Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Discuţiile pe Legea care permitea revenirea pensiilor foştilor militari la cuantumul cel mai avantajos au fost amânate

Comisiile de apărare şi de muncă din Camera Deputaţilor au amânat, luni, dezbaterile la proiectul de lege privind pensiile militarilor şi proiectul de lege referitor la posibilitatea revenirii la cumulul pensiei cu salariul în sistemul public până la primirea unui punct de vedere din parte Guvernului privind indicarea sursei bugetare pentru cele două iniţiative legislative.

Uniunea Social Liberală propune ca militarii să primească pensia  mai mare, dacă în urma recalculării au pierdut din bani.

Ministerul de Finanţe care şi-a prezentat primul punctul de vedere şi a cerut o amânare de două săptămâni, Gheorghe Gherghina fiind mandatat de viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, să ceară această amânare pentru că propunerea legislativă are impact bugetar. Impactul este estimat la 60 de milioane de lei pentru acest an, pentru că propunerea legislativă cere că sumele să fie acordate acelor pensionari până la 31 decembrie 2012.

Reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor care a menţionat că în buget nu au aceste sume şi ca urmare au cerut amânarea pentru un punct de vedere al Guvernului.

La şedinţa de luni au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor din Sistemul de Apărare şi Securitate, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu (PD-L), a declarat că iniţiativa de recalculare a pensiilor militarilor, care a trecut tacit de Senat, va fi discutată în Comisie săptămâna viitoare, aşteptându-se un punct de vedere al Guvernului.

Mai mult, acesta a precizat că “E un articol constituţional care prevede stabilirea sursei de finanţare pentru orice proiect de lege care are impact bugetar. Toate aceste sume trebuie explicitate, din ce zonă bugetară se face acest transfer. În cadrul acestui exerciţiu bugetar opinia mea e că nu sunt resurse”. Deputatul PDL a menţionat că “dacă se găsesc bani astfel să nu fie afectat sistemul de pensii”, nu are nici o obiecţie împotriva proiectelor de lege.

“Acum, dacă Guvernul va găsi o soluţie favorabilă… Dacă se găsesc banii fără afectarea principiului legii şi ordonanţei, care au reglementat împreună sistemul de pensii votat de coaliţia majoritară de până acum trei săptămâni, evident că nu avem nicio obiecţie, mai ales din perspectiva opririi întoarcerii banilor de la cei care au primit în anul 2011 cuantumul mai mare al pensiei. Noi suntem pentru menţinerea acestui sistem şi, dacă sunt resurse financiare, să nu se reţină banii în plus pe care i-au primit în anul 2011 pensionarii din sistemul de apărare şi ordine publică”, a explicat Canacheu.

Canacheu a adăugat că secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a solicitat Comisiilor de apărare şi de muncă un răgaz de două săptămâni pentru ca Guvernul să acorde un punct de vedere şi a precizat că proiectul privind pensiile militarilor va avea un impact bugetar de 60 de milioane de lei până la sfârşitul anului.

În ceea ce priveşte posibilitatea reîncadrării pensionarilor militari, Costică Canacheu consideră că posibilitatea reangajării pensionarilor s-ar putea să pună în dificultate încadrarea absolvenţilor din unităţile de învăţământ.

Concluzia Comisiei a fost că se convoacă o şedinţă pentru săptămâna viitoare, în situaţia în care se va avea un punct de vedere de la Guvern.

sursa: MEDIAFAX, AGERPRES, NewsIn

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

40 Responses to “Discuţiile pe Legea care permitea revenirea pensiilor foştilor militari la cuantumul cel mai avantajos au fost amânate”

 1. gigimarga says:

  Bine ca au fost bani pentru marirea de pensii pentru unii militari si nu sunt bani pentru pastrarea pensiei din decembrie 2010 pentru alţii si nu mai spun ca marirea de pensii pentru unii s-a facut aplicandu-se discriminator HG cu locurile de munca cand unii militari sunt speciali decand au supt ţâţă!

 2. tupak amaru says:

  cititi cu atentie : nu sunt bani nici pentru cei carora le-au fost marite pensiile .
  interesant , specialistii scmd din comisii spuneau ca legea se discuta miercuri .
  as fi curios ce propuneri au facut .
  vad ca sunt atotcunoscatori , buni prieteni cu cei care ne-au casapit drepturile si ne ameninta de peste un an cu ” inca nu putem discuta despre aceste lucruri ” .
  poate se prind si ei care este diferenta intre “pensia militara de stat” si “pensia ocupationala” – care este deja cuprinsa in legea unitara a pensiilor .

  pentru a reveni la o lege similara cu legea 164/2001 , domnilor ( doamnelor ) consilieri parlamentari ( fosti militari ) , trebuie a fi modificate si alte legi – vezi legea salarizarii unitare , etc .
  altfel luam o teapa de nu ne vedem .
  poate ar fi cazul sa deschidem o punte de dialog , sa acceptati si voi propuneri serioase , de la oameni normali , care citesc legile si stiu macar lucruri elementare despre structura unui salariu ( solde ) .

  nu mai va dati secretosi .
  daca tot vorbiti in numele nostru , macar aveti bun simt si simplificati lucrurile , nu le complicati mai mult .
  sfaturile vostre “profesioniste” au impins militarii in hatisul justitiei , acolo unde este foarte greu de razbit ( mai ales indrumat prost ) .
  din ce am inteles eu , la comisii , s-a pus accentul pe cumulul pensie -salariu si s-a aratat cum au crescut cheltuielile cu pensiile “nesimtite “, ale militarilor.
  ati ridicat o minge la fileu ( pentru a nu stiu cata oara ) , MAI a puncat , precizand ca nu sunt bani pentru aplicarea og 1 / 2011 ( regularizarea ) .
  culmea este ca , in urma lobby-ului facut de “specialistii ” nostri , au inceput sa ne urasca si “aliatii ” de conjunctura , adica USL .
  opriti-va , pana nu este prea tarziu . abia am scapat de oprea si slugoii lui , nu avem nevoie de altii .

