Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Discuţii şi decizii adoptate în cadrul şedinţei CSAT din 3 aprilie 2013

În cadrul şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 3 aprilie a.c. au fost abordate următoarele subiecte:

1. Stadiul aderării României la spaţiul Schengen: au fost stabilite demersurile politico-diplomatice necesar a fi efectuate în continuare astfel încât ţara noastră să-şi îndeplinească obiectivul de aderare la spaţiul Schengen. Membrii CSAT au decis că integrarea în spaţiul Schengen constituie un obiectiv fundamental care trebuie asumat la nivel naţional de către toţi factorii de răspundere.

2. Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României. A fost analizată şi aprobată această metodologie necesară datorită numărului tot mai mare de cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului naţional.

3. Analiză asupra problematicii ameninţărilor cibernetice la adresa României şi securităţii sistemelor informatice de interes naţional. S-a apreciat că în ultima perioadă aceste ameninţări s-au diversificat, devenind o opţiune tot mai atractivă pentru actorii statali sau nonstatali întrucât nu implică resurse foarte mari. Membrii CSAT au decis luarea unor măsuri care să permită urgentarea adoptării cadrului normativ şi operaţionalizării Agendei Digitale 2020 ca parte integrantă a efortului european de dezvoltare a societăţii informaţionale şi implicit a acţiunilor subsecvente ce sunt dedicate securităţii cibernetice.

4. Analiza Raportului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012. Conform atributelor conferite de Constituţia României şi de către Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, CSAT a analizat permanent domeniile securităţii naţionale şi a emis hotărâri conţinând măsuri obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi pentru instituţiile cu atribuţii în domeniu. De asemenea, membrii CSAT au analizat stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către Consiliu în anul 2012, rezultând că 70,2% dintre acestea sunt îndeplinite, iar 29,8% sunt în curs de îndeplinire, nefinalizarea lor fiind pusă pe seama întinderii în timp a unor activităţi, a caracterului lor multinaţional ori a caracterului complex al unor activităţi şi implicării unui număr mare de instituţii în realizarea dispoziţiilor CSAT. Membrii Consiliului au aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012 şi au decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României.

5. Avizarea proiectului Hotărârii de Guvern referitoare la structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Şedinţa CSAT a fost condusă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi au participat: prim-ministrul Guvernului României şi ministru interimar al Justiţiei, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu; ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe; ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean; ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian; directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu; şeful Statului Major General, domnul general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, domnul Iulian Fota; secretarul CSAT, domnul general Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea.

sursa: Departamentul de Comunicare Publică

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Discuţii şi decizii adoptate în cadrul şedinţei CSAT din 3 aprilie 2013”

 1. anonim says:

  Mai bine ar discuta despre scoaterea Romaniei din criza economica,socialaEtc.Dupa ce ne-au adus in sapa de lemn,dupa ce au praduit tot ce se putea pradui,dupa ce ne-au fortat prin indolenta lor sa cautam de mai bine pe meleaguri straine acum le-a venit ideia apararii tarii.Care tara,care popor?Mai exista tara mai exista popor?

 2. LICĂ says:

  Cum poate Avocatul Poporului, dacă vrea, să soluționeze excepțiile de neconstitutionalitate ale Legii 119/2010 pe care le-a semnalat in Raportul publicat in ian 2013
  vineri, aprilie 05, 2013

  Crișu Atanasiu
  In recentul memoriu trimis copreședinților USL, SCMD solicită lămuriri despre cine, cum și unde pot fi soluționate aspectele sesizate de Avocatul Poporului în Raportul din luna ianuarie a.c. referitor la pensiile militare.
  Răspunsul este dat de articolele 59 și 146 din Constituție.
  ARTICOLUL 59
  (1) Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor, în limitele stabilite de lege.
  ARTICOLUL 146(atribuțiunile CCR)
  d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;
  Răspunsul este dat și de Legea 35/1997 actualizată, referitoare la Avocatul Poporului, în art 13, astfel:
  e) poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;
  f) poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;
  Citiţi mai mult:http://legeaz.net/legea-35-1997-avocatul-poporului/art-13-atributiile-avocatului-poporului
  Așadar, Avocatul Poporului poate promova direct la Curtea Constituțională o acțiune prin care să ridice excepțiile de neconstituționalitate semnalate în Raportul despre pensiile speciale, în special cea prin care susține că Legea 119/2010 a încalcat dreptul la pensie de serviciu.
  SCMD ar putea să-l întrebe pe noul Avocat al Poporului, Crișu Atanasiu, de ce nu-și exercită, direct, la Curtea Constituțională, prerogativa constituțională și legală de a ridica excepțiile de neconstituționalitate.

 3. indisciplinatu says:

  Ceva, cu servicii secrete…n-au hotarat???..ca asta-i place “jupanului” din capu’ mesei!!!

 4. ROBERT HORVATH SUA says:

  JOCURILE SUNT FACUTE ! ROMANIA RAMANE IN ZONA DE INFLUENTA AMERICANA….
  Nava Voiculescu incepe sa ia apa….
  De la distanta lucrurile se vad mai bine . Romanii sunt manipulati si nu inteleg
  esenta lucrurilor. In spatele manipularii se gaseste Voiculescu si gasca fasicioid securista care traieste din banii lui Ceausescu. Antena 3 nu este un post de televiziune ci purtatorul de cuvant al unui segment anti occidental care incrarca sa
  deslipeasca Romania de EU.
  Impotriva partidei Voiculescu se ridica SUA. Cea mai mare putere sprijina coperarea intre Ponta si Basescu. Cu alte cuvinte….
  America a ales untre doua rele …raul cel mai mic. Basescu cu toate relele
  este pro american.
  U.S. Embassy Statement on the Prosecutor Appointment Process
  April 5, 2013
  The U.S. Embassy has maintained consistently that it is critically important to nominate independent and qualified prosecutors.  We are pleased that nominations have been made and the consultative process can now move forward.
  We encourage the Prime Minister (as acting Minister of Justice), the President, and the Superior Council of Magistrates to continue working cooperatively to reach agreement on these vitally important positions in as expeditious a manner as possible.
  Cu alte cuvinte
  ROMANIA RAMANE IN ZONA DE INFLUENTA AMERICANA….convine sau nu.
  Robert Horvath Deva cineast New York

 5. Dracula says:

  Nu v-ati saturat sa molfaiti aceeasi chestie cu pensiile?Indiferent de tema supusa dezbaterii,voi continuati sa mestecati subiectul pensii!D-le Admin, fa-le o sectiune speciala,unde sa comenteze si sa sa lamenteze fiecare cum si cat li s-a taiat din pensii si sa vina Maestrul de Ceremonii, Marele Guru Gourkha sa-i linisteasca cu o rugaciune de vreo 5 pagini, ca bistos bosorogii vor adormi pana ajung la final.Cel putin vor visa frumos, la ele lungite si marite.Doamne-ajuta!

 6. Robert Horvath Sua says:

  Militari sper ca a-ti intrat in armata sa aparati patria…..si nu sa luati pensii!

 7. szilard says:

  Eu le inteleg problema, dar sa abordeze direct si cum trebuie aceasta nedreptate, si cu cine si unde tebuie mai ales. Nu pe la colturi gen birfa.
  Un protest in strada ar rezolva problema, nu gen anonim says : …,

 8. anonim says:

  care militari?…care armata?…care patrie?… care pensii?