă, indiferent cine sunt ei.

► Din punctul meu de vedere, veţi avea tot sprinijul pentru a vă duce misiunea până la capăt. Vreau să fie un an al succesului dumneavoastră, în care luptaţi împotriva corupţiei şi vă reafirmaţi în primul rând din punct de vedere al calităţii oamenilor.

► Nu mă va impresiona deloc dacă domnul ministru Igaş vine în CSAT cu un nou rând de pătrăţele altfel aşezate, voi aprecia dacă vine cu un sistem de selectare a oamenilor care mai pot rămâne în minister.

► Ştiu că sunt destui oameni în MAI care nu-şi fac datoria, care tolerează crima organizată.

► Sunt două ministere care nu au putut fi reformate în ultimii 20 de ani, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, indiferent prin ce procese au trecut.

La sfârşitul discursului, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut participanţilor la bilanţul activităţii MAI pe anul 2010 să nu aplaude la finalul discursului său pentru că nu au de ce, îndemnul său fiind urmat.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

22 Responses to “Din alocuţiunea lui Traian Băsescu la bilanţul MAI”

 1. mos teaca says:

  intransigent ….mai ales cu “altii” penetrant , la obiect, si….degeaba! ca…intre doua …”betzii” !

 2. lica victor says:

  Un tampit!

 3. Marlon Juvet says:

  “Am mai cerut-o, o cer din nou: vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată de la nivel judeţean ŞI DE LA NIVEL NAŢIONAL, DACĂ EXISTĂ. Vreau să ştiu că aţi demontat toate aceste grupări ale ticăloşiei şi vreau să să contribuiţi la a se afla către ce zone se duce protecţia acestor grupuri.”
  Intamplator am prins speech-ul. Intre sintagmele “.. de la nivel judetean” si cea pe care am scris-o cu majuscule, “ŞI DE LA NIVEL NAŢIONAL” a fost o pauza de vorbire, care nu prea avea ce sa caute acolo. “DACĂ EXISTĂ” a fost aruncat la sfârşit asa, da’ NU in doru’ lelii, ci ca avertisment. Cum ar veni, nu e cazul sa mergeti mai sus, am cercetat io si nu exista.

  Domnu’ Băsescu, o stiti pe aia cu “acte ratate”? Lăsati-o mai moale cu lecturile din Cărtărescu şi puneţi o leacă mâna pe Sigmund Freud…

 4. CN says:

  Oriunde pui degetul = cred ca e vorba de harta!
  De aceea, domnule ministru, în calitate de şef al CSAT = adica el!
  Si partea buna: o serie de realitati spuse cu iz de murfisme. A uitat de a treia piesa din domino cu politia locala si crima organizata: membrii de partid locali si cu precadere pedelisti si pesedisti. Pana nu faceti curatenie in propriile partide nu va iesi nimic.

 5. cititor says:

  Primul care ar trebui shimbat este ministrul,apoi adjunctii incompetenti.Am mai scris ,in MAI s-au facut cele mai mari nenorociri pe linie de personal.Oameni bine pregatiti,seriosi ,au fost dati afara in mod elegant,cu ordonante…samd. Ce a venit in locul lor? Cei despre care vorbeste basescu.Incadrari de oameni in toate structurile fara pregatire in domeniu, cu facultati facute la apelul de seara,oameni indatorati catre cei care i-au numit in functii…samd . Doar modelul georgian ,urmat de aducerea la conducere a unor oameni buni,ar putea salva ceva.Legile sunt defavorabile politiei pentru ordine.Politia locala va fi un esec,Romania nu este pregatita pentru asa ceva. Niste fosti soferi,acum vad ca sunt politisti comunitari,au grade,deja se dau mkari,dar nu e nimic de capul lor…..gata.

 6. yorik says:

  Politizarea institutionala nu au facut-o politistii ci toate partidele politice ce sau perindat pe la putere si acest lucru se vede cel mai bine la nivel de judete unde vorbim de o….varza multicolora.Schimbarea trebuie sa vina nu dinlauntrul politiei ci din comportamentul politicienilor vis-a-vis de relatia cu aceasta institutie(lucru valabil la toate ministerele).Totusi un lucru este adevarat , politica de personal adica de recrutare dar mai ales de verificare a celor care sunt adusi sa lucreze in MAI lasa foarte mult de dorit-inainte vreme nu existau atatea “rebuturi”….

