Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din discursul lui Traian Băsescu la bilanţul MApN pe 2013

Traian Basescu la bilantul MApN 05.03.2010 foto Presedintia RomanieiDupă bilanţul SRI, pe 27 martie, a venit rândul Ministerului Apărării Naţionale să prezinte bilanţul pe 2013. La eveniment au participat atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta. În discursul ţinut, Traian Băsescu a specificat că acesta “este ultimul bilanţ la care participă, în calitate de preşedinte”.

Apoi, a arătat că, “dacă până acum prioritatea (Armatei Române) a fost îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului naţional, acum obiectivul este ridicarea capacităţii de reacţie a Armatei Române, în contextul evenimentelor de la Est”.

“Am facut o analiză a situaţiei din regiune. Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia, ca la nişte incidente izolate. Orice strateg trebuie să se intrebe “Cine urmează?”. Că va fi Transnistria, ca o fi Transnistria şi Republica Moldova sau sudul Ucrainei, de la Crimeea catre Odessa, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună”, a declarat Traian Băsescu.

Din discursul lui Traian Băsescu s-au mai desprins următoarele idei:
– “Impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie”;
– “Se apropie de finalizare programul Piranha, care a adus maşini de luptă moderne în Armata Română, programul de reabilitare a avionicii de pe avioanele C130 s-a finalizat, iar programul Spartan a ajuns la ultimul avion care trebuie livrat”;
– “Pentru mine, armata se incadreaza într-un calificativ dintre “bine” şi “foarte bine”, cu o apropiere către “foarte bine”, în raport cu resursele pe care armata le-a avut”, a mai declarat Traian Băsescu.

 

Sursa: MEDIAFAX, Realitatea TV

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

25 Responses to “Din discursul lui Traian Băsescu la bilanţul MApN pe 2013”

 1. Dan Aldea. says:

  Dupa ce a facut praf armata sluga iluminatilor masa verde cere aparare si fonduri..

 2. gheo says:

  Armata Romana ?, … o umbra, o fantome imbracata cu fiare vechi …

 3. Dan Aldea. says:

  Nici fiarele vechi si ruginite F-16 nu au venit.Desi platite de zeci de ori valoarea aluminiului oxidat.

 4. anonnim says:

  Ultimul bilant la care participa,in vecii vecilor ,amin.Va mai amintiti cat respect ne acorda individul?Tot timpul ne imputa ca am fost la munci agricole sau in economia nationala de parca mergeam de placere.Un profitor al regimului comunist,impins de de securitate la Anvers .

 5. Dani says:

  Zicea de grasul bugetar [armata ,politia,personalul medical ,profesorii]care stau in spatele celui slab privatul [de obicei evazionist] De aia a taiat salariile cu 25% la toti bugetarii ca sa aiba ce pradui Ud[a]rea .Singurii carora nu le-a taiat salariile [ba chiar le-a marit] au fost serviciile.De ce oare.?

 6. anonimus says:

  Cred ca daca Putin ar avea timp sa asculte aceste prostii ar rade si cu pardon fundul … exista o mare armata de colonei si generali umili in fata politicului, neveste, copii, amante, ospatari, soferi, fochisti … toti cu pile si cu telefoane, care sfideaza lumea…
  Sa cumpere multe scutece pentru ca in caz de ceva pardon se scap toti pe ei .. au distrus armata si o tara intreaga … acum i-a apucat mila ca armata este moderna, dar fara bani … sau cu bani cheltuiti pe toate prostiile … o sa ne apere NATO…
  Sa ne ajute Dumnezeu sa fie PACE…

 7. anonimus says:

  Asa este. VA INTRA IN ISTORIE PRIN TAIEREA SALARIILOR.
  De la marea criza din 1929 nu s-a mai intamplat asa ceva.
  CHIAR in timpul celui de al doilea razboi mondial, cand tara a fost condusa de maresalul Antonescu, salariile si pensiile veneau la timp … si era razboi si erau bombardamente … mare lucru sa ai putina rusine …

 8. szilard says:

  Cica : ” programul Pirnha” niste TAB-uri sudate cu niste placi mai groase de fier pentru blindaj-niste tinte pentru orice AG, sau avioane de transport-sa transporti ce si unde ???
  Rusii au peste 1000 (o mie) avioane de vinatoare de superioritate aeriana de la Mig-29 in sus, iar Ro. nici unul !!!, el crede ca s-a intilnit hotu'(base) cu prostu'(NATO ).