 3. Ioan says:

  Povestea se va lungi mult si bine.
  Reprezentantii guvernului de ce s-au prezentat nepregatiti la sedinta comisiilor? Ca sa ceara amanare? Nu stiau pentru ce merg acolo?
  Incet, incet o iau si astia pe urmele lui Boc si Ungureanu, asii minciunilor, ezitarilor si amanarilor.
  Nu-i de mirare ca s-au aliat cu raufacatorii din UNPR si prespalatii din PDL, urmeaza UDMR, si o luam de la capat.
  Chir vor sa-l confirme pe Basescu, “Nici noii ministri nu sunt mai buni decat ceilalti”.
  Legea pensiilor adoptata de parlament prin hotie, urmata de OUG 1, legiferata de catre CCR, va fi foarte greu de modificat in conditiile in care lipseste vointa politica.
  Cheia nu este principiul neretroactivitatii, calcat in picioare chiar de catre cei care trebuiau sa-l apere, ci calculul politic si financiar simplu, renteaza sau nu. Restul sunt vorbe de care suntem satui ca de mere acre.
  Dupa cum a inceput sa se comporte USL-ul la guvernare, o va lua la vale mai ceva decat MRU cu guvernul lui de 2 luni, dar cu efecte negative pentru cativa ani.
  Oricum minciuna are picioare scurte.
  Vom trai si vom vedea.

 4. sergiu says:

  Sunt de acord cu ceea ce spune Ioan.Am tot asteptat sa se schimbe majoritatea.S-a schimbat,si ce daca.Ar fi bine sa le postam pe toate sit-urile ,unde se face vorbire de pensii militare,discursurile pe care le avea opozitia,actuala putere,la problematica noastra,si cum o dau de gard,acum.Am senzatia ca si SCMD este intr-o oarecare complicitate cu actuala putere.Nu mai are aceeasi impetuozitate in discurs si actiune.Sper sa nu fie asa.

 5. Caligula says:

  …Costică Canacheu consideră că posibilitatea reangajării pensionarilor s-ar putea să pună în dificultate încadrarea absolvenţilor din unităţile de învăţămân “”- Culmea pana si Ca Na CHEU are ..dreptate !
  Daca USL vrea sa piarda alegerile in toamna sa-i dea inainte cu voiosie!!

 6. tupak amaru says:

  @ioan si @ sergiu ,

  nu politizati discutia . nu guvernantii au venit nepregatiti ci reprezentantii nostrii .
  nu o luati la vale cu MRU , ca nu tine .
  la fel si prostia cu postatul unde vine vorba de pensiile militare .
  pai postatul , in presa portocalie , are rolul de a ne atrage in discutii care se intorc impotriva noastra ( exista postaci de serviciu , care ne fac praf ) .
  legea unitara a pensiilor nu va fi modificata prea curand , decat in dezavantajul nostru – eventual , daca rascolim prosteste musuroiul .
  nu inteleg cum scmd , care a tacut malc , pana acum , se rasteste brusc la actuala putere , dupa ce i-a bagat in cap toate prostiile .
  asa cum si in instantele de judecata , am cerut lucruri contradictorii , iar acum injuram judecatorii pentru ca ne resping cererile .

 7. Caligula says:

  Vai di capul vostru !!

 8. medicina says:

  Pentru cumul se spune ca afecteaza absolventii ?!
  Nici nu-i intereseaza, salariile la privat sunt mult mai bune, caz
  concret, nu s-a ocupat functie in unitate medicala militara timp de 1 an
  caci fugeau toti civilii cand auzeau de salarizare, chiar cu norma de hrana.