 7. colonelul says:

  Intr-o tara normala(nu Romania lui Base),un ministru terfelit prin rezultate nagative in comun, SI-AR FI DAT DEMISIA IN DIRECT SAU POATE PANA PLECA ZEUS. Dar cum la noi pupin… fac legea ne ramane de regula timp pentru lamentari. As vrea sa nu fiu dur dar spuneam dupa mitingul politistilor ca suntem un popor care NU DUCEM TOTUL PANA LA CAPAT. PARCA AM AVUT PRESIMTIRI CAND AM SPUS ; ” SA VEZI CE O SA-I MAI ia BASE LA TOCAT PE PARTI, deoarece CAPII SINDICALISTI NU AU STIUT SA FINALIZEZE ACTIUNEA. ACUM O SA DEA SOCOTEALA SI PENTRU CE NU AU FACUT. LE RAMANE UN SINGUR LUCRU DE FACUT: ORI FAC ACTIUNI SINDICALE SERIOASE ORI SA SE LASE DE MESERIE. MI-AR FI RUSINE SA AM UN MINISTRU UN TAMPLAR CUM DE ALTFEL MI-E RUSINE CU UN MINISTRU IZMANAR. SUCCES DRAGI CAMARAZI POLITISTI. POATE VA TREZITI PANA NU RAMANETI DOAR AMINTIRE.

 8. catana says:

  Comandantul suprem se razboieste cu politistii si cu militarii.Va pierde cu siguranta.Toti cei care au intrat intr-o astfel de lupta au pierdut-o.

 9. Argus says:

  @ catana
  Si ce ar trebui sa faca ? Sa tolereze coruptia din aparatul politienesc ?

 10. robert says:

  @ Iete Argus din nou….și cu o gândire la fel de…adâncă! Dacă nu ai treabă, mergi de plimbă cățelul, iar dacă nu ai, ia unul de la Adăpost. Am auzit că s-a înființat unul pe la Pasajul Victoria.
  @ Pentru ceilalți: Să vezi acuma cumetrii în MAI – na, că am și versificat-. Păi dacă baștanul a zis să se dea afară….credeți cumva că or să plece loazele? Nuuuuuuu, pentru că acestea sunt cele care au spatele asigurat. Or să plece tot tălpașii și pălmașii, iar celorlalți, celor care rămân, o să le crească taxa de loc de muncă și, în consecință o să crească și cuantum șpăgilor pe care aceștia le pretind.

 11. Argus says:

  @ robert, ce ar fi de facut, totusi, in opinia ta, la MAI ? (bineinteles,dialogul are rost doar daca ai argumente inteligibile, altfel, vorba ta, e mai utila o plimbare, cu sau fara catel.)

 12. Ulisse says:

  Argus, ce bine semeni cu unul ce-si spunea Stelian…

 13. sejc says:

  @STELICA ce clone mai ai?

 14. Stelian P. says:

  Ulisse & sejc……
  Ati vrea voi sa fie doar unul dar din pacate va inselati. Sunt mai multi oameni care au mai mult decit un dram de creier si asta va doare rau. Dogarienii sunt sub 9% restul de 91% sunt oameni normali.

 15. colonelul says:

  LUI STELIAN P(de la p…a). Mai asta ,vad ca postezi toata pleava din creier ,pe unde apuci. mai bine ai spune pe unde umbla seful tau CLIPICI. Nu te preocupa tu de ce fac dogarienii. Mai bine ai merge la tomograf sa vezi mai exista ceva neuroni prin asazisul tau creier.

 16. Stelian P. says:

  colonelul
  Mai asta, ti-am postat deja un raspuns la alta intrebare.
  Apropo de dogarieni iti postez ceva mai jos.

