Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Directorul SRI: “Nu este cazul să ne alarmăm în privinţa unor posibile atacuri teroriste pe teritoriul României”

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat în cadrul emisiunii “Fără frontiere” la TVR că ameninţările teroriste la adresa cetăţenilor români trebuie evaluate la nivel continental, ţinând cont de faptul că foarte mulţi dintre aceştia trăiesc în prezent în diferite state ale Uniunii Europene.

Despre terorism

Maior a precizat că nu este cazul să ne alarmăm în privinţa unor posibile ameninţări cu atacuri teroriste pe teritoriul României.

Totodată acesta estimează că există o permanentă adaptabilitate a organizaţiilor teroriste de tipul Al Qaeda la noile situaţii politice, operaţionale, geografice şi de altă natură.

Despre posibilele atacuri teroste asupra avioanelor cargo

Acţiunea dură a serviciilor de informaţii şi cooperarea acestora a eliminat posibilitatea executării unor atacuri teroriste în SUA şi alte state europene.

Doar colaborarea dintre servicii şi mai ales a serviului saudit de informaţii a putut preîntâmpina o catastrofă prin aruncarea unor avioane cargo în aer folosindu-se colete explozive. Operaţiunea a debutat în Yemen unde folosindu-se o identitate falsă a unei persoane au fost transmise colete conţinând dispozitive explozive complexe de mare putere cuplate la declanşatoare acţionate prin telefoasne mobile. Serviciul saudit de informaţii a obţinut date despre operaţiune şi a alesrtat serviciile de informaţii occidentale. Coletele au fost dazamorsate pe aeroporturile din Dubai şi Londra. S-a dovedit astfel că serviciul cargo de transport nu beneficiază de destule măsuri de protecţie pentru a preîntâmpina îmbarcarea unor colete suspecte.

Nu există o legătură operaţională între operaţiunea teroristă cu colete în avioane capcană din Yemen şi cea din Grecia, aici fiind vorba de extremismul de stânga cu valenţe anarhice.

Despre dezbaterea publică privind activitatea SRI

În România lipsa de personalizare a cartelelor preplătite creează dificultăţi SRI pentru ca în cazul interceptării convorbirilor telefonice efectuate cu ajutorul acestora nu poate fi identificat apelantul. Guvernul a refuzat să ia în dezbatere această problemă lucru care poate genera neplăceri din perspectiva luptei contrateroriste.

“Din păcate există o lipsă de cultură de securitate, la nivelul opiniei publice în general, noi (SRI n.r.) încercăm să realizăm nişte acţiuni în acest sens, dar sunt destul de sceptic văzând cum se desfăşoară dezbaterea pe serviciile de informaţii în România. Este foarte slabă calitativ, este interesată, şi când spun acest lucru sunt factori care vor să decridibilizeze activitatea serviciilor de informaţii pe late laturi ale activităţii lor, că nu este doar contraterorismul misiunea lor, şi din acest punct de vedere cred că avem o problemă”.

Despre cooperare SRI cu alte servicii de informatii

SRI colaborează cu cele mai puternice servici de informaţii din Europa având acces la un flux informativ de cea mai mare valoare operativă. Recent SRI a fost admis în cel mai select club al serviciilor de informaţii europene, cu drept de decizie plenară ceea ce are şi o valenţă operativă foarte mare. De asemenea, cooperarea cu serviciile de informaţii americane se află la cea mai înaltă cotă de încredere din istorie. SRI are cooperări cu servicii de informaţii din Orientul Mijlociu sau din Nordul Africii.

sursa: TVR

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Directorul SRI: “Nu este cazul să ne alarmăm în privinţa unor posibile atacuri teroriste pe teritoriul României””