 9. Ioan says:

  Dati-mi voie sa am temerile mele, chiar daca nu le pot justifica acum %.
  Cu politicienii trebuie sa fii vigilent intotdeauna, majoritatea au tradat de mai multe ori si nu se vor da in laturi daca n-au incotro (vin cu niste justificari SF de nici ei nu le cred, nu-i vedeti acum pe cei de la PDL, si-au schimbat culoarea, se ascund dupa ONG etc. numai ca sa scape de raspundere in fata poporului).
  Dumneavoastra puteti sa-i credeti, eu nu, fara probe si rezultate concrete. Deocamdata ei tac, nici nu mai vorbesc de la instalarea noului ministru, care a introdus o notiune noua, necunoscuta, lasata pana acum neclarificata. Asta il consider primul semnal de amanare a luarii taurului de coarne.
  PDL-istii sunt prezenti pe toate canalele si bat din gura exact ca BOC, ca niste tate. Basescu ii incaleca incet incet pe toti, pe rand, n-are niciun adversar pe masura lui. Nu-l laud, dar asta se vede. Toate balbele noii puteri le va specula in favoarea lui, ca doar la asta se pricepe cel mai bine. El trebuie sa se salveze si nu va ierta pe nimeni.
  Nu sunt membru de sindicat, nici in asociatie si nici al vreunui partid, sunt un simplu ofiter in retragere.
  Asta nu ineamna ca nu voi avea si pareri politice, pro sau contra.
  Sindicatul si-a trimis reprezentantii sa asiste nu sa participe la discutii ca si cei ai guvernului.
  Amanarea solicitata de guvern este al doilea semnal, si cred eu trebuie luat in seama si tratat ca atare.
  Minciuna trebuie sa dispara din M.Ap.N. odata cu sinistrul.
  Ministrul nou, este si trebuie sa ramana un om de onoare insotit de o echipa pe masura sa, dar nu cu prespalati, carieristi si politruci.
  Nu cumularea pensiei cu salariul framanta rezervistii, victime ale aderarii la NATO si apoi a ingratitudinii guvernantilor, ci desfiintarea pensiilor militare, amputarea cuantumului noii pensii printr-un principiu fals, cel al contributivitatii inventat de gasca aflata la putere si nerespectarea unui principiu vechi decat s-au nascut primele legi sistematice, in Roma antica, cel al neretroactivitatii.
  Citesc atent comentariile de pe mai multe site-uri si le respect pe toate, chiar si pe cele jignitoare (ii inteleg si pe acesti faptasi, ei nu mai pot tolera nimic si sanctioneaza orice si oricum, chiar jignind), dar intervin foarte rar. Azi este o exceptie.
  Administratorul site-ului stie cine sunt si la nevoie poate confirma ca asa este.

 10. tupak amaru says:

  de acord cu dumneavoastra .
  intamplarea face sa cunosc unele amanunte , concret : politicienii care au initiat proiectul au consilieri membri ( sau fosti membri ) scmd ; cu alte cuvinte , scmd a participat activ la discutii , nu a asistat . asta am vrut sa spun .
  am avut ocazia sa aud cu ce a ramas in cap un politiacian usl , dupa explicatiile date de conducerea scmd . ” asistati sociali ” , ‘principala cauza a deficitului de pensii o constituie cresterea pensiilor militare ” , etc .
  cu asa argumente …

 11. indisciplinatu says:

  @gigimarga
  Cred ca sunteti singurul care ati spus ceea ce trebuie!!!…nu ca restul comentariilor n-ar fi pertinente dar dvs. ati sintetizat cum nu se putea mai bine situatia a circa 8-10000 de pensionari militari care efectiv au avut de suferit si asteapta cu indreptatita speranta repararea prejudiciului produs.
  Influenta bugetara este total nesemnificativa…a 5-a parte din telegondola lu’ Nutzi de pe la petrosani,..mi-e sila.

 12. gigimarga says:

  S-a distrus unitatea armatei romane. Daca nu se iau urgent masuri de eliminarea discriminarii dintre militari romania va fi stearsa de pe harta lumii ca stat unitar.

 13. lica says:

  Bine ca guvernul a gasit bani si nu putini , e vorba de 89 de milioane de euro pentru a achizitiona “materiale de inabusit revolte populare ” , absolut necesare pentru a pune lat pe botul nemultumitilor de politica de JAF a presedintelui Basescu in aceasta tara.

 14. UNA says:

  Ziceti
  “…. am avut ocazia sa aud cu ce a ramas in cap un politiacian usl , dupa explicatiile date de conducerea scmd . ” asistati sociali ” , ‘principala cauza a deficitului de pensii o constituie cresterea pensiilor militare ” , etc .

  1. In sedinta de luni nu s-a folosit termenul de asistati sociali.
  2. Chestia cu “cauza deficitului de pensii” nu a fost ridicata de reprezentantii scmd.
  Rog “cercetati” stenograma de sedinta si dupa aia veniti si improscati cu noroi pe bloguri.

  Daca asta e tot cu ce a ramas in cap domnul deputat, e cam … jale pentru capul domniei-sale.

 15. vasile says:

  Reprezentantii ministrului Corneliu Dobritoiu au anuntat ca MApN are banii necesari reparatiilor. Cei ai MAI si SRI au declarat ca in conditiile zisei reforme care a distrus institutiile lor, nu au prevazuti de la buget banii necesari si au cerut interventia Guvernului in acest sens. Discutiile s-au oprit in Camera, la comisiile respective, basescienii cerand sa fie reluate peste doua saptamani. S-a obtinut sa se reia discutiile luni, 28 mai a.c. Este tot prea tarziu, pentru a mai putea fi supuse amendamentele la vot in Camera, ceea ce inseamna ca, in iunie, toti cei cu cuantumuri scazute vor fi, teoretic, executati financiar retroactiv.
  In situatia in care initiativa ministrului Apararii va fi boicotata, este bine sa stim cine este impotriva noastra, de ce, si sa luam masurile care se impun.Deci dupa pastrarea pensiilor uriase ale magistratilor, dupa amnistia fiscala in favoarea functionarilor publici, este evidenta URA si DESCONSIDERAREA ARMATEI pornita de la Tovarasul Basescu si Boc , care nu au contenit cu propaganda “pensionari militari cu pensii NESIMTITE”, si care acum au ajuns simtiti si fara statut de militari in rezerva. Acest fapt s-a vazut si la zapezile din iarna cand presedintele nu a declarat stare de necesitate deoarece ar fi trebuit sa declare mobilizare partiala pe teritoriu si nu mai are legal cu cine deoarece fostii militari sunt “asistati sociali” acuma.