 17. Stelian P. says:

  Briliante din gindirea dogariana:

  “Sindicatul va actiona si la Luxemburg si in tara si garanteaza victoria.”
  24.02.2011

  Cu toate ca ordinea normala este exact pe dos, adica mai intii in tara si apoi la Luxemburg, se pune urmatoarea intrebare:
  – Daca victoria in tara este garantata ce rost mai are actiunea la Luxemburg, sau fuhrer-ului militar ii plac excusiile pe banii sindicalistilor ?

 18. sg bula says:

  heiii.ce faceti?a ti disparut?sindicalisti -pacalici.treceti la actiune ,a incetat propaganda,sau a ti incasat cotizatiile pe anul asta?mai gasiti voi ceva de incasat,ce dracu,ba o actiune in justitie,ba o consultanta,de greva ce mai ziceti?sau manifestatie -cum so chema ea.kgurkka
  et co. ati adormit?rusinicaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 19. grominu says:

  Am regăsit comentariul „Briliante din gindirea dogariana” la mai multe articolele dar cred că lipsește exact acolo unde era mai potrivit, adică la articolele ”Dronă americană de mărimea unei păsări COLIBRI” ,”X-47B, avionul de atac fără pilot, a efectuat primul zbor” și ”Avion fără pilot dintr-o nouă generaţie testat de americani.” Se știe doar că postările de tip ”DRONE” (bâzâit, discurs monoton, zumzăit) adică fără pilot uman, care par fără pilot, sau care au pilot dar sunt telecomandate sînt din ce în ce mai utilizate și au un viitor asigurat.

 20. voinea says:

  Incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult modul cum actioneaza Departamentul Organizare din cadrul SCMD-ului.Se cunoaste ca este condus de un profesionist.
  – organizarea pe detasamente de sine statatoare;
  – numirea comandantilor de detasamente;
  – stabilirea lanturilor de anuntare;
  -achizitionarea de sisteme moderne de comunicare;
  -secretzarea comunicatiilor;
  -recunoasterile in teren pentru manifestatia din 01.03;
  -faptul ca la aceste recunoasteri au venit toti comandantii de detasamente imi da certitudinea ca actiunea va avea succes;
  -daca si celelalte sindicate isi vor respecta cuvantul dat si vom fi peste 10000 de participanti ,putem trece la planul B si spera ca vom provoca caderea acestui regim mafiot si incompetent,tradator de tara si de neam.
  Simati camarazi ,nu uitati sa luati,mancare ,apa,medicamente si mijloacele de lupta comunicate prin liderii dumneavoastra.
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 21. voinea says:

  STIMATI CAMARAZI BUCURESTENI!
  DIN PROVINCIE NE VIN PESTE 1200 DE COLEGI CU TOATE MIJLOACELE DE LUPTA ORDONATE. VA ROG RESPECTUOS SA NU FIM MAI PREJOS.VENITI IN NUMAR CAT MAI MARE.NU UITATI CA ACESTI NEMERNICI NE-AU BATJOCORIT CUM NICI COMUNISTII NU AU INDRAZNIT VREODATA.IN ACEASTA NOAPTE TRANSMITETI SEMNALUL DE MOBILIZARE PE TOATE CANALELE AVUTE LA DISPOZITIE(TELEFONIE.INTERNET,VIU GRAI,MANIFESTE LIPITE IN BLOCURILE UNDE LOCUIESC MILITARI).
  AVETI IN VEDERE CA S-AR PUTEA SA TRECEM LA PLANUL”B” SI LUATI-VA BANI,MANCARE,APA SI MEDICAMENTE MACAR PENTRU 2-3 ZILE.
  DACA EGIPTENII AU REUSIT OARE NOI DE CE N-AM FACE-O?
  NU UITATI CA SI MILITARII ACTIVI,POLITISTII SI JANDARMII SUNT DE PARTEA NOASTRA.NU VA FIE FRICA SI BASESCU PICA!
  COL(R)ING.VOINEA ION

 22. Stelian P. says:

  Col(r)ing.Voinea Ion in Armata Romaniei.
  Excelenta, am onoarea sa Va informez ca ati omis din greseala cele mai importante canale de comunicare:
  – porumbeii calatori si rotocoalele de fum.
  Luati legatura urgent cu dl. dr. col. rez…..Dogaru care face ca toti dracii:
  – de unde numai 1200 de provinciali cind el a ordonat sa vina toti ?