Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Diplomat român implicat în spionaj reţinut la Moscova

Potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti, secretar I al Ambasadei României în Federaţia Rusă, Gabriel Grecu, a fost arestat la Moscova în timpul unei acţiuni de obţinere a unor informaţii militare cu caracter secret de la un cetăţean rus.

Reţinerea s-a făcut în flagrant, asupra diplomatului român găsindu-se echipament de spionaj.

Interfax a anunţat că Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) a anunţat că diplomatul român era agent sub acoperire al Serviciului român de Informaţii Externe (SIE), care lucra la ambasada României ca secretar I la departamentul politic al ambasadei.

Reprezentaţii FSB au comunicat că “echipamentele de spionaj confiscate de la agent dezvăluie pe deplin natura activităţii sale ostile împotriva Rusiei. O anchetă cu privire la incident este în curs de desfăşurare”.

Ministerul Afacerilor de Externe de la Bucureşti a confirmat reţinerea diplomatului român.

UPDATE:

Diplomatul român, declarat persona non grata

Diplomatul român reţinut pentru spionaj în Rusia a fost declarat persona non grata, a anunţat Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), citat de AFP.

Potrivit FSB, diplomatul român trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în termen de două zile.

Cetăţeanul “străin a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Rusia în 48 de ore”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FSB. (MEDIAFAX)

sursa: RIA Novosti, Interfax, MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Diplomat român implicat în spionaj reţinut la Moscova”

 1. Lucian* says:

  sa fim seriosi, la cat a mai ramas din industria noastra de aparare chestia asta nu are nici o valoare.
  Este probabil raspunsul Moscovei la expulzarile facute de Romania.

 2. micutzul says:

  1. Si la gradinita , pruncii stiu ca secretarii de ambasade sunt baieti de isprava….
  2. Echipamentul de spionaj, consta probabil intr/o pancarta, un stilou si un aparat de filmat monumente istorice..
  3. Rusii nu/l mai gratuleaza. Ei si ?
  4. Pentru activitatea depusa in tara v/a fi primit cu 25% mai putin, ulterior fiind gratulat cu apelativul nesimtit, de cei care l/au trimis acolo.
  5. Noi si familia multumim rusilor pentru omenie si generozitatea de a/l trimite inapoi viu si nevatamat.

 3. Terentius The Younger says:

  Micutzul: Pe cat punem pariu ca indianul repectiv este plodu’ vreunui fost securist de externe, vreun diplomat “pe stil vechi” sau poate chiar Joe “Sida”, a lu’ EBA, aia cu succesurile? Nu de alta, da cam asha merg lucrurile pe acolo, si nu numai…

 4. Nimeni says:

  @Micutzul: “Pe pancarta lui scria / Putin davai tezaur la ţara mea!”

  @Terentius the younger: măi tată da’ ce le mai ştii matale pe toate!!! Că o fi sau nu plodu’ cuiva cum zici mata, o fi. Nu ştiu ce să spun. Da’, de ce indian?

 5. lucius says:

  Domnilor,
  Uitati de una din legile nescrise: nimic nu e ceea ce pare a fi
  In acest caz este perfect valabila, asa ca va rog, nu va grabiti precum fata mare la maritat. Mai asteptati, asta in cazul in care nu cumva stiti dvs. mai multe.

 6. Terentius The Younger says:

  Neica Nimeni: Nu le stiu chiar pe toate, da’ datorita experientei personale, studiului si “setei de cultura” am cam inceput in etapa asta a vietii sa mai si inteleg din ce se intampla pe lumea asta (spre deosebire de mult prea multi dintre fostii si actualii “camarazi” de pe aci si aiurea, un pic cam majoritari prin sistem, de aici zic io si perceptia aia care e a civililor asupra noastra, la gramada…). Cat despre puii de securisti, o alergie innascuta la ei ma face sa am un al saselea simt in ce ii priveste. Si in toata afacerea asta se simte asa o duhoare de obiele cu ochi albastri, ca-ti muta nasu’. Parerea mea…
  Tot de aia de exemplu, pe motiv de ochi albastri, am dezvoltat si “trairile” pe care le simt fata de demnul locatar al Cotrocenilor. Si patriotismu’ lui: http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/1024_/082010/cd1d4ad7518f4032571f833891000644.jpg.