 16. plano says:

  @Una
  Cine ii scoate din cap domnului Dogaru marota cu ajutoare sociale folosita in toate comunicatele SCMD in locul denumirii de pensii in sistemul public.
  Cineva i-a strecurat o interpretare aiuritoare a art. 6 punctul V din Legea 263/2010 si de atunci tot repeta prostiile pe care le spunea Basescu despre pensionari-asistati social.

 17. tupak amaru says:

  vad ca va aprindeti repede si aveti tupeu .
  asemeni celor din scmd , dumneavoastra v-ati retras , manipulati si interpretati selectiv ceea ce va convine .
  ma refeream la toate ‘demersurile ” facute , de-a lungul timpului , de dumneavoastra .
  stiti bine ca nu mint in ceea ce sustin .
  in afara de “titluri” si expresii gen ” inca nu este momentul sa discutam ” , nu prea am vazut nimic concret .
  nu reiau aici greselile trecutului care ne costa enorm . dar , prin ceea ce sustineti , printre politicieni , ne faceti un mare rau .
  dan mircea popescu (usl) si-a exprimat indignarea referitor la nedreptalile din sistemul de pensii ( militarii favorizati , pe nedrept ) . vedeti interviul , dat in luna aprilie , pe tvr 2 .
  domniile voastre aveti “meritul” pentru actuala imagine creata militarilor .
  noroi improscati dumneavoastra , mai bine zis venin , interesati strict de legea cumul pensie – salariu . v-am mai spus , respect interesul fiecaruia , este normal sa luptati pentru el , dar nu manipuland sau aducand atingere interesului general al militarilor .
  va rog , pentru ultima data , nu va mai vorbiti in numele militarilor , fara sa aveti habar despre acest domeniu . lasati si pe ceilalti colegi , de la alte structuri , caci nici despre situatia lor nu stiti mare lucru .
  vreti opinii , deschideti un canal de discutii , in mod serios , cu oamenii normali la cap , care nu bat campii .

 18. tupak amaru says:

  comentariul de mai sus este penntru “una” .

 19. tupak amaru says:

  incercam sa va mai spun cateva lucruri dar nu mai are rost . am intrat acum pe “SCMD” si am citit ultimul comunicat .
  cine naiba minte si improasca cu noroi ?
  dupa “pensia nesimtita” acum aflu ca primesc si “ajutor social ilegal ” .
  alooo , aveti ceva in cap ?
  cum credeti ca interpreteaza textul un civil ? dar un basist ?

 20. watcher says:

  mai vasile, tu n-ai treaba?

 21. tupak amaru says:

  mai cititi si ceea ce declara dobritoiu , pe tema revizuirii pensiiilor militare , asta legat tot de minciuna si de ceea ce s-a discutat “in comisii ” .
  desi sunteti doamna , la mine la tara , ceineva care minte cu nerusinare , dar care tot el are tupeul sa acuze , se numeste pur si simplu nesmtit .
  proba veritatii : ceea ce scrie scmd , pe tarlaua proprie . asta ca sa nu va mai prefaceti ca nu intelegeti .
  inchei , cu scarba , discutia cu cei ca dumneavoastra .

 22. plano says:

  Dupa declaratia de astazi de la guvern, ce o sa faca domnul ministru Dobritoiu ca sa nu mai avem pensii ca in Africa?
  Va micsora pensiile subofiterilor sau va mari pensiile generalilor?

 23. Marlon Juvet says:

  @vasîle: “Cei ai MAI si SRI au declarat ca in conditiile zisei reforme care a distrus institutiile lor” mai las-o naiba mai uşor cu imbecilităţi din astea, că măcăne. Au declarat ăia aşa ceva? Serios?

 24. Stelian P. says:

  “Corneliu Dobriţoiu: Doamnă, eu am o singură problemă legată de principiul acesta al contributivităţii şi o să vă explic despre ce este vorba…….”

  In continuare dl. ministru vorbeste despre scoala, academie si aici o sa supere rau conducerea sindicatului.
  Deci asta e SINGURA lui problema.

 25. gigimarga says:

  Mai nea STELIANE, ne lasi in pace?

 26. valica says:

  Mandriti-va ca magistratii au pensii de la 100 de milioane in sus pina la 350 de milioane pe luna si se gasesc suficienti bani pentrumateriale de inabusit revolte populare si cate 42 de milioane de euro pe an pentru caiinii maidanezi.fantastic dar nu se gasesc bani pentru pensii foste militare , carora le-am spus adio si le-a cantat prohodul ANCMRR si UNPR, la ordinul PDL.
  SA TRAITI BINE !!!

 27. al-adin says:

  Eu cred ca va marsa pe doua directii: una privind diferentierea pensiilor pe categorii de personal si alta privind luarea in calcul la pensie a veniturilor celor care pleaca in misiuni externe. Nu stiu ce va face si cum dar este posibil ca o prima reparatie sa fie diferentierea la procente a celor cu conditii speciale si de cei cu alte conditii. Probabil asta se coace mai demult altfel in acea discutat hotarare de guvern secreta nu ar fi fost incluse genuri de arme cu munca de birou dar priza la legislatori la alte conditii.

