Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Diplomat rus expulzat din Romania

Ca reactie la decizia luata de Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse in cazul diplomatului Gabriel Grecu de retinre si expulzare a acestuia din Rusia, MAE a anuntat ca un diplomat din cadrul Ambasadei Ruse din Bucuresti a fost declarat persona non grata de catre MAE si trebuie sa paraseasca teritoriul Romaniei in 48 de ore.

“Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu regret de faptul ca, printr-o comunicare oficiala transmisa astazi, 17 august 2010, a Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, diplomatul roman Gabriel Grecu, secretar I in cadrul Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitandu-se parasirea de catre acesta a teritoriului Federatiei Ruse in termen de 48 de ore. Diplomatul roman se va intoarce in Romania in termenul precizat.

Fata de aceasta situatie, Ministerul Afacerilor Externe a transmis astazi partii ruse decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitandu-se, totodata, parasirea de catre acesta a teritoriului Romaniei in termen de 48 de ore,” a precizat MAE intr-un comunicat.

Anterior, Ministerul a condamnat “incalcarea grava” de catre Rusia a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 prin retinerea diplomatului Gabriel Grecu, acuzat de spionaj. MAE denunta si “tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia”.

Diplomatul roman Gabriel Grecu, arestat luni la Moscova sub acuzatia de spionaj, ar fi incercat sa obtina informatii militare secrete, potrivit unui comunicat difuzat marti de Serviciul Federal de Securitate (FSB), citat de Ria Novosti. Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa.

Potrivit informatiilor oferite de FSB, predecesorul lui Grecu in postul de Secretar I al departamentului politic al Ambasadei romane la Moscova, care a parasit capitala rusa in 2008, a incercat sa obtina informatii analitice despre Moldova si Transnistria, precum si informatii compromitatoare despre lideri si oameni politici transnistreni.

Gabriel Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit “obiecte specifice activitatii de spionaj”.

sursa: HotNews

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Diplomat rus expulzat din Romania”

 1. Dumitriu says:

  Diplomatie facuta emotional. fara o analiza pertinenta si in graba. Rusii deja se simt lezati de gestul Romaniei , anuntand ca vor lua masuri de retorsiune. Uite asa escaladeaza un conflict intr-o relatie si asa incordata si rece. Sa ne asteptam in ianuarie sa fie probleme tehnice la livrarea de gaz metan catre Romania?

 2. micutzul says:

  @ Dumitriu
  Si treptele diplomatiei sunt limitate. Problema e ca daca diplomatul e chior si schiop s/ar putea sa nu nimereasca treptele. Atunci incearca sa fie smecher. Dar cu cine sa fii smecher, cu Rusia? Cu FSBul? Sunt un patriot convins si sunt gata sa.mi dau oricand viata pentru tara asta, nu pentru oamenii ei sau care ne conduc, dar nu vreau sa/mi dau viata pentru rahaturi facute de dobitoci care nu/si cunosc lungul nasului. In situatia de rahat in care suntem, ce ne lipsea ? O defectiune in relatiile diplomatice cu Rusia. Si mai vrem gaze, mai vrem oleoducte, export. Dar chiar nu putem sa exportam o clasa politica cu totul ?..Romani pregatiti topoarele ca vin nuclearele..Am glumit, astia nici nu ne baga in seama..

 3. altfel says:

  Micutzule,
  Noua nu ne lipsea o defectiune in relatiile cu Rusia, cum frumos zisesi, dar poate le lipsea altora! Iar noi avem lideri dispusi oricand sa ne sacrifice pe noi in folosul altora care le asigura lor preamarirea. Caci asta este principala deosebire dintre ailalti lideri si ai nostri. Ailalti omoara toata lumea ca sa fie bine popoarelor lor, in timp ce ai nostri ne omoara pe noi ca sa faca altora pe plac. Restul e gargara.

 4. micutzul says:

  @ altfel
  E clar ca tot ce se intampla este la solicitarea telecomenzii. Problema este ca de cand am intrat in NATO si in UE mie imi merge tot mai rau si nici unii nici ceilalti nu ma sprijina. Deci , fara sa fiu un iubitor de slavi, ma gandesc sincer daca nu ar fi mai bine sa facem dragoste cu Rusia si cu China. Oricum legaturile dintre cele doua incep sa arate a iubire pura. Si mai ales daca relatiile ( luam si varianta asta ) dintre Rusia si UE sau NATO se deterioreaza, unde credeti ca v/a fi terenul de joaca ? Ce am primit ca sprijinim NASTO si UE ? Am distrus fabricile , credite cu dobanzi fabuloase, banane , rosii, pantofi, preturi prohibite…? Astea le putem lua mult mai ieftin de la rusi si chinezi.