Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din declaraţiile noului ministru al Apărării, Mircea Duşa

Mircea Dusa, la investitura sa ca ministru al Apărării. foto jurnalul

Deşi este a doua zi de Crăciun, unii miniştri sunt la datorie. Astfel, noul ministru al Apărării, Mircea Duşa, în scurta conferinţă de presă ţinută în această zi, de 26 decembrie – după ce a vorbit despre situaţia drumurilor naţionale şi despre dezăpezire, a răspuns la câteva întrebări. Probabil din calitatea de fost ministru al Adiministraţiei.

Unele dintre ele au vizat strict ministerul în fruntea căruia a fost investit de curând, MApN.
O primă întrebarea s-a referit la priorităţile Ministerului Apărării în 2013.

Ministrul a dat următorul răspuns:

“(…) Deci, sigur că la Ministerul Apărării sunt câteva priorităţi legate de misiunile şi de responsabilităţile pe care le avem noi ca stat NATO, de misiunile şi responsabilităţile pe care le aveam ca stat al Uniunii Europene şi, sigur, legat de parteneriatul cu SUA legat de amplasarea sistemului acesta antirachetă la Deveselu, unde deja s-a împlinit un an de când am semnat acest tratat şi unde noi avem, până la operaţionalizarea sistemelor, avem de pregătit baza materială din acea zonă, legat de căile de acces, utilităţi în zonă şi alte probleme, pe care statul român, ca parte, trebuie să le rezolve până când scutul va deveni operaţional”.

O altă întrebare a vizat stadiul negocierilor cu Portugalia, vis-a-vis de achiziţionarea avioanelor multirol.

Mircea Duşa  a declarat că “deja există o hotărâre a CSAT”, că o “să se continue discuţiile şi că, în funcţie şi de discuţiile ce vor avea loc la începutul acestui an vizavi de aprobarea bugetului”, să se “prindă acele sume în bugetul Ministerului Apărării, pentru ca programul să se deruleze.”

Iar o ultimă întrebare a vizat categoria pensionarilor militari, din cadrul MAI şi MApN. Astfel, reporterul l-a rugat pe ministru să explice “situaţia pensiilor speciale” şi care ar fi părerea sa referitoare la acest subiect.

Mircea Duşa a afirmat că o astfel de ştire (n.r. cea a pensiilor speciale) a văzut-o în urmă cu o zi şi ea a apărut în urma unei declaraţii date de doamna Câmpeanu, ministra de la Ministerul Muncii.

Este normal ca şi în România, anumite categorii de personal să beneficieze de.., nu de pensii speciale pentru că dumneavoastră iar o să ne întoarceţi la subiectul cu pensiile acelea supradimensionate. În Armată, de exemplu, la Poliţie, este vorba de pensiile ocupaţionale, nu de pensii speciale. Ştiu că ştirea aţi preluat-o ca pensii speciale. Eu vorbesc de pensii
ocupaţionale. Dar asta se va analiza la timpul respectiv”.

Întrebat fiind dacă susţine această iniţiativă Mircea Duşa a afirmat că “pensia, indiferent cum se numeşte, că e ocupaţională sau e o altă denumire, trebuie să reflecte exact aportul pe care salariaţii respectivi l-au adus la fondul de pensii de-a lungul timpului şi, sigur, şi în funcţie de valoarea şi importanţa muncii pe care au avut-o”.

Aşadar, acestea au fost câteva din răspunsurile oferite de noul ministru al Apărării, referitoare la ministerul în fruntea căruia a fost investit.
Citiorii pot trage concluziile care se desprind din spusele sale.

Şi fiindcă încă tot e sărbătoare, Crăciun fericit alături de cei dragi!

S.B.

Sursa: conferinţă de presă a Guvernului României

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

61 Responses to “Din declaraţiile noului ministru al Apărării, Mircea Duşa”

 1. De La Logistica says:

  Cu toate ca nu prea m-a preocupat gerunziul in viata mea , iti multumesc totusi si te felicit pentru atentia cu care urmaresti modul cum isi posteaza cei care au de spus cate ceva . Poate scriind corect gramatical vom rezolva cu succes si problemele care ne framanta !. Totusi , o mica atentionare, cei de la PDL au vrut sa fie foarte , foarte docti in campania electorala si au castigat cu brio semidoctii si analfabetii . Deci prea multa exigenta nu este buna , produce efectul de franare. Ca sa ramanem flamanzi dar buni gramatici , nu cred ca este o solutie .Citiva forumisti chiar injura pe forumuri pe exigentii gramatici si insistau sa fie lasati sa se exprime , in scris , asa cum pot . Pentru foarte multi gramatica s-a incheiat odata cu sfarsitul scolii primare , mai departe viata reala predomina. Forumistul nu publica un text pentru a obtine drept de autor , el il publica pentru a comunica. Daca esti sau sunteti fini gramatici ar fi bine sa nu va manjiti vederea cu exprimarea unuia sau altuia . Daca vrei sa fii doar carcotas , atunci … este dreptul dumitale dar vei fi ignorat sau injurat ( este dreptul celui afectat).
  Cu asta am incheiat disputa pe gramatica , o las specialistilor in domeniu.