 28. ionel67 says:

  Bine ca au bani pentru a oferi conditii de lux pentru puscariasi si sporuri babane de 50% pentru cadrele care-i pazesc!

 29. UNA says:

  Era vorba STRICT de ce s-a discutat la comisiile reunite si v-am invitat sa studiati stenograma de sedinta.

 30. lica says:

  Deci s-a rezolvat asa cum a stabilit Basescu/Boc. S-a scos de pe ordinea de zi a Comisiilor de aparare si de munca din Camera Deputatilor, aminarea discutarii de pe 28 mai pentru un termen de la Sfantul asteapta. Inca o data deviza tovarasului presedinte e transpusa in practica :
  – UN FLEAC , V-AM CIURUIT.
  – SA TRAITI BINE !!!!!!!
  – USL = PDL.
  Tovarasul CANACHEU are dreptate . Nu se gasesc 15 milioane de euro pentru reintregirea pensiilor foste militare, dar se gasesc 40 de milioane de euro pe an numai in Bucuresti pentru cainii maidanezi. Ca doar sunt mai importanti cainii maidanezi decat oamenii , ca banii pentru cainii maidanezi sunt cu scadere directa contabila si deci nu pot fi urmariti de fisc pe cand cei de la pensii sunt.

 31. veteranul says:

  NOTA DEPARTAMENTULUI ECONOMIC- FINANCIAR NR. 10 din 15.05.2012
  Conform Regulamentului de Organizare si Functionare (ROF) al SCMD aprobat de CNR, modalitatile de achitare a cotizatiei de catre membrii de sindicat sunt urmatoarele:
  Art.102 (1) Cotizaţia de membru se achită prin următoarele modalități:
  a) în mod individual prin depunere în unul dintre conturile bancare ale Sindicatului;

  b) prin incasare cu chitanta de la sediul central al Sindicatului;
  c) prin transfer din contul bancar sau contul de card al membrului de sindicat in unul dintre conturile bancare ale Sindicatului, cu suportarea comisionului de transfer de catre depunator;
  d) prin debitarea contului bancar al depunatorului, cu acordul acestuia, efectuata de banca si virarea sumei in contul Sindicatului in baza conventillor de debit direct incheiate de sindicat cu bancile.
  (2) Obligatoriu in extrasul de cont sau pe chitanta trebuie mentionate urmatoarele elemente: numele si prenumele depunatorului, CNP-ul, suma depusa, perioada pentru care se plateste si filiala.
  (3) Dupa depunerea cotizatiei membrul aderent este obligat să facă dovada plăţii la filiala care l-a luat în evidenţă.
  Filialele teritoriale nu incaseaza cotizatii de la membrii de sindicat cu chitanta neavand personalitate juridica. ATUNCI DE CE SCMD SI Dogaru se dau rotunzi ca sunt de inreres national? Ce este infiintat prin frauda,ilegalitate si minciuna asa va ramanie in vecii vecilor chiar daca sunt “protejati de cineva de sus”

 32. Planton sch 3 says:

  USL=PDL=UNPR=UDMR=PC=R…./SULTAN

  IN CURAND PE ECRANE=PP-DD=UN R…. CU AROME

 33. paul says says:

  sunt de acord cu temerile dvs. Ca rezervist cu 33% retineri lunare asteptam de la dl. ministru sa nu se opresca la prorogare si sa ne spuna ,clar, cum si-a propus sa repare aceasta nedreptate pe care o recunoaste dar acum spune ca financiar nu o poate solutiona; sincer sa va spun sunt mai sceptic dupa interviul d-lui ministru pe motiv ca daca acum nu sunt bani in toamna, acea majoritate reala, vine cu bani de acasa pt. noi rezervistii? Si colegii din comisii sa-si pozitioneze discursul pe aceasta reparatie si s-o mai lase cu cumulul(le este teama ca se rezolva problema si raman fara job ?)

 34. lica says:

  Guvernul actual , chiar daca a promis marea cu sarea fostilor militari nu poate sa faca reintregirea pensiilor foste militare , deoarece nu are acceptul FMI, pentru ca Traian Basescu a pus tara la picioarele lor. Abia au acceptat cei de la FMI returnarea 5,5 % a CASS. Restul sunt doar vorbe.

 35. C-TIN says:

  Actualul calcul al pensiei militare este just si cred ca cei ce au inceput cariera militara cu studiile necesare, au trecut prin toate etapele, cei care au agatat portharta de gat si au incaltat cizme, cei care se incingeau cu centura cu diagonala peste veston la temperatura de 30 grade, cei care au un stagiu complet, cred ca nu au avut de pierdut!

 36. yo says:

  mie mi se pare ca acest Dobritiu este foarte slab pregatit!

 37. VASILE says:

  PROROGAREA ESTE MENITA A SE OBTINE SUMA VOTURILOR PENTRU ROTATIA IN ALEGERILE PARLAMENTARE DIN TOAMNA, DUPA CARE RAMINE CUM AM STABILIT: -CONTINUITATE.

