Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Din nou despre dosarul “Case pentru generali”

În cursul acestei săptămâni urmează să intre pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosarul fostului ministru al Apărării Naţionale, în 2012, Corneliu Dobriţoiu.

Procurorii au trimis Instanţei Supreme rechizitoriul încă din luna septembrie 2013, dar dosarul, supranumit “Case pentru generali MapN” nu a trecut de faza citirii actului de inculpare înainte de intrarea în vigoare a noilor Coduri.

După 1 februarie, conform Codului de procedură penală, cazul a ajuns la un judecător de Cameră preliminară.

Deoarece procedurile au fost finalizate, va începe judecarea lotului de generali, comandori şi colonei care au cumpărat apartamente de la MapN la preţuri pe care procurorii le consideră subevaluate.

Noul Cod Penal prevede pedepse mai mici în cazul infracţiunilor de care sunt acuzaţi ofiţerii, aşa că există posibilitatea prescrierii faptelor.

Generalul Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării în 2012, din partea PNL, este acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

Prejudiciul în dosarul “Case pentru generali” este estimat de MapN la peste un milion de lei, mai precis 1.207.670 lei.

Inculpaţi în acest dosar mai sunt următorii:
– generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, fost şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MapN;
– generalul maior în rezervă Floarea Şerban, fost şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din cadrul MapN;
– generalul maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării;
– generalul maior în rezervă Francisc Radici, fost şef al Direcţiei de Informaţii din cadrul MapN;
– generalul maior în rezervă Constantin Năstase, fost şef al Direcţiei Financiare din cadrul MapN;
– generalul în rezervă Sergiu-Tudor Medar, fost şef al Direcţiei de Informaţii din cadrul MApN;
– generalul în rezervă Gheorghe Rotaru, fost şef al Direcţiei de Informaţii din cadrul MapN;
– comandorul în rezervă Gheorghe Gonciaruc;
– generalul de brigadă în rezervă Corneliu Duţă, fost comandant al UM 02576 Bucureşti şi Comandamentul Garnizoanei Bucureşti, din cadrul MapN;
– colonelul în rezervă Ionel Vizitiu;
– plutonierul adjutant în rezervă Mihaela Matei.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

20 Responses to “Din nou despre dosarul “Case pentru generali””

 1. xyz says:

  Ceia ce citesc este doar o lista scurta de borfasi, pentru care, codul penal a fost tiparit in apararea lor. Intr-un alt regim, toti acesti borfasi sigur erau retrogradati la gradul de soldat si condamnati la inchisoare. De ce am aceasta opinie – pentru ca nu mai exista nici onoare nici justitie, chiar si pentru ei.

 2. anonim says:

  Prejudiciul calculat corect ar fi de fapt mult mai mare. Plus prejudiciul adus hainei militare ! Se vede de la o posta si din avion ca smecheria nu a salvat Romania ci o infunda pe zi ce trece 1 De aceea, astfel de fapte , neconforme cu onoarea si demnitatea militara trebuie aspru sanctionate ! Iar cercetarile ar trebui extinse deoarece mai sunt multe de aflat!

 3. Dani says:

  Bai mai e vreunul la MAN care nu e inca general.?Sute, mii de generali mai multi ca soldatii.

 4. anonim says:

  Dupa noul Cod Penal cred ca ar trebui felicitati (felicitarile , masa si dansul la Cazinoul din Constanta ) si avansati , plus o pensie babana de minimum minimorum 30.000 lei . Faptele trebuie prescrise insa rescrise asa cum s-au intamplat ele . Sunt oameni cu care ne mandrim !
  Un votant pe mici si bere !

 5. gheo says:

  Credeti cumva ca acesti “domni” stiu cumva ce inseamna aia “onoare” … ???, NU, dupa cum bine stiti, la ei onoarea se masoara in “aranjamente jegoase”, cei ca ati fost militari probabil stiti bine asta, insa, pe buzele lor, acest cuvant fara legatura cu, conceptiile si faptele lor, erau la ordinea zilei … “onoarea si demnitatea …”, ca de altfel si la restul “plevei politice” – cea mai “jegoasa adunatura care a condus vreodata Romania, o adunatura plina de “talhari, infractori, agramati, mincinosi” care si-au “spoit caracterul precum tiganul cazanul”, faptele de aceasta natura sunt enorm de mari dar, prea putine au “transpirat” pentruca, adevarul ar fi prea alarmant.

