Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Disensiuni în cadrul NATO pe marginea implicării în Libia

Italia solicită ca NATO să preia iniţiativa în acţiunea militară din Libia. În acest sens ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a pledat, luni, la Bruxelles, ca NATO să preia comanda operaţiunilor militare în Libia.

Mai mult acesta a sugerat că “Dacă NATO nu asigură rapid coordonarea operaţiunilor militare, va trebui să studiem un mijloc prin care Italia să îşi asume ea însăşi responsabilitatea controlului bazelor” situate pe teritoriul său, a declarat Frattini, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, pe tema situaţiei din Libia.

Fratinii şi-a exprimat regretul că fiecare ţară din cadrul coaliţiei acţionează, în opinia sa, fără să îşi informeze partenerii. “Toţi membrii coaliţiei au nevoie să ştie ce fac ceilalţi, iar NATO are experienţă în acest lucru”, a declarat el.

“Dacă există o multiplicare a comandamentelor, Italia îşi va asuma responsabilitatea de a controla ea însăşi utilizarea bazelor sale aeriene”, a adăugat el. Dar, a insistat Frattini, nu a fost luată nicio hotărâre, în acest stadiu. “Este vorba despre o reflecţie”, a dat el asigurări.

Pe aceleaşi coordonate, Norvegia a anunţat că avioanele F-16 norvegiene care au fost trimise în Mediterana cu scopul de a participa la operaţiunea militară din Libia, îşi vor începe misiunea doar după ce problema comandamentului va fi clarificată. Ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, a declarat că “Participarea lor la operaţiune va trebui să aştepte noi ordine şi presupune să fie creat un sistem de comandament. Acest lucru va dura câteva zile”.

Mai multe ţări din cadrul NATO, ca Turcia sau Franţa, refuză, în acest stadiu, ca Alianţa Nord-Atlantică să se afle în prima linie a intervenţiei în Libia, de teamă că ar putea pierde susţinerea ţărilor arabe.

Cu toate acestea, a subliniat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, NATO este “dispus să ofere susţinere” în “câteva zile”.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Disensiuni în cadrul NATO pe marginea implicării în Libia”

 1. Resboiu says:

  Italia nu poseda experienta pentru asumarea conducerii si coordonarii operatiunilor impotriva Libiei/colonelului Gaddafi.

  Sarkozy este mult mai avid de asumare a imaginii de lider.

  Probabil ca mai potrivita (decat o comanda italiana) ar fi preluarea coordonarii fortelor multinationale de un dublu-mixt olandezo-belgian. Macar Olanda si Belgia au experienta cooperarii intre ele. Din pacate, implicarea lor nu este una majora si nici nu ar avea cum si cu ce sa participe “major”, lipsindu-le cu siguranta si disponibilitatea de a sustine cheltuielile unei implicari majore.

  Multiplicarea comandamentelor are sanse sa se transforme in ambitii ale natiunilor implicate, care vor avea ca rezultat o coordonare slaba.

 2. grominu says:

  La Nicopole văzut? Ai! Ai! Ai! Câte tabere s-au strâns!
  Cred că nu Belgia și Olanda ci doar Belgia pentru că belgienii au experiența cooperării între ei.

 3. LDavid says:

  Istoria ii va condamna.Vor o reeditare a operatiuni Irak.Lupta pentru petrol a intrat intr-o noua faza.Lichidarea fizica a lui Gadafi=crima.Cine si-o va asuma?!

 4. messerschmidt says:

  Ordonanta de Urgenta a Guvernului 1/2011 care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare a fost adoptata tacit, miercuri, de Senat. dupa ce proiectul de lege de aprobare a OUG nu a intrunit numarul de voturi necesare pentru a fi adoptata sau respinsa. Pentru ca data de adoptare tacita este 24 martie, proiectul de lege se considera adoptat tacit si merge spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor, camera decizionala.

 5. grominu says:

  Acum câțiva ani a rulat pe ecranele televizoarelor din Europa telenovela de mare INsucces ”Ala Bala, Portocala”. Tema era importul de portocale destinate luptei duse de unii pentru a-i înlocui pe corupții altora cu ai lor. Succesul de public a fost numai de moment, portocala rezistând doar într-o singură țară, unde mediul și clima sunt mai propice (semibananier).
  Acum este rândul Africii, unde rulează un serial numit RABLA. Subiectul acestui thriller este lupta pentru o lume mai curată. Acolo unde interpretările tradiționale locale afectează mediul (de afaceri), dezvoltarea durabilă oferă soluții reale și de durată care consolidează viitorul (viitorul război). Cum se face concret? Nu ați auzit de REMAT și de programul Rabla? Dacă o rablă nu mai funcționează sau nu mai îndeplinește criteriile stabilite, ea trebuie înlocuită. Se organizează excursii prin intermediul următoarelor agenții de voiaj: ONU, NATO, UE, Liga Statelor Arabe, Uniunea Africană, Consiliul de Cooperare al Golfului, diferite organizatii nonguvernamentale (care nu au legătură cu guvernele locale ci cu cele ale guvernelor care sponsorizează programul), diferite legiuni. Între timp unele agenții s-au retras, vă rugăm să consultați permanent lista actualizată de noi.
  Problema este că se pun în loc tot rable. Există chiar posibilitatea păstrării vechii rable dacă nu există înlocuitori adecvați. E criză, ce vreți?! Iar posibilii înlocuitori sunt uneori armăsari pur sânge arabi fundamental alcaidați, foarte nărăvași. Dar, la urma urmei, așa s-a procedat și cu altă ocazie, cînd s-a jucat Ala – Bala acolo unde s-a născut veșnicia. Ce coflegită era portocala aia! Și nici măcar nu era de import.
  Mulți cred că nu este vorba de un thriller ci de o fantezie clasică mai apropiată de jocuri și benzi desenate, cu săbii și vrăjitorie. Important este ca thriller-ul să nu se transforme în dramă.
  Moto-ul filmului: ”Rabla tot rablă rămâne. Reciclăm (și) la domiciliu.” Cu banii și victimele clientului.