 38. marian says:

  Absolut surprinzator modul de abordare de catre ministru a problematicii pensiilor.
  Nu m-ar fi suparat deloc daca ar fi deplins soarta ofiterilor si subofiterilor care nu-si pot reface vechimea si drepturile banesti pentru perioadele petrecute pe santierele economiei nationale sau in locuri de munca cu conditiigrele si deosebite.
  S-a gasit d-nul ministru sa-i deplinga pe smecherii astia care o tineau din !cursuri” in cursuri in ideea imbogatirii CV, in felul acesta evitind disponibilizarea.
  DE CE NU-I PLINGETI DOMNULE MINISTRU SI PE CEI CARE DUCEAU PRIN CUMUL FUNCTIILE ACESTOR ” CURSANTI” SI NU AU BENEFICIAT DE NICI UN DREPT BANESC IN PLUS PE URMA ACESTUI CUMUL DE FUNCTIE.
  Acum se propune ca cei care au muncit si dus prin cumul functiile celor plecati la cursuri si nu numai, sa beneficieze de pensie dupa contributivitate iar smecherii astia ( abonati la cursuri fara nicio selectie sau concurs) de care nu incapeai sa te inscrii la un minim curs in tara sa beneficieze de pensie dupa ultimul salariu de functie.
  Pe linga asta si-au mai tras si niste grupe de munca nemeritate.

 39. ionel67 says:

  Au pierdut si cei care au urcat treapta cu treapta pana la colonel si dupa 36 de ani de armata (de cand au intrat in sistem) si de schimbat garnizoane datorita desfiintarii unitatilor au pierdut la pensii vreo 700 lei, nu numai cei care s-au grabit dupa 20 de ani sa iasa din sistem. Cei cu 20 de ani de armata nu au facut liceul militar si nu au avut un tel sa urce toate treptele in cariera, iar daca sunt si cativa in procent de 1% care au beneficiat de unele oportunitati nu trebuie sa-i nedreptatesti pe ceilalti 99%.
  Problema cea mai durerosa este aplicarea discriminator a grupelor de munca.
  Orice ofiter a indeplinit mai multe functii prin cumul, ca au fost unii cu pile care au facut numai cursuri si acestia sunt putini. Din cite stiu pe durata cursurilor s-au aplicat conditii normale, deci nu au primit un leu in plus.

 40. VASILE says:

  Filiala SCMD Curtea de Arges va vota USL tot in 2 pasi. Al 2-lea va fi in 2016 sau in 2020!
  Ultimele evenimente petrecute pe scena politica demonstreaza ca sperantele membrilor SCMD, acelea ca USL va rezolva problema pensiilor militare, s-a dovedit a fi fost o mare minciuna. Concret, azi 16 iunie 2012, rezervistii romani se afla in urmatoarea situatie:

  – niciunul dintre noi nu mai avem pensie militara si nu exista niciun proiect de lege care sa reinfiinteze pensiile militare in Romania, ci doar vorbe goale;

  – cei carora in urma recalcularii pensiilor, le-a crescut cuantumul, vor primi diferentele pana la data de 31.12.2012;

  – nemaivorbind de pensii militare, cca. 27 000 de mii, avem si cuantumuri scazute si nu exista niciun proiect de lege care sa ne readuca noile pensii macar la acelasi cuantum din decembrie 2010 si sa ne recuperam sumele de bani retinute abuziv de statul roman, ci tot numai vorbe goale;

  – celor 27 000 de mii care avem si cuantumuri scazute, noua stapanire USL ne-a aruncat un os: ramanem tot cu pensiile taiate, doar ca nu trebuie sa mai returnam statului si diferentele pentru anul 2011 – cica am fost “amnistiati” fiscal de parca am fost evazionisti;

  In data de 30 mai 2012, premierul Ponta declara: “În Parlament, la Camera Deputaţilor, este un proiect de lege care va fi dezbătut în prima şedinţă, pe 11 sau 12 iunie, şi acolo probabil că decizia va fi să nu li se mai ceară acestor militari (…) să plătească din urmă, din 2011, ceea ce au încasat”. Premierul a facut referire la proiectul de lege de mai jos:

  Dupa cum se observa, proiectul de lege adoptat de Senat in forma sa initiala, spunea cu totul altceva: cei cu pensiile scazute, nu numai ca nu vom plati asa-zisele restante pentru anul 2011, ci vom primi pensiile in acelasi cuantum ca in 2010, plus diferentele fata de cuantumul din 2010 care ni se retin luna de luna incapand cu 1 ianuarie 2012. Prin urmare, prin mecanisme obscure, proiectul de lege care in forma sa initiala ne avantaja, a fost modificat in Camera Deputatilor si facut zob de USL si implicit si de ministrul Dobritoiu, astfel incat cei din categoria cu cuantumuri diminuate, ramanem cum am fost – adica si fara pensii militare si cu banii luati in continuare.

  Dl. ministru Dobritoiu, ne incurajeaza:

  “Procesul e în doi paşi. Într-o primă urgenţă s-a oprit măsura abuzivă prin care urma să le băgăm oamenilor mâna în buzunar, să li se oprească sumele primite anul trecut şi în a doua etapă vom aduce pensiile diminuate la nivelul avut în plată în decembrie 2010″, a declarat ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, după şedinţa comisiilor.”