 6. vasile says:

  Unii susțin că în vremuri grele prăpastia dintre bogați și săraci se adâncește. Alții că, de fapt, diferențele se mențin însă bogăția devine mai vizibilă pentru că induce invidie sau chiar ură. Cert este că în Italia vânătoarea de bogați care au „uitat” să își plătească taxele sau nu își pot justifica averea este în toi. La ei se poate.
  Începând din luna decembrie a anului trecut pe șoselele care leagă marile orașe italiene de renumitele stațiuni din Alpi sau de pe litoral au început să apară filtre ale poliției care nu îi „deranjează” decât pe posesorii de Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bentley, Porsche sau alte mărci auto exclusivite. Pe vestitul Corso Cosmo din Milano carabinierii opresc SUV-uri de lux și mașini sport pe bandă rulantă solicitând documentele șoferului și ale vehiculului pe care apoi le dau mai departe inspectorilor fiscali care așteaptă răbdători în mașini. În numai o lună, cinci astfel de filtre au băgat spaima în posesorii de bolizi al căror preț de achiziție se termină cu multe zerouri. La intrarea în Portofino, pe riviera italiană, și cu doar câțiva kilometri înainte de renumita stațiune montană Cortina d’Ampezzo situația se repetă întocmai.
  Luna trecută lângă Veneția, un astfel de filtru a dus la arestarea unui bărbat de 44 de ani, mândru proprietar al unui Ferrari F40, care nu își plătise taxele din 2006 și avea datorii de peste opt milioane de euro către stat. Tot în iulie, la Bergamo de acestă dată, a fost oprit în trafic posesorul unui Ferrari F131 în valoare de circa 200.000 de euro. Uitase că datora statului taxe în valoare de trei milioane de euro încă din 2007.
  Rezultatul vânătorii de „uituci”? Numărul de vehicule sport de lux second-hand exportate din Italia s-a triplat doar în primele cinci luni din 2012, de la 4.923, la 13.633 de vehicule. Bogații care fie nu își pot justifica averile, fie au omis să își plătească taxele, fie sunt deranjați de insistența polițiștilor și a inspectorilor fiscali, încearcă să scape de dovada evidentă a statutului pe care ei înșiși și l-au creat. Mai mult sau mai puțin legal. „Mulți posesori de Ferrari vor să renunțe la supermașinile lor după ce poliția a apărut neinvitată la unul dintre evenimentele clubului nostru și a verificat fiecare șofer”, declară plin de năduf Fabio Bertone, șeful clubului Passione Rossa care grupează mai mulți deținători de bolizi purtând căluțul cabrat pe capotă. „Unul dintre membrii noștrii vinde un 458 cu doar 143.000 de euro după ce, anul trecut, a plătit dealerului pentru el circa 224.000 de euro”, adaugă Bertone.
  Nu doar posesorii de Ferrari par disperați să își vândă bolizii sau să îi ascundă la locuințele deținute în afara Italiei. Conform lui Loris Casadei, șeful mărcii Porsche pe piața italiană, aproximativ 200 de mașini aparținând mărcii sale pleacă lunar către alte state europene. Volumul de Porsche Cayenne second-hand exportate s-a triplat în perioada ianuarie – mai 2012 ajungând la 1.134 de unități. Alte 424 de modele Ferrari și Maserati de ocazie au fost radiate din evidențele poliției luând calea exportului. În urmă cu un an numărul acestora nu depășea 142.
  Încet, încet, pe bulevardele marilor orașe italiene mașinile de lux devin păsări rare. „Italia a fost unul dintre statele unde posesorii de supercaruri își creaseră o adevărată fortăreață. Acum bolizii dispar de pe străzi și asta nu arată decât ce adâncă este criza prin care trecem”, consideră Giuliano Noci, profesor la universitatea politehnică din Milano. De fapt, atât dispariția mașinilor de lux de pe străzi cât și încercarea proprietarilor de a scăpa de ele nu este decât un efect al programului de austeritate impus de prim-ministrul Mario Monti. În încercarea de a reduce datoria de 1,9 mii de miliarde euro a Italiei și de a stopa evaziunea fiscală care înseamnă pierderi anuale de 120 de miliarde de euro, guvernul italian pare dispus să îi lase pe cetățenii săi mai de soi fără jucăriile cu patru roți pe care au cheltuit sume obscene. Desigur, nu toți cei verificați sunt și vinovați de evaziune fiscală sau de eludare de la plata taxelor însă rezultatul unui singur raid al poliției prin Cortina d’Ampezzo este exemplul clar că astfel de acțiuni merită puse în aplicare: 42 de posesori de supermașini de lux declaraseră la fisc venituri anuale sub 30.000 de euro atât în 2010 cât și în 2009. Dar erau mândri proprietari unor mașini care costau de 10 ori pe atât.
  Merită oare discutat despre potențialul efect al unor măsuri similare ale autorităților române pe Valea Prahovei, de exemplu? Sau poate la intrarea în cetatea de vară a huzurului, Mamaia? Ori pe șoselele care leagă marile orașe de suburbiile pline de vile sau… în cartierele cu turnulețe?