 9. szilard says:

  Banii sint bagati in vile cu piscine si hoteluri(toate de lux) si afaceri murdare gen Becalu, acolo e inzestrarea armarei !

 10. szilard says:

  Si scutul ala … mai intai o sa fie distrus usor prin satelit, si apoi o sa vina cele 1 000 de avioane de vinatoare care o sa inegreasca cerul(ca sa nu mai spun de bombardiere), … voi SUNTETI sanatosi ?(cu SUNT e alta problema).

 11. szilard says:

  Rusii pot sa se dezvolte si cu China si India, ceea ce ar fi o catastrofa pentru americani, ca sa nu mai vorbesc de Iran…, in concluzie : o mutare de avertizare de MAT pentru Rusi, nu pentru ca as tine cu ei, ci doar ca … la sah.

 12. anonnim says:

  Si are nerusinarea sa spuna ca a scos Romania din criza.A pus diferiti Seitani sa ia din salarii si a vrut sa ia si din pensii sa-i dea satisfactii lui Udrea sa faca terenuri de sport in panta,telegondole si parcuri la tara.A luat din ajutoarele pentru copii sa dea zicea el mediului de afaceri ca nu erau aia destul de bogati .Auziti ca Boc a fost cel mai bun prim-ministru.Un pigmeu nenorocit care i-a lustruit pantofii lui Basescu.In timp ce el plimba chilotii coanei Maria prin bodegi si se indestula pe la masa lui Bercea mondialu ,pedelistii desfiintau spitale si scoli.Fratilor ,pe cand eram clasa a 4-a comunistii mi-au desfiintat scoala la tara unde invatam.Norocul meu a fost ca dupa un an le-a venit mintea la cap si au reinfiintat-o.Cunosc pe propria-mi piele ce inseamna sa mergi iarna prin nameti 5Km.Am facut un reomatism poliarticular de era sa dau in primire.A infiintat Partidul Miscarea Populara crezandu-ne prosti ,de parca nu am stii ca sunt tot netrebnicii de pedelisti.Si-a cocotat analfabeta ca europarlamentar sa ne faca de ras in fata strainilor.Auziti ca este ultimul bilant la care participa de parca ar fi o mare tragedie.Nu vreau sa mai aud de el decat in cazul in care ajunge la puscarie ,in celula cu Becali,Borcea,Nastase,etc.

 13. MILITAR VETERAN says:

  Comandant care nu isi respecta cuvantul dat fata de subordonati.
  Ceremonia de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General al Armatei României.
  Discurs Traian Băsescu :
  “Gata? Sîntem numai între noi? între noi bărbaţii? Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri, angajaţi civili ai Statului Major General vreau să vă spun doar două cuvinte, nu va dura mai mult de un minut.
  Ştiu de asemenea că sînt probleme cu asigurarea banilor pentru haine şi vreau să vă spun foarte deschis: la fel cum şi cu acele amînări de sporuri aş fi putut face o intervenţie care să reglementeze lucrurile pentru armată, sigur luînd bani din altă parte, defavorizînd altă categorie. N-am făcut acest lucru şi nici nu vreau să-l fac. Nu vreau să-l fac pentru că în mod cert ar fi campanie : armata în preajma alegerilor îşi primeste drepturile, preşedintele nu ştiu ce face… şi aş implica armata într-o dezbatere politică inutilă. Ce vă asigur însă e că imediat după alegeri, pînă în decembrie, în ianuarie veţi primi aceste drepturi restante.
  Şi mai este un lucru care mărturisc că ma deranjează: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sînt opinii diferite, unii spun că sînt militari în rezervă care pierd la pensie. Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că dacă acestă lege (va ajunge) într-o forma care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sînt aproape în toate statele NATO. Deci în ceea ce priveşte sistemul de pensionare lucrurile încă sînt departe; e mai mult dezbatere decît realitate. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate”.