  S-au infiintat inclusiv o comisie de lucru in M.Ap.N.. “Ministrul Apărării Naţionale a aprobat joi, 7 iunie a.c., constituirea Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale. Acest organism are drept misiune analizarea şi evaluarea situaţiei actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicării legilor 119/2010, 263/2010 şi a OUG 1/2011, în vederea elaborării actelor normative care să reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cât şi cele ale viitorilor pensionari militari, în prezent în activitate.” Din cate se observa din comunicatul M.Ap.N., comisia se ocupa de pensii ocupationale (pilonul III – pensie privata facultativa), nu de pensii militare de stat. Pe de alta parte, comisia se ocupa de evaluarea aplicarii legilor 119/2010, 263/2010 si a OUG 1/2011. Interesant este ca presedintele comisiei, desi propus de SCMD, nu este militar de cariera, ci avocat – dintre cei care, de principiu, chiar daca sunt bine intentionati, nu cunosc practic nimic din privatiunile militarilor de cariera, nici legile care le reglementeaza si care contravin legilor mentionate in comunicatul M.Ap.N.:

  Referitor la aceasta comisie sunt de asteptat urmatoarele:

  – niciodata nu va observa ca pensia pe baza principiului contributivitatii are legatura directa cu veniturile obtinute in activitate, venituri care insa prin legea salarizarii unitare, la militari nu sunt calculate “unitar” pentru 5 zile lucratoare si 40 de ore pe saptamana, ci pentru 7 zile din 7 si 24 de ore din 24 si practic, de aici incepe tratamentul discriminatoriu acordat militarilor cu repercursiuni asupra contributiilor si pensiilor lor. Este primul lucru pe care trebuie sa il sesizeze acea comisie, intrucat militarii, sunt integrati doar formal in lege unitara de salarizare, in acea lege toti unitarii sunt platiti la “tarif orar” – singura exceptie fiind militarii, iar regimul special pentru militari, impune deja o lege speciala de salarizare pentru acestia sau o alta forma de compensare a muncii nenormate – cum ar fi o lege a pensiilor militare, altfel orice demers ulterior devine un fals demers;

  – niciodata nu va observa ca pensia pe baza principiului contributivitatii are legatura directa cu veniturile obtinute in activitate, venituri care insa prin Codul Muncii – lege complementara legii salarizarii unitare, sunt reglementate astfel: plata integrala a orelor suplimentare, plus 75% minim pentru fiecare ora suplimentara lucrata si inca un spor de 25% in plus pentru orele de noapte. Bineinteles ca acea comisie nu va observa ca facilitatile din Codul Muncii nu se aplica militarilor, desi ar trebui – nemaiavand legi speciale de salarizare si de pensionare. Tot legat de Codul Muncii, mai mult ca sigur ca acea comisie nu va observa nici ca acele ore suplimentare care in fapt sunt 3-4 luni lucrate de militari 24 de ore din 24 de ore intr-un an, nu sunt compensate dupa Codul Muncii, nici dupa principiul “o ora libera pentru fiecare ora suplimentara lucrata” ca la ceilalti unitari, ci dupa norme interne de natura speciala, cum ar fi “o zi libera pentru activitati cu durata de 3 zile sau mai mult”, deci pentru 71 de ore in aplicatie – nicio ora libera, iar pentru 3 sau 30 de zile se acorda o zi libera (8 ore), nicidecum 224 de ore = 28 de zile lucratoare;

  – niciodata nu va observa ca pensia pe baza principiului contributivitatii are legatura directa cu veniturile obtinute in activitate – indiferent de surse, venituri a caror obtinere este insa obstructionata de Sectiunea a 3-a din Statutul Cadrelor Militare. Concret: desi salarizati si pensionati unitar, militarii nu au dreptul sa detina firma – ceea ce inseamna interdictia de a obtine venituri suplimentare, ceea ce inseamna contributii suplimentare la pensii si pensii mai mari. Sau: interdictia de se organiza in sindicate, ceea ce pentru alti unitari, inseamna contracte colective de munca si plata orelor suplimentare cu 200% in plus fata de tariful normal;

  – niciodata nu va observa ca diversi “invartiti” din M.Ap.N., au facut “ghiveci” grupele de munca pentru militari si au modificat HG 1294/2001, astfel ca s-au trecut la grupe superioare tot felul de “sorecari” gen Maria Lupu, contabil la D.F.C.. De retinut: grupele de munca definesc riscul profesional, nu importanta muncii, iar contabila Maria Lupu a ajuns in grupa CONDITII SPECIALE – risc ridicat asupra vietii, ceea ce inseamna 50% majorare la pensie. Ce risc are, de fapt, o femeie-contabil din M.Ap.N. fata de o contabila din spectrul civil, in conditiile in care niciuna, nici alta nu participa la actiuni militare? Cum a ajuns ca un contabil sa intre in aceeasi grupa speciala de risc cu un militar care lucreaza cu explozibili, chiar in acest hal de sfidare am ajuns?

