Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din cauza scandalului privind relocarea bazei americane din Okinawa, premierul Japoniei demisionează

Gest de onoare din partea premierului Japoniei. Cam aşa ar putea fi interpretată atitudinea Premierului japonez Yukio Hatoyama care şi-a anunţat demisia, după mai puţin de nouă luni după ce a preluat puterea. Motivul: Hatoyama şi-a văzut cota de susţinere prăbuşindu-se după scandalul privind relocarea bazei americane din Okinawa.
Hatoyama, care a preluat funcţia în septembrie, şi-a văzut cota de susţinere ajungând de la 70% la sub 20%. Hatoyama promisese iniţial să mute baza de pe insulă, dar a decis ulterior să o menţină acolo, mulţumind astfel Washington, dar nemulţumindu-i pe locuitorii din Okinawa şu partenerii său de coaliţie de la Partidului Social Democraţilor.

Formaţiunea de stânga a părăsit coaliţia formată din trei partide, slăbind astfel forţa guvernului în camera
superioară a parlamentului înainte de alegerile din iulie.

Hatoyama a făcut anunţul la o întrunire specială a parlamentarilor din Partidul său Democratic(DPJ), cărora le-a transmis: “Voi demisiona”, în timp ce promitea că va “crea un nou DPJ”.

“Munca guvernului nu a reflectat dorinţele naţiunii,” arăta premierului, adăugând că a cerut şi secretarului general al partidului şi cel mai important om din formaţiune -Ichiro Ozawa – să demisioneze.

“Am provocat probleme pentru poporului din Okinawa,” arăta Hatoyama.

“Va trebui să facem eforturi pentru a muta baza americană în afara Okinawa”, a mai spus el.

Sursa: Antena3

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Din cauza scandalului privind relocarea bazei americane din Okinawa, premierul Japoniei demisionează”

  1. Valentin says:

    Este vorba de ONOARE si DEMNITATE. Asa ceva n-o sa vedem, la clasa politica din Romania, nici in 100 de ani.

  2. micutzul says:

    Guvernantii romani, se vor deplasa in Japonia la un schimb de experienta cu guvernul japonez. Aici pe langa notiunile de onoare, demnitate si seriozitate insulara japoneza vor invata practic tehnicile politice de SEPUKU SI HARAKIRI.
    Rog baietii din servicii sa traduca…
    政府は名誉を、何の尊厳