  “Dacă dorim să fiinţăm ca societate clădită pe principii fundamentale de drept nu ne mai consideraţi ”paria societăţii” şi binevoiţi, prin autoritatea puterii voastre, de a ne salva din zecile de mii de procese în care guvernul Boc ne-a determinat să intrăm. Dacă doriţi să daţi un exemplu de “naţiune democrata” nu ascultaţi toate lichelele parvenite ale societăţii şi nu condiţionaţi dreptul de pensie al unui militar în funcţie de „numărul de războaie locale şi mondiale” la care a participat. Dacă doriţi ridicarea naţiunii romane pe pilonii stabilităţii, consideraţi că şi armata de rezervă poate fi unul dintre ei şi aceasta trebuie să rămână unită nu dezbinată discriminatoriu, demnă şi nu aservită politicii, respectată şi nu hulită de unii infractorii deveniţi prezicători, analişti şi sfătuitori”.
  Este inadmisibil ca, in timp ce cheltuielile celor ce ne conduc nu numai ca nu se reduc, dar, chiar sporesc, noua sa ni se impuna curbe de sacrificiu!
  O armata profesionista, cu limitarea drastica a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului,are privaţiuni ale serviciului pana la sacrificiul suprem.
  Nicăieri în lume asemenea privaţiuni nu se negociază.Se incheie un contract,se semneaza si se respecta de ambele parti.

 14. ROBERT HORVATH SUA says:

  ULTIMA ORA
  DAN ALDEA …….face parte din
  trupele speciale ucrainene Berkut, care au trecut de partea ruşilor, fac legea în Crimeea.
  Comentariile sale comandate dinspre rasarit sunt indreptate impotriva onoarei armatei romane.

 15. vasile says:

  Augustin Zegrean, cercetat de Parlamentul României!
  Şeful grupului de cetăţeni cu halate vişinii şi cu bavete la gât, Augustin Zegrean, câştigă din salariu 1,93 miliarde de lei! Acelaşi Augustin Zegrean primeşte o pensie care într-un an de zile îi aduce încă 1,28 miliarde de lei! Fiind posesorul unui certificat din care reiese că are un handicap „accentuat”, şeful grupului de cetăţeni care au hotărât că Traian Băsescu trebuie reînscăunat are dreptul la un venit anual de aproximativ 28 de milioane de lei. Foarte important! Certificatul de persoană cu handicap îi permite lui Augustin Zegrean să nu plătească impozit pe veniturile obţinute în calitatea sa de preşedinte al Curţii Constituţionale.
  Parlamentul României are obligaţia să verifice dacă este normal ca Augustin Zegrean să primească un salariu nesimţit doar pentru simplul fapt că apără un regim politic. Un salariu nesimţit care îi este plătit din banii adunaţi de la parte din cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum împotriva regimului Băsescu.
  Parlamentul României are obligaţia să verifice dacă este normal ca Augustin Zegrean să primească o pensie nesimţită, în condiţiile în care majoritatea pensionarilor din România trăiesc dintr-un venit de mizerie. Pensia nesimţită a şefului grupului de cetăţeni cu halate vişinii şi cu bavete la gât este plătită tot din banii adunaţi de la parte din cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum împotriva regimului Băsescu.
  Parlamentul României are obligaţia să verifice dacă este normal ca Augustin Zegrean să primească de la Statul Român şi salariu nesimţit, şi pensie nesimţită, în condiţiile în care mii de medici, profesori şi universitari care au ieşit la pensie, dar care mai vor să lucreze, au fost puşi să aleagă între salariu şi pensie.
  În fine, Parlamentul României are obligaţia să verifice dacă de soarta unei ţări întregi poate răspunde o persoană cu handicap „accentuat” care este obligată să „evite efortul ocular mare”. Inclusiv să evite să citească miile de documente primite de la Guvernul României pentru a putea hotărî în cunoştinţă de cauză soarta referendumului.
  Sorin Avram

 16. Doar adevarul says:

  Cine il mai asculta pe tradatorul de tara masa verde in afara de sutele de generali facuti de el la apelul bocancilor [binenteles la ”exceptional”] Astia nu au rusine si nici respect fata de armata sau MAI .Oricum armata a facut-o praf si pulbere fina.

