Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Disensiuni la nivelul conducerii israeliene în privinţa atacării Iranului

posibile scenarii de atac a Iranului map Heartland Eurasian Review of Geopolitics

Potrivit presei israeliene, conducerea şi responsabilii cu securitatea statului Israel se află în dezecord în privinţa oportunităţi executării unui atac israelian asupra Iranului.

Din acest punct de vedere, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul apararii Ehud Barack sunt in favoarea unei actiuni militare impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, insa conducerile Armatei şi serviciilor de informaţii se opun.

Corespondenţii militari ai principalelor posturi de televiziune, au anunţat că prim-ministrul Netanyahu şi ministrul apărării au cerut şi altor membri din guvern să susţină o acţiune militară împotriva Iranului, fără a preciza însă momentul posibil a unui atac.

Cu toate acestea, şeful statului major general al Armatei, generalul Benny Gantz, şeful Mossad, Tamir Pardo, precum şi alţi oficiali din cadrul structurilor responsabile cu securitatea dar şi din Armată, se opun unui astfel de demers.

Se apreciază că această opoziţie ar trebui sa împiedice, cel puţin pe termen scurt, un eventual atac asupra Iranului.

Într-un discurs televizat susţinut în faţa studenţilor directorul departamentului politic din cadrul ministerului israelian al apărării, Amos Gilad,a afirmat că “Graniţa iraniană este prioritară. Benjamin Netanyahu este primul care a vazut în Iran o ameninţare majoră. Ministrul apărării ia în calcul, de asemenea, amploarea acestei ameninţări”, a subliniat Amos Gilad, adăugând că “toate opţiunile sunt pe masă”.

Israelul şi ţările occidentale acuză Iranul că incearcă să dezvolte arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil, fapt negat de Teheran. De asemenea Iranul are în plin proces de dezvoltare un amplu program de dotare şi dezvoltare a unui arsenal de rachete balistice capabile să lovească obiective israeline şi occidentale.

sursa: Haaretz

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Disensiuni la nivelul conducerii israeliene în privinţa atacării Iranului”

  1. Dan says:

    Asta e vrajeala ca sa convinga SUA sa atace ei Iranul. Israelienii stiu foarte bine ca nu au capabilitatile necesare pt un astfel de atac. Cu ce sa atace, cu avioanele F-16? Si nu au nici bombele necesare pt a executa acest atac. Pt asa ceva, americanii au dezvoltat special o bomba anti-buncar imensa de aproape 15 tone si chiar si aceasta bomba, unii specialisi se indoiesc ca ar putea patrunde destul de adanc pentru a lovi uzinele nucleare iraniene, care sunt construite adannc, in munte. Nu au israelienii capabilitatea sa execute acest atac. Este doar un truc ieftin pt a-i atrage pe amercani intr-un razboi cu Iranul. Iar daca israelienii fac intr-adevar prostia sa atace, si-o vor lua peste bot de nu se vad. Iranul are sisteme antiaeriene mai mult decat capabile sa le doboare israelienilor avioanele F-16. Pur si simplu nu au nici o sansa israelienii si pe deasupra, mai risca sa fie loviti si de rachetele cu raza lunga ale Iranului, care pot lovi Tel-Avivul fara nici o problema.