 2. Marlon Juvet says:

  Dacă gramatica ar fi criteriul de bază, în sensul de tine pomenit, tu în nici un caz nu ai muri de foame. Aș spune că din contră….

 3. LoremIpsum says:

  Da, e un punct de vedere, decat flamanzi da’ buni gramatici mai bine satui da’ prosti, e punctul tau de vedere si il respect. Nu mai insist la cum ai scris, te-ai straduit dar degeaba.
  Totusi nu inteleg de ce trebuie sa ma injuri, de ignorat inteleg e dreptul tau dar de injurat? Cine dracu te crezi de tot ameninti.

 4. LICA says:

  STIMABILE , COMENTARIILE NU IMI APARTIN, EU LE-AM PRELUAT CA SA VADA SI CEI CARE INCA MAI SUNT NAIVI. EU MA NUMAR PRINTRE CEI PESTE 26.500 DE FOSTI MILITARI CU PENSII TAIATE, ADICA DE PE FUNCTIE DE COLONEL SEF DE SERVICIU , OCUPATA PRIN CONCURS, NU SMENUIT PRIN NUMIRE , CU -39% DIN CUANTUM.

 5. kukhuri says:

  …legea gravitatiei(basescu nu cade in ciuda a aprox 7 mil.voturi pentru)…
  La multia ani!

 6. indisciplinatu says:

  Chiar si in conditiile recalcularii/revizuirii pensiilor militare, TOATE ar fi trebuit sa creasca…si cand si-au dat seama ca le iese taman pe dos au trecut la “inventarea” celor 10% care trebuiau sa piarda si care sunt cred, aproape in intregime ofiteri de stat major si ofiteri specialisti care au lucrat in SMG, directii centrale, comandamente de arma, etc.
  Asta este o parere pur personala. S-au “strecurat” in mod firesc dar selectiv pe “plus”, majoritatea dintre generalii iesiti din sistem dupa anii 2000 si care nu trebuiau atinsi de recalculare, ofiteri superiori/inferiori de la esaloanele subordonate, subofiterii si maistri militari. S-au facut, deasemenea, “ajustari” de cuantumuri prin aplicarea, selectiva si dupa ureche a HG 1019/2010,..cea cu noile anexe la grupele de munca, “saltand” cuantumul pensiilor in mod arbitrar si pentru unii care pierdusera sume destul de consistente.
  Intr-un cuvant, procesul de recalculare/revizuire s-a facut dupa niste interese obscure, fluturandu-ni-se permanent faptul ca “sau facut eforturi exceptionale” mai ales in “culegerea datelor”/a soldelor,..si alte bla, blauri din acestea si ca in final, peste 90% dintre pensii au crescut, dumnezeu si domnul oprea stiind cum!!??
  Minciuni peste minciuni…
  Nu mai faceti comparatie cu sistemul public de pensii,…eu unul si probabil toti militarii rezervisti stim ce pensii au fratii, parintii si bunicii nostri. Nu mai bagati “strambe” de acest gen ca nu tine.
  Pensia militara nu este pomana, stimate domn civic…

 7. civicul says:

  indiferent ce motive de nemultumire ar exista cu privire la revizuirea pensiilor,nici un cetatean din aceasta tara nu va vedea decat ura,nesimtire ,depravare,dezonoare,decadere,lipsa de demnitate,lipsa masurii ,aroganta multa incultura,chiar prostie in manifestarile unora dintre cei ce posteaza aici,stiindu-se ca majoritatea sunt ofiteri,colonei in speta.
  sigur ca la asta se adauga si pozitia de forta a lui Dogaru si ai sai ,vazuti de toata lumea deja ca niste rebeli aroganti,scapati de sub control,si ei sunt din ce in ce mai mult indepartati de tagma militarilor, pe care lumea s-a obisnuit sa-i vada altfel.
  vreau sa va spun ca nu-i numai treaba voastra ,ci este mai mult a noastra,a celor cu pensii mizerabile,in fond noi v-am platit si acum tot noi va platim aceste pensii nefiresc de mari,chiar asa revizuite cum sunt!

 8. indisciplinatu says:

  “Dezordinea” din gandirea dumneavoastra va impiedica sa va ridicati la un nivel acceptabil de discutie pe teme militare, se vede.
  Face-ti un pic de “curatenie”, daca sunteti in stare si incercati din nou. In locul dvs. mi-as vedea de treaba.

 9. indisciplinatu says:

  ..de parca i-ar pasa cuiva, in afara de dvs.!!??

 10. civicul says:

  bine!dati-i inainte ,macar sa vedem pana la capat datul aramei pe fata la aceasta ceata de ,,patrioti”.continuati cu problemele de ,,nivel militar”cu care oripilati oamenii simpli ,care mai credeau in spiritul onorabil al ofiterului… o mare parte dintre voi sunt niste ……..!

 11. kukhuri says:

  Si totusi…
  “Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a fost internat într-un spital din Bucureşti, cu fractură de col femural, după ce a căzut, luni seară, pe gheaţă, la intrarea în Parcul Herăstrău.”
  Elena Badea / 08 Jan 2013 21:29/DeCeNews/stiri