 17. Relutu says:

  Vasile, dar cum pot cerceta niste banditi un alt bandit?
  Tu, ca si multi alti romani de buna credinta refuzi a accepta perspectiva dezintegrarii statului roman datorita poporului care accepta imoralitatea ca sursa a supravietuirii.
  Nu vrea sa se ridice in picioare si…….. asta e!

 18. szilard says:

  ”Imoralitatea sursa de supravietuire”, poate fi un titlu de carte sau cel putin de o dezbatere TV, dar lucrurile se pot indrepta usor si rapid. Vrind nevrind Ponta a adus cea mai mare crestere economoca din Europa in timpul crizei…eu nu pot sa zic ca nu e bun(am mai copiat si eu).

 19. szilard says:

  Adica dvs. RH ce vrei : Basescu nu, Ponta nu…poate te vrei pe tine, spune pe cine vrei ! pe markobiela care nu stie o boaba rromanes ???

 20. anonim says:

  Asa zisa clasa politica trebuie restructurata din temelie.Am sa va fac o confidenta.Am sa merg la vot la europarlamrntare si am sa votez un independent,probabil unul care a parasit Romania inainte de 1989.Este modul meu de a ma razbuna.

 21. szilard says:

  Foarte frumos.
  Mie i-mi place de Ponta si ca umplut puscariile cu oameni de gen : Becalu, Bercea mondialu si altii dusi cu calu’, si sa ne auzim sanatosi la anu’.

 22. misu says:

  Ce a zis Maresalul Antonescu cu trimitere la starea Armatei Romane prin anii ’30:
  Armata este asa cum se stie din cauza :
  1. Haosului pe care l-a produs legislatia numeroasa,improvizata si nearmonizata , rau studiata si rau aplicata,
  2. Hidrocefaliei; prea multi generali, putini ofiteri inferiori ( cu grade inferioare),
  3. Birocratiei care s-a dezvoltat si continua sa se dezvoltein detrimentul corpului principal al ostirii,
  4. Servitutilor care a supt toata seva armatei pe care se sprijina apararea nationala si care primeste astazi deseurile natiunii,
  5. Bugetutului, rau studiat si rau aplicat,
  6. Lipsei unui plan precis de ansamblu pentru pregatirea statului pentru apararea lui,
  7. Lipsei continuitatii in toate ramurile de activitate ce privesc apararea statului.
  Ce nu este valabil in zilele noastre din vorbele de atunci ale Maresalui ????

 23. sigur says:

  Atunci nu se luau comisioane[spaga] de sute de milioane petru avioane si fregate ruginie..

 24. Sigur says:

  Plagiatorul un escroc si hot.

 25. firicel says:

  Acum mai nou dl vrea sa il sustina pe Johannis presedinte si el sa fie numit prim ministru.
  Va dati seama inca vreo 20 de ani cu acest domn in fruntea guvernului ce ne-ar astepta?
  Doamne Dumnezeule ajuta-ne!
  Vad ca a mai dat niste grade de generali, pana la urma cati generali si colenei sunt?
  Si cate trupe, adica cati miltari, cati civili, cati generali si colonei?
  Un colonel a ajuns sa comande 3 4 oameni si este sef birou cu un om, sef sectie cu 3-4 oameni si sef serviciu cu 3-4 oameni in subordine.
  Si au un sef smg foarte tacut, cuminte si supus.
  De fapt cum il cheama pe sef smg ca nu l-a vazut prea mult lumea si a fost numit in ianuarie 2011 dupa alta mare figura marele marinar Marin.
  A tacut frumos 4 ani.