 7. cineva says:

  Am o cunostinta despre cineva care a primit acum cativa ani un apartament cu 4 camere. Persoana e necasatorita, nu are copii si familia locuieste in garnizoana unde a primit locuinta de serviciu. Precizez ca la concurs au participat mai multe persoane, casatorite si cu copii. Intreb administratorul site-ului: pot sa dau si numele? Poate se sesizeaza cineva…

 8. Geme tara de p.... says:

  In Romania hot[stat] pe hot[politician corupt] nu se fura.

 9. soldatel says:

  Procesle se taragneaza.
  Nu va fi pedepsit nimeni.
  Totul afost facut cu premeditare.
  Exista structuri in MAPN care ar fi trebuit sa informeze si sa stopeze aceste fapte dubioase.
  La fel a fsot si cu Becali.
  Toti ai stiut si presdintele tarii si toate structurile si CSAT si nu s-a facut nimic.
  Toti sunt la fel si toti sunt vinovati.
  Unde se va opri setea lor de avere?

 10. soldatel says:

  Adevarul este ca sunt si foarte saraci si au salarii foarte mici.
  Trebuie sa intelegem.

 11. Beear ! says:

  Justitia trebuie sa faca ..DREPTATE ! Putorile astea te mancau fript cu ,,exigenta lor “….

 12. anonim says:

  DREPTATE PANA LA CAPAT ! ADICA ANCHETAREA SI PEDEPSIREA CELOR CARE SI-AU BATUT JOC DE ONOAREA SI DEMNITATEA DE MILITAR !

 13. Beear ! says:

  ..si recuperarea integrala a PREJUDICIULUI ..!

 14. anonim says:

  CONFIRM !

 15. ION says:

  Extras din dosarul lui DUICU:
  „La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

  În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan”.

 16. anonim says:

  Toate repartitiile de case de dupa dec 1989 trebuie verificate la sange ! Vor apare multe surprize , surprize ! Asta nu inseamna ca nu au fost si cazuri de repartitii corecte ! In ARMATA au fost si mai sunt, din fericire si oameni corecti, cu simtul datoriei si onoarei ! Plevusca si cei cu falsuri in declaratii trebuie sa-si primeasca pedeapsa ! Dreptate pana la capat ! Asa au promis cei pe care i-ati votat ! Vrem fapte nu vorbe goale !

 17. Messerschmidt says:

  O sa ai la fapte de o sa te doara mintea….nu vezi ca odata ajunsi in scaunul puterii toti dau in streche? Si apoi, ar trebui sa ne masuram cuvintele legate de armata, caci sunt doua mai nou, una a rezervistilor asistati social, si una a activilor gen capitanul care habauc, a executat ordinul de a ne pune la colt…
  BTW…daca se impute treaba cu ukraina, mai sunt rezervisti, sau asistati sociali chemati sub drapelul scumpei patrii Republica Romanika, unde unii isi dau mana sa apara steagul secuiesc in mod oficial. Suntem vanduti pe fata si stam cu capul intre ureki si cu limba in gura…scuze, dar, nervii…..

 18. anonim says:

  Cu ce sa masuram cuvintele? Cu rigla ? Cu compasul? Si apoi care e unitatea de masura? Si cam ce ai vrea domnia ta, sa-i laudam si sa le aducem elogii farsorilor? Celor care prin declaratii false si-au tras case si apartamente luxoase la preturi de nimic si le-au revandut pe sume frumusele?

 19. Messerschmidt says:

  Cred ca nu m-ai inteles…te las asa, neinteles…crezi ca EU, sau TU, sau alti multi altii nu stiu cum e afacerea caselor? De ce crezi ca sunt acum la mana altora ? Tocmai pentru ca se stie cum se facea…Acum e momentul de strans de …oaie…cine nu joaca , nu primeste….crezi ca nu se stie si cat costa o steluta? sa fim seriosi , totul are un pret…nimic bazat pe competenta….pe $$$$$$$$$$$$$

 20. anonim says:

  DREPTATE PANA LA CAPAT ! DATI CASELE INAPOI, CA NU LE-ATI MUNCIT VOI !