  – niciodata nu va observa “ghidusia” completa a modificarii grupelor de munca pentru militari. Sunt 3 grupe in HG 1294/2001, dintre care una cu conditii extreme, se numeste ALTE CONDITII si este grupa cu cel mai mare risc asupra vietii din M.Ap.N.. Problema este insa ca in OUG 1/2011 si L. 263/2010, aceasta grupa din care fac parte pirotehnistii, pilotii, scafandrii de lupta, cercetasii prin parasutare, orice militar pe timpul misiunilor in teatrele de operatii, parasutistii, alpinistii – este desfiintata in fapt, fiind tratata identic ca grupa inferioara de risc denumita CONDITII SPECIALE. Adica, in cele 2 legi, 2 grupe de risc diferit au aceeasi majorare de 50%. Ridicolul se observa de la kilometri: intre contabila din grupa CONDITII SPECIALE si luptatorul cu adevarat de elita din grupa ALTE CONDITII, nu exista nicio diferenta la majorare grupe pentru riscul de munca: ambii primesc 50% majorare punctaj pentru riscul de munca;

  – niciodata nu va observa sau va ascunde adevarul, ca cei 9 500 militari din M.Ap.N. cu pensii diminuate sunt predominant, exact cei din grupa cu cel mai mare risc profesional denumita ALTE CONDITII. Daca ar fi profesionista si mai ales bine intentionata, comisia ar trebui sa sesizeze ca prin mecanismele de culise promovate de “sforarii” M.Ap.N.. [“sforarii” M.Ap.N. sunt militarii necombatanti ale caror sarcini sunt identice cu ale civililor, deci acei militari care nu au avut si nu au atributii in actiuni militare, de exemplu – contabili, juristi, magistrati, popi, economisti, lucratori la personal, psihologi etc..] , acestia s-au trecut singuri in grupe de munca nemeritate si “pe mana” cu reprezentantii politici care le-au promovat interesele, i-au lovit sub centura exact pe cei despre care nimeni nu poate spune ca nu sunt din trupe de elita: pirotehnisti, piloti, scafandri de lupta, cercetasi prin parasutare, orice militar pe timpul misiunilor in teatrele de operatii, parasutisti, alpinisti. Da, e adevarat, noi avem majorare de punctaj pentru grupa de munca la fel ca sefii birourile de contabilitate si noi suntem cei care am fost decimati de OUG 1/2011 si L. 263/2010, prin cardasia dintre “sforarii” M.Ap.N. si cei politici ai lui Oprea;

  In toate aceste conditii, din motive de prudenta, filiala SCMD Curtea de Arges, s-a abtinut de a pactiza oficial cu o anumita alianta politica, de a face recomandari privind optiunile de votare s.a.m.d.. Prudenta noastra are si un temei. Ministrul Muncii – Mariana Campeanu, membra PNL, deci a USL – a fost primul oficial care si-a declarat opozitia contra pensiilor militare, deci inaintea sosirii la putere a camarilei portocalii si care, in fapt, i-au transpus doar gandurile in practica. Tinand cont ca ministrul apararii, generalul (r) Corneliu Dobritoiu, este si membru PNL, chiar daca initial si-a exprimat intentii clare in privinta drepturilor militarilor, si-a voalat total pozitia, fiind clar ca trebuie sa indeplineasca ordinele partidului care nu pot fi altele decat ale Marianei Campeanu din precedentul mandat – deci fara pensii militare. Nu uitam nici ca dl. Marian Sarbu, fost membru PSD, apoi la UNPR – a fost ministrul muncii in mandatul Boc si dumnealui este cel care a pus umarul din plin la integrarea militarilor in legea unitara de salarizare, precum si la desfiintarea pensiilor militare, iar acum partidul dumnealui UNPR, se da bine cu USL. Se vehiculeaza in mod deliberat o intoxicare transpusa in termenul de “pensii ocupationale”, care dupa legea asigurarilor constituie pilonul III de pensii, este facultativ si este privat, prin urmare nu are nimic de-a face cu pensiile militare de serviciu acordate de stat. In aceste conditii, prudenta noastra s-a dovedit inca o data, intemeiata. Legat de acest amanunt, nu trebuie uitat nici ca dl. Marian Sarbu a fost pentru o perioda scurta, presedinte al CSSP – adica exact la institutia care se ocupa de “pensii ocupationale”. Toate aceste elemente conduc la ipoteza ca USL nu va elabora nicio lege a pensiilor militare de serviciu (de stat), ci va crea un cadru de directionare a militarilor catre pilonul III de pensii facultative ocupationale (private), de care actualii rezervisti nu mai pot beneficia. Nici nu ar fi surprinzator, intrucat o directionare a unei institutii cu 75 000 de oameni catre un fond privat de pensii ocupationale, presupune comisioane de intermediere de milioane de euro pentru cei care reusesc sa directioneze acea institutie spre un astfel de fond.

  Pana acum nu am recomandat nimic in mod public, insa stim ca membrii nostri si familiile noastre au votat in totalitate USL la alegerile locale, deci am respectat in mod tacit angajamentul general al SCMD privind sustinrea USL si am facut ceva concret pentru USL, insa USL nu a facut nimic din ceea ce a promis pentru noi – chestia cu amnistia fiscala e una dintre cele mai mari stupiditati. Amnistie fiscala avand ca punct de reper o lege abuziva a regimului Basescu, in loc de redare a drepturilor noastre legitime? Unii poate sustin ca e suficient ca nu ni se mai retin si alti bani din pensiile deja diminuate, acesta fiind un prim pas conform afirmatiilor ministrului Dobritoiu. Daca e sa mergem pe 2 pasi, din lectia primita tragem concluzii, astfel incat pentru al 2-lea pas – alegerile parlamentare si care, in mod cert, este mult mai important decat primul, recomandam membrilor nostri si familiilor lor: sa voteze USL numai dupa indeplinirea promisiunilor in ceea ce ii priveste pe militari. Daca si le respecta pana in noiembrie 2012 – atunci votam USL in noiembrie 2012, daca nu – amanam votul pentru USL pana in 2016 sau pana in 2020.