Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din declaraţiile lui Mircea Duşa la Bruxelles

Prezent la lucrările Consiliului pentru Afaceri Externe, în formatul miniştrilor apărării, (ce se desfăşoară la Bruxelles, în perioada 18 – 19 noimebrie) ministrul Mircea Duşa a făcut mai multe declaraţii.
Pornind de la specificarea că, “declaraţiile îi aparţin ministrului Apărării naţionale, Mircea Duşa” şi au fost făcute ” în cadrul discuţiilor de luni, 18 noiembrie, de la Consiliul de Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării” – specificare făcută de cei care au întocmit comunicatul de presă al MApN – redăm în continuare câteva dintre acestea.

Astfel, referitor la dezvoltarea capacităţilor militare ministrul a spus:
“Este importantă conştientizarea, la nivelul opiniei publice europene, a necesităţii dezvoltării capacităţilor militare în vederea creşterii autonomiei strategice a UE în managementul situaţiilor de criză. Într-adevăr, securitatea şi apărarea contează!”.

“În acest context, România va susţine propunerile menite să contribuie la promovarea convergenţei planificării statelor membre prin creşterea transparenţei proceselor de planificare naţională”, a mai spus Duşa.

În ceea ce priveşte consolidarea industriei de apărare, ministrul a afirmat că “România îşi va asuma la nivel strategic unele obiective în ceea ce priveşte asigurarea capacităţilor militare, prin dezvoltarea industriei de apărare europene”. Referitor la acest subiect, ministrul a mai declarat:

“Summit-ul european din decembrie trebuie să se constituie într-un reper strategic privind lansarea unui proces de revigorare a industriei de apărare. Susţinem pe deplin obiectivul de creare a unei baze tehnologice şi industriale europene competitive care să ofere Uniunii Europene autonomia şi capacităţile militare necesare”.

Trecând peste limbajul ce credem că se vrea a fi unul “aplicat” sau “adaptat” mediului în care a fost rostit (în fiecare declaraţie apare termenul “Strategic”, indiferent că se vorbeşte despre nivel”,”autonomie”,”obiectiv”,”reper” etc) impresia generală pe marginea celor câteva ziceri ale ministrului ar putea fi parafrazată cu versurile din Eminescu: “E uşor a scrie versuri/Când nimic nu ai a spune,/Înşirând cuvinte goale/Ce din coadă au să sune” – Mihai Eminscu, “Criticilor mei”.

 

Sursa: comunicat de presă al MApN

S.B.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Din declaraţiile lui Mircea Duşa la Bruxelles”

  1. De ce nu se pot creste porci. says:

    Blaa, bla,bla ,adica limba de lemn dar data cu lac adus de acasa din colonie..Gretoasa sluga Dusa asta..